ora: 11:52, 10 mar 2017 5489
Autor: Silvia Zavadovschi

(video) Deliu, despre votul uninominal: Patru ani ne vom juca de-a alegerea deputaților, ca ulterior cei aleși se vor vinde cui trebuie


Video se incarcă ...
(video) Deliu, despre votul uninominal: Patru ani ne vom juca de-a alegerea deputaților, ca ulterior cei aleși se vor vinde cui trebuie
Foto: UNIMEDIA/Igor Rotari

Implementarea unui sistem electoral uninominal va duce la coruperea atât a alegătorilor, cât și a deputaților aleși.

Declarația aparține președintelui fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, și a fost făcută de la tribuna din holul Parlamenrtului. 

Potrivit lui Deliu, societatea moldovenească nu este pregătită pentru un astfel de sistem electoral.

„PLDM nu va susține votul uninominal. Situația Republicii Moldova nu permite implementarea sistemului uninominal”, spune Tudor Deliu.

Liberal-democratul se întreabă cum va fi gestionată situația în regiunea transnistreană, în cazul implementării sistemului electoral uninominal, având în vedere că autoritățile de la Chișnău nu pot controla acest teritoriu. 

„Ce facem cu partea dinstânga nistrului. Cum vom deschide secții de votare și cum vom constitui organele elctorale. mă refer la consiliile electorale de circumscripție și la secțiile de votare a birourilor electorale. Deoarece aceasta este o prerogativă a administrației locale. Întrebare este cine va face acest lucru în partea stângă a Nistrului, chiar dacă noi purem sp divizăm regiunea în câteva secții de votare”, spune Deliu.

Deliu spune că prin implementarea unui astfel de sistem nu va fi soluționa nici problema diasporei.

„Ce facem cu cetățenii care se află în diasporă? Nu avem date statistice câți moldoveni trăiesc în Italia, Spania, Belgia. Se vehiculează diferite cifre, dar nu am auzit o cifră concretă. Dacă circumscripțiile electorale se stabilesc cu un număr aproape egal de alegători, plus minut 10-15 mii, cum vom constitui aceste secții de votare după hotarele Republicii Moldova, câte și unde?”, adaugă Deliu.

Deliu spune că implementarea votului uninominal nu va face decât să alimenteze și mai mult fenomenul coruperii alegătorilor și a deputaților.

„În situația în care se află Moldova, implementarea unui astfel de sistem electoral va duce atât la coruperea alegătorilor, cât și a aleșilor ulterior. Exemplu poate servi Adunarea Populară din Găgăuzia, unde după alegeri unele partide nu au avut niciun deputat, iar în prezent au majoritate”, conchide Deliu. 

UNIMEDIA amintește că Vlad Plahotniuc a declarat luni, 6 martie, în cadrul unui briefing de presă că democrații vor propune un proiect de modificare a sistemului electoral și anume alegerea deputaţilor prin circumscripţii uninominale.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
  • +1 (1)
    Un centru anti coruptie cel putin ca-n Romania si va pune capat intregului dezmat.
    Pina atunci nu ne complicam si raminem la partide.Cel putin stim liderii lor ce prezinta si care vor raspunde pentru intregul partid.
    Un deputat corupt se poate vinde si din partid si ca independent atita timp cit cotuptia nu-i combatuta dur.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA