ora: 17:04, 07 iul 2012 4192
Autor: Cristina Buzovschi

(video) „Pro” și „Contra” majorării salariilor pentru judecători. Părerea fiecărei formațiuni politice aflate la guvernare


(video) „Pro” și „Contra” majorării salariilor pentru judecători. Părerea fiecărei formațiuni politice aflate la guvernare
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Trebuie sau nu majorate salariile judecătorilor? Până și cei care se află astăzi la putere au păreri divergente. Dacă reprezentanții Alianței pentru Integrare Europeană înclină mai mult balanța spre creșteri salariale, motivând că acest lucru ar permite îmbunătățirea situației din sistem, atunci cei din opoziție sunt împotrivă și afirmă cei din justiție nu trebuie favorizați, în detrimentul altor categorii de populație.

„Toată lumea conștientizează că independența justițiie și corectitudinea actului de justiție este una dintre cele mai mari probleme în Republica Moldova. Totodată, toate recomandările și studiile din domeniu ne demonstrează că anume proasta salarizare a magistraților este una din condițiile care distorsionează acest sistem”, a subliniat liberalul Valeriu Munteanu.

Acesta se declară „pro” majorarea salariilor pentru judecători, dar și pentru polițiști și procurori. „Eu sunt adeptul salarizării adecvate a judecătorilor pentru că în condițiile în care aceștia vor avea salarii decente, pe măsura realităților din Republica Moldova, atunci și noi, statul, vom putea cere de la aceștia calitate a justiției. În acelați timp nu cred că din tablou trebuie scoși doar judecătorii. Pentru că în acest proces sunt implicați și procurorii și cei de la Ministerul de Interne. Anume ei pregătesc dosarele care ajung în instanța de judecată. Întregul sistem trebuie foarte bine salarizat”, consideră deputatul PL.

Opinia liberalilor este împărtășită și de liberal-democrați. „Noi avem obligația să identificăm resurse pentru a aduce la îndeplinire acest obiectiv, respectiv, proiectul propus (proiectul de lege elaborat de CSJ) va ajunge în Parlament, firește că va fi dezbătut. Vom vedea dacă va fi acceptată întreaga majorare sau parțial, depinde în mare măsură și de avizul Guvernului Republicii Moldova, care poartă nemijlocit răspundere pentru acumularea resurselor financiare”, a punctat liderul fracțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț. Potrivit lui, creșterea salariului este doar un pas. „Eu aș opta și pentru o mai mare responsabilizare a magistraților, inclusiv înăsprirea pedepselor pentru cazurile de corupție. Aceste acțiuni trebuie să se desfășoare în paralel”, a adăugat PLDM-istul.

Și democrații consideră că creșterea lefurilor pentru magistrați este o necesitate stringentă, care va duce la ameliorarea calității actului de justiție. „Să majorezi salariul unei singure categorii de populație în condiții de sărăcie este foarte riscant. Dar, justiția este atât de importantă în condițiile concurenței și economiei de piață că trebuie să mergem și să facem jetfă în numele sistemului de drept și democrației din Republica Moldova. De altfel, nu vom avea investiții, nu vom avea oameni care să dorească să aducă bani în economia noastră și atunci noi vom deveni falimentari. Când cântărești bine, pui tot pe cântar, îți dai seama că majorarea salariului și o monitorizare strictă a activității judecătorilor ar fi o soluție”, conchide președintele grupului parlamentar al PD, deputatul Dumitru Diacov.

O părere diametral opusă are liderul opoziției, Vladimir Voronin. Potrivit lui, odată cu majorarea salariilor pentru judecători, corupția din sistem nu va dispărea. „Nu dispare corupția din sistem pentru că sumele acaparate de judecători sunt cu mult mai mari decât salariul lor. Nimeni nu poate spune până la ce sumă trebuie de majorat salariul. Nu le ajung lor nici 200 de mii de lei..ce pofte au ei. Nu trebuie să vorbim despre salarii, trebuie să vorbim despre activitatea acestor instituții de drept. Este nevoie de un control riguros al activității judecătorilor. Da' cu ce ocazie noi să favorizăm pe cineva, când toată lumea trăiește foarte greu?”, se întreabă comunistul.

La rândul lor, socialiștii consideră că este devreme de vorbit despre majorări salariale. „Eu consider că nu suntem la etapa când putem să ne permitem majorarea salariilor la judecători. Avem probleme majore în sectorul bugetar - educație, sănătate, agricultură, etc. Chiar dacă statul ar avea mijloace disponibile acum, ar fi bine de început cu categoriile enumerate mai sus și apoi să ajungem la judecători. Eu consider că majorarea salariilor la judecători, chiar de 4-6 ori, nu va duce la micșorarea corupției în acest sector. Cine crede că reformarea justiției începe cu majorarea salariilor, eu sunt sigur că greșește. În primul rând trebuie majorate sancțiunile și retrasă imunitatea pe viață a judecătorilor, ca judecătorii să știe că pentru orice decizie incorectă vor fi penalizați dur”, a menționat liderul PSRM, Igor Dodon.


UNIMEDIA precizează că CSJ a elaborat un proiect de lege privind salarizarea sistemului judecătoresc și Curții Constituțiionale ce prevede majorări salariale pentru judecători și funcţionari ai Curţii Constituţionale, instanţelor judecătoreşti şi Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit proiectului, lefurile președintelui CC, CSM și CSJ ar urma să fie de 20 mii lei, iar a magistraților din instanțele de drept comun nu mai mici de 10 mii 500 lei.

Sursa: UNIMEDIA 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +2 (2)
  Pai dar ce numai judecatoriiau bnevoie de salarii, trezitiva ca 90 procente din populatie sunt sub pragul saraciei, sarantocilor la minte
  • 0 (0)
   Majorarea e necesara, dar nu atat de brusc. 7-9 mii si apoi de marit si pentru alte categorii de angajati, si pentru pensionari. Daca nu se cere majorarea, Guvernul n-o sa-si mai bata capul. Trebuie fortat. Ca sa avem conditii bune de viata, trebuie presiune asupra Guvernului si a guvernarii deocheate.
  • +1 (1)
   La Ungheni procurorii fabrica dosare pe-un capat.....Propun si lor sa le marim salariile pentru munca lor roditoare....
 • +1 (3)
  AIE aiureste, asta e culmea sa ridici leafa fara a face preventiv o curatare a cadrelor
 • 0 (0)
  AIE au inceput reforma justitiei de la coada - vor sa se descrediteze complet.

  daca vor adopta acesta lege, judecatorii nostri vor ave salarii mai mari ca in elvetia, germani, franta, si mai mici ca in arabia saudita.
 • 0 (0)
  situatie strainie, Voronin, care stie bine totul, din pacate are dreptate.
  Sa fi promis el ca fa face oridine in justie, ameam sa il votez, din pacate, el a avut sansa, si a demonstrat ca nu vrea.

  Si Dodon are drepate, dar si el sa compromis inca pe cind era in PCRM.

  Cea ce prpun EIA e absurditate competa. La sigur si ei stiu totul bine, dar o fac numai pentru a ne arunca praf in ochi si cistiga voturile prostilor.

  O situatie in care ai de alege intre doua rauri la rel de rele ca si raul in care te afli, adica o alegere pe care nu o face sa o faci.
 • 0 (0)
  Un sou a lipsei de intelegenta si vointa politica. Acesta e viitorul nostru.
 • +1 (1)
  AIE are nevoie de a se pune bine pe lângă magistraţi, sunt conştienţi că mâine o să le trebuiască.
  Mână pe mână spaLĂ.
 • +1 (1)
  Daca ii amnestiati, si daca le mariti salariile, atunci cu adevarat din prima saptamina sau din prina luna veti baga la inchisoare cel putin vo citiva pentru mita???
  Sa fim seriosi, ei vor lua mita si mai departe, voi sinteti gata sa-i bagati la inchisoare cel putin pe vo 10 ani?
  Daca nu, atunci la ce bun sa le mariti salariile?
 • +1 (1)
  Sunt profund indurerat ca am votat AIE si acuma in fiecare zi ma dezamagesc tot mai mult.

  Din pacate nici alternativele existente pentru anti-AIE nu ma inspira.

  Si ce facem, dragi moldoveni, la alegerile viitoare?

  La sigur nu mai votez AIE, o gasca de corupti si minciunosi.
  • 0 (0)
   In afara de AIE nu mai sunt partide?
  • 0 (0)
   Faptul ca ii votam demonstreaza cat de usor ne lasam manipulati.

   "Nu votez un partid mic pentru ca nu are sanse. Mai bine votez pe unul din acei corupti, dar care nu e chiar asa corupt ca celalalt."
 • +1 (1)
  Cit despre majorarea salariilor, cititi urmatoarea stire unde se odihneste fostul Presedinte a Curtii de Apel. Si no comment.
 • +1 (1)
  Si de ce in puii mei pentru pensie gasesc niste 80 de lei jalnici ca majorare odata la 5 ani, dar pentru judecatori poftim, avem bani cu sacii in budget!!!!!!
 • 0 (0)
  Daca judecatorilor acum nu li se vor mari salariile - nu sunt ei cei mai defavorizati si amenintati sa moasra de foamete. Dar sa nu uitam de "cei mai tristi ca noi", de faptul ca SECETA poate sa provoace o CATASTROFA UMANITARA a populatiei, mai ales la sate. Guvernul, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Sanatatii, Mold-Silva alte stucturi de stat in colaborare cu consiliile raionale si primariile, cu Biserica, cu ONG-urile, cu organizatiile internationale filantropice, agentii economici - SA CREEZE FONDURI LOCALE DE AJUTORARE A POPULATIEI, FONDURI de ALIMENTE si LEMNE de DEFOC. Sa fie pregatite de pe acum in fiecare localitate:1)CANTINE SOCIALE "caritas" pentru categoriile vulnerabile ale populatiei, amenintate de foamete; 2)CAMINE SOCIALE "caritas" - incaperi cu incalzire pe perioada geroasa pentru batranii singuratici, bolnavii si persoanele ce nu sunt in stare sa-si incazeasca locuintele, in care medicii sa acorde si ajutor medical,medicamente gratuite.
 • 0 (0)
  Aceasta asa numita reforma in justitie, prin marirea salariilor judecatorilor,este la fel ca si a da gunoiul sub pat facand curatenie prin casa. I-mi vine greu sa dau dreptate lui Voronin, insa realitatea anume e asa cum o descrie el, iar reprezentantii AIE-ului au dat dovada de populusm si de parte partinitoare a celor mai corupti functionari din stat. Daca e sa judecam dupa logica lor, atunci in orice domeniu avem nevoie de marirea salariilor pentru a spori eficienta lor. Spre exemplu ar trebui marit si salariilor profesorilor din toate institutiile de invatamant, pentru ca de ei depinde pregatirea viitorilor specialisti, inclusiv judecatori si procurori, la fel se poate vorbi si despre medici, deoarece o medicina eftina costa prea mult e.c.t. Cred ca cea mai simpla metoda de a elmina coruptia, ar fi fost copierea modelului georgian in acest sens, insa de fiecare data politicienii nostri vor sa fie mai Papa de cat Papa de la Roma, la fel cum a fost si cu legea cetateniei R.Moldova.
  • 0 (0)
   Foarte corect punctat. Dar cine sa faca reforme si mai ales pentru ce? daca pe ei ii aranjeaza aceasta situatie,cind suni pe un judecator si el iti hotaraste favorabil tie intrebarea....

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA