ora: 15:14, 20 mar 2014 3641 12 Autor: Cristina Buzovschi

(video) Politicienii de la Chișinău despre importanța relațiilor RM-CSI


(video) Politicienii de la Chișinău despre importanța relațiilor RM-CSI
Plenul Parlamentului
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Ucraina începe procedura de retragere din Comunitatea Statelor Independente (CSI), în context, oficialii de la Chișinău au enumerat care ar trebui să fie acțiunile Republicii Moldova și dacă ar trebui să fie luată în considerație posibilitatea părăsirii Consiliului Statelor Independente, relevă UNIMEDIA.

Liberal-democrații au evindențiat că o dată cu semnarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb, mai multe acorduri cu statele CSI vor trebui modificate, iar altele chiar denunțate.

CSI demult s-a transformat într-un soi de club al președinților și primilor miniștri. Rolul acestei organizații, din punct de vedere politic și militar, este unul practic nul. Este o entitate în care se discută, de regulp, problemele de ordin comercial, economic, cultural. La momentul când vom considera că această entitate nu ne reprezintă și nici nu ne aduce plus valoare, pentru relațiile noastre cu alte state, atunci am putea să ne revizuim poziția”, a menționat liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț.

Democrații consideră că țara noastră încă mai poate profita din relațiile economice și comerciale cu statele CSI. „În această situație, Republica Moldvoa, mai mult ca niciodată trebuie să promoveze o politică externă inteligentă, una echilibrată. Nu este cazul să ne aruncăm în tot felul de speculații de moment. Trebuie să privim lucrurile mai larg. Este părerea mea fermă. Această participare pe platforma CSI este una benefică pentru Republica Moldova, fiindcă ne permite să nepromovăm interesele econimice și comerciale. Trebuie să păstrăm dialogul și cu partenerii noștri tradiționali din est”, a evidențiat Igor Corman.

De celaltă parte, comuniștii consideră că ucrainenii ar trebui să lase emoțiile într-o parte și să se conducă de interesele cetățenilor. „Cred că trebuie să puie câte un compres rece toți parlamentarii ucraineni, să se gândească și să nu se grăbească să facă prostii. În afară de dorință, mai există și calculul economic, mai este responsabilitatea față de țară, față de popor”, a precizat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Ucraina iese din CSI

Comentarii (12)
 • -2 (6)
  Sterilitate la ptrat. Ce folos de lapte gros, daca-i de catea cu rat?! Unde-i inviolabilitatea granitelor, siguranta, dialogul in "situatii de criza"?! Vorba vine: "pe natarau il recunosti dupa vorbe, pe magar dupa urechi". Ei bine, daca nu vor sa fie ingropati ca niste patrupezi, sa se fereasca de liliPutin-talhar si de-a lui copita de magar. Ca isi pierd timpul fara rost.
  • -1 (7)
   Vrea si eu in UE dar asta nu inseamna ca vreau sa rup toare relatiile cu tarile CSI. Trebuie sa judecam calm si fara mari excesuri. Piata de desfacere din aceasta comunitate este destul de importanta pentru noi. Sa nu uitam si de numarul cetatenilor moldoveni care lucreaza in acest spatiu. Cu ei ce o sa facem daca vom iesi din CSI?
   • -1 (5)
    Politicienii de la Chisinau trebuie sa duca o politica externa mai echilibrata, asa cum a spus si Corman. Nu trebuie sa ne dam mari si tari, sa demonstram extremism asa cum fac unii.
    Totul trebuie gindit la calm, rational.
    Piata de desfacere din CSI intr-adevar este una enorma pentru tara noastra si asta mult spune.
    Insa, desigur, asta nu trebuie sa ne faca sa ne dezicem de la procesul de integrare europeana.
    • -2 (4)
     Corman fiind un bun diplomat stie ce spune. Moldova trebuie sa aiba relatii bune cu toate statele posibile din lume. Nu si o sa iesim din CSI si pe urma ce facem? Doar inca nu suntem parte a comunitatii europene cu drepturi depline. Iar cu lumea ce lucreaza acolo ce facem? Ii asteptam inapoi acasa?
     • -3 (3)
      Moldova trebuie sa duca o politica rationala si calma. Nu trebuie sa facem mare tam-tam si sa parem extremisti. Totul se va clarifica la timpul lui. Si normal ca nu putem sa facem asemenea pasi, in orice caz la moment. Un asemenea pas ar fi pur si simplu distrugator. Trebuie rabdare si totul se va inchei cu bine. Igor Corman foarte corect s-a expus in privinta acestui lucru si cu asta basta!
      • 0 (0)
       CSI - clubul slugilor rusesti.
       Avem noi profit o pula din CSI.Profit au tradatorii: Strelet,Filat,Leanka,Lupu si restul... Ne tin de prosti alesii astea a poporului,care cu banii nostri ne fut tot pe noi 20 de ani in sir. E timpul scapam de scursurile astea tradatoare si totul va merge struna.
       PL - unicul partid al poporului !!!
 • +1 (7)
  Vor avea o dată în viață și ai noștri curaj să spună NU Rusiei - să ieșim din CSI?
  Cum sunt deputații noștri fără balls, în 2030 RM va fi singura țară din CSI
 • -4 (8)
  Unichiul meu, face business. Intr-o discutie cu el imi explica ca el realizeaza marfa lui in Ucraina, Belarus si Rusia, dar doreste ca Moldova sa mearga in UE.
  De aceea consider eu ca trebuie sa raminem membri in CSI, dupa cum a explicat si Corman mai sus.
 • +1 (1)
  Pt.nestiutori,este incompatibila aderarea la UE si pastrarea de membru al CSI (nu ai sa gasesti in vest,marfa fabricata in CSI,pt.ca nu corespunde calitatii,standardului,impus de UE)!!Dar ca de obicei,politicienilor moldavi le este frica de tarul Putin si incearca sa suga de la doua mame!! O piesa din Parazitii parca spunea.....minte-ma,dar minte-ma frumos!
 • 0 (0)
  RM trebuie sa urmeze pasul Ucraine de iesire din rahatul CSI nu am avut favoare din acest CSI niciodata numai bete in roate si embargouri, mai ales in pofida faptului evenimentelor ce au loc in Ucraina trebuie sa ne mobilizam impotriva porcului care incalca in picioare tot, cu asa tip de javre si natiune nu este nevoie de nici o legatura izolare economica,politica, culturala si s-a zis cu imperiului tarului porc Putin,acesta lucreaza pentru oligarhi nu pentru oamenii de rind lumea adevarata se incepe a trezi impotriva acestui porc Putin
 • 0 (0)
  Despre ce fel de CSI putem vorbi cand state din aceasta comunicate ne baga embargouri, ne terorizeaza cu crize energetice, ne insulta poporul si tara, incurajeaza separatismul si distrugerea tarii, incurajeaza discriminearea populatiei bastinase.
  Este o capcana defapt. Trezitiva odata!!!
  Tre sa iesim din aceasta capcana acum ...stiu ca va fi foarte greu, dar macar pentru ca copii nostri sa traiasca mai bine.
 • 0 (0)
  Politicenii îs în război...
  Pentru ei suntem gunoi.
  Dar ce putem să facem noi?
  Câte-un picor în fund la toţi
  Să scăpăm ţara de hoţi
  Şi de falşii patrioţi.
  Care este acum ieşirea?
  Să fim sănătoşi cu firea
  Şi să-nfăptuim UNIREA...

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA