(video) Decizia Curții Constituționale și viziunile celor 3 foști președinți

Pe 5 decembrie, Curtea Constituţională a decis că textul din declarația de independență prevalează textului din Constituție. Astfel, limba română este limba oficială a Republicii Moldova, deoarece acesta este termenul precizat în Declarația de Independență a țării.

Potrivit primului președinte al țării, Mircea Snegur, situația se repetă. Ca și pe timpurile când acesta a fost în fruntea guvernării, forțele democratice nu dețin majoritatea parlamentară pentru a modifica Constituția, informează UNIMEDIA.

„Era foarte greu și atunci pentru că forțele democratice progresiste nu dețineau majoritatea parlamentară, la fel ca și acum. AIE nu are numărul necesar de mandate pentru a modificată Constituția. De la bun început am declarat că limba vorbită de noi este limba română. Mă bucur că, după adoptarea legilor lingvistice în 1989, în Republica Moldova a crescut o generație în baza însușirii perfecte a limbii române. Pentru mine asta contează foarte mult”, a precizat Snegur.

Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, consideră că guvernarea trebuie să se focuseze, în aceste momente, pe integrarea europeană. „Oricare problemă cere timp pentru a o rezolva. Problema limbii române are nevoie de timp. Există o buimăceală mare în capetele noastre, fiindcă este vorba de una și aceeași limbă. Chiar și reprezentanții PCRM au zis că e vorba de una și aceeași limbă. Erau timpuri când nu găseai un om care să vorbească în limba moldovenească sau română. Nu se vorbea. Acum este un progres. În școală se studiază limba româna, copii vorbesc, tineretul vorbește. Noi nu am creat mediul pentru a folosi peste tot limba română. Dar noi trebuie să ne ocupăm acum de integrarea europeană”, a subliniat sursa.

Pub

În cadrul emisiunii „Alb și Negru”, cel de-al treilea șef de stat al R. Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că vorbește limba moldovenească. „Cum se încep crizele, imediat se ridică la suprafață limba, istoria, etniiile. Limba de stat, conform articolului 13 din Constituție este „limba moldovenească”. Punct. Chiar și cei de la CC vor conștientiza această politică. Și voi, jurnaliștii, tot trebuie să cunoașteți că limba moldoveanească este cu mult mai veche. Cum a spus marele scriitor Druță: „Bunica limbii române”. Eu vorbesc limba moldovenească. Mama mea a vorbit limba moldovenească. Și așa am să vorbesc toată viața. Petrenco a spus adevăr. În România se vorbește româna, în Moldova - moldoveneasca”, a subliniat sursa. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI