ora: 09:08, 15 feb 2014 4559
Autor: Cristina Buzovschi

(video) Proiect de lege, disputat îndelung în Parlament


Video se incarcă ...
(video) Proiect de lege, disputat îndelung în Parlament
Foto: UNIMEDIA
Sabotarea hotărârilor Curții de Conturi s-ar putea ca în viitor să fie pedepsită prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în prima lectură de plenul Parlamentului și a iscat discuții aprinse printre deputați, relatează UNIMEDIA.
 
Conform inițiativei legislative, se propune ca persoanele cu funcții de răspundere, care nu execută cerințele și recomandările Curții de Conturi, să fie sancționate cu amenzi de la 4 la 7 mii de lei, iar persoanele juridice - cu amenzi de la 7 la 8 mii de lei.

De asemenea, cei care nu vor prezenta date, informații sau acte la solicitarea Curții de Conturi, vor fi amendați cu 2 la 3 mii lei - persoanele cu funcții de răspundere, sau 4 la 7 mii lei - persoanele juridice. Pedepsele penale stabilite inițial în proiect, au fost excluse în cadrul examinării în cadrul ședinței Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe
 
„Curtea de Conturi face auditul la o entitate. În baza auditului stabilește ce acțiuni trebuie să întreprindă conducătorul entității. Dacă conducătorul sabotează hotărârile Curții de Conturi și nu întreprinde nimic. Trebuie sau nu să existe o formă de pedeapsă? Până în prezent noi nu avem finalitate pentru hotărârile Curții de Conturi”, a subliniat Veaceslav Ioniță, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe.
 
Poziția deputatului PLDM nu a fost împărtășită de toți deputații. „În acest Parlament noi am schimbat mult funcțiile și activitatea Curții de Conturi. Într-un „mod european”, noi am decis instituția să devină de audit. Auditorii nu pot să facă prescripție, nicio sancțiune, doar recomandări. Niciun fel de sancțiuni nu pot să existe. Organele competente trebuie să se sesizeze și să tragă la răspundere”, a menționat deputatul PCRM, Oleg Reidman.
 
„Pe mine mai mult m-a convins dl Reidman, decât autorul acestui proiect. Pe cuvânt de cinste. Eu nu știu, ori îl retragem, ori îl respingem. O oră a vorbit președintele Comisiei, dl Ioniță, pe mine mă dor doar urechile. Reidman a avut argumente, argumente care te pun să te gândești. Vă rog să nu vă supărați”, a specificat deputatul Dumitru Diacov.
 
Ioniță i-a răspuns: „Dl Diacov, eu nu mă supăr. Este o experiență nouă pentru noi și de la nou doare urechile. Noi nu suntem credibili în tot ce înseamnă cheltuirea banului public și trebuie să facem așa ca banul public să fie cheltuit eficient”.
 
În sala de ședințe au răsunat râsetele deputaților. „Dl Ioniță, vă rog frumos să nu mai răspundeți așa deputaților, eu vă sfătui prietenește. Eu văd că este același autor la diferite proiecte năstrușnice, de aceea declar că nu votez pentru aceste proiecte”, a conchis democratul.
 
În cele din urmă, după mai bine de o oră de dezbateri, s-au făcut mai multe amendamente, iar proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +1 (5)
  Straniu lucru, dar si eu, care ma consider defapt pro democratic si pro european, constatez ca comunistii in cazul dat, sunt mult mai pregatiti! Acest Ionita, are mai multe prostii dupa el..., care au fost contestate de catre CC. De aici si credibilitatea lui si a partidului pe care-l reprezinta.
 • +1 (5)
  Profesorul.Veaceslav Pavlovici Ionitata,cit e de inalt atita-i si de bleg;si eu aici sint deacort cu comunistii si mai ales cu Diacov,care-i spune in fata si-i da de inteles ca,Ionita a facut numai gafe cu legile propuse de dinsul,unde Curtea Constitutionala trebue sa piarda timp si sa i le anuleze.Eu cred asa-odata ce Curtea de Conturi face un act de incalcare,actul trebue sa miarga in instanta si sa pedepseasca persoanele publice si fizice, incalcind legea.Nu acei,care incalca legea sa vina la partid sa se jalue si sa fie ertati ori pedepsiti pe banuti.Se vede cu ochiul liber ca,asa deputat ca Ionita nu trebue sa fie presedinte a Comisiei Econamie,Biget si Finante.Asta-i parerea mea,urmarind inaintarile facute in Parlament de acest presedinte si mai ales ce scrie presa,mai in fiecare data cind se vede ca greseste.Nu prea des gresesti-Ionita?
 • +3 (3)
  ÎNTR-UN PARLAMENT DEMENT
  În grabă mare deciziile-s luate
  Cu aceiaşi grabă ele-s abrogate...
  Deputaţii tot mai insistent
  Apa-n piuă bat în... parlament.
  • +4 (4)
   Distracție la maxim în parlament. Indiferență totală de viitorul țăii. Aceștia cum o bat toată ziua în cap, nu merită nici salariul de parlamentar dar nici nu mai zic de banii storși din bugetul statului. Rușine !!!
 • 0 (0)
  Hz, partial are dreptate, iar Diacov vorbeste cam ca din poloboc; atributia asta cu sanctiunea poate sa-i revina si procuraturii sau CNI, nu numaidecit Curtii de Conturi. Daca o institutie accepta masurile recomandate si se angajeaza sa le indeplineasca, apoi sa le si faca. Pacat ca noi motivam actiunile doar cu pedepse in caz de neactiune. S-ar putea organiza un mecanizm care sa motiveze prin premii sau alte proiecte, etc.
 • +1 (1)
  WOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOW
  ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  «Sabotarea hotărârilor Curții de Conturi s-ar putea ca în viitor să fie pedepsită prin lege»…..
  ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  WOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOWOW
 • +1 (1)
  Probabil pe Ioniţă îl dor creerii fiind cam slabi în economie.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA