(video) „Pro” și „Contra” majorării salariilor pentru judecători. Părerea fiecărei formațiuni politice aflate la guvernare

Trebuie sau nu majorate salariile judecătorilor? Până și cei care se află astăzi la putere au păreri divergente. Dacă reprezentanții Alianței pentru Integrare Europeană înclină mai mult balanța spre creșteri salariale, motivând că acest lucru ar permite îmbunătățirea situației din sistem, atunci cei din opoziție sunt împotrivă și afirmă cei din justiție nu trebuie favorizați, în detrimentul altor categorii de populație.

„Toată lumea conștientizează că independența justițiie și corectitudinea actului de justiție este una dintre cele mai mari probleme în Republica Moldova. Totodată, toate recomandările și studiile din domeniu ne demonstrează că anume proasta salarizare a magistraților este una din condițiile care distorsionează acest sistem”, a subliniat liberalul Valeriu Munteanu.
(video) „Pro” și „Contra” majorării salariilor pentru judecători. Părerea fiecărei formațiuni politice aflate la guvernare
(Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Acesta se declară „pro” majorarea salariilor pentru judecători, dar și pentru polițiști și procurori. „Eu sunt adeptul salarizării adecvate a judecătorilor pentru că în condițiile în care aceștia vor avea salarii decente, pe măsura realităților din Republica Moldova, atunci și noi, statul, vom putea cere de la aceștia calitate a justiției. În acelați timp nu cred că din tablou trebuie scoși doar judecătorii. Pentru că în acest proces sunt implicați și procurorii și cei de la Ministerul de Interne. Anume ei pregătesc dosarele care ajung în instanța de judecată. Întregul sistem trebuie foarte bine salarizat”, consideră deputatul PL.

Opinia liberalilor este împărtășită și de liberal-democrați. „Noi avem obligația să identificăm resurse pentru a aduce la îndeplinire acest obiectiv, respectiv, proiectul propus (proiectul de lege elaborat de CSJ) va ajunge în Parlament, firește că va fi dezbătut. Vom vedea dacă va fi acceptată întreaga majorare sau parțial, depinde în mare măsură și de avizul Guvernului Republicii Moldova, care poartă nemijlocit răspundere pentru acumularea resurselor financiare”, a punctat liderul fracțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț. Potrivit lui, creșterea salariului este doar un pas. „Eu aș opta și pentru o mai mare responsabilizare a magistraților, inclusiv înăsprirea pedepselor pentru cazurile de corupție. Aceste acțiuni trebuie să se desfășoare în paralel”, a adăugat PLDM-istul.

Și democrații consideră că creșterea lefurilor pentru magistrați este o necesitate stringentă, care va duce la ameliorarea calității actului de justiție. „Să majorezi salariul unei singure categorii de populație în condiții de sărăcie este foarte riscant. Dar, justiția este atât de importantă în condițiile concurenței și economiei de piață că trebuie să mergem și să facem jetfă în numele sistemului de drept și democrației din Republica Moldova. De altfel, nu vom avea investiții, nu vom avea oameni care să dorească să aducă bani în economia noastră și atunci noi vom deveni falimentari. Când cântărești bine, pui tot pe cântar, îți dai seama că majorarea salariului și o monitorizare strictă a activității judecătorilor ar fi o soluție”, conchide președintele grupului parlamentar al PD, deputatul Dumitru Diacov.

O părere diametral opusă are liderul opoziției, Vladimir Voronin. Potrivit lui, odată cu majorarea salariilor pentru judecători, corupția din sistem nu va dispărea. „Nu dispare corupția din sistem pentru că sumele acaparate de judecători sunt cu mult mai mari decât salariul lor. Nimeni nu poate spune până la ce sumă trebuie de majorat salariul. Nu le ajung lor nici 200 de mii de lei..ce pofte au ei. Nu trebuie să vorbim despre salarii, trebuie să vorbim despre activitatea acestor instituții de drept. Este nevoie de un control riguros al activității judecătorilor. Da' cu ce ocazie noi să favorizăm pe cineva, când toată lumea trăiește foarte greu?”, se întreabă comunistul.

La rândul lor, socialiștii consideră că este devreme de vorbit despre majorări salariale. „Eu consider că nu suntem la etapa când putem să ne permitem majorarea salariilor la judecători. Avem probleme majore în sectorul bugetar - educație, sănătate, agricultură, etc. Chiar dacă statul ar avea mijloace disponibile acum, ar fi bine de început cu categoriile enumerate mai sus și apoi să ajungem la judecători. Eu consider că majorarea salariilor la judecători, chiar de 4-6 ori, nu va duce la micșorarea corupției în acest sector. Cine crede că reformarea justiției începe cu majorarea salariilor, eu sunt sigur că greșește. În primul rând trebuie majorate sancțiunile și retrasă imunitatea pe viață a judecătorilor, ca judecătorii să știe că pentru orice decizie incorectă vor fi penalizați dur”, a menționat liderul PSRM, Igor Dodon.


UNIMEDIA precizează că CSJ a elaborat un proiect de lege privind salarizarea sistemului judecătoresc și Curții Constituțiionale ce prevede majorări salariale pentru judecători și funcţionari ai Curţii Constituţionale, instanţelor judecătoreşti şi Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit proiectului, lefurile președintelui CC, CSM și CSJ ar urma să fie de 20 mii lei, iar a magistraților din instanțele de drept comun nu mai mici de 10 mii 500 lei.

Sursa: UNIMEDIA 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI