ora: 09:46, 21 iun 2017 16576
Autor: Eugen Durbala

(video) Igor Dodon pune piciorul în prag: Socialiștii ar putea să nu voteze în a doua lectură proiectul de lege privind sistemul de vot mixt


(video) Igor Dodon pune piciorul în prag: Socialiștii ar putea să nu voteze în a doua lectură proiectul de lege privind sistemul de vot mixt
Foto: UNIMEDIA

Deputații din PSRM ar putea să nu voteze în a doua lectură proiectul de lege privind sistemul de vot mixt. În cadrul unei emisiuni de la Accent TV, președintele Igor Dodon cere ca patru puncte din cadrul proiectului să nu fie excluse, în caz contrar, socialiștii nu vor vota.

„Noi vom susține schimbarea sistemului de vot dacă vor rămâne în proiectul de lege patru puncte importante/

 1. Suntem categoric împotrivă micșorării pragului electoral de 6% pentru partide.
 2. Trebuie să fie doar un tur de alegeri pentru alegerea unui deputat, care a luat mai multe voturi decât ceilalți candidați.
 3. Obligatori să fie incluse locuri de deputat și pentru reprezentanții regiunii transnistrene. Acestea nu trebuie să fie scaune goale, rezervate transnistrenilor, dar reprezentanți reali ai regiunii.
 4. Trebuie să fie deschise mai multe urne de vot peste hotare, pentru diasporă, în special în Federația Rusă, pentru ca moldovenii de peste hotare să voteze mai activ”.

Igor Dodon spune că daca aceste punte vor rămâne, atunci socialiștii vor vota în a doua lectură pentru proiectul de lege privind sistemului de vot mixt.  „Dacă va fi exclus măcar un punct, noi nu vom vota”, a menționat Dodon.

UNIMEDIA menționează că la ședința Parlamentului din 5 mai, speakerul Andrian Candu a propus pe ordinea de zi dezbaterea în prima lectură a proiectului privind votului uninominal.

În semn de protest, Partidul Liberal a ieșit din sala de ședință, iar Partidul Socialiștilor a propus pe ordinea de zi dezbaterea proiectului de lege privind votul mixt.

În urma mai multor dezbateri, proiectul de lege privind votul uninominal a fost votat în prima lectură de 52 de deputați, iar pentru comasarea celor două proiecte de lege în unul singur au votat de 74 de deputați.

Totodată Andrian Candu a declarat că proiectul va fi supus votului în a doua lectură doar după ce va fi avizat de Comisia de la Veneția.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +7 (9)
  Daca Plaha iti scoate din sertar dosarul cu finantarea ta prin Bahama,vei vota si fara aceste patru puncte.Asa ca nu fa teatru,tu nu hotarasti nimic.
 • +4 (6)
  "Suntem categoric împotrivă micșorării pragului electoral de 6% pentru partide." -- dapoi cum să nu fii împotrivă? cum să permiți partidelor car nu au bani din offshore-uri sau finanțate de oligarhi, să intre în parlament? așa-i dodoane?
 • -10 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  1. Cînd opoziţia protestatară bate în unica opoziţie în Parlament, acestei rămîne unica de a găsi Compromis cu majoritatea (aşa cum este).
  2. Dacă orgolioşii lideri vor da dovadă că pot conlucra, se poate împreună organiza "Adunarea Naţională" (să aibă Hotărîrea Consiliilor la ţelul propus, numai după ce mulţimea poate susţine votul). Posibil prezenţe Preşedintelui, cu sămnarea Decretului a datei alegerilor (fără mixt).
  3.Esenţial: Liderii să facă declaraţie comună - după alegeri a purcede la organizarea societăţii: fără partide, organizaţii primare nepartinice (pe lîngă circumscripţii, cu ajutorul administraţiei locale, fără a dirija) - numai aşa scăpăm de haos, cu toate rălele.

  Sunt cetățean activ
 • +4 (4)
  Aha, da unde punctul: 5. Nu votam votul mixt pentru ca plahatniuc va cumpara sau santaja deputatii independenti. ...sau vor fi alesi deputati "independeti" sub aripa PD.

  Sunt cetățean activ
 • -2 (6)
  aceasta caracatita bate cu pumnul si cere ca sutele de mii de moldoveni minati de el in rusia si cartotecati de neguta sa-i asigure majoritatea.Vointa poporului pentru ei nu conteaza,conteaza ca pe vremea lui stalin cei de numara
 • +3 (3)
  Dodon, cel mai scarbos om pe fata pamintului.
 • +3 (3)
  Dodon, cel mai mincinos om pe fata pamintului.
 • +4 (4)
  Dodon, vrea transnistreni in Paralament. In cite limbi se va vorbi in Parlamantul Rep.Moldova? Omul asta pe nume Dodon e chiar DEBIL si trebuie sa fie dus la Costiujeni. Dodon chiar isi bate joc de tara asta. Cum sa aduci separatisti in Parlament? El vooshe intelege ce vorbeste? TAMPITUL !!!
 • 0 (2)
  pe ei nui preocupa dezvoltarea tarii,bunastarea si votul firesc al cetatenilor ci manipularea in folosul lor,adica fraudarea
 • +1 (1)
  si de ce ma rog prin lege Dodon vrea sa deschida mai multe sectii de votare in Rusia? Discriminare!!!! IN SUA, Italia, Canada, Spania, Marea Britanie, Germania, etc. - moldovenii tot au nevoie de mai multe sectii de votare! In afara Rusiei avem deja mai multi moldoveni asa ca si noi vrem mai multe sectii de votare in tarile noastre! Votatii lui Putin lasa-i sa voteze in Rusia.
 • +1 (1)
  Toate punctele pe care le-a enumerat sunt doar in favoarea electoratului sau, а на остальных ему насрать!!! Asa-i bolfosule?

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA