ora: 12:32, 15 dec 2014 8533
Autor: Cristina Buzovschi

(video) PL spune NU comuniștilor la guvernare


(video) PL spune NU comuniștilor la guvernare
Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă
Foto: UNIMEDIA
Ultima săptămână s-a vehiculat informația precum că Partidul Comuniștilor ar fi gata să negocieze cu partidele pro-europene și să participe la guvernare în cadrul unei coaliții largi. Partidul Liberal exclude o asemenea variantă, pe care o consideră păguboasă și în măsură să compromită parcursul european al Republicii Moldova, notează UNIMEDIA.
 
Declarații în acest sens au fost făcute de către prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, unul dintre negociatorii delegați de formațiunea condusă de Mihai Ghimpu.
 

Dorin Chirtoacă, în numele Partidului Liberal, exclude posibilitatea participării Partidul Comuniștilor la guvernare. Asta după ce comunistul Oleg Reiman a declarat că sunt gata să poarte asemenea discuții.
 
„Din punctul nostru de vedere,  majoritatea parlamentară deja a fost anunțată - PLDM, PD și PL. Acesta este majoritatea care urmează să-și asume guvernarea. Relațiile cu opoziția pot fi stabilite într-un cadru aparte. După ce va fi elaborat și semnat Acordul de constituire a coaliției va fi clar cum trebuie să fie construite și relațiile cu opoziția. Participarea PCRM la guvernare, din punctul nostru de vedere, nu este o ieșire din situație. Dimpotrivă, ar fi o compromitere a parcursului european”, a menționat liberalul.
 
Până în prezent, au avut loc șase runde de negocieri, iar în zilele următoare urmează să aibă noi întâlniri. Dorin Chirtoacă a precizat că se discută textul Acordului de constituire a coaliției, modelul de organizare a guvernării, etc.
 
„Nu trebuie să aibă loc târguri și conservarea situației care nu a adus beneficii Republicii Moldova, ci trebuie să aibă loc o formare corectă a viitoarei guvernări, în baza unor reguli europene, în așa fel încât să avem schimbări de conținut, profunde ale administrației. Mai întâi se va stabili modelul de organizare a guvernării, și mai apoi vor fi împărțite portofoliile. Trebuie să pornim de la reprezentarea proporțională la guvernare”, a adăugat sursa citată.
 
Chirtoacă a mai spus că în cadrul negocierilor a prezentat lista priorități pentru Chișinău. Colegii din celelalte două partide urmează să le analizeze și să vină cu un feedback în timpul apropiat. 

Sursa video: privesc.eu
 
Amintim că Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal au anunțat că au convenit asupra creării majorităţii parlamentare pro-europene. Formațiunile au delegat reprezentanți în vederea elaborării Acordului de creare a coaliţiei de guvernare pro-europeană.
 
Partidul Liberal are următorii negociatori: Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu și Corina Fusu. Din partea Partidului Liberal Democrat au fost delegați Valeriu Streleț, Liliana Palihovici și Iurie Țap. Democrații i-au înaintat în calitate de reprezentanți pe Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Pavel Filip.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +2 (4)
  Voronin spune ca nu face alianta cu bidon, pentru ca bidon e predateli si mrazi, da nisi aritmetia nu iese,,, da iaca nenea Misha nu socoate ca aritmetica lu Voronin iese destul de bine cu PDM si PLDM, si fara PL
 • -3 (9)
  Partidul Darjeala i-a soptit PCRM-ului: "Fa-o!" Si Reidman a iesit cu facatura. Or, Plahoitniuka-maciuca vrea sa fenteze lumea dupa obiceiul igNOBIL. Stim bine naravul acestui fariseu. Face bine cu bata. Baga anacondele dresate paznic la stana. Baga "carbuni" si bani, ca apoi sa faca tambalau. In fond, aceste doua haite se ling de prin 2010. Acum pdmaravesc in ordie. Ca sa fie mai atenti si mai grijulii de ale lor Familii si de averile fabuloase dosite in Vest, ca sa nu fie atinse...De cine? Ca CNA, CCA, CNI si alte "orgnae interne" tot ale gealatului vor fi.
  • +3 (3)
   De acord - iar Shakalul de Plahotniuc isi joaca spectacolele ca sa devina cel mai important in negocieri, avand putine voturi. Din pacate asa e cand el este detinatorul a 100% de actiuni a SRL Republica Moldova. Trebuie un pic de rabdare - pana cand laptele va da in foc ... si Plahotniuc va avea soarta lui Ceausescu. Dar poporul trebuie doar sa boicoteze PD si mai ales pe singur Satana. Daca fiecare cetatean ar face simplu - sa-l scuipe cand il vede si sa-i scrie un mesaj pe o foaie A4 din 3-4 cuvinte - el ar incepe sa inteleaga cat de repede vina voma la oameni din cauza lui.
   • +5 (5)
    Shakalii lui Plahotniuc au plecat la masa ))) ... nu are cine pune minusuri sub comentarii ))) ...
   • -3 (7)
    Plahoit-Hook plin de sadism are toate ingredientele unui dictator diabolic. Inselaciune, nesimtire, uneltiri pirotehnice, tortura. Bine ca nu a putut sa puna laba pe toate butoanele. Rau e ca ii are la slit pe Ghimpu si Reidman. De aia, zic, nu va fi dram de democratie, daca nu se vor intreprinde actiuni concrete pentru a-l presa. Deocamdata, alternativa e obscura. Practic, nu ramane decat sa fie acceptat. Sper totusi sa se retraga la cimitir de buna voie.
 • +3 (3)
  dacă alianţă va scăpa la indicaţiile lui diacov aceste instituţii de stat ciumei comuniste, atunci riscăm să-l avem la alegerile viitoare pe şevciuc preşedinte de ţară, aşa cum la şi numit poliţistul Andrei Cazacu pe Şevciuc cînd ea deschis uşa în aeroportul internaţional Chişinău scăpîndul de veteranii războiului pentru integritate şi independenţă, spunîndui „PE AICI DOMN. PREŞEDINTE ŞEVCIUC”,pe rogozin îl vom avea primministru şi pe dgondon preşedintele dumei din moldavia euroasiatică, cu 200 ruble contra dollar...alianţa să fie atentă ce face--- dacă nu înfundĂ puşcăriile cu ei cum au făcut-o ei pe timpul guvernării lor şi au împlut puşcăriile cu oameni nevinoveţi, atunci trebue lăsaţi la groapa de gunoi ca să nu-şi mai aducă nimeni chear nici istoriea aminte de ei-tîlhari, hoţi, bandiţi care au băut sîngele acestui popor şi au trădat interesele poporului, şi prădat ţărişoara lăsînd-o în pielea goala...
 • +6 (6)
  Suntem de acord. Am votat partide pro europene nu comunisti , dodoni sau usatii
 • 0 (6)
  Am fost totdeauna impotriva comunistilor, dar daca vrem o tara democratica este o obligatie a celor ce vor guverna, sa dee citeva posturi la opozitie. Vrem noi sau nu vrem dar 30% din populatie trebuie stimata. Asa se procedeaza intr-o tara democratica. Asa ca lasati voi prostiile si apucativa de lucru, iar PL cind vor avea macar 30% si atunci v-a trebuie sa dee citeva posturi opozitiei, deaceia si exista opozitia, ca sa controleze guvernarea.
  • +3 (3)
   Care ar fi, dupa tine, sensul implicarii pcrm in guvernare??! Eu vad un singur scop aici: reducerea influientei si controlului din partea PL si PLDM, adica a stegarilor proeuropeni. Deci inafara de franare a parcursului pro-european si furtul nestingherit al proprietatii publice, nu ne va da absolut nimic complicitatea cu comunistii.
   • 0 (4)
    Nimeni nu spune sa le dee postul de prim-ministru sau posturi cheie care ar influenta parcursul european, dar asa posturi ca Curtea de conturi, Cec-ul, normal ar trebuie sa le dee ca totusi merge vorba despre 30% din populatie (nu e putin). Intr-un stat democratic asa se face plus opozitia exista sa verifice legalitatea guvernarii s.a.m.d. Ca 30% din populatie inca aleg comunistii crede ma ca o parte din vina este a actualei guvernari, care in 5 ani nu a putut sa le schimbe opinia.
 • +3 (3)
  opozitia daca participa la guvernare deja nu mai este opozitie . Eu cred ca partidele parlamentare proeuropene trebuie sa mearga singure in bloc si sa modernizeze tara , sa mergem ferm catre UE . Opozitia sa fie puternica sa vegheze asupra guvernarii si sa puna umarul la dezvoltarea tarii in care traiesc .
 • -3 (5)
  Ghimpu face totul ca viitoare coalitie sa fie constituita din PLDM, PD si PCRM.
 • +1 (1)
  Europa se alarmează
  De situaţiile noastre critice.
  Iar guvernanţii ne distrează
  Cu şouri politice.
 • +1 (1)
  In democratie guverneaza majoritatea cu respectarea minoritatii. Notiunea de "guvern de uniune nationala" este un non-sens. Ori esti la guvernare, ori in opozitie. Voronin va primi sefii de comisii parlamentare asa cum stipuleaza legea plus presedentia unor organizatii fara importanta, in rest pl, pldm si pdm trebuie sa isi asume guvernarea. Daca pldm accepta coalitie cu comii, la alegerile urmatoarea va mai pierde inca 10%. Nimeni nu e prost si nu a uitat cum a incalecat voronin tara si a pus-o pe greceanii sa ii ameninte pe parinti ca va impusca in copii.
 • +2 (2)
  O guvernare poate activa eficient atunci cînd legile în Parlament pot fi adoptate doar cu participarea tuturor partidelor ce participă la Guvernare. Din moment ci două partide au suficiente voturi pentru a adopta o lege, atunci celelalte partide pot fi EXCLUSE de la guvernare în orice moment!!!
 • -5 (5)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  PL AJUTA URSUL SIBERIAN SA DISTRUGA TARA NOASTRA !!!
 • -2 (2)
  Asi prefera, ca cel ce a pus DOWN la comentariul meu sa ma contrazica -- ar fi mai correct.
 • 0 (0)
  Imi pare rau ca Ghimpu nu intelege, ca nu comunistii au nevoie de noi ci noi avem nevoie de ei. Si o alta chesti este ca putem in asa fel sai facem pe comunisti sa le schimbe la multi viziunile pro ruse in viziuni pro europene.Nu este acum nevoie de incapatinare, noi nu suntem in situatia din 2005.Avem doar de castigat

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA