(video) Flacăra de la capătul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

Luna trecută, premierul Pavel Filip a anunțat triumfător că prelungirea gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău va fi terminată în 2018, cu un an mai devreme decît era planificat anterior.

Coincidență sau nu, dar 2018 este totodată și an electoral. Problema reală pare să fie lipsa de continuitate politică și administrativă, combinată cu tentativa de exploatare electorală a proiectului.

(video) Flacăra de la capătul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău
(Foto: captura sic.md)

Atmosfera festivă a anunțului a fost stricată un pic de fostul premier Iurie Leancă, care a declarat că gazoductul demult putea fi gata, dacă nu ar fi fost rezistența unor actori de la Chișinău, referindu-se atît la Moldovagaz, cât și la unii membri ai coaliției de guvernare. Diplomat cum îl cunoaștem, domnul Leancă a evitat să dea nume, scrie sic.md.

Pub

Însă știm că după ieșirea sa din PLDM, ex-premierul nu a ezitat niciodată să-l critice pe Vlad Filat și alți foști colegi de partid, deci probabil nu ar fi ezitat nici de această dată. Pe de altă parte, a fost mereu deosebit de tacticos în legătură cu PDM.

Ținând cont de faptul că tot democrații erau cei care controlau Ministerul Economiei, organul care administra practic proiectul, numele nenumite de domnul Leancă rămîn un simplu exercițiu de deducție.

Poate tot asta ar explica de ce proiectul se lovea repetat de întîrzieri pe vremea guvernelor conduse de PLDM, în pofida dedicației personale a premierilor, dar și de ce lucrările se accelerează brusc, cu un an înainte de alegeri sub conducerea premierului democrat.

Așadar, ni s-a promis că țeava, de zeci de milioane de euro, va fi adusă în sfîrșit la Chișinău în 2018. Vom vedea și flacăra de la capătul acestei țevi? Să urmărim însă firul poveștii de la început.

Etapa Iași-Ungheni (2010-2014: Filat/Leancă)

Pe 24 mai 2010, premierul de atunci Vlad Filat se înțelege cu ministrul român al economiei Adriean Videanu să construiască acest gazoduct.

Optimismul e mare, dar detaliile sunt puține. Mai tîrziu, pe 18 octombrie 2010, Mihai Dolma, şef al Direcţiei Generale Securitate şi Eficienţă Energetică a Ministerului Economiei, în cadrul Forumului Regional de Investiţii din Ungheni, declară că gazoductul va avea o lungime de aproximativ 40 km și va costa 19 milioane de euro. Dolma mai anunță că un Memorandum privind construcția gazdoctului urmează a fi semnat în curînd de către cele două guverne.

Proiectul începe să capete contur pe 4 martie 2012: după ședința comună a guvernelor de la București și Chișinău, miniștrii economiei Lucian Nicolae Bode și Valeriu Lazăr anunță că un memorandum privind „pregătirea condițiilor pentru construcția gazoductului” a fost semnat încă în 2011. Demnitarii spun că studiul de fezabilitate e gata și urmează elaborarea planului tehnic.

La scurt timp, pe 3 mai 2012, președintele român Traian Băsescu îl primește în vizită pe omologul său de la Chișinău, Nicolae Timofti, și își afirmă sprijinul pentru proiectul gazoductului.

„Extrem de important este că gazoductul care să interconecteze sistemul de gaze al României şi al Republicii Moldova este parţial finanțat de Uniunea Europeană, urmând ca cele două state să își aducă propria contribuție în realizarea proiectului”, declara Băsescu. Cîteva luni mai tîrziu, pe 17 iulie 2012, premierul român Victor Ponta anunță că vine la Chișinău să semneze „în sfîrșit” proiectul pentru gazoduct.

Pe 15 octombrie 2012, șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale a României, Gheorghe Duțu, se întîlnește la Chișinău cu Vlad Filat și declară că România vrea să construiască gazoductul în perioada februarie-noiembrie 2013. La rândul său, premierul moldovean anunță că „au fost elaborate documentele tehnice necesare pentru realizarea proiectului, a fost selectat traseul pentru construcția gazoductului pe teritoriul Republicii Moldova și a fost realizată procedura de achiziție a terenurilor”.

Gazoductul, în umbra conflictelor politice

În perioadă următoare, proiectul gazoductului rămîne în umbra conflictelor politice de la Chișinău. Guvernul Filat cade în martie 2013 și un nou cabinet de miniștri e învestit în frunte cu Iurie Leancă.

De cealaltă parte a Prutlui, Victor Ponta declară pe 7 mai 2013 că își dorește să inaugureze conexiunea de gaze cu Republica Moldova pînă la sfîrșitul anului. Premierul român reiterează intenția cîteva săptămîni mai tîrziu la Bruxelles.

Pe 11 iulie 2013, ministrul economiei Valeriu Lazăr se întîlnește cu ministrul delegat pentru energie din România, Constantin Niță.

Demnitarii vorbesc despre „lucrările la gazoductul Iaşi - Ungheni să fie gata pînă la sfârşitul anului” și costuri de 23-24 milioane de euro. Ministrul român spune că gazoductul va avea o capacitate finală de 1,5 miliarde de metri cubi, mai mult decît necesarul de consum al Moldovei. Între timp, Valeriu Lazăr menționează necesitatea de a construi un gazoduct intern între Ungheni și Chișinău.

Nu toți sunt însă la fel de optimiști. Pe 12 iulie 2013, Traian Băsescu, deși descrie gazoductul drept „proiectul său de suflet”, admite că România va putea sprijini energetic Republica Moldova abia prin 2018, cînd va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub