(video) Candu, luat la rost de Șupac: Cine v-a permis să semnați „nota de protest” în numele Parlamentului?

Comunista Inna Șupac sugerează că, prin semnarea „notei de protest”, președintele Parlamentului și-a depășit atribuțiile de serviciu.

În cadrul ședinței Parlamentului de vineri, 17 martie, Șupac a ținut să-l întrebe pe Candu „în baza cărui articol din Regulamentul Parlamentului a fost semnată nota respectivă?”, în condițiile în care președintele Parlamentului are funcția de a modera ședințele Legislativului și nicidecum gestionarea politicii externe a statului.

(video) Candu, luat la rost de Șupac: Cine v-a permis să semnați „nota de protest” în numele Parlamentului?
(Colaj: UNIMEDIA/Igor Rotari)

„Zilele acestea, deputații au primit un demers semnat de dvs în calitate de președinte al Parlamentului și dl Filip în calitate de premier, în care dvs recomandați oficialilor și instituțiilor publice să se abțină de la deplasări în Federația Rusă...specificați că este o decizie comună a Parlamentulu și Guvernului. Fracțiunea PCRM vine cu rugămintea să specificați care articol din Regulamentul Parlamentului vă permite să decideți ca deputații din Parlament unde și când au voie să plece în deplasări. Conform regulamentului, dvs aveți atribuția de a modera ședințele Parlamentului. Politica internațională nu face parte din atribuțiile dvs. Cine v-a permis să semnați așa ceva în numele Parlamentului.?” a întrebat Inna Șupac.

Comunista se întreabă dacă președintele Parlamentului nu se află într-un conflict de interese prin semnarea notei respective. 

Pub

„Având în vedere că dvs și dl Filip faceți parte din PDM, oare nu suntem noi martori unui conflict de interese, cunoscând faptul că una din persoanele care se menționează în nota respectivă aparține aceluiaș partid și chiar îl conduce (n.r. Vladimir Plahotniuc)?”, a întrebat Inna Șupac

La care, președintele Parlamentului a subliniat că și-a pus semnătura pe „nota” respectivă deoarece „îi pasă de siguranța fiecărui deputat”.

„În calitate de președinte al Parlamentului îmi pasă mult de siguranță și integritatea fiecărui deputat din plenul Parlamentului. Având în vedere că există riscul ca securitatea dvs să fie pusă în pericol, călătorind în FR, propunerea a fost de recomandare”, a răspuns Andrian Candu. 

Răspunsul președintelui Parlamentului nu a mulțumit-o pe Inna Șupac: „Nu ați răspuns la întrebare”.

UNIMEDIA amintește că premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-au înmânat ambasadorului Federației Ruse la Republica Moldova, Farit Muhametşin, o „notă” în care este descris modul în care demnitarii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

În același document, oficialii le recomandă deputaților, dar și funcționarilor publici, să evite călătoriile în Federația Rusă. 

Mai mult, într-un comunicat emis presei se menționează că Moscova ar transmis cel puțin 15 solicitări de punere sub monitorizare internațională a unui politician de la Chișinău, fără a se preciza numele acestuia. 

Ulterior, presa a scris că până ca „nota de protest” să fie transmisă ambasadorului Federației, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu diplomații occidentali la care le-a spus despre încercările Rusiei de a se asigura că Interpol a lansat procedura de monitorizare a liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Aceeași sursă scrie că, de mai bine de jumătate de an, Plahotniuc nu a părăsit Moldova. Informație negată de Andrian Candu. 

„Vă asigur că dl Plahotniuc a ieșit din țară în ultimele șase luni”, a adăugat Candu.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub