ora: 10:53, 07 feb 2014 2624
Autor: Ana Sîrbu

(video) Lupu: Sistemul electoral nu va fi modificat până la următoarele alegeri parlamentare


Video se incarcă ...
(video) Lupu: Sistemul electoral nu va fi modificat până la următoarele alegeri parlamentare
Marian Lupu, președintele PD
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

La Comisia de la Veneția a ajuns un proiect de modificare a Codului Electoral, proiect neînregistrat încă în Parlament, care prevede introducerea votului mixt și micșorarea pragului electoral. Experții europeni urmează să ofere un aviz către 22 martie curent.

Proiectul de modificare a Codului Electoral este unul pe termen lung, iar sistemul electoral nu va fi modificat până la următoarele alegeri parlamentare. Declarația a fost făcută de către liderul PD, Marian Lupu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la Național4, informează UNIMEDIA.

„Din start, Partidul Democrat nu a văzut această inițiativă una realizabilă pe termen scurt. Pentru că pe termen scurt situația este foarte clară. E cam târziu. Noi avem 10 luni de zile. Există mai multe puncte de vedere, există discuții, există divergențe pe anumite puncte conceptuale din actuala formulă. Este un lucru firesc. Nu este un proiect simplu. Este unul responsabil. Trebuie să ne gândim suplimentar la zona transnistreană. Să fie foarte bine punctat, să nu facem greșeli. Să conturăm interesele diasporei moldovenești”, a declarat Lupu. 

Analist politic: Ce interese urmăresc partidele prin modificarea Codului Electoral

Liderul Partidului Democrat a precizat că până la următoarele alegeri parlamentare nu se vor produce schimbări în sistemul electoral. „Până la alegerile parlamentare este cert că nu se va produce schimbări în sistemul electoral. Nu am pus niciodată sarcina în felul acesta. Ideea originală nici nu ne aparține. Pe termen scurt, sistemul nu se va schimba. Pe termen mediu sau lung, noi vom propune să examinăm un asemnea proiect de lege”, a conchis Marian Lupu.

doc) Guvernarea cere părerea europenilor despre introducerea votului uninominal

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +6 (24)
  In orice caz, populatia vrea ca sistemul de vot mixt sa fie aplicat.
  Trebuie sa intelegem ca populatia, cetatenii, trebuie sa-si cunoasca deputatii in fata. Sa-i stie in ochi si sa cunoasca cine umbla cu masini platite si ingrijite din impozitul nostru.
  • +6 (24)
   Eu tot sunt pentru sistemul de vot mixt.
   Intr-adevar, in teritoriu foarte multi vor sa aleaga o persoana concreta, pe care sa-l cunoasca bine si sa stie ca anume persoana data raspunde pentru promovarea intereselor tarii.
   • +5 (23)
    Pur si simplu oamenii ar putea liber sa-i taxeze pe acei deputati care stau in parlament si nu fac nimic. A doua ca s-ar crea o comunicare mai eficienta in relatia deputat-cetatean. Deputatii ar sti ca ei raspund in fata cetatenilor si nu in fata liderilor de partide.
    • +5 (19)
     Evident ca sistemul de vot mixt trebuie sa fie numaidecit aplicat.
     Poate nu la alegerile de anul curent, insa la cele viitoare 100%. Oamenii sustin proiectul care a fost prezentat de catre deputatii democrati in parlament. Acest lucru este demonstrat si de catre numeroasele sondaje efectuate.
     Da pur si simplu mai mergeti in teritoriu si intrebati pe oamenii simpli, cei care nu sunt "experti" in toate domeniile, nu umbla pe la diferite cluburi si fac parte din asa pretinsa "smintina" societatii...duceti-va si intrebatii pe ei si o sa vedeti ca majoritatea o sa se expuna PRO acestui sistem.
     • +2 (22)
      Toti cetatenii R.Moldova sustin cu ambele miini proiectul promovat de catre democrati, in frunte cu Marian Lupu.
      Plusul cel mai mare in cazul sistemului de vot mixt este ca oamenii ar putea sa-i taxeze direct pe politicienii compromis.
      Daca la moment un deputat care nu face nici o boaba in parlament, sa ma exprim mai direct - roade pantalonii doar si dispune de imunitate parlamentara, in cadrului unui sistem de vot mixt ar putea sa nu treaca in parlament, mai ales daca imaginea sa este murdara.
      Personal sustin proiectul promovat de catre PDM si chiar doresc sa fie aplicat in viitor.
      Bine, anul asta, la alegerile din toamna nu se primeste, insa la urmatoarele sistemul de vot mixt neaparat trebuie sa fie aplicat.
      • +3 (19)
       In viitor proiectul celor din PDM neaparat trebuie sa treaca.
       Anumite forte politice care vad scpetic aplicarea sistemului de vot mixt sa-si aduca aminte ca vreo 5 ani in urma singuri promovau o asemenea ideie.
       • +3 (19)
        Intr-adevar, nu inteleg de ce Filat este impotriva daca prin 2008 venea singur cu o asemenea ideie. Pur si simplu nu este normal sa dai inapoi. Daca ai inceput, fii bun si mergi pina la capat, draga prieten.
        • -9 (17)
         Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
         Dupa ce o Moldova intreaga a mers contra lor acum o fac pe inteleptii
         • +6 (14)
          Nu prea tin minte eu ca democratii sa fi insistat, mai cu seama oponentii politici au inceput a specula asta... Iar democratii spuneau ca proiectul poate fi votat atit inainte de alegeri cit si dupa, este o ideie de temen lung si nu pentru alegerile din acest an.

          Sunt cetățean activ
 • +2 (10)
  N-am nici un pic de crezare in acest domn Lupu! E o marioneta in miinile lui plahotniuc si cum va zice ultimul asa o sa zbere Lupu! In 2010 Lupu sustinea ca nici nu stie de plahotniuc, ca timp de 1 luna sa-l faca vice-presedinte de partid!!! PDM de asdtazi e paravanul mafiei in RM! LA GUNOI mancurtilor!!!
  • -7 (9)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Mai lasa tu prostiile astea legate de Plahotniuc.
   Nu cred ca Plahotniuc avea sa renunte la imunitatea parlamentara daca avea sa aiba rahaturi dupa dinsul.
   In schimb, dinsul a demonstrat ca nu are ce sa ascunda, daca a renuntat pina la urma la imunitatea parlamentara si chiar i-a indemnat pe deputatii Parlamentului sa renunte la imunitatea parlamentara, adica sa voteze un proiect prin care sa fie anulata aceasta imunitate.
   • +1 (3)
    Fan UliniciClan, hramul tau si-a luat un respiro, ca sa hartuiasca mai cu zel, mai abitir si maniacal. Sa se rada in cap, pentru ca nu i-a reusit mai nimic.
    • -5 (5)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Tu chiar esti obsedat de-a binelea, citesc cu mizerii sprci net-ul si ramin uimit, nu se poate bre sa vii cu atitea aberatii si cu atitea speculatii, trebuie un pic de logica in primul rind, uite omul mai sus iti spune punctat, argumentat pozitia, da tu ce faci in afara de prostie ??

     Sunt cetățean activ
     • 0 (0)
      apu omul ista in afara de a vorbi "punctat,argumentat..." etc., nu mai stie nimic si valoarea sa e 0.! Si daca logic sa gandim,anume PDM si sfideaza orice logica umana punand un hot in fruntea sa! Asa ca stergeti-va si inghititi mai departe "cotletele" papusarului...
 • 0 (8)
  Du-te! Du-te!
 • -7 (9)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  http://point.md/ru/novosti/v-mire/litovskie-zhurnalisti-razveivayut-mif-o-haose-v-sochi58-tut-shik-i-blesk
  • -7 (9)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Унимедия, быстро показывайте эту новость на портале. Быстро.
 • +2 (2)
  Avem nevoie de un sistem meritocrat,nu de partide controlate de Federaţia Rusă şi mafia locală. Ce pot partidele, ne-au demonstrat de la 1989 încoace.Nişte terchea-berchea, trei lei perechea aceste partide.
 • +1 (3)
  Masoneria PD-ista a umblat cu ocaua mica pe la multe curti si degeaba. Vomitiva situatie pentru cei opaci, saraci cu duhul, dar extrem de hatri. APCE a mentionat foarte clar ca "trebuie sa tineti cont..., de faptul ca este democratic sa nu faceti schimbari in Codul Electoral in an electoral". Oare cine a vrut stra-mutarea datei si schimbarea pragului? Mismas Lupu! Sa-si ridice fesle de pe scaun, sa dea din coate, sa mearga pe branci, in patru labe, daca isi doreste inca un mandat de pro-european. E usor sa te capatuiesti cu niste transfugi cumparati si e foarte dificil sa zdurncini nostalgimea comunista. La lup-tataie!
 • -5 (5)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Cei din PD mereu au venit cu proiecte necesare pentru a inbunatati sistemul politic din Moldova insa prea multi oponenti politici sunt impotriva din cauza ca cu sistemul electoral mixt ar intra numai oamenii gospodari si de treaba in Parlament si nu acei cu bani.
  • +3 (3)
   impotriva sunt multi fiindca PDM e controlat de oameni controversati ca plahotniuc,guma,diacov,etc., pentru ei alegatorii sunt doar sursa de putere(de fapt ca si pentru alte forte politice din RM) si pe care ii poti prosti cum iti place! O fi el bun votul mixt dar nu in anturajul politic-oligarhic actual...
 • +1 (1)
  Există oare impedimente ca în listele privind candidații în parlament să fie incluși oameni din toate raioanele țării? NU EXISTĂ!!! Deci iarăși vom vedea în liste numai oameni din Chișinău, care au uitat în ce bortă s-au născut și din ce deriovne au venit și unicul merit este că au bani pentru partid în campanie și astfel își cumpără mandatul de deputat. Fiți siguri, că în regiuni există foarte mulți oameni profesioniști și capabili, cu mult mai buni decît cei din chișinău. Dat ei n-au nicio șansă, fiindcă toate partidele, dat absolut toate sunt SRLuri.
 • -1 (1)
  in felul asta ii favorizati pe prietenii vostri comunisti cu inca 4 ani de mandate parlamentare iar de cei plecati peste hotare va bateti joc!
 • -6 (6)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Ca tare mai sint interesanti politicienii de la noi. Filat a venit cu ideea sistemul elctoral mixt, dupa care tot PLDM-ul sint impotriva sistemului propus de ei. Oare cum concluzeaza Lupu cu asa parteneri "seriosi"?

  Sunt cetățean activ
  • +2 (2)
   De unde era sa stie ca Plahoit va reprezenta Aripa Satanei in carne si oase? Nimeni n-a banuit, nici de-afurisenie, ca in RM ar putea sase nasca o asemenea canalie Interpolista!
 • -1 (3)
  INVITAM TOATA LUMEA CARE NU ESTE INDIFERENTA DE SOARTA CELOR 8 SCOLI CU PREDARE IN LIMBA ROMANA DIN REGIUNEA TRANSNISTREANA,SA PARTICIPE LA UN PROTEST DE SUSTINERE A ACESTORA,PROTESTUL VA AVEA LOC IN ORASUL CHISINAU,DUMINICA 9 FEBRUARIE LA ORELE 12,IN FATA AMBASADEI FEDERATIEI RUSE.VA MULTUMIM PENTRU SUSTINERE!!!!

  Sunt cetățean activ

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA