ora: 11:31, 02 apr 2014 4341
Autor: Cristina Buzovschi

(video) Inițiativă legislativă PLDM: Excluderea termenului de prescripție pentru „dosarul 7 aprilie 2009”


 (video) Inițiativă legislativă PLDM: Excluderea termenului de prescripție pentru „dosarul 7 aprilie 2009”
Vlad Filat, președintele PLDM
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Fracțiunea parlamentară al Partidului Liberal Democrat a înregistrat un proiect de lege prin care propun excluderea termenului de prescripție pentru dosarul „7 aprilie 2009”. Un anunț în acest sens a fost făcut de către liderul formațiunii, Vlad Filat, în cadrul unui briefing de presă, relatează UNIMEDIA.

„Acest proiect de lege să fie examinat în regim prioritar, în regim de urgență, astfel încât în cadrul ședințelor plenare de joi și vineri să fie dezbătut, adoptat, promulgat, publicat și să intre în vigoare către data de 7 aprilie”, a menționat președintele PLDM.

Potrivit lui, adevărul despre 7 aprilie 2009 trebuie să fie aflat, iar cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere, prescripţia tragerii la răspundere penală nu trebuie să se aplice persoanelor care au săvârşit infracţiuni de abuz, exces de putere, de serviciu ori depăşirea atribuţiilor de serviciu, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, sau care au legătură cu aceste evenimente.

„Acest lucru este absolut pentru ca statul Republica Moldova să poată fi unul democratic și să demonstreze cetățenilor săi că are posibilitatea de a asigura respectarea legislației: Toți cei care au săvârșit infracțiuni în ziua de 7 aprilie sau după această dată, prin acțiuni criminale sau inacțiuni, să știe că nu pot să se eschiveze de la această responsabilitate. Chiar dacă a durat, chiar dacă va mai dura adevărul să iasă la iveală și cei vinovați să fie trași la răspundere”, a subliniat Filat. 

Sursa video: privesc.eu

UNIMEDIA precizează că în acest an se împlinesc 5 ani de la protestele pașnice din 6-7 aprilie 2009, care au degenerat în acțiuni violente și s-au soldat de devastărea clădirilor Președinției și Parlamentului. Sute de oameni au fost supuşi torturii şi relelor tratamente în comisariatele de poliţie.

În câteva zile expiră termenul de prescripţie de 5 ani pentru atragerea la răspundere a torţionarilor în evenimentele din 7 aprilie 2009. Marea majoritate a victimelor încă mai aşteaptă să le fie făcută dreptate.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +25 (37)
  Este o initiativa foarte buna si cred ca trebuie sa fie sustinuta!
  Cei care au organizat evenimene din 7 aprilie trebuiee sa fie trasi la raspundere!
  • +22 (34)
   Bravo Filat, mă bucur ca nu lasa trecut cu vederea acest subiect.

   Sunt cetățean activ
   • +21 (33)
    Încă odată partidul lui Leană si Filat arata ca este cu gândul la stat si la cetateni iar adevărul trebuie sa iasă la suprafata si sa nu zace undeva pe raft. Multumesc ! Succese in realizarea acestui scop, asteptam rezultatele.
    • +21 (31)
     Prin aceasta initiativa, cei din PLDM demonstreaza, inca o data, ca nu au participat la organizarea evenimentelor dun 7 aprilie!
     Personal, am sa-i votez si sper sa faca tot posibilul ca cei care au participat la organizarea acelor evenimente sa fie trasi la raspundere!
     • +18 (30)
      Si totusi cei din PLDM sunt cei mai buni.

      Sunt cetățean activ
      • +18 (28)
       Brava ma bucura faptul ca exista asa un partid ca PLDM care intodeauna au venit cu initiative corecte si la tinpul lor.Bravo se vede ca este o echipa de profesionisti
       • +18 (26)
        Filat inpreuna cu echipa sa intodeauna au avut grija de tot ce se petrece pe teritoriul Rm si toteauna cauta solutii de rezolvare .Mie imi place cum activeaza ei pe plan politic si profesionist
        • +17 (25)
         PLDM sunt cei mai buni politicieni din Moldova .Tineteo tot asa

         Sunt cetățean activ
         • -19 (23)
          Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
          din seria "spalam pelincutele"......
          • +12 (18)
           Nu sunt nici cei din PLDM perfecti, dar, in comparatie cu multi altii, pe linga declaratii, fac lucruri concrete!
           Exemplul dat este o dovada clara si sustin activ acest proiect, pentru ca adevaratii tradatori ai Republicii Moldova trebuie sa fie trasi la raspundere!
          • +9 (15)
           In multime erau infiltrati o multime de provocatori, evident din grupul de sustinere a Comunistilor. Chiar alaturi de mine statea singur un tip bine facut, care tot scanda intruna "luptam pana la capat" cu un acent pronuntat rusec. Era evident ca mai mult nu stia nimic in romana decat cateva fraze invatate pederost. Regret foarte mult ca nu am reusit sa-i filmez atunci. Mi se facu-se scarba de tot ce se intampla si am plecat acasa.
          • +1 (1)
           Ia da mai freaca menta, eu personal l-am identificat pe Filat ca lider la cele din 7 apprilie
           era exact in zona unde s-au aruncat primele oua si pietre! E clar ca ca curva ia initiativa ca sa fuga de raspunere!
         • +20 (26)
          PLDM este singurul partid care lupta pentru dreptate, am incredere mare in ei, au o echipa puternica, profesionista cu experienta, bravo tot asa inainte.
         • +19 (25)
          Comunistii au incercat prin toate metodele ceea ce s-a intimplat pe 7 aprilie, dar ma bucur ca PLDM nu se lasa batuti si merg inainte pentru dreptate.
         • +18 (24)
          E limpede ca buna ziua ca toate evenimentele au fost organizate de KGB, cu scopul de a discredita miscarea pasnica a tinerilor sufocati de regimul banditesc al lui Voronin. Este modul clasic de actiune al serviciilor secrete rusesti. Si acum tot ele trag sforile pentru ca cei care au executat ordinele venite de la Moscova si au ucis tineri basarabeni sa scape curati ca lacrima.
     • +18 (24)
      Trebuie sa privim lucrurile obiectiv. Violentele din 7 aprilie au fost controlate de catre comunisti, care, la rindul sau, erau controlati de catre KGB rusesc. Cit de straniu nu ar parea acest lucru(ca KGB-ul mai activeaza in Republica Moldova), dar este real si o face in cel mai deschis mod.
      Acum, toti cei care au fost implicati in organizarea acelor violente, asteapta ca sa treaca un anumit termen si ca dosarul sa fie pus pe raft si investigatiile sa fie oprite si, respectiv, sa nu fie trasi la raspundere. Initiativa celor din PLDM vine sa le mai taie din dorintele acestor ”detepti”.
     • +16 (22)
      Demult am asteptat sa vina cineva din coalitia de la guvernare cu o asa ideie!
   • +1 (1)
    Prietene Filea tau iubit e la guvernare de 5 ani... si nu am aflat nimic pana acum. Nimeni nu e tras la raspundere. E foarte limpede ca si Filea tau iubit le ascunde pe toate. Deci el e implicat direct. Dar in schimb a vandut obiective strategice kgb-istilor :) Bravo Filea :))
  • +21 (29)
   Este foarte clar ca evenimentele din 7 aprilie au fost organizate de catre comunisti. Acest lucru poate fi observat prin simplu fapt ca, controland toat structurile de stat, puteau opri violentele, dar nu au facut-o.
   Este bine-venita aceasta initiativa a lui Filat si sper sa fie adoptata in Parlament.
   • -17 (25)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    si care anume comunisti ??? cind spui a fost organizat de comunisti si nu spui concret cine ca si cum generalizezi si nu ramine nimeni vinovat la concret
    • +18 (22)
     Nu eu sunt cel care ar trebui sa spuna cine, concret, a stat in spatele evenimentelor. Pentru asta, exista organele de drept.
  • +17 (23)
   Cred ca va fi un anunt bomba cind vor afla numele celor vinovati!!!O initiativa foarte buna!
 • +19 (25)
  Canaliile, binecunoscute! forwardizate!, trebuie sa-si primeasca pedeapsa binemeritata, indiferent daca au trecut cinci ani de la savarsirea - premeditata! - a crimelor, daca au fost presedinti de stat, banditi de politie, de curti de apel, de magistratura, daca au fost sau sunt deputati.
  • +1 (1)
   corect, spui nonconformist, Filat sau oricare altul crea este vinovat, trebuie sa raspunda. Saplateasca ei milioanele cheltuite pentru repratie, si miile platite din urma cazurilor de la CEDO!
 • -13 (31)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Porci ce sunt ei! Nu-i deajuns că nu şi-au îndeplinit promisiunea, vor să folosească dosarul 7 aprilie pentru a face şi mai multe promisiuni goale. Toţi - PLDM, PD, PL, PCRM, etc. - sunt nişte lepădături. Locul lor este la puşcărie!

  Sunt cetățean activ
  • +1 (1)
   ai dreptate si pare ca asta va fi doar un pfuf preelectoral fara de mare succes fiindca le mai trebuie si acordul lui plahotniuc, unicul dupa parerea mea care a avut e castigat din acea revolta! Daca initiativa trece as fi foarte bucuros si as mai sustine si o lege a lustratiei a tuturor fostilor si actualilor functionari si angajati MAI,PG,CNA,MJ,etc.,
 • -14 (28)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  ce coincidenta chiar inainte de 7 aprilie ! populizmul rupe noi recorduri !! moldova a ramas sa fie tara militieneasca orice ati spune voi mafiotii de la guvernare
 • -12 (28)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Am dubii că acest proiect va fi votat de majoritatea parlamentară. Nu uitaţi că cineva din coaliţia de astăzi, era pe atunci membru PCRM.
 • -21 (29)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  PLDM are datorita lui Leanca o IMAGINE foarte buna, creata de succesele legate de Asocierea la UE. In aceasta directie, a FAPTELOR POZITIVE- reabilitarea drumurilor, sistemelor de irigatie, a scolilor, gradinitelor, spitalelor se cere de mers in continuare. Filat insa va STRICA totul. Incercand sa JUDECE, sa NEDREPTATEASCA PCRM, opozitia - el se arata ca un ANTIDEMOCRAT, ANTIEUROPEAN si lumea, electoratul isi va aminti de toate pacatele sale si va cere ca el sa fie judecat.
  Electoratul, lumea de la noi dintoteauna a tinut cu cei OBIJDUITI, NEDREPTATITI. Daca guvernarea va admite ABUZURI fata de Voronin si PCRM - asta va ajuta cel mai mult PCRM sa castige electoratul de partea sa si Filat isi face sie rau. Un nou "puci" 7 aprilie ca in 2007 nu se va repeta ca sa-l tina la putere. Filat face o mare greseala acum iesind din spatele lui Leanca si atacand PCRM. El nu intelege ca daca se mai poate mentine pe linia de plutire apoi numai datorita lui Leanca, de la el se cere sa nu incurce...
 • -11 (29)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Ce Filea,te imping din urma alegerile Parlamentare?Proasta va fi lumea care,te va VOTA.Mare boi vor fi.Cind vei intoarce Moldovei Aeroportul International si Banca de Economie,sa nu te voteze nimeni;nici in Parlament sa nu puteti nimeri sa mai frecati lumea cum va este mintea(prosta)

  Sunt cetățean activ
 • -9 (21)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Este clar ca inainte de alegeri,baietii incep sa se miste ,si mai arunca cite o catleta din astea ..ca vor scoate la iveala ,si asha mai departe...trebuie sa ne ashteptam la o multe declaratii din astea...parca pina acuma nu se putea rezo;va ceva ,toti is cu musca pe caciula...
  • +13 (17)
   Daca vor sa faca ceva sunt criticati,daca nu vor sa faca tot sunt criticati...
 • +2 (2)
  chiar declaratii pentru prosti si piar ! Este in vigoare sai valabila Legea ce tine de termenii de prescriptie *5 ani si nici o lege chiar cu putere retroactiva nu va schimba /anula Legea care acum e valabila si functioneaza la momentul savarsirii faptei. Ce smekeri ipocriti ...
 • +2 (2)
  Toata lumea asteapta sa vada cum vor fi pedepsiti principalii criminali de la 7 aprilie 2009...presedintele voronin prim ministru greceanaia procurorul general ministru de interne presedintele parlamentului sefii de comisariate unde erau torturati tinerii aristati...

  Sunt cetățean activ
 • +2 (2)
  Iaca na!! Wai nenorocitilor da ce v-a fript cineva? Credeti ca lumea nu intelege ca faceti populism!!!??? De LUSTRATIE ati auzit vre-o data?????????????????????????????????????????????????????????????????////
 • +1 (1)
  PiLiDiMi vorba lui Butmalai a fost unicul partid la care am aderat. Am fugit ca prostii cu limba pe SCHINARE am facut un scor in sat de 730de voturi pentru pldm din 2300 de votanti. Iar ca recompensa am plecat cu toata familia prin lume. Da Filea mai vrea o runda de prosti la alegerile urmatoare? Astept cu nerabdare alegerile urmatoare.
 • 0 (0)
  :)) Isi bat joc de noi ...
  Acus imediat se vor apuca si vor gasi vinovatii, ca 5 ani nu le ajunge.:))
  Haide fratilor sa fim seriosi, toti sint o banda si doar se joaca dea cel bun si cel rau.
 • 0 (0)
  Vai de capu vostru pldm,partid de vorbe goale si corupt de rupe pământul.Filat Aeroportul internaţional şi Banca de Economii, cum lai dat aşa şi ântoarce ânapoi blestemaţilor ce sunteţi voi.Aţi ânceput compania electorală 5 ani vaţi ocupat numai de trădat şi furat.
 • 0 (0)
  cu aceste declaratii ,Filat si PlDM-ul lui ne face sa uram si mai agresivi. Lupulu,Vorornin, Filat ...au aceleasi scopuri meschine. Dar chiar ca un ipocrit sa speculezi in continuare pe bubele tinerilor fara sa te lasi satul ca le-ai furat viitorul ...
  Filat, unde-i monumentul <<Libertatii,, promis dupa 7 aprilie 2009 ?

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA