(video) Inițiativă legislativă PLDM: Excluderea termenului de prescripție pentru „dosarul 7 aprilie 2009”

Fracțiunea parlamentară al Partidului Liberal Democrat a înregistrat un proiect de lege prin care propun excluderea termenului de prescripție pentru dosarul „7 aprilie 2009”. Un anunț în acest sens a fost făcut de către liderul formațiunii, Vlad Filat, în cadrul unui briefing de presă, relatează UNIMEDIA.

 (video) Inițiativă legislativă PLDM: Excluderea termenului de prescripție pentru „dosarul 7 aprilie 2009”
Vlad Filat, președintele PLDM (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Acest proiect de lege să fie examinat în regim prioritar, în regim de urgență, astfel încât în cadrul ședințelor plenare de joi și vineri să fie dezbătut, adoptat, promulgat, publicat și să intre în vigoare către data de 7 aprilie”, a menționat președintele PLDM.

Potrivit lui, adevărul despre 7 aprilie 2009 trebuie să fie aflat, iar cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere, prescripţia tragerii la răspundere penală nu trebuie să se aplice persoanelor care au săvârşit infracţiuni de abuz, exces de putere, de serviciu ori depăşirea atribuţiilor de serviciu, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, sau care au legătură cu aceste evenimente.

Pub

„Acest lucru este absolut pentru ca statul Republica Moldova să poată fi unul democratic și să demonstreze cetățenilor săi că are posibilitatea de a asigura respectarea legislației: Toți cei care au săvârșit infracțiuni în ziua de 7 aprilie sau după această dată, prin acțiuni criminale sau inacțiuni, să știe că nu pot să se eschiveze de la această responsabilitate. Chiar dacă a durat, chiar dacă va mai dura adevărul să iasă la iveală și cei vinovați să fie trași la răspundere”, a subliniat Filat. 

Sursa video: privesc.eu

UNIMEDIA precizează că în acest an se împlinesc 5 ani de la protestele pașnice din 6-7 aprilie 2009, care au degenerat în acțiuni violente și s-au soldat de devastărea clădirilor Președinției și Parlamentului. Sute de oameni au fost supuşi torturii şi relelor tratamente în comisariatele de poliţie.

În câteva zile expiră termenul de prescripţie de 5 ani pentru atragerea la răspundere a torţionarilor în evenimentele din 7 aprilie 2009. Marea majoritate a victimelor încă mai aşteaptă să le fie făcută dreptate.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub