ora: 19:57, 15 aug 2017 21096

(video) Parohul Alexandru Iamandii, despre preoții care se implică în politică: „nu le face față”, dar „sunt cazuri când preoții nu pot să tacă”


(video) Parohul Alexandru Iamandii, despre preoții care se implică în politică: „nu le face față”, dar „sunt cazuri când preoții nu pot să tacă”
Foto: UNIMEDIA

Parohul Bisericii ”Sf. Mare Muceniță Varvara”, Alexandru Iamandii, este de părere că unui preot nu-i face față să se implice în politică, mai ales că legea bisericească spune explicit că nu are dreptul să o facă. Totuși, întrebat de ce unii preoți s-au implicat în campania electorală din 2016, parohul a spus că "uneori sunt și cazuri când preoții nu pot să tacă și trebuie să vorbească și ei". Opinia a exprimat-o în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

"Politica e un partid, dar creștini sunt toți. La biserică vin din toate partidele și dacă preotul e apartenent unui partid, atunci el face dezbinare. Preoții care își dau seama de acest lucru sunt destul de precuați în sensul acesta", a spus parohul. 

Totuși, părintele Alexandru Iamandii crede că e greu de determinat hotarul între politică și biserică. "Preotul, ca fire vie, este și el mai aproape de o poziție sau alta [...] și preotul poate să își spună opinia, dar nu poate să facă agitație", a adăugat parohul.

"Eu m-aș ruga să vină un preot în politică, dar acesta trebuie să fie un preot desăvârșit", a declarat invitatul și a dat exemplu Arhiepiscopului Macarie al III-lea care a devenit și primul președinte al Republicii Cipru.

Întrebat de ce unii creștinii plecați peste hotare spun că nu mai merg la biserică de când unii preoți îl susțin pe Igor Dodon, parohul a spus că "din păcate" probabil sunt și astfel de cazuri, dar "nu are dreptul preotul să cheme pentru un anumit candidat".

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +12 (12)
  Cu scuzele acestea ca preotii sunt oameni si ei si citeodata trebuie sa vorbeasca,n-o sa mergeti departe.Uitati-va cum popii primesc bani si cadouri de la Dodon si ei il sustin la alegeri.Si asta nu e "uneori",ci permament.Biserica e separata de stat si de politica si aceste prevederi trebue respectate.Dar unsii Domnului de pe pamint mai au si alte metehne,de a folosi biserica ca un busines de imbogatire,sa-si faca ilicit castele si masini de lux jupuind babutele de ultimii banuti.Dar treaba lor,pina una alta oamenii se clarifica,adera cu miile,cu sate intregi la sectanti.Succes,domnule paroh Iamandi !
  • -10 (12)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Nu-s toti bai asa, sint si preoti de treaba
   De pilda Pavel Borsevschi de la sf. Dumitru, Boris Cantir de la sf.Serafim de Sarov, parintele Vadim de la manastirea Ciuflea
   Din citi eu cunosc, da citi mai sint, oho ho
  • -11 (13)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   "Dupa roade le veti cunoaste". Sant si baieti buni acolo, dar in general sistemul lor e depasit de timp. Foarte rar auzi ceva cu tolc si racordat la realitate, de la acesti baieti. Probabil si cei mai buni nu sant auziti, dar e si un alt adevar - odata ce te dumeresti in Scripturi, nu prea ai ce cauta acolo. Rasa, barba - nimeni din apostoli nu purta asa ceva. Vrem sa fim crestini, atunci cui ii serveste toata mascarada asta? Daca ai de slujit sau predicat, o poti face si in haine obisnuite, nu sa te выпендрешть vestimentar. E traditie mai mult, nu crestinizm. Deaceia baietii se ancoreaza la orice putere, care ii ia in seama. Ortodoxia de la noi are principii de putere - cine poate sa-i asigure sprijin, cu aceia se asociaza. Vine Voronin - e ok, vine secerea lui Dodon, tot e bine. Cand va fi inscaunat Putin, va fi la general perfect pentru ei. Cand nu e Hristos capul bisericii (avem prezent cultul pagan dominant a mamei lui Hristos), te poti alia si cu dracul, numai sa arate…
   • -10 (10)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    kir new
    Pe ce te bazezi tu cind spui ca preotii fac mascarada? Cind portul, slujbele si tot tot inclusiv acele 7 sinoade ecumenice sint formate, stabilite si mostenite pe parcursul a 2 milenii.Asta-i nu tii in da club frate ! Aici is lucru serioase care nu apar si dispar dupa moda, gust si doleante.
    Cine ti-o spus tie ca poti sluji in orice haina? Ca tu asa crezi?
    La ortodoxi capul biserecii e Iisus Hristos, cine to spus ca nu-i asa?
    " Baietii ceea " cum ii numesti tu, cind de fapt is preoti hirotonositi in lacas sfint si nu in drum in orice haina, is aceea care dezlega pacate omenesti, care savirsesc sf. Liturgie, sf.impartasanie.Si daca vreunul greseste, sa stii ca-i din popor si ele, de printre noi si sa nu-l judeci ca nu esti mai breaz.
    https://www.youtube.com/watch?v=CwHZhlJQjj8
    min 43:40
    • -8 (10)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Nu sant mai breaz, recunosc. Despre mascarada. Probabil la sinodul de la Nicea in 325 sau la urmatorul s-a hotarat ce uniforme sa poarte capii bisericii. M-am referit la faptul ca biserica si primele generatii de crestini si apostoli aveau un port comun. Pentru mine ramane crestin oricine il poarta in suflet pe Hristos, nu vesminte, care mai mult ascund ceva decat deschid. Nu pot insista sa "dezbrac" preotii, cum e un element "decorativ" al bisericii ortodoxe. Problema e ca gasesc neconcordanta cu ce citesc in Scriptura. Nu e scris nimic acolo ca trebuie sa se imbrace special, cu прибомбасурь si cruci de-o schioapa. Ca trebuie sa ai un port decent sant de acord, dar nu inteleg incarcatura spirituala a rasei si a portului inutil de barba. La evrei erau levitii care se ocupau de Templu, la crestini erau adunari prin Sinagogi si alte localuri, iar vestimentatia era una obisnuita. Se pare ca dupa "legalizarea" crestinizmului au aparut baieti smecheri, care au dezvoltat idea cu…
     • -8 (10)
      Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
      https://doxologia.ro/viata-bisericii/interviu/care-sunt-ce-semnificatie-au-vesmintele-slujitorilor-sfintelor-altare
      Ca sa nu ma dau si eu tare cunoscator
      • +7 (9)
       nici nu doresc sa-ti deschid lincul...
       Dar tine un minus pentru spam.
  • +4 (4)
   asa si este
 • +7 (7)
  Isus Cristos, cel care a respins orice implicare a sa în politică, este un exemplu pentru noi creștinii. Cu atît mai mult El trebuie să fie exemplu pentru cei ce spun că sunt slujitori al lui Dumnezeu. Din momentul cînd așa numitul slujitor încalcă principiul independenței religiei față de stat, ei devin slujitori ai satanei.
 • -11 (11)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Toata suflarea politica din Palestina acelor timpuri a fost atinsa de influenta pe care a exercitat-o Isus in acel spatiu. Este adevarat ca apostolii se asteptau ca alesul lor va zidi o imparatie politica pentru poporul evreu, dar planul sau a fost altul. Acum in Israel se asteapta un asa baiat, care ar readuce slava Israelului si o mare imparatie, unde crestinii sau goymii sa-i slujeasca pe ei. Conform traditiei iudaice, acel care va hotari rezidirea Templului in Ierusalim va fi declarat Messia. Scriptura ne arata de unde va veni, iar o serie de profetii indica concret la persoana. Mai intai apare in program acest tip, dupa care a doua venire a lui Hristos, cum e scris in 2 Tes.2:8: "atunci se va arăta acel Nelegiuit, pe care Domnul Isus îl va nimici cu suflarea gurii Sale, şi-l va prăpădi cu arătarea venirii Sale". Baptistii si alte culte protestante va vor spune ca asteapta venirea lui Hristos curand. Este un fals. Mai intai colapsul, urmat de intrarea oficiala a persoanei alese.…
  • +6 (6)
   ”...Acum in Israel se asteapta un asa baiat, care ar readuce slava Israelului si o mare imparatie” ?!
   Bă, kiriuha, bă, flutură din cap - acum e veacul XXI nu evul mediu!
 • +6 (6)
  ”...uneori sunt și cazuri când preoții nu pot să tacă și trebuie să vorbească și ei" !?
  Bine, bine, iata și Marchel, desigur, nu poate tăcea - e obligat să-și facă datoria de FSb-ist ca popa Gapon!
  A mincinit provocatorul cu cei ”39 de mii de sirieni”.
  Dar cine va răspunde de asta: mitropolitul, biserica in genere sau nimeni?
 • +5 (5)
  ”...Московский патриархат участвует в милитаризации детей в Крыму, – КПГ
  Член Крымской правозащитной группы (КПГ) Ирина Седова указывает, что в аннексированном Крыму священники Русской православной церкви Московского патриархата участвуют в военной пропаганде среди детей.”
  (https://censor.net.ua/news/451894/moskovskiyi_patriarhat_uchastvuet_v_militarizatsii_deteyi_v_krymu_kpg)
  N.B.
  Краснознаменный, ордена Ленина - московский патриархат в действии !
  Armata de ”pochi” din jurul lui dondown sunt supușii acestei organizații - FSB.
 • +1 (1)
  Astea nu sunt preoti ei sunt satane, castiga bani pe spatele credinciosilor, ei nu slujesc ci doar castiga, mii greata de asa Satanisti

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA