ora: 14:37, 06 mai 2015 7668 10 Autor: Cristina Aramă

(video) Maia Sandu atenționează politicienii: Nu vă implicați în sistemul Educației!


Video se incarcă ...
(video) Maia Sandu atenționează politicienii: Nu vă implicați în sistemul Educației!
Foto: UNIMEDIA/ Igor Rotari

Ministrul Educației, Maia Sandu, atenționează politcienii să nu se implice în sistemul Educației și în special în ceea ce ține de implementarea reformelor.

Reacția ministrului vine după ce au fost depistate mai multe încălcări în desfășurarea concursului pentru selectarea directorilor instituțiilor de învăţământ general. Sandu consideră că aceste „mascarade” sunt  organizate cu scopul de a obține avantaje în cadrul campaniei electorale, informează UNIMEDIA. 

Potrivit sursei, noul regulament aprobat de Ministerul Educației în acest sens nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial din cauza birocrației. Astfel, folosindu-se de această oportunitate, unii reprezentanți ai administrației publice locale și-au manifestat intenția de a organiza propriile concursuri de angajare a directorilor instituțiilor de învățământ fără să țină cont de regulament. 

„Direcţia generală educaţie a municipiului Chişinău a aprobat propriul regulament pentru desfășurarea concursului. Dincolo de uzurparea competențelor legale care revin Ministerului Educației, documentul aprobat de Direcția de învățământ Chișinău nici pe departe nu corespunde criteriilor. De exemplu, din regulamentul acestora a fost eliminată înregistrarea audio și video. Totodată, a fost anulată și obligativitatea prezentării de către candidați a certificatului ce atestă îndeplinirea standardelor minime de competențe profesionale și manageriale.

De asemenea, Direcția intenționează să desfășoare concursul timp de trei zile, în perioada 11-13 mai. Astfel, vor fi intervievați câte 40 de candidați în fiecare zi, iar fiecăruia i-ar reveni câte 11 minute. Din experiența ministerului, analiza CV-urilor, prezentarea strategiei de dezvoltare a instituției, formularea întrebărilor durează mult mai mult timp. Pe timp de o nu poți să organizezi decât cinci interviuri”, a declarat Sandu. 

Un caz similar a fost depistat și la Direcția din orașul Bălți. 

În acest context, ministrul Educației a atras atenția asupra faptului că astfel de abordări nu vor rămâne fără a fi sancționate. La prima etapă, Sandu a cerut anularea admnistrativă a regulamentului Direcției învățământ din Chișinău. De asemenea, actualmente este examinată și opțiunea depunerii plângerii penale împotriva factorilor de decizie care au admis încălcările.

La final, ministrul Educației a adresat un mesaj către managerii instituțiilor de învățământ și forțelor politice. 

„Rog managerii instituțiilor de învățământ să nu se lase implicați în jocurile politice. Aceasta nu doar împiedică implementarea reformei Educației, dar chiar duce la compromiterea acesteia. Pentru forțele politice am la fel un mesaj: Solicităm să vă abțineți de la implicare în procesul educațional. Implicarea voastră ar putea avea consecințe negative pe termen mediu și lung”, a conchis sursa.

Comentarii (10)
 • +7 (7)
  Sugatoarele au inteles ca functia director de scoala nu e o meserie frumoasa si responsabila ci un biznes.
  Sugatoarele nau frica deoarece justitia na bagat la racoare niciun exemplar din ei.
  • +7 (7)
   Corect Maia trebuie de luat masurii,dece cineva ocupa locul pe care nul merita.
 • +4 (4)
  Apropo, ce se aude de doamna Iurco, fost director a liceului " N.Iorga" si condamnata la 4 ani.Sta inchisa?
 • +6 (6)
  Daca ar fi Maia Sandu ministrul justitiei sa auzim fraza "Stimati politicieni, nu va implicati in sistemul juridic si de drept", asa-i ca banditii de la guvernarii plecau singuri, nesiliti de nimeni?
  Bravo, Maia Sandu!
 • +4 (8)
  Primaria capitalei,in frunte cu primarul D.Chirtoaca,mereu au fost contra reformelor promovate de ministrul educatiei M.Sandu.Acum au recurs la uzurparea competentelor,care revin Ministerului Educatiei,anterior primarul Chirtoaca (dar si mosul M.Ghimpu) a fost contra camerelor video si altor masuri mai stricte la BAC,promovate de ME...
  Cat timp au invatat copii mei la liceul M.Berezovschi din Chisinau,la fiecare intrunire,in special in prag de alegeri, directorul facea agitatie pro-PL.Pai cum sa nu-si doreasca cei de la primarie sa mentina in functiile de directori oamenii devotati lor?
 • +1 (3)
  functionarii implicati la pedeapsa, e clar,,,si cu premierul ce facem??? sau el nu are nici o treaba, cu silinta i-au bagat certificat fals,da?
  • -7 (13)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   andeers_md, intr-o companie, responsabilul de recrutare a personalului raspunde pentru ca nu a verificat, nu a testat candidatul in fuctie. asa si aici, cred. Vor raspunde acei care l-au desemnat: adica FILAT, PLAHOTNIUC, VORONIN, TIMOFTI, GHIMPU, DODON! Toti acestea au fost responsabili ca au ales un ins agramat! JOS CU EI, AGRAMATI SI LINGAI, papusa si papusarii!
 • 0 (0)
  Dna ministra a inchis scoala de limba romana din Valea Perjei sau nu?
 • -1 (3)
  Cu siguranta, ca numirea directorilor fara Slugoii dinsei, le strica businesul la anagajarea directorilor.
  Daca va uitati atent si vedeti ce manageri sunt numiti prin asa zisul
  ,, concurs,, , pot fi numiti cum vreti, numai nu manageri in sensul deplin al cuvintului.
  Si aceasta practgica de ,,tirg,, a functiilor de directori duce absolut la degradarea scolii , si departe de tot ii intereseaza insusi elevul.
 • 0 (0)
  Numirea directorilor nu are loc prin concurs dar prin scheme dintre reprezentantul sindicatelor, a primăriei cu direcția generală. Candidații sunt selectați din timp de către aceștea nu după competențe profesionale dar după criterii inventate. Reprezentantul sindicatelor știe cine va fi numit,dar ea nu cunoaște răspunsul la cele mai simple înrebări pe care le adresează participanților.Totul este un spectacol. Ar fi minunat să se anuleze toate deciziile concursurilor desfășurate după data de 23 martie 2015, comisia ar trebui să restituie toti $$$$ sau €€€€

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA