(video) PAS vine cu mai multe propuneri pentru îmbunătățirea actualului sistem electoral

Propunerile PDM și a șefului statului cu privire la schimbarea sistemului electoral, prin implementarea votului uninominal sau mixt, nu vor face decât să intensifice și mai mult fenomenul corupției. 
 
Reprezentanții PAS spun că sistemul partinic este cel mai potrivit pentru Moldova, doar că acesta trebuie îmbunătățit. 
 
Așa că PAS vine cu mai multe propuneri, care ar îmbunătăți actualul sistem electoral.
(video) PAS vine cu mai multe propuneri pentru îmbunătățirea actualului sistem electoral
(Foto: UNIMEDIA/Igor Rotari)

„Aceste propuneri vizează mai multe dimensiuni. Prima ține de procesul de votare în diasporă, iar al doilea subiect ține de procesul de finanțare al partidelor politice și a campaniilor electorale. Al treilea subiect are scopul de a tranparentiza procesul de deșfășurare a scrutinelor, prin introducerea camerelor de supraveghere în secțiile de vot și prin asigurarea transmisiunilor online din toate secțiile de votare”, spune Maia Sandu. 

PAS propune ca, la următorul scrutin parlamentare, secțiile de vot de peste hotare să fie deschise în funcție de prezența la vot la scrutinul prezidențial din 30 octombrie 2016, totodată, moldovenii din diasporă să aibă la dispoziția două zile pentru a vota. 

Pub

„Noi propunem ca secțiile de votare să fie deschide în baza prezenței la vot la scrutinul prezidențial. Totodată, propunem ca CEC-ul să aibă posibilitatea să decidă deschiderea suplimentară a unor secții de vot, în baza înregistrării prealabile a moldovenilor din diasporă. Propunem excluderea limitei de 3000 de buletine și exinderea până la 8 mii de buletine per secție de vot. Cifra de 8 mii este rezonabilă și reală. Votarea diasporei trebuie să se producă timp de două zile. Și asta, deoarece cetățenii de peste hotare au de parcurs o distanță mult mai mare pentru a ajunge la secția de vot”, a declarat juristul PAS, Sergiu Litvinenco.

PAS propune ca finanțarea partidelor să se realizeze în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale, iar firmele care au contracte cu statul să nu poată finanța partide. Mai mult, PAS propune ca angajații din cadrul instituțiilor de la stat să nu poată face donații în mărimi mai mari decât 10 % din venitul lor anual.

„Astăzi, o mare parte din cele 40 de milioane de lei de la bugetul de stat se alocă partidelor care nu se bucură de sprijinul cetățenilor.Propune ca firmele care au contracte cu statul să le fi interzisă posibilitatea de a oferi finanțare partidelor. Este cinic și faptul că unii funcționari publici fac donații partidelor, cade depășesc de câteva ori veniturile lor anuale”, adaugă Sergiu Litvinenco.

Totodată, PAS propune modificarea legislației astfel încât moldovenii din diasporă să poată dona unui partid cel mult trei salarii medii pe economie, adica 15.900 de lei.

„Propunem micșorarea cuantumului donației maxime care poate fi acceptată de către partidele politice din partea persoanelor fizice de la 200 de salarii medii pe economie, cum este în prezent (1 060 000 lei) la 6
salarii medii pe economie (31 800 lei); micșorarea cuantumului donației maxime care poate fi acceptată
de către partidele politice din partea persoanelor juridice de la 400 de salarii medii pe economie, cum
este în prezent (2 120 000 lei) la 12 salarii medii pe economie (63 600 lei). Păstrarea în continuare a
limitelor existente nu face altceva decât să faciliteze finanțarea partidelor politice de către o singură
persoană, care ulterior, când partidul va fi la guvernare, își va promova și proteja interesele personale”, spun reprezentanții PAS.


Vedeți mai jos proiectul propus de PAS.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub