ora: 18:02, 16 apr 2014 7707
Autor: Cristina Buzovschi

(video) Reacția deputaților de la Chișinău la demersul Tiraspolului


Video se incarcă ...
(video) Reacția deputaților de la Chișinău la demersul Tiraspolului
Voronin, Lupu și Streleț
Colaj: UNIMEDIA

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au reacționat la demersul așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol care a solicitat președintelui rus să grăbească procesul de recunoaștere independenții Transnistriei. Reprezentanții grupurilor parlamentare au calificat decizia de astăzi drept o nouă provocare și o încercare de a agita spiritele, în contextul situației din regiune, relevă UNIMEDIA

„Observați că aceste evenimente nu mai intră în categoria de senzații. În fiecare zi, cineva declară că doresc independență, suveranitate, federalizare, etc. Eu sunt ferm convins că astfel de lucruri nu trebuie hotărâte în grabă, în pripă. Toate aceste lucruri sunt destul de serioase și nu trebuie de manipulat cu opinia publică. Astfel de declarații nu vor fi precăutate, și nu vor avea niciodată o perspectivă. Aceste probleme se decid într-un mod mult mai complicat. Ei doar vor se folosească de această ocazie, să-și promoveze interesele, având în vedere ce se întâmplă în Ucraina”, a menționat Vladimir Voronin.

Potrivit liderului PCRM, Federația Rusă mai degrabă va ignora aceste acțiuni. „Federația nu va lua niciodată astfel de decizii împotriva integrității teritoriale a Republicii Moldova. Punct. Mai mult nu am ce să vă spun. Nu trebuie să cădem la această epidemie care acum a început. Satele, orașele, orășelele, regiunile propun fie federalizare, fie autonomie, fie suveranitate. Nu, nu, nu. Trebuie să vedem calm ce se întâmplă. Trebuie să revenim la hotărârea de la Helsinki din 1976, unde s-a declarat că hotarele țării sune de neclintit”, a adăugat Voronin.

Marian Lupu a precizat că nu este o primă acțiune de acest gen. „Nu este o premieră sau o surpriză. Aceste „demarșuri” au o orientare foarte strictă să debusoleze autoritățile de la Chișinău, să introducă o stare de nervozitate. Este clar o provocare. Noi toți, cei de la Guvern și Parlament, trebuie să dăm dovadă de sânge rece și să nu ne lăsăm pradă acestor provocări. Nu contează aproape deloc demersurile celor de la Tiraspol, ci reacția celor de la Moscova. Ne așteptăm la o poziție trează a celor din Federația Rusă”, a specificat președintele PD.

Democratul a precizat că a avut în vedere prin „decizia la rece”. „Ei vor de la noi declarații mai tăioase, acțiuni mai puțin echilibrate, mai puțin gândite, care ar duce și mai mult la tensionarea relațiilor. Aceasta trebuie să evităm. Nu trebuie să dăm dovadă de emoții, fobii, trebuie să calculăm orice scenariu cu mai mulți pași înainte. Chișinăul va răspunde rațional”, a conchis el.

„Firește că spre regret am avut dreptate că oricare nu ar fi acțiunile Republicii Moldova, precum cea de anulare a accize la mărfuri, Transnistria găsește noi motive de a tensiona situația. Acest apel față de Federația Rusă este o sfidare la adresa tuturor participanților în formatul de negociere „5+2”. Firește este o încercare de tensionare a situației. Vor să repete într-un fel scenariul Crimeii, neținând cont de faptul că există diferențe enorme. Este regretabil că ei autoproclamatele autorități de la Tiraspol aleg calea confruntării, tensionării situației. Depinde, în primul rând, de reacția autorităților de la Moscova. Noi contăm foarte mult că această reacție va fi echilibrată și în spiritul respectului față de integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, în conformitatea cu acordurile pe care le avem semnate”, a spus liderul grupului parlamentar al PLDM, vicepreședintele formațiunii, Valeriu Streleț.

La rândul său Mihai Ghimpu consideră că Rusia nu mai are nevoie de Transnistria după ce a anexat Crimeea. „Visul Rusiei s-a realizat odată cu anexarea Crimeii. Acum ceea ce are loc în Ucraina este o acțiune jucată de Putin pentru a sustrage atenția de la ceea ce s-a întâmplat în Crimeea. Acum nimeni nu mai vorbește despre ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, de parcă tot a fost ok, toți urmăresc atent ce se întâmplă în estul Ucrainei. Așa-zișii deputați de la Tiraspol au înțeles că nu mai au atenția de înainte. Până la urmă, Rusia se va împăca cu gândul că Transnistria nu va fi niciodată a ei”, a specificat liderul PL

Precizăm că deputații sovietului suprem din Transnistria au adoptat în unanimitate solicitarea adresată Dumei de Stat, Consiliului Federației Ruse și președintelui rus, precum și liderului de la Tiraspol Evgheni Șevciuk în care cer inițierea procedurii de recunoaștere a rmn în calitate de stat suveran și independent.

Mai mult, Transnistria a solicitat și de la ONU să-i fie recunoscută independența.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +12 (18)
  Din toate cele auzite mai sus, Strelet a fost cel mai direct si a spus clar cum stau lucrurile.
  Intr-adevar, aici reactia Moscovei va avea o mare influenta, insa, sunt sanse sa fie una negativa, intrucat Moscova cunoaste foarte bine faptul ca, in conditiile actuale, fiind intre Ucraina si Republica Moldova, Transnistria nu va supravietui.
  • +12 (18)
   OK! Daca Transnistria doreste independenta, atunci sa-si ia si toate datoriile pentru gazul rusesc pe care le are, pentru ca aceste datorii se ridica la 5 mlrd. $.
   Tin sa mentionez faptul ca Transnistria deja 4 ani nu achita NIMIC pentru gazul rusesc. Datoria tot creste si creste. Nici Gazpromul nu reactioneaza pana cand la acest fapt.
   • +10 (16)
    In Transnistria, procentul cetatenilor rusi nu este nici de 25%, pe cand in Crimea acesta se ridica la 60%.
    Si Strelet aici are dreptate, cazul Crimeei mult prea diferit de cel al Transnsitriei.
    Apropo, Transnistria exporta, aproximativ, 75% in UE. Daca UE hotaraste sa aplice anumite sanctiuni, Rusia va investi miliarde, ca sa mentina aceasta regiune? Nu cred.
  • +12 (16)
   Este foarte clar ca, prin aceste actiuni, Tiraspolul face un gest foarte urat fata de Chisinau, Ucraina, OSCE, UE si SUA.
   Sa intre in componenta Rusiei? - Poftim, numai, mai intai de toate, sa se clarifice cu datoriile pentru gaz, care, dupa cum a spus si Master-Joda, sunt de miliarde de dolari.
 • +6 (10)
  Nu retraiti uitativa ce spune In Russia la scrisoarea adresata: МОСКВА, 16 апр — РИА Новости. Статус-кво Приднестровья сохранится, в настоящее время нет никаких новых обстоятельств, которые бы заставили Россию изменить прежнюю точку зрения в отношении непризнанной республики, считает зампредседателя комитета Совета Федерации по международным делам Андрей Климов. В среду депутаты Верховного совета Приднестровья единогласно приняли обращение к Госдуме, Совфеду и президенту России, а также к главе Левобережью Евгению Шевчуку с просьбой инициировать процедуру признания…
  • +13 (13)
   Tu îi crezi pe ruși?
   Ei se țin de promisiuni doar cît le convine situația. Vezi cazul Ukrainei și a tratatului de neproliferare a armelor atomice, sau cum se mai numea el acolo. Rușii au semnat că garantează integritatea Ukrainei, în schimbul renunțării Ukrainei la arsenalul nuclear.
   .
   Iar despre Transnistria, rușii ”ne-o lasă” doar pentru că le este mai comod s-o folosească drept atelier de diversioniști și propagandiști, cu ajutorul cărora ar ține mai ușor Rep. Moldova în sfera sa de influiență.
   .
   Rusia ne lasă Transistria în calitate de ancoră. Ca să nu plecăm prea departe din mlaștina sovietică.
 • -6 (14)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  In vara anului 1991 in Sivetul Suprem al URSS se discuta prețul la bere.Adică țara se ducea de râpă,iar ei discutau prețul la bere.Acum se palpează aceiași situație. Format 5+2 ori alt format e bătaia apei in piu.Trebuie până nu ajuns rusul la Dunăre fugulița de întrat fără Transnistria,fără gagauji,repede în NATO și UE.Peste o lună va fi târziu. Impreună cu gagaujii și Transnistria o să intrăm in Federația Rusă.Daca o jumatate de Ucraină(Centrul și vestul) au sa depună rezistență,la noi alde Dodon,Voronin și alte lepădaturi,au sa-i intâmpine cu pâine și sare.
 • -5 (15)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Basarabia e Romania !! jos cu tradatorii si mancurtii !!!!
 • +11 (11)
  Practic transnistria este recunoscuta independenta de imperialistii din cremlin din 1924 dar dependenta de cremlin...In 1940 au largito ocupind Basarabia si introducind regimul si legele fascizmului sovetic stalinist fals numit partid comunist...Acum acel stat care permite intrarea masinelor cu numere transnistrene si a persoanelor cu docomente transnistrene a tot ce e produs in transnistria recunoaste independenta transnistiei...

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  Moldova este in PERICOL! Semneaza petitia pentru securizarea frontierelor de est si sud:
  http://www.yousign.org/putinvsmoldova
 • 0 (0)
  „contăm foarte mult că această reacție va fi echilibrată și în spiritul respectului față de integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, în conformitatea cu acordurile pe care le avem semnate”
  Cred că exact la fel își spunea și Ucraina în privința Crimeii. Un teritoriu este ocupat de armata rusă, se fac declarații asertive la adresa Moscovei, iar autoritățile (de jure) își spune că-i tot normal sprijinindu-se pe acorduri semnate...

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA