Citește toate știrile la acest subiect

(video) Liderii fracțiunilor parlamentare despre Acordul de Asociere cu UE

Reprezentanții fracțiunilor parlamentare au susținut câte un discurs în Parlament, cu ocazia ratificării Acordului de Asociere RM-UE. Valeriu Streleț, Marian Lupu și Ion Hadârcă au vorbit despre importanța documentului, însemnătatea istorică pentru Republica Moldova și pentru bunăstarea cetățenilor ei, notează UNIMEDIA.
 
O retorică diametral opusă a avut liderul opoziției, Vladimir Voronin, care s-a declarat contra Acordului de Asociere.
 

„Am avut un lucru lung și dificil de parcurs, până a ajunge la evenimentul care este, fără îndoială, unul istoric. Așa ne-a fost soarta, că am ales să ajungem la semnarea și ratificarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pe cel mai lung și mai întortocheat drum posibil, după aproape 23 de ani de la proclamarea Independenții. Deliberat nu am utilizat sintagma „după 23 de ani de Independență”, deoarece noi nu am fost niciodată independenți. Guvernările precedente au ținut să adopte decizii cât mai „flexibile”, deseori conjunturale, care au avut tendința de a împăca capra cu varza. În rezultat, ne-am pomenit în postură de varză, asupra căreia persist mereu pericolul de a fi mâncată”, a specificat liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț.
 
Președintele PCRM a avut un discurs mai pesimist. „Voi, cei din coaliție, trebuie să recunoașteți că acest acord a fost elaborat unilateral de către funcționarii UE. Acest lucru l-a recunoscut de fostul coordonator al grupului de lucru pentru elaborarea acestui acord. Și în discuțiile cu dl Barroso, tot despre aceasta s-a discutat. Poate din această cauză acordul a fost ascuns de oameni și de opoziție. Dacă ați fi citit acest document, ați fi văzut că el este străin Moldovei și nu este deloc adaptat la realitățile noastre. Stefan Fule, într-un interviu, se bătea cu capul de perete și a spus că el tare regretă aderarea Bulgariei și României la UE. Dl prim-ministru, acest lucru nu vă spune nimic?”, a accentuat Voronin.
 
„Acest acord nu este îndreptat împotriva nimănui, iar cea mai bună dovadă este faptul că, inclusiv în aceste momente, rămânem deschiși pentru a întări relațiile noastre și cu partenerii strategici din Est. Regretăm relațiile emoționale în legătură cu semnarea Acordului de Asociere RM-UE. Avem încredere că viitorul va demonstra că relațiile noastre cu Estul se vor dezvolta inclusiv în cadrul unor relații consolidate cu UE”, a spus la rândul său liderul PD Marian Lupu.
 
Pe final, liderul liberal-reformatorilor a vorbit despre coincidențe. „Nu sunt adeptul interpretărilor numerologice, dar coincidențele sunt cu adevărat magistrale. Un luminos 27 iunie, care vine să lichideze un odios 28 iunie, și un alt 2 iulie, ziua ratificării Acordului de Asociere cu UE, care certifică vocația europeană trans-seculară a atletului creștinității Ștefan cel Mare și Sfânt. Este ora noastră astrală și, deși norocul a fost de cele mai multe ori greșit cu noi, astăzi fără exagerare eu personal pot afirma în fața domniilor voastre că sunt un norocos. Marea Adunare Națională, revenirea la grafia latină, tricolorul, suveranitatea și semnarea actului de naștere a Republicii Moldova, Declarația de Independență, apoi liberalizarea circulației în spațiul european..Aici și acum, într-o continuitate firească, prin Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE, desăvârșim aspirațiile noastre pentru libertate, independență și reintegrarea în marea familie a popoarelor europene”, a declarat Ion Hadârcă.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub