ora: 11:29, 18 mai 2017 5269

(video) Bolea: Președintele țării trebuie să aibă împuterniciri de a dizolva Parlamentul pentru a nu le da voie deputaților să abuzeze


(video) Bolea: Președintele țării trebuie să aibă împuterniciri de a dizolva Parlamentul pentru a nu le da voie deputaților să abuzeze
Foto: captura video / privesc.eu

În urma întrevederii fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova cu delegația Comisiei de la Veneția, deputații socialiști au discutat despre referendumul consultativ inițiat de președintele Igor Dodon și anume despre prevederea de a oferi mai multe împuterniciri președintelui țării, precum și posibilitatea de a dizolva Parlamentul.

„Una din prevederile referendumului este ca președintele Republicii Moldova să aibă împuterniciri de a dizolva Parlamentul pentru a balansa sistemul politic de la noi din țară și a nu-i da Parlamentului voie să abuzeze. Comisia de la Veneția este de aceeași părere cu noi că referendumul are un efect importat. Voința poporului este obligatorie pentru toate instituțiile de stat.

Parlamentul sau orice alt subiect cu drept de inițiativă legislativă va trebui să vină cu proiecte de legi pentru a implementa solicitările cetățenilor și să schimbe legislația pentru acordarea președintelui Republicii Moldova împuterniciri în ceea ce privește de dizolvarea Parlamentului.

Este o măsură de contabalanță. Actualmente în Constituție este art. 89 care prevede că Parlamentul are dreptul să suspende din funcție președintele. Comisia de la Veneția susține că această normă este una abuzivă. Considerăm că și președintelui trebuie să i se dea atribuții suplimentare de dizolvare a Parlamentului”, a conchis deputatul Vasile Bolea.

Deputatul socialist, Adrian Lebedinschi, a declarat că membrii Comisiei de la Veneția le-au recomandat ca președintelui să i se ofere împuterniciri de a organiza și referendumuri constituționale, nu doar consultative.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +3 (3)
  Sigur ca presedintele tarii ar trebui sa aiba dreptul de a initia si referendumuri constitutionale.Dar cine o sa-i permita,Plaha nu-i prost sa faca una ca asta.Dodon trebue sa inteleaga ca in Moldova nu pot fi doi presedinti,ci numai unul,Plaha.
 • +1 (1)
  Mda, ian uitați-vă ce mutre ”soțialiste” - abea se țin pe picoare de atâta ”grijă” de ”boborul maldavenesc”!
 • +2 (2)
  Intai presedintele statului sa citeasca CONSTITUTIA
  si sa tina cu dintii de EA!
  ___________________
  da asa arata ca un curcan boit
 • 0 (0)
  adica un om sa poata prevala peste decizia a 101 oameni !!!!! oare asta nu se numeste dictatura?

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA