(video) Politicienii de la Chișinău despre importanța relațiilor RM-CSI

Ucraina începe procedura de retragere din Comunitatea Statelor Independente (CSI), în context, oficialii de la Chișinău au enumerat care ar trebui să fie acțiunile Republicii Moldova și dacă ar trebui să fie luată în considerație posibilitatea părăsirii Consiliului Statelor Independente, relevă UNIMEDIA.

(video) Politicienii de la Chișinău despre importanța relațiilor RM-CSI
Plenul Parlamentului (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Liberal-democrații au evindențiat că o dată cu semnarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb, mai multe acorduri cu statele CSI vor trebui modificate, iar altele chiar denunțate.

CSI demult s-a transformat într-un soi de club al președinților și primilor miniștri. Rolul acestei organizații, din punct de vedere politic și militar, este unul practic nul. Este o entitate în care se discută, de regulp, problemele de ordin comercial, economic, cultural. La momentul când vom considera că această entitate nu ne reprezintă și nici nu ne aduce plus valoare, pentru relațiile noastre cu alte state, atunci am putea să ne revizuim poziția”, a menționat liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț.

Pub

Democrații consideră că țara noastră încă mai poate profita din relațiile economice și comerciale cu statele CSI. „În această situație, Republica Moldvoa, mai mult ca niciodată trebuie să promoveze o politică externă inteligentă, una echilibrată. Nu este cazul să ne aruncăm în tot felul de speculații de moment. Trebuie să privim lucrurile mai larg. Este părerea mea fermă. Această participare pe platforma CSI este una benefică pentru Republica Moldova, fiindcă ne permite să nepromovăm interesele econimice și comerciale. Trebuie să păstrăm dialogul și cu partenerii noștri tradiționali din est”, a evidențiat Igor Corman.

De celaltă parte, comuniștii consideră că ucrainenii ar trebui să lase emoțiile într-o parte și să se conducă de interesele cetățenilor. „Cred că trebuie să puie câte un compres rece toți parlamentarii ucraineni, să se gândească și să nu se grăbească să facă prostii. În afară de dorință, mai există și calculul economic, mai este responsabilitatea față de țară, față de popor”, a precizat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Ucraina iese din CSI

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI