ora: 15:14, 15 dec 2012 7085 25 Autor: Victoria Dodon

(video) Ministrul Culturii, acuzat că este o marionetă! Focșa: Să nu facă spectacol!


(video) Ministrul Culturii, acuzat că este o marionetă! Focșa: Să nu facă spectacol!
Război între TEI și Focșa
Boris Focșa și Val Butnaru
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Administrația teatrului „Eugene Ionesco” îl învinuiește pe ministrul Culturii, Boris Focșa, de tărăgănarea procedurii de numire în funcție a unui nou director, prin îndeplinirea unor ordine politice. „Ministrul Culturii nu este decât o marionetă lipsită de demnitate”, a spus directorul artistic al TEI, Petru Vutcărău, în cadrul unei conferințe de presă, informează UNIMEDIA. 

De cealaltă parte, ministrul Focșa a spus în cadrul unei intervenții pentru UNIMEDIA că asupra sa se face un presing de a încălca normal legală.

În luna august, Petru Vutcărău și fostul director al teatrului, Andrei Locoman, cu acordul întregului colectiv, au decis ca noua funcție de director să fie ocupată de Val Butnaru. 

Potrivit lui Vutcărău, cei trei au mers la Ministrul Culturii, Boris Focșa, pentru a-i prezenta inițiativa, iar acesta s-a arătat bucuros de idee. „Înțelegerea a fost ca, cum ar fi săptămâna viitoare, Locoman să depună cerere de eliberare și Butnaru să depună cerere de ocupare a funcției, după care Focșa urma să semneze. După câteva săptămâni de tărăgănare, Focșa a anunțat un concurs pentru ocuparea fotoliului de director al TEI, fără a ne anunța cine sunt membrii comisiei, când și cum va avea loc ședința. Când l-am întrebat de ce a făcut asta, el a spus că e mai bine așa, ca să nu se supere nimeni și să nu apară probleme. Până la urmă nu am înțeles cine era să se supere. Comisia a fost formată, președinte al comisiei a fost desemnat viceministrul Culturii, Postică. Au fost depuse 3 dosare, iar concursul urma să aibă două etape”, a explicat Vutcărău.Acesta a povestit că Val Butnaru a trecut cu succes ambele etape, chiar dacă, potrivit regulamentului, interviul nu era necesar și s-a desfășurat exclusiv la insistența directorului Teatrului Național, Ion Grosu. După acceptarea de către comisie a candidaturii lui Butnaru, urma să fie emis un ordin într-un interval de cinci zile până la două săptămâni. Însă marți, 12 decembrie, s-a aflat că dnul ministru a anulat hotărârea comisiei și regulamentul conform căruia a fost desfășurat concursul.

 „În joc este soarta TEI. Cu inițiativa a venit administrația teatrului, iar dl ministru își permite sa ia astfel de decizii fără a ne anunța. Este pentru prima dată când directorul unui teatru din cadrul Ministerului se alege prin concurs, un concurs umilitor, în care și-au bătut joc și de teatru și de dnul Butnaru. Nu înțelegem pe cine deranjează Val Butnaru și de ce? De ce interesul pentru a acest post a devenit atât de dureros și strategic important pentru Republica Moldova? Cine stă în spatele acestui ministru Focșa? De ce el nu poate cel puțin să aibă o demnitate de om de cultură și să-și onoreze promisiunea?”, a declarat Petru Vutcărău. 

La rândul său, Val Butnaru spune că în spatele conflictului stă Vlad Plahotniuc. „Focșa nu este ministrul Culturii. Este o marionetă care execută niște ordine. Postul de ministru i-a revenit Partidului Democrat, iar PD este finanțat de Plahotniuc. Acest Plahotniuc și-a tras pe lângă presă și teatre și multe alte instituții. Eu m-am mai pronunțat împotriva domniei sale, de aceea s-au iscat aceste probleme”, menționează Val Butnaru.Contactat de UNIMEDIA, Boris Focșa a spus că a acționat conform cadrului legal. „Este un joc, iar cei implicați se pare că au încurcat procedurile administrative cu montarea unui spectacol. Există regulamentul care impune instituirea unui concurs, iar procesul verbal demonstrează că totul a fost corect. Unica scăpare a fost admiterea la concurs a două dosare incomplete, iar concursul cu doar un dosar este inadmisibil”, a spus sursa. Potrivit acestuia, Comisia va fi sancționată pentru încălcarea procedurilor, urmând să se desfășoare un concurs repetat. „Este un pressing. Eu nu pot să încalc legea la dorința cuiva”, a conchis Focșa.

Drept răspuns, administrația teatrului „Eugene Ionesco” a anunțat că renunță să mai depună vreun dosar pentru al doilea concurs.

Vedeți conferința de presă a reprezentanților TEI:

Comentarii (25)
 • +21 (21)
  Focsa demult trebuia demis, inca de la cazul cind a venit in ajutor subalternului sau prins beat la volan fiind si el in stare de ebrietate. vor sa puna peste tot oamenii sai neglijind parerea colectivului teatrului, rusine!
  • +24 (24)
   Sa fie demisa si fufa lui Lupu, de la Teatrul de Opera.
   • +2 (2)
    Focsa, hmmm interesanta persoana asta am vazuto de citeva ori si vreau sa spun ca averea pe care o detine el ar depasi chiar si averea lui Voronin interesant pe ce baza
  • +22 (22)
   Focsa este in rind cu colegii sai de partid! PD-ul mereu a dat dovada de incompetenta, lipsa de profesionalism, si lipsa de cultura!
   Focsa este un alcoolic, care indeplineste comenzile lui Plahotniuc!
   La ce am ajuns, ca si in cultura sa fim lipsiti de dreptate!
   • +14 (16)
    Da cit se poate mama masii de POTLOGARI!!
    Ba oameni buni,macest ministru FOCSA este o rusine pentru intreaga societate, nu e suficient faptul ca POTLOGARUL de atitea ani nu a facut nimic pentru a dezvolta aceasta ramura a tarii, dar inca a fost prins conducind automobilul in stare de ebrieteate!!! Pe linga toate sa inceapa sa faca aceste murdarii in teatrul IONESCO.
    POLTOGAR DE FOCSA ce esti, tu ai fost sa vezice tatru bun fac maestrii de la Ionesco? Tu maca o data ai fost la vreo piesa de-a lor???
    Focsa esti jalnic!! JOS CU TINE POTLOGARULE!!!!
    • +13 (15)
     Dragii mei, chiar nu vedeti ce fac acesti indivizi ai clanului Plahotniuc?!!!
     VLAD PLAHOTNIUC-ULINICI, sa vorbim un pic despre activitatea acestuia, sa revenim la atacurile reider din vara anului trecut, din vara anului 2008 si la restul... Toate rind pe rind:
     Sa incepem cu anul 2008- in anii regimului vorono-comunist(2001-2009) ACTUALUL PD-st si vice speaker de parlament, VLAD PLAHOTNIUC-ULINICI, era miina dreapta al lui VORONIN, explic ce inseamna asta, toate atacurile reider, atacuri asupra actiunilor VictoriaBank, atacul asupra combinatului CARMEZ, atacurile numeroase asupra antreprenorilor Moldoveni,monopolul de pe piata Republicii Moldova si aici enumar:
     • +14 (16)
      compania MetalFeros-dirijata din umbra de catre Acelasi Plahotniuc, aceasta companie fiind unica din Moldova cu drept de comercializare,export,etc a metalului, saptaminal zeci de masini de tonaj mare duc metal de pe teritoriul Moldovei,hat stie unde prin teritoriul sting al nistrului(transnistria). Monopol pe comercializarea laptelui, carnii-acesta importind carne de calitate mizera din Argentina,Bolivia,Polonia,etc, importind carne crescuta artificial, in mare parte fiind expirata.
      • +12 (14)
       In anul 2009 face atac reider asupra firmelor comercializatoare de miez de nuca, fimre avind ocupatie aceasta afacere de ani de zile, acesta le itenteaza dosare penale prin institutiile la care sunt pusi oamenii sai(CCCEC SI PROCURATURA GENERALA), si ii deposedeaza pe antreprenori de firme,bani,case si avere....scandalul andy's pizza a fost unul planificat, desigur acestia faceau evaziuni fiscale, insa continua sa o faca,explix, in anul 2008 andy's piza este prinsa cum zilnic fac evaziuni fiscale de UN MILION DE LEI PE TARA, acesta le creaza dosar penal ca ulterior sa-i treaca de partea sa,adica, sa-i curga banu in buzunar.
       • +13 (15)
        in anul 2012 sa aflam ca acesta a privaizat insulele de pe lacl La Izvor din sectorul Sculeni al or. chisinau,si de aceasta data pe bani de nimic si pe o cale ilegala!
        Deci acesta a pus miina pe mai tot ce era posibil pe timpul comunistilor, ca apoi sa vina la guvernare, prin minciuni,prin manipularea oamenilor, prin daruri oferite prin asociatia sa de bine facere EDELWEISS, facindu-le donatii oamenilor tot pe banii furati de la dinsii, astfel oamenii cazind plasa acestui individ,oferindu-i votul de incredere ca apoi sa ii fure mai departe, insa important ca noi,cetatenii observam acest lucru, si la urmatoarele alegeri nu le vom mai oferi aceasta sansa ipocritilor din PD, desigur, amintesc de atacurile reider din vara anului trecut si aici sa vorbim si despre Zubco.
        • +13 (15)
         In vara anului 2011, piata financiara a REPUBLICII MOLDOVA a fost sspusa nor atacuri fara precedent, majoritatea bancilor fiind atacate,adica actiunile oamenilor fiind furate de catre anumite firme offshore(fantome),aici amintesc ca Republica Moldova are SIS, Procuratura Generala si Comisia Nationala a Pietii Financiare... Amintesc ca SIS-ul avind la conducere omul PL, iar cele 2 oameni de la pd. aceste institutii fiind responsabile pentru securitatea statului si respectiv a pietii financiare, nici una nu si-a onorat obligatiunile,respectiv seful SIS DEMISIE,SEFUL CNPF DEMISIE,iar cel de la PROCURATURA GENERALA,este si azi la conducerea PG, pai unde e corectitudinea? Or apare si intrebarea... OARE DE CE? :).
         • +14 (16)
          Membri ai PD:
          1)Vlad Plahotniuc- e clar deja, cercetat penal in Anglia si Cipru.
          2) Marian Lupu- este cel care pe timpul comunistilor a fost presedintele parlamentului,iesit din echipa rosie in moment ce comunistii au pierdut alegerile. In prezent Lupu este presedinte de parlament, este clar ca acesta e cu puterea nu cu valorile si principiile.
          3) Boris Focsa(ministru al culturii)- iarna lui 2012 prins beat la volan, nu a primit nici amenda nici mustrare, acesta avind tupeul sa-si continuie activitatea.
          • +13 (15)
           4)Valeriu Guma(deputat PD) - este condamnat la 4 ani privatiune de libertate In Romania. Deci este clar.
           5)iurie Bolboceanu- deputat PD, fost colaborator al politiei economice din Floresti, si-a cumparat functia pe timpul guvernului Braghis, din anii 2000 este implicat in business-ul laaaarg si murdar ale celorlalti colegi ai sai, in special al lui V.P.
          • +13 (15)
           Partidul democrat a cheltuit aproximativ 2 000 000 euro pentru organizarea congresului
           Ce puteau sa faca PARTIDUL DEMOCRAT cu 2 000 000 euru.
           1. Repararea a 1000 mii case pentru oamenii cu venituri minime.
           2. Excursii pentru copii care au absolvit liceile, scolile.
           3. Puteau sa doneze banii famiilor cu problem financiare.
           4. Puteau sa cumpere imbracaminte pentru copii de prin sate. Etc.
           Chiar a trebuit in asa hal sa-si bata joc cei de la PD de cetatenii RM? Doar este evident ca asta e o bataie de joc,mai bine ajutau oamenii saraci,orfelinate...
          • +11 (13)
           Focsa isi bate joc de noi, acesta impreuna cu seful sau de partid, care este raiderul nr.1al acetei tari isi bat joc de economia tarii noastre, sistemul nostru judecatoresc, de libertate, ca acum sa ne dicteze si viata de zi cu zi... Poate vor incepe sa ne joace tatru si in salile de tatru?? Caci teatrul zilnic noi il vedem la tv si in fiecare zi, pretutindeni!
          • +5 (5)
           Stimati oameni, nu mai trebuie sa toleram murdaria promovata de CLANUL CELOR DIN PDM!!
           PD este calul troian al ALIANTEI DE LA GUVERNARE, acestia urmaresc sa vina la putere cu comunistii, chiar nu vedeti ca toti care parasesc PCRM se orienteaza ori la DODON(omul lui Plahotniuc inca de prin anii 2000, Plahotniuc la promovat pe Dodon),ori in partidute de 2 bani???Misin este cel care a lucrat si continuie sa faca business cu Plahotniuc, urmatorul care va iesi din PCRM E Reidman si Oxana Domenti, primul fiind partener de afaceri al lui Plah, iar a 2-a fiind sotia vicepresedintelui VICTORIABANK-banca lui Plahotniuc. Vlad Plahotniuc urmareste mentinerea comunistilor la putere sub o alta denumere, BLOCUL DE STINGA, insa dupa cum spune proverbuL- LUPUL BLANA-SI SCHIMBA,DAR NARAVUL BA!!!!
           LUATI AMINTE!!!!
          • +4 (4)
           Aveti dreptate, kiar este insuportabila deja toata mizeria care se inimpla in tara asta, cit de bravo. Avem la guvernare o alianta din 3 lideri, dar observsm ca 2 mereu ataca pe al 3-lea, eu inteleg ca in alianta s-a format deja o alta alianta...... E trist(((
          • +2 (2)
           Vai vai vai, cit cinism in Dl Focsa, sa va fie rusine dle ministru pentru asa comportament, unul lipsit de orice limita morala. Ati demonstrat ca sunteti un adolescent, nu ati reusit sa treceti de aceasta perioada... Eu si acum cu groaza imi amintesc cum ati dat interviul celor de la Jurnal TV, alergati ca un baietel pe coridoarele guvernului, cite rusine, cit de penibil.
           Ati distrus imaginea Culturii inca in acel moment, acum in loc sa stergeti murdaria, dumneavostra aruncati cu rahat in societatea noastra, rog sa-mi iertati vocabularul, dar chiar nu mai inteleg, pina unde va merge acest om?
   • +14 (14)
    Numirea Procurorului general Zubco a fost o surpriză pentru mediul de profesioniști din domeniu.
    Candidatura a venit formal de la Lupu, deși se știe bine că Lupu nu face decât doar să declare public
    deciziile șefului său - Plahotniuc. Se spune că Plahotniuc (“cardinalul” din umbră al Partidului Democrat)
    a insistat ca această poziție să-i revină lui Lupu în urma schimbului cu Urechean, care se zice că pentru
    asta a încasat și o sumă frumoasă. Pe atunci se vehicula suma de 2 milioane de euro. Înainte de numire
    însăși Zubco a petrecut câteva zile în anticamera lui Plahotniuc la “Codru”, așteptând instrucțiuni
    de la Plahotniuc, banditul care încă mai are impertinența să se prezinte publicului din Moldova ca
    “businessman”.
    • +4 (4)
     Trebuie sa fim atenti si sa nu ne lasam cumparati cu un kg de orez azi, ca miine sa ne ceara 3 kg inapoi...... Asta e MAFIE
     • +2 (2)
      Waaaa, ii rusine, betivu ista cu tat cu sefa lui de aparataj sa zboare din cresla de ministru, sa se duca la pensionare ca isi bati jiok di oameni, bai kiar nu sa poate asa.
   • +7 (7)
    ALcoolicul ista de mult trebuia demis, nu-l duce capul la nimik,ca si toti ministrii lui LUPU, sa-si daie demisia !
    DE unde cultura daca este bauturA!
    BOrica ii da cu Jinica. ))))
 • +22 (22)
  Bețivul ăsta de ministru vorbește de legalitate.Nu este nici la înălțimea unghiilor lui Val Butnaru,dar voi vreți de la el onoare și demnitate. Mare belea pe capul culturii a mai căzut acest intrus și slugă devotată a lui Diacov, și Plohotniuc.
 • +7 (7)
  I-as sugera d-lor Butnaru si Vutcarau sa monteze la TEI piesa "Vladik" in 4 acte:
  1 - Curvele
  2 - Hotele
  3 - Bancile
  4 - Politica
 • +7 (7)
  Dar de ce dl ministru al culturii-Focsa, nu organizeaza un concurs de directori si la alte teatre (de buzunarul lui Focsa) de ex GL????
  Sau ce , directorul de la acest teatru este mai capabil si mai profesionist decat dl Val Butnaru? Sau poate este mai cinstit?
 • -2 (2)
  Dar mai lucrati :)
  Voua si in week end va platesc, comentatorilor al lui Plohish.
  Sute de voturi, si nici unul contra. Unanimitate plahotniuciana :))

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA