(video) Diacov: Poate ar fi cazul de schimbat imnul țării?

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a sugerat în cadrul unei intervenții în studioul UNIMEDIA că, în viziunea sa, ar fi cazul ca intelectualii să se gândească la schimbarea imnului țării. (vezi emisiunea integral aici). 

Acesta a vorbit și despre statutul juridic al limbii române în R. Moldova. „Orice forțare duce la destabilizare sau la o reacție inversă. Eu cred că asta nu e principala problemă care ne chinuie acum. Ridicați stenograma ședinței Parlamentului din 94 și veți vedea că, atunci când se vota Constituția, deputatul Diacov a votat pentru limba română. 

Eu nu vreau să-mi rup cămașa la fiecare discuție despre asta. Nu este momentul potrivit pentru schimbarea denumirii limbii din Constituție. Momentul va veni atunci când populația va vota 68 de deputați în Parlament care vor vota pentru această schimbare. (n. red. când va exista o majoritate constituțională)”, a menționat sursa. 

„Poate e cazul să schimbăm imnul de stat” 

Președintele fracțiunii democraților s-a referit și la imnul de stat.  „Eu chiar mă gândeam dacă nu a venit momentul să punem în discuție textul imnului R. Moldova. Unii nu-l cântă pentru că presupun că se are în vedere limba română, iar alții sunt indiferenți pentru că e vorba de limba moldovenească. Și noi avem un text care într-o măsură oarecare creează baricade. Textul este extraordinar, noi suntem puțin dezorientați. Unii citesc și văd ceva, alții - altceva”, a conchis sursa. 

Pub

 Vedeți aici emisiunea integrală cu Dumitru Diacov în studioul UNIMEDIA.

UNIMEDIA precizează că, deși moldovenii vorbesc limba română, în prezent, în Constituția R. Moldova este menționat că limba de stat a țării se numește „moldovenească”. Imnul țării se numește „Limba noastră”, o poezie scrisă de Alexei Mateevici. Aceasta, la fel, nu conține sintagma „română”.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub