Citește toate știrile la acest subiect

(video) Declarațiile lui Iurie Leancă după votarea Guvernului

Iurie Leancă a fost desemnat premier de șeful statului la 15 mai. Potrivit Constituției, deputații au avut termen până la 30 mai pentru învestirea unui Cabinet de miniștri.

Ieri, la ora 23:00, Parlamentul a acordat vot de încredere Cabinetului de Miniștri în frunte cu Iurie Leancă, în acest sens fiind acumulate 58 de voturi din partea deputaților, transmite UNIMEDIA.

Procedura de vot a fost nominală. Fiecare din cei 101 deputați a fost invitat la microfon pentru a-și expune opțiunea „Pro” sau „Contra” învestirii noului Guvern. Liberalii din grupul Ghimpu s-au abținut de la vot.

Noul Guvern a fost votat de către noua Coaliție de Guvernare Pro-Europeană. Mai exact, votul de încredere a fost acordat de 31 deputați din PLDM, 15 deputați PD, 7 deputați din grupul Hadârcă, dar și de 3 deputați din grupul Mișin, deputații Veronica Abramciuc și Sergiu Sîrbu. Premierul Iurie Leancă și membrii Cabinetului de Miniștri vor fi învestiți oficial în funcție azi, 31 mai, la Reședința de Stat.

UNIMEDIA amintește că tensiunile din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană au luat amploare după incidentul de pe 23 decembrie 2012 din Pădurea Domnească, soldat cu moartea lui Sorin Paciu. Au urmat demisiile șefului Moldsilva, Ion Lupu și procurorului general Valeriu Zubco.

Atmosfera în coaliția de guvernământ s-a încins și mai tare după ce președintele PLDM, Vlad Filat, a denunțat la 13 februarie 2013 Acordul AIE, invocând imposibilitatea realizării programului de guvernare din cauza concentrării instituțiilor statului și mass-mediei în mâna unor „structuri oligarhice”. Celelalte două partide, PD și PL, au acuzat PLDM de trădare și de declanșare a unei noi crize politice ce ar putea duce la alegeri anticipate și dezbate Republica Moldova de la parcursul european.

Punctul culminant a avut loc pe 15 februarie, când PLDM și PCRM i-au acordat votul de neîncredere vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc și l-au dat jos din prezidiul Parlamentului, lichidând funcția de prim-vicespeaker.

Deznodământul a urmat pe 5 martie, când a fost demis Guvernul Filat -2. Moțiunea de cenzură a fost votată de către fracțiunea PD și PCRM, precum și de deputații neafiliați Igor Dodon, Sergiu Sîrbu, Mihai Godea, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban, în total - 54 de legislatori. S-au exprimat împotrivă deputații din PLDM și PL, dar și grupul de neafiliați condus de Vadim Mișin. Liberalii nu au votat, dar au declarat că ar fi făcut-o dacă nu era o propunere a comuniștilor.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub