(video) La vârsta de 25 de ani a primit o ofertă de muncă în New York. Istoria moldoveanului care se simte străin în Moldova

Ion Sirețanu a plecat din Moldova, împreună cu familia, când avea doar 9. La cei 25 de ani, moldoveanul se mândrește să-și aplice cunoștințele în marile proiecte de dezvoltare a softurilor, și anume Google, care i-a venit recent cu o ofertă generoasă în New York.

(video) La vârsta de 25 de ani a primit o ofertă de muncă în New York. Istoria moldoveanului care se simte străin în Moldova
(Foto: captura moldovatimes.com)

Ion era mereu pasionat de domeniul IT, chiar și în primele clase se școală, a îndrăgit calculatoarele. S-a decis să-și continuie studiile la colegiul de tehnologii informaționale din Massachusetts, iar în scurt timp, se vede în marile companii amricane din Silicon Valley.

“Aveam în școală cinci calculatoare, îmi aduc bine aminte în clasa IV. Acum vreau să mă ridic și să conduc alte proiecte, dar și să învăț de la alții”, spune Ion.

Consideră că domeniul IT nu presupune mari investiții, dacă ești creativ și ai o echipă bună de oameni care pot dezvolta proiecte digitale sau aplicații telefonice. Și-ar dori pe viitor să poată lucra de la distanță și cu specialiști din Moldova, informează MoldovaTimes.com

Pentre a ajunge o persoană de succes, știe că trebuie să învețe încă mult timp. Dedică săptămâni în șir pentru a dezvolta aplicații telefonice, rețele și învață unele lucruri din mers. E ca și cum ai cunoaște o limbă, dar încă nu ești atât de talentat să și o poți cânta, consideră Nelu.


Oficiul Google, NYC

În ceea ce privește planurile de a reveni vreodată acasă, acestea sunt destul de îndepărtate. Aici identitatea lui Nelu s-a schimbat, vorbește cu dificultate limba română, chiar dacă părinții se exprimă în familie în limba natală. Știe nevoile de acasă și crede că Moldova mai are un drum lung de parcurs până a deveni o țară dezvoltată.

“Nu cred că voi reveni în Moldova, nu mi-au plăcut cum merg lucrurile în Moldova, nu ai susținere, oamenii sunt invidioși. Acasă mă simt ca un străin acolo. Sunt mai mult american decât moldovean. Certificatul meu de nastere este scris în română, al fratelui în chirilică, pentru că s-a născut în 1989″, iar eu în 1991!”, ne explică Ion Sirețanu.

Un lucru curios care vorbește despre tranziția Republicii Moldova de la stat sovietic la un stat independent este și diferența de vârstă dintre cei doi frați, Nelu și Mihai.

În timp ce Nelu este pasionat de calculatoare și servicii IT, fratele său mai mare repară motocicletă de epocă, ca mai apoi să le vândă, iar timpul profesional îl dedică în serviciul militar al Gărzii Americane. Fiecare, însă, se simte liber să-și realizeze visele, dar și talentele în care au investit părinții de la venirea lor în SUA.

Chiar dacă sunt diferiți, ambii frați au preluat abilitățile de antreprenoriat de la tatăl lor, care a urmărit un singur scop, să le ofere copiilor săi cele mai bune condiții de auto-dezvoltare și libertate.

Cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au ales să locuiască în SUA. În anul trecut, 6685 de moldoveni au plecat cu domiciliu permanent în străinătate, inclusiv 612 în SUA, 253 – în Germania, 201 – în Israel, arată datele statisticile ale Ministerului Dezvoltării Informaţionale.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI