ora: 12:16, 23 iun 2014 7088
Autor: Cristina Buzovschi

(video) Lucrările de curățare a albiei râului Bîc, stopate. Chirtoacă spune că se caută „nod în papură”


(video) Lucrările de curățare a albiei râului Bîc, stopate. Chirtoacă spune că se caută „nod în papură”
Foto: chisinau.md

La sfârșitul lunii mai, Primăria municipiului Chişinău a demarat lucrări de curăţare a albiei râului Bâc, pe o lungime de 3,6 km, în perimetrul străzilor Feredeului - Petru Rareş.

Prin intermediul proiectului, autoritățile locale încearcă evacueze nămolul şi să lărgească albia râului Bîc, astfel încât să prevenină inundaţiile străzii Albişoara, în zona podului de lângă Circ, care era afectată de fiecare dată în urma ploilor torenţiale. Între timp, lucrările au fost stopate de către Inspectoratul Ecologic pe motiv că lipsește un studiu de impact asupra mediului, relatează UNIMEDIA.

 
Primarul Dorin Chirtoacă s-a arătat deranjat că cei de la Inspectoratul Ecologic caută „nod în papură”. „Aici numărau broaștele și peștele de la râul Bîc? Motivul stopării lucrărilor de curățare a râului Bîc a rămas același, impactul asupra faunei și florei care nici nu există? Mi se pare că studiul ăsta formal de impact asupra mediului mi se pare ridicol. Care studiu de impact asupra mediului dacă mediul este în totalitate poluat acolo? Poate fi doar mai bine, nu înțeleg cum poate fi mai rău? Mai rău nu-i unde”, a declarat edilul în timpul ședinței operative a Primăriei Chișinău.
 
Între timp, lucrările de curăţare a albiei râului Bîc sunt stopate, până nu va fi gata un raport de la Academia de Știință. „Cum se traduce treaba asta? În fiecare an: scandal, inundații, Primăria este iresponsabilă, primarul incompetent, iar când ajungem să facem propriu-zis curățenie, deja trebuie studiu de impact asupra mediului. Dar, acolo nu este nicio vietate. Nu este nimic viu, totul e mort. Numai iarbă crește și stuful. Nu pot pricepe care este sensul”, a adăugat primarul de Chișinău.
 
Acesta a anunțat că va merge la fața locului „să facă studiu de impact și să vadă ce vietăți sunt”.
 
 
 
Sursa video: privesc.eu
 
UNIMEDIA precizează că proiectul demarat de autoritățile locale prevede, de asemenea, amenajarea şi salubrizarea canalelor pluviale din zonă.
 
 
 
 
Fotografiile preluate de pe site-ul Primăriei Chișinău
 
Proiectul tehnic pentru curăţarea albiei râului Bîc a fost realizat de către Institul de Proiectare a Sistemelor de Gospodărire a Apelor „Acvaproiect”. Costul proiectului este de 3 milioane lei, bani prevăzuţi în bugetul municipal pentru anul 2014. Termenul preconizat pentru realizarea proiectului este de 3 luni. 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +4 (4)
  Minunăţii "a la Basarabia".
  Inspectoratul Ecologic nu stabileste cui apartine gura de canalizare de pe fotografie si sa o inchida pt totdeauna. Dar ii deranjeaza ca se incearca a readuce la viaţă râul.
  Iaca aşa ecologi avem. Ca la noi la nimeni.
  • +5 (5)
   Inspectoratul Ecologic apartine de Minesterul Mediului din subordinea guvernului,de cine pune piedici ??
 • +5 (5)
  Bete in roate.. Ce sistem ecologic e in boltoaca aia de gunoi, doar broaste raioase.
 • +4 (4)
  Se gasesc si de ace-i care,pur si simplu nu vor ca,in Moldova sa se faca ceva,bun si frumos,si mai ales cind ploua,albia riului Bic sa fie largita ca,lumea sa nu sufere;apa e mai bine sa se scurga in jos pe riu dar,sa nu easa pe toate strazile si podurile,apropiete de riul Bic.Ce,ace-i care,interzic,nu vad cind ploua tare,este foarte greu de trecut pe sub podurile din apropierea Bicului?I-mi pare ca,ace-i ce interzic lucrarile de curatire,sint ei singuri,BICI(de la riul Bic).

  Sunt cetățean activ
 • 0 (2)
  iaca aici ai dreptate chirtoaca.....apucate si fa treaba ca ne ducem de ripa si tu impreuna cu noi
 • -1 (3)
  Parca are drepttate Primarul General. Din alta parte, daca pentru asemenea lucrari este obligatoriu de avut un studiu de impact, de ce Primaria nu a intreprins actiunile respectiva pina a incepe lucrarile? Au uitat, sunt incompetenti, ignora norma legala sau poate chiar nu trebuie studiu de impact?
  Daca studiu nu trebie - atunci Primarului i se pun bete in roate. Daca studiul este obligatoriu, atunci Primarul si echipa lui iarasi singuri au calcat pe grebla. :-)
  • +3 (3)
   Nu e nevoie de nici un studiu. Treci odata pe acolo, si te inadusi de putoare si auzi cum se balceste niorcoii. Acolo nu e nici un peste, doar broaste si alea bolnave.
 • +3 (3)
  inspecotatul ecologic de stat este o organizție banditeasca, unde activeză cei mai corupți fucnșionari publici și de fapt cei mai ieftini, care pentru o 100 de lei îți dă studiu de impact asupra mediului fără probleme.....aici se vede cu ochiul liber că deja e comandă politică, că doar Șalaru a fost nu demult schimbat cu o duduie care iî place numai rubla și publa și de acuma ea va îndeplini toate ”zakazurile politice” ale boșior di puledeme....

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA