(video) Parlamentul a adoptat declarația privind diferendul transnistrean, dar nu în unanimitate

Parlamentul a adoptat o declarație și un proiect de hotărâre cu privire la situația actuală a procesului de reglementare a diferendului transnistrean. Deși s-a dorit ca rezoluția să fie semnată de toți cei 101 deputați, aceasta a fost semnată doar de către 76 de deputați, relatează UNIMEDIA.

S-au abținut de la vot deputații din grupul lui Ghimpu, Dodon și Mișin, precum și deputatul neafiliat Mihai Godea. Socialistul a reiterat opinia precum unica soluție pentru diferendul transnistrean este federalizarea Republicii Moldova, pe când Mihai Ghimpu și Mihai Godea au declarat că și-ar fi dorit o declarație mai incisivă.

„Această declarație nu însemnă nimic pentru soluționarea conflictului și apărarea cetățenilor care se află în zona de securitate. Nimic nou. Este apă de ploaie. Noi considerăm că Parlamentul ar trebui să facă o analiză acțiunile Republicii Moldova în cadrul formatului 5+2 și să vadă dacă a dat sau nu rezultate. Noi am propus schimbarea formatului din 5+2, în 6+1, adică Rusia să treacă din mediatori și garant din Consiliu de Observatori. Deoarece, nu poate să fie garant cel care a declanșat conflictul. Am propus ca Parlamentul să reconfirme poziția de retragere de pe teritoriul țării a armamentului și munițiilor rusești și am propus să fie schimbat statutul forțelor pacificatoare ale Rusiei în misiune civilă internațională. Aceste propuneri au fost respinse, iată de ce nu am susținut această declarație și acest proiect de hotărâre. Încă o dată s-a demonstrat că noi stăm în genunchi și cu capul aplecat”, a declarat liderul PL.

„Îmi exprim regretul față de modul în care a înțeles Parlamentul Republicii Moldova să încheie audierile parlamentare într-o problemă atât de importantă. Abordarea a fost una superficială, atât a dezbaterilor, cât și a documentul final. deputații nu au înțeles că la acest document se va face încă mult timp referire, așa cum s-a făcut și la cel din 2005”, a specificat Mihai Godea.

Valeriu Streleț a precizat că declarația a fost susținută de majoritatea covârșitoare a deputaților. „Am avut ca obiectiv ca declarația să reflecte mai mult sau mai puțin poziția comună a întregului corp legislativ. Un alt obiectiv al nostru a fost ca această declarație să servească drept un punct de referință pentru negociatorii noștri și pentru alte părți implicate în formatul de negocieri 5+2. S-au găsit propuneri care și-au dorit ca formulările din declarație să fie mult mai dure. Noi ne putem cât de dură, doriți să declanșați din nou un conflict armat?  Firește, nu au putut fi acceptate. Declarația urmează să mențină un echilibru în această zonă sensibilă, în soluționarea problemei transnistrene. Nu am vrut să dăm temei unor învinuiri de genul că Republica Moldova este un factor de tensionare a situației, ceea ce preferă să o facă adeseori partea transnistreană”, a menționat liderul fracțiunii parlamentare PLDM.

Comuniștii au subliniat că numai prin măsuri pașnice și exclusiv politice poate fi depășit conflictul de pe Nistru. „Am menționat, în mod deosebit, necesitatea excluderii oricăror bariere, de tip frontieră administrativă sau de altă natură”, a accentuat Artur Reșetnicov.

„Noi considerăm că diferendul transnistrean poate fi soluționat doar pe calea federalizării Republicii Moldova. Altă soluție nu există. Nu au avut niciun sens aceste discuții din Parlament, deoarece până la urmă nu a fost o poziție clară ce facem mai departe. Este doar o declarație sterilă.  De aceea, nu am votat”, a spus la rândul său, Igor Dodon.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub