Citește toate știrile la acest subiect

(video) De 3 ori mai mari! Efrim anunță cum vor crește salariile judecătorilor în următorii ani!

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat azi că salariile judecătorilor din R. Moldova vor crește începând cu anul 2013. În unele cazuri chiar și de 3-5 ori, noteză UNIMEDIA.

Potrivit sursei, statul își propune să ofere judecătorilor din instanțele de fond minim 3 salarii medii pe economie, așa cum recomandă Consiliul Europei. „Este imperios necesar să ajustăm și salariile judecătorilor. Bugetul propus pentru justiție pentru 2013 atestă o creștere cu 55%. E o creștere spectaculoasă. În cei 20 de ani de indenepdență Moldova nu a avut așa buget pentru acest domeniu. Costurile acestei reforme sunt de 124 mln euro, deci bugetele vor crește”, a spus oficialul moldovean.
(video) De 3 ori mai mari! Efrim anunță cum vor crește salariile judecătorilor în următorii ani!
Oleg Efrim, ministrul Justiției (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Referitor la salariile judecătorilor pot să vă spun că ne conducem de recomandările Consiliului Europei privind remunerarea magistraților. Acestea spun că salariul minim al unui judecător trebuie să fie egal cu 3 salarii medii pe țară. Reieșind din asta, am propus pentru instanța de fond - 3 salarii medii pentru un judecător, pentru Curțile de Apel - 4 salarii medii, pentru Curtea Supremă - 5 salarii medii. Conform Strategiei de reformare a justiției, pentru anul 2013 ne-am propus să ridicăm salariile cu 70% din obiectivul final, iar apoi în fiecare an cu încă câte 10%”, a conchis Efrim. 

UNIMEDIA menționează că salariul mediu în R. Moldova în 2012 este de cca 3650 lei. Astfel, potrivit planurilor autorităților, judecătorii din instanțele de fond ar urma să primească la finalul reformei un salariu de cca 10 950 lei, judecătorii Curților de Apel - 14 600 lei, judecătorii CSJ - peste 18 mii lei.

Implementarea strategiei de reformare a justiției va costa 124 mln euro.video: privesc.eu

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub