ora: 10:02, 14 noi 2013 3632 5 Autor: Ana Sîrbu

(video) Olimpicii nu vor fi eliberați de la examenele de BAC cu nota 10 din oficiu


Video se incarcă ...
(video) Olimpicii nu vor fi eliberați de la examenele de BAC cu nota 10 din oficiu
poză simbol
Foto: trm.md

Ministerul Educației a lansat dezbaterile publice pe proiectul Codului Educației. Printre elementele noi prevăzute de proiectul Codului Educației se numără și o nouă regulă pentru deținătorii locurilor la olimpiadele republicane. Premianţii nu vor fi eliberați de la examenele de BAC cu nota 10 din oficiu, informează UNIMEDIA.

În cadrul emisiunii „Politica” de la TV7, ministrul Educației, Maia Sandu, a precizat că examenele de bacalaureat sunt create pentru un nivel mediu de cunoștințe și pentru olimpici, rezolvarea acestora nu ar trebui să reprezinte o problemă.

„Este o nouă regulă pe care am introdus-o în metodologie. Deținătorii locurilor la olimpiadele republicane nu vor fi eliberați cu 10 din oficiu. Nu aceasta trebuie să fie motivația. În același timp, testele la bacalaureta sunt pentru un elev cu un nivel mediu de cunoștințe și nu ar trebui să fie o problemă pentru olimpici. Toată lumea trebuie să susțină în aceleași condiții examenele de bacalaureat. Olimpicii sau cei care vor să devină olimpici trebuie să aibă altă motivație decât notele de la examenele de bacalaureat”, a subliniat ministrul.

Precizăm că, Ministerul Educației a lansat, pe 13 noiembrie, dezbaterile publice pe proiectul Codului Educației. Lansarea a avut loc în cadrul unei mese rotunde intitulată „Codul educaţiei – coloana vertebrală a strategiei Educaţia 2020”, în cadrul căreia au fost prezentate principalele elemente noi aduse de această inițiativă legislativă esenţială pentru sistemul de învățămînt din Republica Moldova.

Proiectul Codului Educației este menit să contribuie la implementarea Strategiei Educația 2020 și vine cu o abordare consecventă a problemelor de acces, relevanță și calitate identificate în Strategie. 

Comentarii (5)
 • +2 (2)
  Motivul ca si olimpicii nationali sa mearga la BAC ar trebui sa fie binecunoscuta coruptie totala la olimpiadele nationale si nu "alte motivatii".
  .
  Olimpicii internationali, insa, ar trebui sa fie, totusi, eliberati cu 10 din oficiu. Care este sensul sa-i mai pui la incercare daca si asa au demonstrat, ca sustin proba si inca la nivel international? Deasemenea se poate lua ca exemplu experienta de zeci de ani din tarile din vest.

  Sunt cetățean activ
 • -1 (1)
  Olimpiadele nationale sunt corupte înca de pe vremea URSS. Am participat, fiind eleva, în repetate rânduri la olimpiade raionale si o data la olimpiada republicana. Elevii care au obtinut locuri bune, au fost ajutati 100% de catre profesori, chiar fara a se ascunde. Daca se înaspresc conditiile si la Olimpiadele raionale si republicane, poate ca devin credibile rezultatele lor, altfel e doar o deschidere pentru cei mai corupti.
 • +1 (1)
  Vorbesc din experienta personala. Am participat la nenumarate olimpiade raionale, nationale si internationale pe cand eram eleva. Jur cu mana pe inima ca n'am copiat sau trisat NICIODATA la niciunul din aceste concursuri si nu pot sa va exprim in cuvinte ce insemna pentru mine un loc de frunte la o olimpiada de renume obtinut pe puterile mele. O mandrie si o rasplata de nedescris pentru eforturile mele (in acea perioada premiile banesti erau de cateva sute de lei sau nu erau deloc).
  Am dat BACul cu peste 7 ani in urma si am avut o nota de 10 din oficiu. Chiar daca era sa iau 10 si la examenul de Bacalaureat, am fost foarte multumita sa nu fiu nevoita sa petrec o dimineata intreaga intr'o sala de BAC si una sau doua zile inainte pregatindu'ma. In schimb, am petrecut acest timp pregatindu'ma pentru obiectele la care eram mai putin "olimpica" pentru a avea note cat mai bune. Personal, nu sunt de acord cu decizia luata in privinta olimpicilor.
  • 0 (0)
   Congratulations!
   Eu luasem locul 4 la informatica la olimpiada republicana.
   la bac la informatica am luat nota 7 :) .. ablom! :D N-am copiat ... am gresit doar la ultima problema, care era complicata (recursive) si am realizat prea tarziu ca am gresit (scriam programa pe foaie)
   Concluzia??
   1. Eu is cascat!
   2. problemele la BAC la Info DELOC nu erau pentru un elev MEDIU!
   3. Daca vrei 10 .. copiaza sau tre sa poti lua locurile 1,2 sau 3. The 4th place is not enough! :D
   Au trecut aproape 10 ani decand am sustinut bacul.
   Am facut studii in SUA, in UE si la toti le era po*ui de notele de la bac!
   Notele de la BAC au fost discutate doar in randul colegilor de la facultate.
   Concluzia???
   Hai sa fim oameni si sa nu stresam elevii in halul asta! Dati-le teste mai simple, puneti-le note mai mari!
   Testele trebuie facute in asa fel ca elevul mediu sa poata lua NOTA 8!
   Do the tests accordingly! You had very good professors of Economics of Education at Harvard! Please don't dissapoint us!
   • -1 (1)
    moldovean - nu asta e scopul reformelor in invatamint, ca sa te intrebe cineva ce note ai avut la Bac.
    In Franta daca stii aprox. 40% din elevi sustin BAC-ul. In India un barbat a sustinut Bac-ul la 40 de ani si era in culmea fericirii.
    Nu e normal sa sustina toti BAC-ul in conditiile in care traim - saraci.
    Iese ca in moldova toti suntem destepti, invatam toti bine, avem studii superioare dar traim tot in saracie.
    Astfel prin sistemul vechi nu se evidentiau elevii intradevar capabili, care trebuie sa mearga mai departe la universitate si sa faca treaba.
    Dar asa la universitati ajung tot felul de oameni - nepotul cuiva, care stie ca il asteapta deja un post, chiar daca sunt altii care is cu mult mai buni, nu vor ajunge la acel post(in Moldova).

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri