ora: 11:03, 20 mar 2017 10261

(video) Candu: PDM a colectat deja 350 de mii de semnături în favoarea votului uninominal


(video) Candu: PDM a colectat deja 350 de mii de semnături în favoarea votului uninominal
Foto: UNIMEDIA / Igor Rotari

Circa 350 de mii de cetățeni din toată țara au semnat în favoarea votului uninominal, inițiativă înaintată de PDM, despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ședința ordinară a Partidului Democrat din Moldova.

„Inițiativa privind votul uninominal a fost depusă în Parlament,  astfel încât să fie îndeplinite criteriile procedurale pentru a putea fi trimisă spre analiza Comisiei de la Veneția. În același timp, inițiativa a devenit publică, în așa fel încât fiecare cetățean să aibă acces la ea, să o studieze și să vină cu propuneri sau obiecții. PDM a făcut acești pasi tocmai pentru ca dezbaterea să poată avea loc și să se manifeste în condiții de transparență”, a declarat Candu.

Cât despre partidele aflate la guvernare, care s-au expus împotriva schimbării procedurii electorale, Candu afirmă că PDM nu face decât să îndeplinească dorințele cetățenilor.

„Boicotarea discuțiilor publice, anunțată de unele partide, neagă însuși statutul de partid în general și pe cel de partid de opoziție în special. Reamintim că unele partide au avut în programul lor politic sau electoral conceptul de sistem uninominal sau de sistem mixt, au promovat intens aceste idei, au primit voturi în sprijinul lor. Faptul  că acum se opun reformării clasei politice  și refuză să participe la dezbateri pe această temă, nu demonstrează cât de aprig luptă ele cu PDM, ci cât de mult dezinteres manifestă față de cetățenii Republicii Moldova. Dorința privind schimbarea sistemului electoral vine de la cetățeni, PDM își îndeplinește rolul de a o promova în Parlament și de a o supune dezbaterilor publice”, a mai spus Andrian Candu în cadrul briefing-ului.

UNIMEDIA amintește că pe 6 martie, Vlad Plahotniuc a anunțat că PD va propune legislativului schimbarea sistemului electoral și anume alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale.

Totodată, pe 14 martie președintele Legislativului Andrian Candu a anunțat că proiectul de modificare a Codului Electoral, propus de fracțiunea PDM, a fost înregistrat în Parlament. 

Ce prevede noul proiect de lege, vedeți aici. 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +8 (8)
  Sondaju a celor 70% care au votat pentru. E vorba de sondaju de pe siteul creat și controlat de pd?
  Toată țara știe cum marian lupu a strâns semnături într-un timp record istoric nu doar pentru Moldova dar și întreaga planetă.
 • +7 (7)
  Ei si ce facti cu ele,unde le duceti,la Dodon sau la Venetia ? Sau va vor ajuta ca si semnaturile strinse intr-o singura zi pentru Lupu presdinde ?
 • +3 (5)
  huiandu
 • +7 (7)
  Țara bandiților.
 • +7 (7)
  350 de mii de iscălituri. Ştim cum le-aţi acumulat, prin impunerea cu forţa a ngajaţilor de la organizaţiile de stat, minţirea unor cetăţeni care nus la curent cu realitatea şi plus vreo cîţiva lingăi deai voştrii
 • -3 (5)
  Candu are o strategie, o stratagema si nu-l putem opri. Oricum, el lupta pentru binele Moldovei, este clar
 • +3 (5)
  A mai adunat PD semnaturi pentru a putea candida 2 metri de bulbuci la functia de Presedinte al R.Moldova. In final sa demonstrat ca semnaturile adunate cu viteza luminii au fost mai multe de cat votantii adevareati si sustinatorii acestui cuib de banditi cu nume PD.
 • +3 (3)
  ..Să.mi bag p#$a.. Știți cum se colectează semnăturile prin sate...
  1. Se face numai propaganda PRO.. Nimic nu se zice de neajunsurile acestei sisteme
  2. Sunt repartizati in așa fel colectorii că pleacă numai la prieti,rude
  3. Primarul(ii) de la PD intimidează colectorii
  4. Colectorilor le este repartizat un număr minim de semnatari (30-50 semnături..Cite minim 2 in familie iată și 15..20 de familii și acelea rude de singe su&a), să.i poată convinge
 • +3 (3)
 • +2 (2)
  .. Ăștia care sunteți la putere #NuPlaha..Unde bl$#i va uitați..Dacă primarii sunt șantajati de PD și trec printre rândurile lor, voi ce nu puteți afla cu ce sunt șantajati, faceți public tot,automat ii decospirati..Ori vor incepe procesul ori nu și îi dezarmați...
  ...Nu mai atacați direct în Plaha, că numai îl "GIDILITI", Pentru el sunteți prea mici, alde #NuPlaha voi sunteți mari pentru primari, șefi de raioane, bateți in TOTI cei corupti sau se începe procesul său va demisiona
 • +2 (2)
  ..Eu voi fi TOTAL descord cu acest sistem de vot..Dacă::
  1. Cerințele de admitere (Proces de selectare) a candidaților va fi unu foarte dur..Dacă nu riscam sa il avem IAR pe RIVALDUL TUTU deputat!!!!!
  2. Retragerea din funcție a deputatilor sa fie făcută prin mai multe căi (de oamenii din circumscripție, sau de parlamen sau de procurorii, ect)..Cu cit mai multe cu atît mai bine și să fie SAU nu SI
  3. SA nu aibă protecție de deputat pe teritoriul Moldovei
  4. Pedeapsa pentru corupție să fie mult mai mare in cazul cînd s.a savirsit in timpul mandatului
 • +1 (1)
  ..bl#€@i pe Filmat l.ati scos din funcție și l.ati arestat în o ora(si Mai repede daca nu ținea discursul lui de LAȘ)..Pe altcineva nu puteți???!!!!!!
 • +1 (1)
  .. Ziceți.mi de unde iau bani viitori candidați pentru propaganda (clar ca partidul îl va finanța, sau deja a furat de nu mai încape)
  .. Credeți că nu se vor grupă în parlament??!! Eu nu cred altfel vor rămâne fără susținere
  ..Vor candida cei care deja au un statut social(ușor de intimidat)
  ..Și după ce vor fi alesi de popor, mai faceți.le să treacă niște comisii (punerea lui intr.o problema exacta și analizații răspunsul)
  ..Test la limba de STAT (scriere, citire, ...)!!! ( Nu vreu sa.l mai vad pe Rivaldo TUTU)

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA