ora: 20:00, 18 iul 2014 7589
Autor: Cristina Buzovschi

(video) Compromisurile dintre Chișinău și Găgăuzia, motiv de ceartă între PLR și PD


Video se incarcă ...
(video) Compromisurile dintre Chișinău și Găgăuzia, motiv de ceartă între PLR și PD
Arhire, Diacov și Saharneanu
Colaj: UNIMEDIA

Proiectul de lege cu privire la activitatea autonomiei găgăuze a iscat divergențe și dispute în cadrul coaliției de guvernare. Deputatul PLR Vadim Cojocaru a anunțat că-și retrage semnătura de pe inițiativa legislativă, însă, în cele din urmă aceasta a fost aprobată în prima lectură. Pentru au votat 36 de deputați din cei 65 prezenți.

Deputatului Cojocaru i s-a făcut rău și a părăsit ședința, iar anunțul a fost transmis prin intermediul colegului său Anatol Arhire, relatează UNIMEDIA.

Contra proiectului de lege s-au expus și liberalii, iar comuniștii au declarat că inițiativa trebuie să fie mai întâi coordonate cu autoritățile din autonomie și obținute avize în scris de la principalele instituții administrative din Găgăuzia. Deputatul independent Mihai Godea a atenționat că inițiativa încalcă cel puțin patru articole din Constituție, fapt menționat și de liberal-democratul Tudor Deliu. Nici în Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități nu s-a ajuns la un consens, iar decizia a fost lăsată la latitudinea plenului.
 
„Nu poporul găgăuz, dar liderii găgăuzi sunt împotriva valorilor naționale ale Republicii Moldova, sunt împotriva Constituției, au chemat la secesiune, au chemat la arme, de a lupta împotriva Guvernului de la Chișinău și a Republicii Moldova. (...) Colegial vă rog, retrageți acest proiect de lege și din numele fracțiunii noastre, liniștiți-vă!”, a mai spus Anatol Arhire.
 
„Sunt sigur că nici măcar nu ați tras cu ochiul prin proiectul ăsta. Dacă citeați, nu aveați să vorbiți așa”, i-a reproșat Dumitru Diacov, unul dintre autorii proiectului de lege și membru al grupului de lucru cu privire la Găgăuzia.
 
Valeriu Saharneanu a solicitat ca această cerere a colegului Cojocaru să fie luată în considerare. „Noi așteptăm alt tip de legi, nu legi care să înfierbântă spiritele și să joace împotriva intereselor Republicii Moldova. Păcat că dvs destabilizația situația politică. Mă întreb dacă cumva dvs nu sunteți ostaticul unor interese de acolo. Lucrurile pe care le propuneți îngenunchează în continuare Republica Moldova și să paralizeze statul. Dvs propuneți ca acolo să fie stat în stat. Vă imaginați ce consecințe vor urma?”, a întrebat deputatul PLR.
 
„Fracțiunea care nu a participat deloc la lucrul comisiei de lucru, dar mergea pe la spate și făcea intrigi”, a declarat Diacov, cu referire la PLR.
 
Amintim că grupul de lucru cu privire la Găgăuzia a înaintat un proiect de lege care prevede modificarea a 20 de acte legislative, ca să fie aduse în concordanţă cu statutul autonomiei. Sunt prevederi legate de Legea Poliţiei, Legea Procuraturii, despre funcţionarea limbilor, legea despre funcţionarea Cancelariei de Stat şi a Guvernului de la Chișinău, etc.
 
Principalele modificări propuse ţin de numirea procurorului din Găgăuzia. Acesta urmează să fie numit de procurorul general al Republicii Moldova după consultarea Adunării Populare Găgăuze, iar acesta va deveni din oficiu membru al colegiului Procuraturii Generale. Şi şeful Direcţiei Afaceri Interne va fi numit doar după consultarea Adunării Populare.
 
Acest proiect de lege vine să soluţioneze problemele locuitorilor din Găgăuzia și, ca urmare a mai multor compromisuri, să ducă la îmbunătăţirea dialogului dintre autorităţile de la Chişinău şi Comrat.
 
Proiectul de lege a fost elaborat de Dumitru Diacov, Gheorghe Focşa, Sergiu Sîrbu și Vadim Cojocaru, ultimul și-a retras semnătura de pe document.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +5 (7)
  Ce sa mai discutam PLR si PD ii unesc pe ambii tradatorii,unii au tradat PL,altii comunistii.Incredere in ei nu trebuie sa avem .!
  • -3 (3)
   Sa mai lasam iesirile nervoase si sa gindim rational.
   Diacov, in calitate de presedinte a acestui grup de lucru, a reusit putin sa calmeze spiritile in relatia Chisinau-Comrayt. A reusit sa creeze acea comunicare eficienta, insasi liderii gagauzi au spus ca parca totul merge bine.
   Astea din plr pur si simplu cauta nod in papura...alte motive de ce ei asa de tare se revolta impotriva acestei legi, care intr-adevar va reusi sa armonizeze realatia din Chisinau si Comrat.
   • -3 (3)
    La modul serios spun ca cei din PLR se pricep doar la intrigi. Presedintele de onoare al democratilor drept a spus in aceasta privinta - astea alde Saharneanu un deget nu au ridicat pentru a rezolva problemele aparute, dar de aici tare se mai bat in piept nu stiu pentru ce.
    • -3 (3)
     Meritul lui Diacov este ca a calmat spiritile in relatia Chisinau-Comrat. Erau voci care spunea ca daca Diacov va fi numit presedintele a acestui grup, inseamna ca nimic nu se va primi si asa mai departe.
     Vedem insa ca exponentul PDM-ului, cu toata experienta pe care o are, a reusit sa gaseasca limba comuna cu cei de la Comrat.
     • 0 (0)
      Pai a calmat spiritele din Gagauzia, dar le-a inflamat pe cele din Rep. Moldova. Eu sunt deputati de Moldova sau de Gagaauzia? de ce 100 mii de gagauzi au drepturi speciale diferite de drepturile altor comunitati, ca cea din Orhei, cea din Nisporeni, cea din Drochia, cea din Falesti, etc?
      Vrem descentralizare? pai sa fie pentru toti, nu doar pentru unii, atfel e discrimirare pe criterii de limba, etnie, origine sociala.
  • -3 (3)
   PDM-ul a initiat un proiect de lege scopul caruia este sa mai destinsioneze relatiile dintre Chisinau si Comrat, astia din PRL acum nu fac alt ceva decit sa ataraga atentia asuprta lor si latra ca niste prosti.Bravo domnuilui Diacov ca a dat dovada de tarie de caracter si proiectul pina la urma a fost votat.
   • -2 (2)
    Astea din PLR sunt populisti si demagogi.
    In viziunea lor toate contradictiile aparute cu autoritatile din Gagauzia terebuie rezolvate prin aplicarea foretei.
    Acest Sahraneanu si intreaga sa gasca de populisti nu inteleg ca noi traim in sec.21 si intotdeauna problemele aparute trebuie rezolvate prin cale pasnica si printr-un dialog constructiv.
 • -7 (9)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Diacov i-a pus la punct pe ambii, si pe Arhire si pe Saharneanu. Pare rau ca partidele noastre in loc sa se uneasca pentru rezolvarea problemelor, ele se ahihileaza unu pe altul.
 • +5 (5)
  DIACOV DE 23 DE ANI SE AFLA IN POLITICA ,DAR TOTI ACESTI ANI SE-A FACUT CHESTIUNILE PROPRII SI NIMIC BUN PENTRU TARA.....LINGAUL TOT LINGAU RAMANE..


  Sunt cetățean activ
  • -2 (2)
   Nu prea sunt de acord cu tine in aceasta privinta. Diacov este demult in politica, experienta are cat duce trenul, si daca ar fi asa cum spui tu, la sigur ca nimeni nu avea sa fie de acord cu candidatura sa in functia de presedinte al grupului de lucru privind identificarea unui compromis pentru a linisti pe autoritatile din gagauzia.
 • +2 (2)
  Vreau un domnitor ca pe vremuri, cu oaste, inarmati cu sabii si sa intre in parlamentul asta pe vo jumate de ora, dar sa inchida strins usa dupa ei, sa nu poate iesi nimeni de acolo.
  Sa fie acolo in primul rind si deputatul Diacov si multi alde dinsu.
  Cind comparam luptele lui Mihai Viteazu sau a lui Stefan cel Mare contra otomanilor si succesele lor, intelepciune si curajul lor in comparatie cu aceste lepadaturi, iti vine de ciuda sa rugumi pietre.
  Pe atunci tot erau boieri corupti tradatori alde Diacov, dar mai putini ca aveau frica de sabie care le zbura capul de pe umere, astazi se apara cu imunitate si dermocratie facind prapad din popor si tara.
 • +2 (2)
  E greu sa imparti banii intre deputati , mai ales ca fac parte din alt grup de banditi si aligarhi
 • +2 (2)
  Naivilor! Plahoit-despot-Voda, cetatean russ, face o constructie malefica. Asemanatoare martoagei troiane. Promoveaza SERARATISMUL. Nu de azi si nu de ieri. Pentru niste amarate de voturi. Spre deliciul Krime-landului. Ba, de ce nu intrebati Natia Majoritara? De mania Poporului nu va este frica?! Tradatorilor si neispravitilor pdmancurti ce sunteti! Si Ghimpu...Niciun repros, ca de obicei, la adresa complotistului si ingratului Drakov.
 • +3 (3)
  Imperialistii din cremlin au vrut sa faca republica autonoma gagauza si au facuto...Dar moldovenii nu au fost intrebati si nu li sa dat dreptul de a spune ceva de autonomia gagauza...Cerem REFERENDUM sa vedem citi moldoveni vor vota pentru autonomia gagauza...Asa va fi mai corect...Mihai Ghimpu a spus adevarul despre autonomia gagauza si trebue sustinut...PL trebue sustinut la urmatoarele alegeri...

  Sunt cetățean activ
 • 0 (2)
  nonconformistul - imi pare rau,insa la acest capitol Ghimpu a avut un discurs de la tribuna centrala,anume la aceasta tama. Faptul ca Unimedia nu a postat acest discurs ,arata inca odata ,care este politica ei editoriala.Cred ,ca Sefu nu permite.
  Tudor.

  Sunt cetățean activ
  • 0 (0)
   Ghimpu stie sa sara la gatul unei singure persoane, nu insa si la beregata lui Plahotz, autorul projektului de raia gagauza-russeasca in cisvartaasta de tara. Asta trebuia sa faca: sa dea numele instigatorului, destabilizatorului. Nu a avut curaj. Dumnezeu sa-l judece!
 • -3 (3)
  Diacov a spus drept despre PRL, ca ei au doar o disputa cu PL. Bine ca Diacov ia pus la punc la timp si proiectul a fost votat.
 • -3 (3)
  cu siguranta cei din plr nu au dreptate. s-a lucreat foarte mult ca sa se identifice un compromi, el a fost gasit, asta se datoreaza in mare parte experientei politice pe care o are Diacov. parca totul merge ok. si hop apar astea care umbla cu adevarul istoric, acesti obsedati de nu stiu care nu o sa se intimple niciodata.
  trebuie sa fim realisti. sa vedem realitatea asa cum este.
  unii o vad, PLR-ul nu o vede.

  Sunt cetățean activ
 • +3 (3)
  Gagauz Yeri trebuie lichidata prin lege pt ca e o constructie artificiala, fara nici o temelie.
 • +2 (2)
  Diacov a fost și este o nulitate politică,care pe parcursul anilor și-a îmbogățit familia,a trădat fără scrupule interesele naționale. Vă mai amintesc,că prin anii 1988-1991 el lupta împotriva independenței RMoldova,ca mai apoi să profite din plin de aceasta pentru interesul personal.Spuneți-mi un lucru bun pe care la făcut Diacov pentru interesul național.
 • 0 (0)
  Politicenii îs în război...
  Pentru ei suntem gunoi.
  Dar ce putem să facem noi?
  Câte-un picor în fund la toţi
  Să scăpăm ţara de hoţi
  Şi de falşii patrioţi.
  Care este acum ieşirea?
  Să fim sănătoşi cu firea
  Şi să-nfăptuim UNIREA...

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA