ora: 12:03, 27 iun 2017 7955
Autor: Eugen Durbala

(video) Pe cine să credem? Plahotniuc spune că oficialii europeni nu au condiționat schimbarea sistemului electoral cu asistența macro-financiară


(video) Pe cine să credem? Plahotniuc spune că oficialii europeni nu au condiționat schimbarea sistemului electoral cu asistența macro-financiară
Foto: UNIMEDIA

Republica Moldova va primi asistența macro-financiară în valoare de 100 de milioane de lei din partea UE. Cel puțin asta a declarat președintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc în cadrul unui briefing de presă.

Mai mult, Plahotniuc spune că din cele 100 de milioane de euro, o parte va fi acordată sub formă de împrumut, iar o parte sub formă de grant.

În același timp, liderul PD a mai declarat că în urma vizitei delegației Partidului Democrat la Bruxelles și a discuțiilor cu liderii politici europeni, oficialii UE nu au legat asistența macro-financiară cu implementarea avizului Comisiei de la Veneția.

„Au apărut tot felul de acuzații, că dacă se votează schimbarea sistemului electoral, ar putea fi blocată finanțarea din partea UE. În discuțiile pe care le-am avut la Bruxelles, nimeni nu ne-a condiționat în acest fel. Discuțiile s-au axat pe respectarea acelor recomandări ale Comisiei de la Veneția, dar nu pe condiționalități sau alte tipuri de presiuni. E greu de imaginat cum UE poate să oprească finanțarea unei țări, doar pentru faptul că li se dă dreptul unor oameni pentru ași alege singur deputații”, a afirmat președintele PD.

Declarațiile făcute de Vlad Plahotniuc se bat cap în cap cu declarațiile făcute de unii europarlamentari. Anterior, eurodeputatul Andi Cristea spune că asistența macro-financiară din partea UE va veni după decizia „înțeleaptă” a autorităților de la Chișinău cu privire la schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova, în urma recomandărilor și raportului Comisiei de la Veneția.

UNIMEDIA amintește că până a fi făcute publice recomandările Comisiei de la Veniația, Parlamentul European a decis să amâne ajutorul financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. 

În cazul în care acest aviz este negativ, „autoritățile de la Chișinău vor trebui să facă modificările cerute, doar atunci se acordă această finanțare. Dacă este pozitiv, vom ține cont de acest aviz", preciza atunci oficialul European Siegfried Mureșan.

Acesta a avertizat că acest ajutor financiar este condiționat de combaterea corupției, întărirea statului de drept și a justiției, lupta împotriva spălării de bani și, în general, de respectarea standardelor democratice.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +4 (4)
  Nu stiu de ce, dar nici oficiul NATO nu se deschide la Chisinau. Ii intra in voie lui Dodon?
  • +2 (2)
   Pe plohatniuc sigur că, ar spune publika...
 • +5 (5)
  Plahatniuc,tu cu banditii tai de la guvernare furati tara,l-ai facut pe Dodon presedinte care acum ne duce in Rusia,da europenii sunt datori sa va finanteze ? Obraz de porc,Plahatniuc !
 • +4 (4)
  Specialisti in manipulare cei din saica asta,cu Plohis in frunte - asta da! Doar ca nu poti sa-i minti (manipulezi) pe toti,mereu.
  Din momentul accederii la putere a astora nu era de asteptat nimic bun,caci nu poti face lege prin faradelege,iar ei s-au cocotat acolo prin metode ilegale,fiind ilegitimi.Cu bine nu are cum sa se termine aventura lor,asta-i clar...
 • +3 (3)
  Nu se spune nimic despre vizita la Moscova.
 • +3 (3)
  Plaha, pai daca te-ai vazut in bar doar cu 2-3 euro deputati, nu inseamna ca ai discutat cu intreaga comisie UE. nu esti nici deputat, nici presedinte de tara si nici membru a Guvernului asa ca e normal ca nimeni nu a discutat cu tine acordarea suportului financiar ;-)
 • +2 (2)
  Usatii cio-to de vre-o 12 zile nu se mai aude...
  ___________
  aici avioanele incolo si incoace zboara
 • +1 (1)
  DODON A FOST SUSȚINUT NU CA SĂ FIE PREȘEDINTE DA PAPUȘĂ MARIONETĂ LA TEATTU DE MINIATIURI DIN RM
 • 0 (0)
  Teoretic, Plahotniuc are dreptate, dar sa nu uitam ca sleahta de bandita sta in spatele lui Plaha. Asa ca trebuie sa credem doar pe jumatate din ce zice banditul sef al PD. Singurul adevar din ceea ce a declarat este ca trebuie sa luptam cu coruptia. Dar speram sa o faca si el.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA