(video) Proiect de lege, disputat îndelung în Parlament

Sabotarea hotărârilor Curții de Conturi s-ar putea ca în viitor să fie pedepsită prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în prima lectură de plenul Parlamentului și a iscat discuții aprinse printre deputați, relatează UNIMEDIA.
 
Conform inițiativei legislative, se propune ca persoanele cu funcții de răspundere, care nu execută cerințele și recomandările Curții de Conturi, să fie sancționate cu amenzi de la 4 la 7 mii de lei, iar persoanele juridice - cu amenzi de la 7 la 8 mii de lei.

De asemenea, cei care nu vor prezenta date, informații sau acte la solicitarea Curții de Conturi, vor fi amendați cu 2 la 3 mii lei - persoanele cu funcții de răspundere, sau 4 la 7 mii lei - persoanele juridice. Pedepsele penale stabilite inițial în proiect, au fost excluse în cadrul examinării în cadrul ședinței Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe
 
„Curtea de Conturi face auditul la o entitate. În baza auditului stabilește ce acțiuni trebuie să întreprindă conducătorul entității. Dacă conducătorul sabotează hotărârile Curții de Conturi și nu întreprinde nimic. Trebuie sau nu să existe o formă de pedeapsă? Până în prezent noi nu avem finalitate pentru hotărârile Curții de Conturi”, a subliniat Veaceslav Ioniță, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe.
 
Poziția deputatului PLDM nu a fost împărtășită de toți deputații. „În acest Parlament noi am schimbat mult funcțiile și activitatea Curții de Conturi. Într-un „mod european”, noi am decis instituția să devină de audit. Auditorii nu pot să facă prescripție, nicio sancțiune, doar recomandări. Niciun fel de sancțiuni nu pot să existe. Organele competente trebuie să se sesizeze și să tragă la răspundere”, a menționat deputatul PCRM, Oleg Reidman.
 
„Pe mine mai mult m-a convins dl Reidman, decât autorul acestui proiect. Pe cuvânt de cinste. Eu nu știu, ori îl retragem, ori îl respingem. O oră a vorbit președintele Comisiei, dl Ioniță, pe mine mă dor doar urechile. Reidman a avut argumente, argumente care te pun să te gândești. Vă rog să nu vă supărați”, a specificat deputatul Dumitru Diacov.
 
Ioniță i-a răspuns: „Dl Diacov, eu nu mă supăr. Este o experiență nouă pentru noi și de la nou doare urechile. Noi nu suntem credibili în tot ce înseamnă cheltuirea banului public și trebuie să facem așa ca banul public să fie cheltuit eficient”.
 
În sala de ședințe au răsunat râsetele deputaților. „Dl Ioniță, vă rog frumos să nu mai răspundeți așa deputaților, eu vă sfătui prietenește. Eu văd că este același autor la diferite proiecte năstrușnice, de aceea declar că nu votez pentru aceste proiecte”, a conchis democratul.
 
În cele din urmă, după mai bine de o oră de dezbateri, s-au făcut mai multe amendamente, iar proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub