ora: 18:12, 30 iun 2014 8756 62 Autor: Cristina Buzovschi

(video) Ghimpu despre BAC, BEM și AIC: Asta nu e eurointegrare!


Video se incarcă ...
(video) Ghimpu despre BAC, BEM și AIC: Asta nu e eurointegrare!
Mihai Ghimpu, președinte PL
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Mihai Ghimpu este dezamăgit de rezultatele din acest an de la examenele de bacalaureat. Potrivit lui, cei ma buni au picat examenele de BAC, iar cei mai slabi, care „au umblat șulai-bulai” au promovat examenul. Președintele PL condamnă politica „biciului”, promovată de Ministerul Educației și spune că așteaptă să revină la putere pentru a schimba totul în sistem.
 
Declarații în acest sens au fost făcute de deputatul liberal în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA. 

„Noi am început să educăm liceenii cu biciul și nu este corect. Camerele video este cea mai mare greșeală. Asta complexează omul. (...) Eu nu vreau să avem așa o putere în stat care să distrugă copilul, ca pe timpul Uniunii Sovietice. O să venim la guvernare, vom insista să schimbăm absolut totul. Nu vom permite acest lucru! Este incorect!”, a declarat Mihai Ghimpu.
 
Potrivit lui, elevii trebuie să susțină BAC-ul în instituțiile de învățământ în care au studiat. Totodată, liderul PL a criticat activitatea ministrului Maia Sandu.
 
„Îmi pare rău că o doamnă, care a lucrat printre oamenii civilizați, cu alte viziuni, a venit aici cu biciul. Nu este corectă politica promovată de ea. Actuala coaliție a realizat ce au spus comuniștii, că avem prea mult tineret cu diplome. Eu aștept să li se termine mandatul ăsta lor și să venim, să începem din nou, să vedem ce face cu statul. Că așa nu se mai poate. Banca de Economii - jos, aeroportul - jos, copiii - jos, și ne integrăm în Uniunea Europeană. Asta nu este integrare”, a conchis Ghimpu.
 
UNIMEDIA precizează că astăzi, 30 iunie, Ministerul Educației a anunțat rezultatele preliminare ale sesiunii de bacalaureat 2014. 

În acest an, doar 44% din elevi au susținut examenul. În parte, această scădere se explică prin faptul că peste 22 % dintre cei 27.597 de candidați din această sesiune sunt restanțieri din anii precedenți. Din numărul total de restanțieri din anul curent, 54% au restanță la o singură disciplină.

Comentarii (62)
 • +5 (19)
  Dragul meu Mihai Ghimpu, stiu ca niste tineri, rude de a matale nu au sustinut BAC-ul si te supara acest fapt. Cand matale zici ca cei buni l-au picat iar cei mai slabi - viceversa, matale ai in vedere ca neamurile care se trag din bravul vostru neam nu pot fi prosti si necarturari, cum ne prezinta tabloul ME prin prisma BAC-ului (ne)sustinut...
  Asta si face diferenta dintre Ghimpu si Sandu...ea a lucrat printre oameni civilizati si corecti si a invatat sa fie si ea astfel iar matale, dle Ghimpu ai lucrat si continui sa lucrezi alaturi si impreuna cu din astea ca si matale....scurti la minte, lungi in limba si toromaci. Matale, dle Ghimpu esti specialistul deceniului la sarituri dintr-un cos in altul cu tot cu oua ;)
  • +4 (10)
   Un presedinte de partid sa vorbeasca asa prostii....Doamne fereste....ASta e culmea oameni buni.......
   • +1 (5)
    Sa'nteleg ca politica lui Ghimpu este cea care a dus la degradarea sistemului de invatsamint inglodat pina peste urechi cu afacerea de MITA LA BAC.
    ---
    Asha - cu GHINISHORU SHI FARA BICI au degradat copiii noshtri.
   • 0 (4)
    Vad ca tie iti place cei care te magulesc cu vorba. De aceia si traim asa rau pentru ca sintem daltonici.
 • +5 (15)
  adio PELE!
 • +2 (16)
  Ori PL ori PCRM, nicio diferenta la minte, fapte si populism.Bolsevicii ceea ridicau memoriale, astia monumente, dar reforme, schimbari zero.
  Eu propun altceva, sa fie camere video + aparate de bruiaj! La fel, bacalaureatul trebuie simplificat, prea mult se cere de la elevi, ori daca-i la umanist sa nu mai invete chimie, biologie, matematica, fizica pina-n a 12-a si invers.
  In clasa 10-11 sa invete viitoarea profesie, a 12 sa faca toti 1 an armata, dupa asta practica 1 an ce tine de profesie si atit, liber la munca!
 • +3 (17)
  unii vorbesc în timp ce alții fac reforme!
  • -2 (8)
   Cei care fac refore, sa spuna multumesc ca au avut niste innaitasi ca Ghimpu care ia scos din mocirla.
 • +7 (9)
  D-le Ghimpu, nu vreau sa te dezamagesc, da pina-n 2030 adica in 15 ani, din RM vor pleca si generatiile nascute de dupa 2010.Voi nici nu va imaginati in ce rahat atiti bagat tara.Ce asterneti voi viitorului? Doar momunente si mitinguri? Stati sa vedeti, chiar daca RM prin 2020-2025 se va integra in UE, asta nu va da nimic, vor fugi totii din RM.
  E gata cu aceasta tarisoara, lent si sigur o stingeti.Voronin, Filat, Lucinschi, netale e.t.c. ii pregatii capacul iar cuisoarele le va bate Chirtoaca si ceilalti mai tineri ca dinsu din politica.
  • -2 (8)
   Stimate Ranger, eu as spune mai simplu, tot ce face Mafia Lizberalo Dermocrata este GENOCID fata de propriu Popor.
   Inca de pe timpu lui Lucinskii, Filea cu Dicov au VINDUT si au PriHvatizat tot ce au putut. Acuma reveniti la putere Vind tot ce a mai ramas, culmea este cu Pamintu de la PALANCA in posesia Haholilor, BEM si Aeroportu tsinta Strategica a unei tsari...
   Iar acest Ghimpotent este la fel de Murdar pina in coate ca si Filea cu Dicov...
   Daca nu Scapam de aceasta mafie, Moldova va fi Vinduta in Angro !!!

   Sunt cetățean activ
 • +4 (14)
  Camerele video din intersectii au fost bune? Da pentru ca au mai linistit traficul iar soferii au invatat ca trebuie sa respecte legea ca sa nu plateasca... Tot asa si cu cele de la bac...
  Total dezacord cu ghimpu....invatatura trebuie incurajata si respectata iar nu hotia si mita
  • -1 (7)
   Total de acord cu Ghimpu. Elevii nu trebuie sa fie intimidati, aceasta le distruge personalitatea pe termen lung. Nu va uitati la lege ca la cutit. Legea e facuta tot pentru om dar trebuie sa ai descernamint cind, cum si cui sa o aplici.
   • +2 (2)
    adica fata de lege nu sunt toti egali? asta vrei sa spui cu aplicarea legii cu discernamint? undeva sa aplicam legea ca e cu discernamint, in alta parte nu aplicam legea (adica o incalcam) ca doar e cu discernamit. Sunteti jalnici cu astfel de argumente
 • +4 (16)
  e suparat rau Ghimpu a luat note rele vre-o ruda :D:D:D de ce sa ma tem de o camera cind am invatat??? ba chiar le fac cu mana la cei ce ma urmaresc si in sfarsit scapam de toti nenorocitii care aveau relatii intre profesori si nu invatau nici o treaba dar promovau doar cu 9 si 10... la treaba baieti si fete ca nu mai prindeti nici o facultate :D:D:D:D:D SA TOT FIE CAMERE!!!!!!!!
 • +3 (15)
  Se vede că domnul Ghimpu nu se prea consultă cu niște oameni întregi la minte înainte e a merge la o emisiune. Ce să zică, cum să zică, cum să-și controleze fluxul de aberații. Și asta vorbește despre câteva lucruri: 1. PL-ul n-are experți în comunicare ce l-ar ajuta să se comporte civilizat și să nu vorbească tâmpenii 2. Ghimpu crede că el n-are nevoie de sfaturi de la psihologi și experți în comunicare 3. Ghimpu nu crede nimic însă nimeni nu îndrăznește să-i dea sfaturi, să-l corecteze ș.a.m.d. Primitiva politica moldovenească nu știu cum.


  Sunt cetățean activ
 • +4 (12)
  Da și Mișa, n-o trecut vreun nepoțel ?
 • -3 (13)
  PLDM are succes pe plan extern cu un prim-ministru PROFESIONIST in RELATII EXTERNE si inreistreaza un INSUCCES ZDROBITOR si RUSINOS in EDUCATIE pentru ca a pus un ministru NEPROFESIONIST, o NE-PEDAGOAGA, o ciobanita a carei loc e unde vreti, numai nu in EDUCATIE. De ce la alegerea ministrului nu se tine cont ELEMENTAR de diploma de studii, de EXPERIENTA si PERFORMANTELE obtinute in domeniu, ci pe alte "calitati" - celea de SLUGA, DOCILA, EXECUTANTA, de "CALAU", "KILLER" fata de copii, pedagogi si invatamant? FILAT e DIRECT RASPUNZATOR pentru alegerea ministruli EDUCATIEI si electoratul numaidecat va vota contra unui partid ce alege ministri pe criterii NEPROFESIONALE, CORUPTIONISTE, CORPORATIVE, PARTINICE, personale ale lui Filat.
  Nu se mai poate TOLERA un neprofesionist la conducerea muinisterului.
  • -1 (9)
   Subscriu la cele scrise mai sus. Dna Sandu este un neprofesionist in educatie: locul sau este la economie si nu la educatie. Ca neprofesionist, ea este obligata sa asculte si sa semneze tot ce-i spun consilierii romani angajati si platiti din banii europeni. Iar acesti consilieri nu sunt cu mult mai profesionisti in domeniul educatiei fata de Maia Sandu!
   • +3 (7)
    Care economie? Ce nu vezi ca fofarlita asta e varza, nici a calcula nu stie. Ce nu vezi in ce rahat a distribuit bugetul invatamantului? Care economie? La banca unde a lucrat dansa nu se face economie, se fac hartsoage, rapoarte inventate de niste burocrati care traiesc pe o lume paralela, cu imunitate, si habar nu au ce inseamna popor, greutati, bugete limitate, ce inseamna sa simti foame sau sete. Asta e un soi de "lodari" care traieste pe spatele muncitorilor. Locul ei e langa fuflet, cu angelica impreuna sa-l "inghie" la nevoie.
 • -4 (14)
  In cel mai scurt timp ministra sa-si dea DEMISIA - fara EXPLICATII, fara CONDITII!
 • +1 (9)
  "așteaptă să revină la putere pentru a schimba totul în sistem"... mai mare bred nu am auzit:)))
 • +5 (11)
  44% si 56% - ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU IN FIECARE AN !!!! in sfirsit avem un rezultat satisfacator, realist, demn de o tara democratica.

  Sunt cetățean activ
 • +3 (11)
  De fapt spre deosebire de cele spuse de dl Ghimpu asta inseamna EUROINTEGRARE - JOS CORUPTIA, JOS MITA !!!!

  Sunt cetățean activ
 • -3 (15)
  Prin ce e de vina ministra? - Prin necunoasterea elementara a NORMELOR de EVALUARE OBIECTIVA si DEZMATUL CORUPTIEI si EVALUARILOE SUBIECTIVE in clase pe parcursul anului. Ea cere OBIECTIVITATE EXAGERATA la BAC, dar uita sa asigure CONDITII la fel de OBIECTIVE,EXIGENTE, EGALE de EVALUARE si pe parcursul studiilor. Reforma in educatie trebuia sa excluda aprecierile SUBIECTIVE, NEOBIECTIIVE nu numai la BAC, dar neintrerupt in tot procesul educativ. Asta inseamna ca SALI SPECIALE de SUSTINERE A TESTELOR, cu camere video si fara prezenta profesorului, cum e acum la BAC - trebuie sa existe in fiecare scoala, liceu si elevii in scoala sa fie apreciati NUMAI si NUMAI prin lucrari in SCRIS, in conditii EGALE create intocmai ca la BAC. Profesorilor sa li se interzica sa puna note pentru raspunsurile ORALE in clase, cand au posibilitate de a UMFLA notele din motive subiective de simpatie sau antipatie fata de elev, pentru "sarguinta", "incurajare","purtare", "cadouri" etc.
  • +1 (9)
   Comentariul a fost șters de redacție.
 • -5 (13)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Respect pentru Ghimpu. Cel mai iubit dintre patrioti, spune lucrurilor pe nume nu ca multi alti politiceni care se rotesc in jurul degetului.
  • +3 (9)
   Ghimpu nu spune lucrurilor pe nume. Ghimpu spune tot ce îi tună prin cap. N-avem nevoie e băbism în politică. Băbismul și primitivismul e tipic sistemelor politice ne-evoluate. De ăștia ca Ghimpu și Jirinovschi nu prea vezi în occident în politică dar mai ales în parlament ;) Ar trebui să-și revizuiască puțin comportamentul Ghimpu ista al vostru.

   Sunt cetățean activ
   • +1 (5)
    Zyraxex, ce inseamna sistem politic ne-evoluat ? bagi cuvinde fara sens ca si acel de doi metri de bulbuci.
    • +1 (3)
     balalaika, îmi pare rău că ai un vocabular mult prea sărac pentru a digera 2-3 cuvinte simple. Citește pe Wikipedia despre sistem politic, caută 2-3 articole bune. Vezi și tu ”Evolution of Political Systems” sau ”Evolution of political parties” (partidele politice stau la baza sistemului politic), cred că te descurci la căutări în Google. Dacă vorbești franceza găsești ceva bun și în franceză. Lectură plăcută!

     Sunt cetățean activ
  • 0 (0)
   Comentariul a fost șters de redacție.
 • +4 (10)
  Mare brambureala cu bacalaureatul din ultimii doi ani! Nu poti sa reduci reformele la instalarea camerelor! Intai tre sa creezi alternative pentru liceele de doi bani, apoi vii cu biciul! Acum faptul ca 12000 de tineri de optsprezece ani fara nicio competenta vor completa randurile somerilror nu creste calitatea educatiei! Mai bine ar pune conditii drastice de admitere la liceu si sa-i reorienteze spre cursuri de formare profesionala! Este criminal ceea ce face dansa cu tinerii de la noi!
  • 0 (10)
   Hai lăsați jelea. Avem nevoie de ordine. Nu-i vorba de bici, e vorba de ORDINE. Sunt reguli și ele trebuiesc respectate. Adică tu zici să lăsăm tinerii să copieze? Ce fel de atitudine e asta? Ar trebui să ne civilizăm, iar în statele civilizate regulile se respectă! Regulile și legile sunt pe primul plan. Politicile de educare, re-educare a tinerilor și management al instituțiilor sunt altceva.

   Sunt cetățean activ
   • 0 (6)

    Zyraxex ordinea pe care o vrei miroase a ipocrezie. Eu cred ca mai intii trebuie sa se faca ordine in administratia de stat, ca acolo se fura la greu apoi sa si in alte domenii iar in final si in invatamint. Nu inversa prioritatile ca pari ridicol.
    • +2 (4)
     Adică Ministrul Educației n-ar trebui să facă nimic? Pentru că, zici tu, prioritate e administrația de stat și ordine ar trebui de făcut în primul rând acolo? Ceea ce spui tu ține de justiția din MD: procurorii și judecătorii ar trebui să-și facă treaba. E alt subiect. Cetățenii n-ar trebui să umble cu șmechereli tot așteptând schimbări și ”ordine” în ”administrația de stat”. Lăsați speranțele astea și logica gen ”peștele de la cap se strică”. Politicienii și funcționarii tot din maldaveni se trag. Numește-mi un stat cu oameni educați, inteligenți și necorupți ce ar avea politicieni aiurea. Nu văd de ce ordinea pe care o observ la examenele în scris prin occident ar mirosi a ipocrizie. Observ și aici reguli dure, deși colegilor mei nici prin cap nu le trece să copieze.

     Sunt cetățean activ
  • -2 (10)
   Totalmente de accord. Mafia de la conducere face tot posibilul ca tara sa ramie fara de tineret sa curete viceurile prin Gayropa, caci asta le trebuie la UE...
   Lichidarea scolilor, BAC ca la Konz Lager... Vreti schimbari ??? Luati problema de la Inceput din clasa 1, si nu de la Capat direct cu BACu...

   Sunt cetățean activ
 • -1 (15)
  A doua greseala rezulta din NEADAPTAREA TESTELOR la nivelul general de STUDIERE a disciplinelor pentru BAC. Daca s-ar fi obtinut foarte multe note de 9 si 10, ar fi insemnat ca testele ar fi fost prea usoare, dar daca e atat de mare numarul notelor insuficiente - aceasta e o DOVADA SIGURA - ca TESTELE AU DEPASIT PRIN COMPLEXITATE nivelul la care se studiaza materia in majoritatea scolilor si vina e a MINISTERULUI care a aprobat asemenea TESTE, dar nu a majoritatii elevilor. O alegerea REUSITA a TESTELOR este acea cand sunt suficiente note si de 9 si 10, dar si de 8,7,6,5 - adica permite DIFERENTIEREA dupa cunostinte a elevilor.
  Vina Ministerului ca n-a REFOERMAT tot sistemul,competitia de la "Start" si pana la "Finis", ci numai "Finisul".Supravegheaza cu mare exigenta "finisul", dar nu se uita cum se da "startul" si ce se intampla la acest "maraton" pe tot parcursul competitiei, nu reglementeaza prin CERINTE UNICE de EXIGENTA toata competitia, cere un REZULTAT prea inalt.
 • +2 (12)
  Dl Ghimpu nu va dati mare ,nu e cazul sa va pronuntati daca nu puteti fi obiectiv. tara asta are nevoie de oameni cu carte da nu shmecheri, stim cu toti cum era pina acuma 99.99% sustineau examenele, era o rusine mare. TREBUIE CAMERE !!! Maia Sandu Bravo !
  daca erau sali special amenajate pu examen si nu erau anuntati elevii ca sunt filmati cred ca sustineau examenul 10 % din elevi.
  p.s. nimeni nu le spune sa plece la coada vacii , sunt scoli profesionale, alternativa exista !
  • +2 (6)
   Wei necazule, in universitati din Franta si Elvetia spre ex nu sunt camere la examen, der nimeni nu copie... stii de ce? Pentru ca acolo este un sistem de invatamant, profesori cu SALARII care le permit sa traiasca, studenti care sunt atentionati ca in caz de copiere 5 ani de zile nu au dreptul sa intre nicaieri la studii. Si prin sala de examene sunt persoane resposnabile care monitorizeaza sa fie ordine. Atat! Nu camere de filmat - astia-s copii, dar criminali periculosi care trebuiesc tinuti in vizor.
   .
   Dar la noi nu mai e sistem de invatamant, dar a devenit o panarama... De ce fulat isi tine copiii la scoala in Elvetia? Ce in MD nu se face carte? Sa faca aici ordine, la noi in tara, sa creasca calitatatea studiilor in MD, sa asigure conditii si profilor si tinerilor... dar nu asa... fura si distruge tara, duce odraslele la studii pe banii poporului, iar in urma lasa dezastru... ca un tradator adevarat ce este.
 • +3 (9)
  Ministerul e DATOR sa introduca BAC-ul EUROPEAN, care da elevilor in ultimile 2 clase de liceu sa studieze nu pe toate 13 discipline OBLIGATORII, ci numai 6 discipline obligatorii - la alegere din cele 13, adica 3 obligatorii pentru BAC (romana, l.straina, matematica sau istoria) si 3 discipline la alegere ce tin de profilul ales. In asemenea conditii fiecare elev se elibereaza de 7 discipline obligatorii de care nu are nevoie la profilul sau si in ultimii 2 ani pot studia APROFUNDAT disciplinele pentru BAC, inclusiv si la ore optionale si atunci evident ca REZULTATELE la BAC vor fi altele. Ministerul nu le da elevilor LIBERTATEA de a scapa de disciplinele de care n-au nevoie, elevii sunt SUPRAINCARCATI si de aici - esecul la BAC. Ministra n-a asigurat trecerea la BAC-ul EUROPEAN, reforma, ea umbla cu jumatati sau sferturi de "reforma" si pretinde la "rezultate"... ESECUL e al REFORMEI facute timid, insuficient si necomplet de catre aceasta NEPROFESIONISTA in invatamant.
 • +1 (11)
  Unul din minusurile URSS-ului a fost ca a dat studii superioare(prin corespondenta) unuor boi cum este Ghimpu.Sa fost acum,nu urca mai sus de 9 clase si era bun numai de spalat WC-le.Si nepotul,cu Sorbona, nu este mai intelegent cu mult.
  • 0 (2)
   Comentariul a fost șters de redacție.
  • +2 (4)
   total de acord cu tine, unica remarca nepotul sau oligofren chirtoaca nu a facut universitatea in sorbona dar a trecut niste cursuri de citeva saptamini acolo pe care le putea face oricine cu posibilitati (sustinere) financiare, da in rest ai spus perfect
 • 0 (6)
  Acum vedem ca tactica facila a pseudoministrei de a se concentra pe ceea ce e de rasunet si de PR da roade pe termen scurt si duce doar la cresterea popularitatii, fara a afecta pozitiv calitatea educatiei.
  Avertisment pentru peledeme: fiti atenti ca cei care au picat bacul voteaza! sau nu?!
 • +4 (6)
  La moment pur si simplu se plateste mai grasut,asta rezulta din camerele de supraveghere.,preturile cresc si atit.Ghimpu e corect.
 • -5 (7)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Luzo,?poate esti lizo?
  • 0 (2)
   Misule,daca nu aveai nota maxima 4 la muzica si 3 la celelalte discipline,atunci stiai ce inseamna nick meu.Nick -ul tau spune totul despre tine.Nu uita de pastile.Si cu apa.
 • +5 (5)
  In unele tari occidentale (Marea Britanie) - elevii in ultimele 2 clase de liceu au LIBERTATEA de a alege nu 6 discipline din cele obligatorii, dar ORICARE 4 discipline ce se studiaza in scoala si in baza lor sustine BAC-ul. La noi de s-ar permite macar CERINTELE BAC-ului EUROPEAN, UE - cu LIBERTATEA fiecarui elev de a ALEGE 6 discipline obligatorii de studiu in clasele XI si a XII. E un DREPT pentru care elevii, sciolile si parintii inca trebuie sa LUPTE cu Ministerul, care ii tine ca pe niste SCLAVI in ROBIA STUDIERII OBLIGATORII a tuturor celor 13 discipline obligatorii, pentru care se CHELTUIE, se RISIPESC BANI MULTI pentru orele de predare din partea scolii, statului, dar si TIMP si ENERGIE din partea elevilor. In locul orelor eliberate elevul isi poate alege discipline OPTIONALE necesare profilului sau si APROFUNDARII cunostintelor la disciplinele pentru BAC.
 • +5 (5)
  ALEGEREA LIBERA a 6 discipline ar face sa se vada VALOAREA fiecarui profesor. La un profesor BUN se vor duce la lectii MULTI elevi din clasa si el merita un salariu mai MARE, iar la un profesor SLAB - se vor duce putini elevi si salariu ii va fi mic. Astfel SISTEMUL se va curati singur de PROFESORII NEPROFESIONISTI. Aprecierea cunostintelor in exclusivitate prin TESTE, LUCRARI SCRISE - va permite ca si dupa 10 ani de verificat daca cunostintele elevului au fost apreciate OBIECTIV, daca n-a existat CORUPERE, UMFLAREA notelor pe parcursul anilor de studii. Acum acest lucru este imposibiol din cauza ca se pun note pentru raspunsuri orale, nefixate DOCUMENTAR.
 • +3 (3)
  La orele OPTIONALE in clasele XI-XII elevii din LICEELE TEORETRICE ar putea invata suplimentar o PROFESIE, o MESERIE, care le-ar ajuta in viata.
  Totodata in prezent Ministerul trebuie sa inceteze sa-i DISCRIMINEAZA pe elevii din scolile PROFESIONALE, carora nu le permite LIBERTATEA de a-si alege dupa clasa X-a: 1)STUDIEREA APROFUNDATA de catre elevii cei mai capabili a DISCIPLINELOR pentru sustinerea BAC-ului in cadrul scolii profesionale (si nu suplimentar inca un an intr-un liceu) sau 2) LIBERTATEA elevului de a renunta nu numai la BAC, dar si la unele disciplinele generale si STUDIEREA suplimentara la orele OPTIONALE a celei de-a doua PROFESIE la alegere.
 • +3 (3)
  LIBERTATEA persoanei si CONCURENTA LIBERA - aceasta este esenta REFORMELOR. In medicina deja s-a ajuns la libertatea ca fiecare pacient isi ALEGE LIBER nu numai medicul de familie, dar si policlinica. La fel se cere si in invatamant - ELEVUL care are nevoie de un profesor bun la matematica si nu-l are in scoala sa - sa i se dea LIBERTATEA de a-si alege orice alt profesor din ORICE scoala, LICEU din CIRCUMSCRIPTIE, municipiu, raion, la care sa invete, dar NOTELE evident ca le va primi in la lucrarile scrise in scoala sa de baza, la care profesorii nu asista, ci numai o comisie din partea scolii.
 • +3 (3)
  Sunt bune idei, si o parte din ele ar putea fi implementate, insa sunt si altele care nu sunt autentice pentru RM. Nu uita ca peste hotare institutiile de invatamint au aces mai liber la:
  - resurse de financiare - din partea statului sau programe de parteneria. Agentii economici investesc milioane in colegii si universitati pentru dezvoltarea de noi produse si tehnologii.
  - forte de munca calificata - la stat salariile sunt mai mari decit la privat, ceea ce atrage experti cu experienta de zeci de ani de zile.
  - Laboratoare bine dotate - cu echipament foarte costisitor.
  etc.
  Este bine faptul ca sa inteles necesitatea reformarii invatamintului. Cu citiva ani in urma nimeni nici nu se gindea la el.
 • +2 (2)
  In SUA e cam același grad de promovare a bacului si nimeni nu face tragedie din asta. Mark wahlberg a susținut bac-ul la 40 de ani, alții mai târziu, alții mai devreme. Cine a spus ca toți copiii trebuie neaparat sa dea bac-ul???? Eu cand eram la facultate, aveam un coleg care a dorit totdeauna sa fie șofer de tir, dar la facultate a ajuns datorită dorintei părinților. Intr-un final, el a ajuns ce a dorit, vede lumea, cum si-a dorit, dar cinci ani, epuizați degeaba, in locul lui putea sa intre altcineva, cineva care dorea sa facă acea meserie. Ca sa ai propria afacere, nu e nevoie de Bac, studii superioare, exemple sint in toată lumea câte vreți, de oameni exceptionali fara bac si studii superioare. Totul depinde de ce vrea omul, vrea sa fie doctor, atunci da e nevoie de bac, de studii de specialitate, dacă vrea sa confectioneze pantofi, școala profesionala sau un mentor bun si ambitie, dorința, vocatie. Ca sa fii un muzician bun nu-ti trebuie bac.
  • +3 (3)
   Dacă bunicul te-a învățat sa faci oale din lut, Confecții de manufactura și-ți place, fa din asta meserie, afacere. Eu am vazut oameni care fara bac au salariu de 15000$ pe luna deoarece ce ce stiu sa facă o fac foarte bine, au învățat singuri.
   Pentru a fi șofer de ambulantă, pompier, salvator, nu e nevoie de bac, e nevoie de perseverenta, profesionalism, exercitiu in domeniu si dragoste fata de ce faci. Înțeleg ca moldovenii noștri au fost umiliți zeci de ani si datorită complexului inferioritatii încearcă sa compenseze prin studii superioare, ca sa fii om nu-ti trebuie bac, sint atâtea mizerii care mai bine nu făceau facultate, ca put toată viața.
   • +4 (4)
    Camere nu trebuie sa fie doar la bac, dar la toate examenele pe parcursul invatamantului, dacă vor instala camere din clasa a patra, in a doisprezecea deja nu va mai fi un soc, si cu cat mai devreme vor instala, cu atât mai devreme vom avea primii cetățeni responsabili pentru viața lor, tara lor, curtea lor.
    Ce tine de "neprofesionalismul" dnei ministru, este o magarie sa spui asa ceva, atunci haideti la poliție să-l scoatem ca nu e politist, la armata ca nu e militar, si chiar președintele nu a învățat de președinte:D:D :D :D :D. Este foarte benefic sa pui in asa funcții oameni de alta meserie, ei sunt impartiali, nu sint clociti in toate putreziciunilie domeniului. Tânărul care a ieșit din facultate, primii sa zicem zece ani știe exact ce-i putred si ce se poate schimba, după douăzeci de ani in domeniu deja e obișnuit si greu vede neajunsurile, după treizeci de ani in general nu mai vrea sa schimbe nimic. Asa-i omul, dar normal sint si exceptii.
 • -1 (3)
  Rezultatul dezastruos de la bac demonstreaza calitatea sistemului, dar si calitatea ministrei si cat de important este sa fie in fruntea institutiei persoane care stiu ce si cum trebuie sa schimbe in sistem. O abordare din afara inseamna o abordare de suprafata si reforme de suprafata. In loc sa schimbi sistemul de evaluare, sa instruiesti profesorii, inaspresti conditiile de sustinere a examenelor de absolvire si afirmi sus si tare ca ai facut reforme.
 • +3 (3)
  Cu salariile mizere ale profesorilor din RM, cu o baza materiala invechita in scoli si licee, ati fi vrut ca Maia Sandu, care a devenit ministru al educatiei in iulie 2012, sa faca minuni? Nu mai fiti naivi. Invatatorii si profesorii ii invata pe copii asa cum sunt platiti, iar in majoritatea scolilor altceva decat tabla si creta nu exista! Rezultatele BAC-2014 corespund pe deplin nivelului profesional al cadrelor didactice din sistem si calitatii sistemului in general. Si domnu' Ghimpu, cu afirmatiile lui populiste, nu este alcineva decat un speculant, care incearca sa obtina niste puncte in fata societatii, comentind aiurea. Un fel de Gica Contra.
  Maia Sandu a avut curajul sa faca publica sitoatia de facto. Si daca nu credeti - cititi o ora, doua pe Unimedia niste comentarii. Te ia groaza cat de analfabeti/gramati sunt unii...
 • +1 (3)
  Cu salariile mizere ale profesorilor din RM, cu o baza materiala invechita in scoli si licee, ati fi vrut ca Maia Sandu, care a devenit ministru al educatiei in iulie 2012, sa faca minuni? Nu mai fiti naivi. Invatatorii si profesorii ii invata pe copii asa cum sunt platiti, iar in majoritatea scolilor altceva decat tabla si creta nu exista! Rezultatele BAC-2014 corespund pe deplin nivelului profesional al cadrelor didactice din sistem si calitatii sistemului in general. Si domnu' Ghimpu, cu afirmatiile lui populiste, nu este alcineva decat un speculant, care incearca sa obtina niste puncte in fata societatii, comentind aiurea. Un fel de Gica Contra.
  Maia Sandu a avut curajul sa faca publica situatia de facto. Si daca nu credeti - cititi o ora, doua pe Unimedia niste comentarii. Te ia groaza cat de analfabeti/agramati sunt unii...
 • +2 (4)
  De întorci înapoi timpul
  Vezi un lucru inedit.
  Patriotul Mişa Ghimpu
  A devenit un...ipocrit.
 • +2 (4)
  daca mai vine Ghimpul la putere...numai ajungem noi in UE...cu asa o atitudine ca a lui......nu sunt de acord cu precizarile facute de d-lui
 • +1 (3)
  :D buna

  Sunt cetățean activ
 • 0 (0)

  SUBSCRIU LA TOT CE A SCRIS ShoimX3 SI PARTIAL Onic.
  ESTE NECESAR CA SA FIE SCIMBATA ATITUDINEA FATA DE INVATAMINT SI A ELEVILOR/ STUDENTILOR, NU NUMAI DIN PARTEA MINISTERULUI.
  --INVATAMINTUL TREBUIE SA FIE EFICIENT, FLEXIBIL, ETIC SI SA CORESPUNDA CAPACITATILOR, INCLINATIILOR SI TALENTELOR PERSOANEI - FA CEEA CE POTI FACE CEL MAI BINE SI ITI PLACE;
  --INVATAMINTUL PUBLIC/BUGETAR DE SPECIALITATE (MEDIU/SUPERIOR) TREBUIE SA FIE CONFIGURAT CONFORM CERINTELOR DE PE PIATA MUNCII, NU DE FILMELE DE LA HOLYWOOD;
  --TREBUIE EXCLUSE DIN START ORICE POSIBILITATE DE BLAT-REZULTATE CUMPARATE-ACCESS NEAUTORIZAT LA MATERIALELEL PENTRU TESTE, COPIERE, ETC.
  --IN CLASELE FINALE DE LICEU VOLUMUL DE OBIECTE OBLIGATORII TREBUIE REDUS. ASPECTUL PRACTIC, LUCRATIV AL EDUCATIEI TREBUIE ACCENTUAT.
  L-AM VOTAT PE GHIMPU, DAR A FOST SI RAMINE UN BADARAN DE FORMATIE SOVIETICA - RUSINE!...DE FAPT AM VOTAT IDEEA NATO, UE, NU PE GHIMPU&NEPOTU;'.
  MAIA SANDU E PE CALE DREAPTA, DAR REZISTENTA E MARE! NU CEDATI!

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri