ora: 11:27, 29 mai 2014 5985

(video) Liberalii vor dreptate: Banii „românești” trebuie să ajungă și la grădinițele din satele unde suntem la putere


Video se incarcă ...
(video) Liberalii vor dreptate: Banii „românești” trebuie să ajungă și la grădinițele din satele unde suntem la putere
Mihai Ghimpu, președinte PL
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Deputații moldoveni s-au certat azi în Parlament pentru că nu au putut împărți banii veniți din partea Guvernului României. Este vorba de cele 20 de milioane de euro, oferiți de Guvernul statului român, din care vor fi reparate grădinițe din 32 de raioane, din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți.
 
Asistenţa tehnică şi financiară este acordată în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane euro acordat țării noastre de către autoritățile de la București, în baza unui acord semnat de cele două țări, pe 27 aprilie 2010.

Liberalii au acuzat coaliția de guvernare că împart banii pe criterii politice și nu acordă bani primăriilor unde la conducere sunt primari din PL sau PCRM.
 
„Eu am semnat acordul. Eu l-am pregătit și noi am solicitat acești bani. Sunt 100 mln aduse Republicii Moldova din România. Întrebarea mea este: de ce cunoscând că acești bani au fost aduși de președintele interimar Mihai Ghimpu, nu ați dat la nicio grădiniță unde primar este liberal? Cum vă permite buna educație? Vorbesc în cazul dat de Guvern. Știți că eu am adus acești bani și să nu dați la niciun primar liberal? Că nu dați primarului, dați satului. Acolo unde primarul este liberal, nicio grădiniță nu a primit niciun leu românesc”, a subliniat liderul PL Mihai Ghimpu.
 
În replică, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Veaceslav Ioniță a precizat că Parlamentul votează doar alocarea banilor, iar Guvernul îi repartizează.
 
„Eu vreau să întreb care sunt criteriile? Satele din componența municipiului Chișinău nu primește niciun ban pentru că primar este Dorin Chirtoacă. Vai de capul vostru”, a continuat președintele PL.
 
Liberal-democratul Petru Știrbate a venit cu o replică și a enumerat satele „liberale și comuniste” care vor primi ajutor. „Stau și mă mir. O inițiativă atât de bun, mult așteptată pentru instituțiile preșcolare prin care se dorește să se facă ceva bun, capătă un așa aspect politic. Aici mă întreb: atunci când cineva aducea cu sacul bani, ce făceam noi oare atunci? Satul Pohribeni, Seliște, Lucășăuca, Chiperceni, Trebujeni, Biești sunt localități cu primari de la PL și toate au primit bani. La fel și satele comuniste - Sămănanca și Berezlogi”, a accentuat deputatul PLDM.
 
Precizăm că banii vor fi folosiți pentru dotarea cu mobilier a grădinițelor, reparația capitală a clădirilor și a acoperișurilor, schimbarea ușilor și geamurilor, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, lucrări de pavaj, reparații sau construcții ale sistemelor de termoficare, canalizare și aprovizionare cu apă.
 
Mai multe detalii cu privire la modificările operate în context la bugetul de stat vedeți pe Agora.md.
 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -6 (16)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Mai degraba s-au certat ca nu stiau care si cat sa puna in buzunar.
  • +2 (22)
   De cind gchimpu isi face griji ,prima oara de cind il tin eu minte ,sau a dorit doar sa se manifeste si el prin vorba ca alt ceva nu stie sa faca
   • +5 (19)
    Iata, daca Ghimpu ar fi venit cu initiativa inteleapta de a scrie pe frontispiile acestor institutii: "Renovat din banii Patriei-Mama, Romania", ar fi fost de nota 10. Dar asa, nota 4 cu indulgenta!
   • -6 (16)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    BRAVO D-LE GHIMPU SPUNETILE DREPTATE CA SUNT CORUPTI PINA LA OASE ASTEA DIN PLDM SI PD
   • +6 (8)
    Da ce dmn Ghimpu mai vreti vrio vila in Romania???Va ajunge atitea bani,ca sa vazut foarte bine,PL nu stie cum sai repartizeze!!!

    Sunt cetățean activ
   • +2 (8)
    Comentariul a fost șters de redacție.
   • 0 (0)
    GHIMPU, DAPOI AI PRIMIT CÎNDVA BANI DE LA ROMÎNIA SĂ-I ÎMPARȚI LA TOȚI IAR TU I-AI DAT CIU AI VRUT NIMAI TU, NICI NU AI DORIT SĂ TE CONSULȚI CU NIMENI. ACUM E RÎNDUL TĂU SĂ NU MAI PRIMEȘTI NICI UN BAN..
  • +6 (12)
   Citi bani au fost repartizati la Primariile PL,atunci Ghimpu de ce nu a facut scandal ca doar lor li se dau bani?!

   Sunt cetățean activ
 • +11 (17)
  Pînă nu demult acest criteriu a fost bun. Dar de când PL a căzut din ecuație ... nu-i prea bun.
  Frate epure, ce-ai semnănat, aceea recoltezi.
  Mai în scurt - moldoivani.
 • +5 (19)
  Nu ii sunt destul citi bani a furat din Moldova, inca si banii Romaniei vrea sa-i fure..
 • +2 (22)
  Vai s-amar de capetele acestor pacienti. Vitejii bratani, i-a apucat tahicardia si paraxenia! Ce bataie pe ciolan si pe reclama! Haplea, hulpavi ca niste zombi, umbla cu gura si cu jalba-n protap! Manipulatori de slaba calitate. Si comunistii, 99% analfabeti, sabotori si romanofobi! Rade si mucul de pe deget de ei. Sa ceara banet de la Phutana lor.
  • +12 (14)
   Banii aia nu se pot fura, sunt dati in conditiile in care si UE da bani.Trebuie sa faci si aduci toate ordinele de plata si tot ce s-au facut cu banii pana la ultimul leut. In momentul in care se gasesc invarteli banii se blocheaza.
 • -7 (17)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • -7 (13)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  În RM toate culorile dacă le scobești puțin se fac roșii...
  • +5 (7)
   Ci doar copiii nu pot fi purtatori de culori politice.
 • -15 (17)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Cărți oricum nu vor ajunge la toți... In plus sunt foarte scumpe... Mai bine ar folosi o parte din bani pentru a edita DVD cu biblioteci de cărți si manuale pentru preșcolari, gimnaziști,liceeni, elevi ai școlilor profesional-tehnice, colegii, universități, academii. Elevul, studentul trebuie sa aibă in format electronic toate materialele la toate disciplinele, inclusiv si materialele suplimentare - scanate, redactate, traduse. E o penurie de manuale de specialitate. Studenții sunt nevoiți sa se foloseasca de manuale vechi, in limba rusa. Formatul electronic este mult mai ieftin si mai accesibil, nu este limitat in imagini color, planșe, diagrame, hărți - nu se cheltuie hârtie si vopsea tipografica decât pentru un număr limitat de exemplare pentru înregistrarea drepturilor de autor. Orice utilizator își poate scoate la printer cartea de care are nevoie, majorând caracterele de litere in cazul unor deficiente de vedere.Epoca de piatra a CONSPECTELOR dictate la lecții…
  • +12 (12)
   Onic, banii aceia sunt alocati doar pentru renovari ce tin de logistica(cladiri,logostica etc). E corect ce spui doar ca nu toti copii au acces la un calculator. Pare greu de crezut in anul in care traim dar asta e situatia. Nu poti discrimina saracii dandu-le dvd-uri.
  • +11 (11)
   Si mai observ ceva la tine. In contextul asta nu te mai deranjeaza romanii? :) rautacios dar nu ma pot abtine...
 • -8 (14)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Foarte corect. Cei mai multi bani in fondul rutier se platesc in Chisinau, dar de la guvern, municipiul n-a primit bani pentru reparatia de drumuri. Ii iau banii lui Chirtoaca si il lasa sa se descurce cum poate, iar dupa asta tot ei striga ca sunt gropi in oras. Eu inteleg ca trasele spre Balti, Orhei, Ungheni, Soroca sunt importante, dar bulevardul Stefan cel Mare nu este important? De ce trebuie Primaria sa ia bani de la BERD, iar guvernul sa nu dea un leu? Ce locuitorii din Chisinau nu sunt cetateni ai RM?
  Acelasi lucru se face si cu banii dati, se iau banii de la Guvernul Romaniei si in loc sa fie repartizati uniform se dau pentru campania electorala primarilor pldm.
 • +9 (11)
  xenofobie naturala !
 • +9 (11)
  pe urma se niara de ce gagaujii sau bulgarii incep sa aiba tendinte separatiste !! asa oameni nakui din politica
 • 0 (2)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • -6 (10)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Aloooo unimedia da cu ce v-am atins orgoliul de ati sters mesajul. Credeti ca-mi scimbati optiunea? Ori va uitati cum PUTLER cenzureza presa si va incinati la dinsul.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA