ora: 11:54, 11 dec 2013 7786
Autor: Ana Sîrbu

(video) Decizia Curții Constituționale și viziunile celor 3 foști președinți


Video se incarcă ...
(video) Decizia Curții Constituționale și viziunile celor 3 foști președinți
Cei 3 președinți ai R. Moldova
Colaj: UNIMEDIA

Pe 5 decembrie, Curtea Constituţională a decis că textul din declarația de independență prevalează textului din Constituție. Astfel, limba română este limba oficială a Republicii Moldova, deoarece acesta este termenul precizat în Declarația de Independență a țării.

Potrivit primului președinte al țării, Mircea Snegur, situația se repetă. Ca și pe timpurile când acesta a fost în fruntea guvernării, forțele democratice nu dețin majoritatea parlamentară pentru a modifica Constituția, informează UNIMEDIA.

„Era foarte greu și atunci pentru că forțele democratice progresiste nu dețineau majoritatea parlamentară, la fel ca și acum. AIE nu are numărul necesar de mandate pentru a modificată Constituția. De la bun început am declarat că limba vorbită de noi este limba română. Mă bucur că, după adoptarea legilor lingvistice în 1989, în Republica Moldova a crescut o generație în baza însușirii perfecte a limbii române. Pentru mine asta contează foarte mult”, a precizat Snegur.

Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, consideră că guvernarea trebuie să se focuseze, în aceste momente, pe integrarea europeană. „Oricare problemă cere timp pentru a o rezolva. Problema limbii române are nevoie de timp. Există o buimăceală mare în capetele noastre, fiindcă este vorba de una și aceeași limbă. Chiar și reprezentanții PCRM au zis că e vorba de una și aceeași limbă. Erau timpuri când nu găseai un om care să vorbească în limba moldovenească sau română. Nu se vorbea. Acum este un progres. În școală se studiază limba româna, copii vorbesc, tineretul vorbește. Noi nu am creat mediul pentru a folosi peste tot limba română. Dar noi trebuie să ne ocupăm acum de integrarea europeană”, a subliniat sursa.

În cadrul emisiunii „Alb și Negru”, cel de-al treilea șef de stat al R. Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că vorbește limba moldovenească. „Cum se încep crizele, imediat se ridică la suprafață limba, istoria, etniiile. Limba de stat, conform articolului 13 din Constituție este „limba moldovenească”. Punct. Chiar și cei de la CC vor conștientiza această politică. Și voi, jurnaliștii, tot trebuie să cunoașteți că limba moldoveanească este cu mult mai veche. Cum a spus marele scriitor Druță: „Bunica limbii române”. Eu vorbesc limba moldovenească. Mama mea a vorbit limba moldovenească. Și așa am să vorbesc toată viața. Petrenco a spus adevăr. În România se vorbește româna, în Moldova - moldoveneasca”, a subliniat sursa. 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -1 (13)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • -1 (13)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • +1 (9)
    Comentariul a fost șters de redacție.
 • -3 (13)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • -1 (9)
   Care referendum omule, pui l.romana si uitam.Mai departe fii macar si caucazian
   Daca de sute de ani deja este o denumire a limbei noastre cu alfabet latin ce mai cauti acum par la cur?
  • -1 (9)
   Care referendum, omule? Cum un adevar stiintific obiectiv poate fi desis/schimbat prin referendum? Academia de stiinte a RM a sus ca e limba ramana. Conform logicii tale si a d-lui Marian Lupu, daca poporul analfabet, vrea sa schimbe ca 2+2 nu-i 4 da 5, are tot dreptul, deoarece la noi in tara e "democratie". Ce treaba are votul majoritatii in chestiuni ne natura stiintifica?
  • 0 (0)
   Solutia UNICA ABSOLUTA sunt alegerile parlamentare si recensamantul populatiei de anul viitor . ATAT. Cu cat trageti mai mult de timp si nu va decideti definitiv ASUPRA APARTENENTEI ETNICE, cu atat va indepartati mai mult de UE si intrarea in UE ! Gata !! S-a terminat pentru ca aveti la dispozitie ultimul tren . ORI CADE "ZIDUL BERLINULUI " PE NISTRU, ORI PE PRUT.
   Punct si de la capat !! Mai repet?
 • +1 (9)
  Cu ultimii 2 RM a intrat in kkt pina peste urechi
 • -1 (7)
  Nu e de mirare ca ultimii 2 au cam aceleasi viziuni in privinta limbii vorbite.
  Din cauza lor R. Moldova a batut pasul pe loc...
  _______________
  E stranui de tot ca d-l Lucinschi spune "trebuie să ne ocupăm acum de integrarea europeană"
  ... oare a inceput sa-l framante si pe el acest subiect?
 • -2 (8)
  Dar cel mai scarnavi, in situatia de astazi, sunt nevertebratele antipatizate cretinoide cu sigla de imprumut. Demonocracanatii miopi si mizantropi, penibili si penali pe de-asupra, care, public, se indobitocesc cu aiureala lor comunistoida si nu mai sunt capabili sa vada dincolo de globul lor de sticla de la igNOBIL. Infantili bengosi, ce mai! Cat priveste otreapa de militianus Boronila...Pocitania asta damblagie si degenerata e mai toanta decat prevede Legea. Ar fi putut ramane in memoria colectiva ca cel de-al 3-lea presedinte, dar de unde nu-i nici Dumnezeu nu are pretentii. Atat de tare s-a stricat tobultocul de moaste ambulante, incat a ajuns de la ex-sef de stat un Incornorat. Gargaun fara gargauni!In plus, pentru ce merite atat de exceptionale i-a fost conferit "honoris causa"? ASM ar trebui sai i-l retraga pe motiv ca e un hulpav afectat de boala vacii nebune, un soi de gade Coza Nostra a la Horror.
 • -2 (8)
  Lucischi, esti un dihore al istoriei!!! Mai oameni buni atata timp cat "moldoveneasca" sa creat artificial nu ai voie sa zici ca ea seamana cu romana. "Moldoveneasca" este o eroare politica, de aceea ea nu poate fi comparata cu alte limbi, de aceea ea trebuie sa fie scoasa in afara legii!!!

  Sunt cetățean activ
 • 0 (10)
  iar in america, limba engleza sa se numeasca americana.... voronin IDIOT

  Sunt cetățean activ
 • -2 (8)
  Voronin cioronin pridnedtrovschii taliban falsivii moldovan si taliban separatist falsivii comunist...voronin ficiorul soldatului necunoscut care a violato pe romanca Sirbu si saraca a nascut acest ciurban taliban cu nume fals voronin...voronin spunea ca <nas partia radila>acum partia so pus spirala...ori e in menopauza...nu se mai nasc debili cu vodca in cap...si cu emblema <sdelano v sssr>

  Sunt cetățean activ
 • -4 (6)
  In Cipru ,limba oficiala este greaca!alt stat,nu au fost niciodata un singur stat,iar limba vorbita in Cipru chiar se deosebeste,dar atita timp cit in scoli si in cancelarii se foloseste greaca literara ,limba statului Cipru este greaca!La aderarea Ciprului acest lucru a fost esential!
 • -4 (6)
  voronine esti plecat!prima dovada scrisa pe teritoriul principatului Moldovei este Cartea romaneasca de invatatura a Mitropolitului Vaarlam la 1643!scrisa dupa cum spunea el insusi in limba romeneasca!deci ce prosti ne spui?
 • +1 (1)
  Din astea trei (sotiile rusoaice;ukraineanca lui Voronit tot mentalitate de rus are) numai Snegur a facut ceva p-u poporul asta. Ultimii doi au distrus Moldova la porunca rusilor si trebuie sa raspunda pentru tot.
 • +1 (1)
  Limbajul folosit de d-ul Voronin e greu de numit limba moldoveneasca sau romana...
 • +1 (1)
  Cioronin, a ramas ultimul taliban. El il citeaza pe joly-joker-ul Druta in detrimentul cronicarilor Miron Costin sau Dimitrie Cantemir care scriu in documente istorice ca tot poporul din Moldova vorbeste romaneste si ca nimeni nu ii spune moldoveneste? Si cum ramane cu moldovenii din Romania, care sunt de doua ori mai multi ca si cei din republica? E un atentat la identatitatea si limba pe care o vorbesc ei, sustinerea asta? Dar ce sa argumentezi la asa un bosorog ramolit sovietic ce nu stie nicio limba de pe planeta corect (nici macar rusa). Zici Voronin si traji apa la WC.
 • 0 (0)
  3 berbedei, unul mai breaz ca altul. Primul ticălos când a fost întrebat de ziariști în anii 90 despre limbă, a spus ca este necesar să se expună Academia de Științe a Moldovei la acest subiect și aăpoi va decide Parlamentul care era majoritar de agrarieni conduși de el însuși - de Snecurrr. A doua zi AȘM a spus ca vorbim limba română și punctum, la fel ca Eminescu. Al 2-lea ticălos - Șmecherilovici vorbește acum astfel deoarece nu are nimic comun cu luarea deciziilor la moment, însa când a avut posibilitate, nu a ridicat un pai pentru a aduce lucrurile în albia normalității. De al 3-lea ticălos consider ca nici nu e cazul să discutăm pentru că a fost și este o rușine a întregii societăți române basarabene.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA