(video) Reacția deputaților din coaliția de guvernare la debandada din fața Palatului Republicii

Deputații din coaliția majoritară au condamnat la unison dezordinile în masă care au avut loc astăzi, 11 octombrie, în fața Palatului Republicii. Potrivit lor, aceste acțiuni urmăresc scopul de a destabiliza situația în țară înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, informează UNIMEDIA.
 
De asemenea, guvernanții au solicitat ca forțele de ordine să se autosesizeze și să tragă la răspundere toate persoanele implicate în debandadă, indiferent dacă este vorba despre enoriași sau deputați în Parlament. 

„Prin aceste acțiuni ei încearcă să descrediteze Republica Moldova în ajunul evenimentului important, care va avea loc la Vilnius. Liderii PCRM au ajuns deja să agreseze polițiștii, au încercat să blocheze intrările la Palatul Republicii. Răbdarea noastră are margine, nu este fără limită. În aceste condiții, autoritățile statului sunt obligate să asigure respectarea ordinii publice. Legea este una pentru toți și trebuie să fim fermi pe această poziție. Cetățenii așteaptă liniște, stabilitate și ca ordinea publică să fie respectată”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Corman.
 
Și liberal-democrații au criticat conduita comuniștilor. „Este o acțiune anarhică, provocatoare a unor circari care nu mai au alte idei și recurg deliberat la provocarea dezordinilor publice, să agreseze polițiștii, în speranța că vor reuși să destabilizeze situația politică din țară și să arate Republica Moldova într-o lumină nefavorabilă în preajma Summitului de la Vilnius”, a comentat liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț.
 
Deputatul PLDM Tudor Deliu a atenționat că legea cu privire la întruniri prevede expres că în timpul protestelor trebuie să fie păstrată o distanță de cel puțin 50 metri până la edificiile publice. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi este ieșit din comun. Eu nu cred că este vreo țară din Europa, în care să aibă loc asemenea dezmăț. Îmi pare rău că deputații din PCRM sunt în unison cu aceste fețe bisericești”, a adăugat acesta.
 
 
Deputatul PD Marian Lupu este de părerea că manifestările au depășit măsura legală și cea a bunului simț și, de asemenea, a cerut ca legea să fie aplicată uniform, la toți cei care se fac vinovați de dezordinile de dimineață.
 
„Cei care ia-ți văzut, sunt reprezentanții direcți ai KGB-ului rusesc care activează în Republica Moldova. Sunt niște încercări lamentabile de a destabiliza situația din țară”, a opinat deputatul PL, Valeriu Munteanu.
 
 
UNIMEDIA precizează că enoriașii au protestat împotriva excluderii pedepsei contravenționale pentru propaganda homosexualității, pedofiliei și altor relații decât cele de familie. Însă, în zadar. Până la urmă, deputații au operat modificări la Codul Contravențional și au modificat articolul care prevedea pedepse în asemenea cazuri.
 
Comuniștii li s-au alăturat protestatarilor, iar manifestația a degenerat și s-a ales cu îmbrânceli între forțele de ordine și deputații din opoziție.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub