ora: 08:42, 11 aug 2017 9753 34 Autor: Elena Robu

(video) Alexandrina Robu: De-am avea măcar atâta demnitate cât au polonezii


(video) Alexandrina Robu: De-am avea măcar atâta demnitate cât au polonezii
studioul UNIMEDIA
Foto: UNIMEDIA/Igor Rotari

Tânăra Alexandrina Robu care și-a făcut studiile de masterat la una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ specializată pe politici europene, Colegiul Europei, obținând o bursă de 50 de mii de euro și care a stat un an în Polonia vine cu mai multe recomandări pentru cetățenii R. Moldova. În primul rând să avem mai multă demnitate. Despre asta invitata a vorbit în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA. 

”Polonezii au o memorie de lungă durată și o cultură politică înalt dezvoltată. Chiar dacă știu limba rusă, niciodată nu vor vorbi în rusă. Poate să te înțeleagă, dar îți va răspunde în poloneză, dacă nu știe engleza. Dacă vorbești în rusă, te privesc sceptic”, a povestit invitata.

 Tânăra spune că odată cu creşterea reticenței Guvernului polonez faţă de politicile UE, au fost organizate multe proteste masive.

Întrebată ce ar trebui să învețe moldovenii de la polonezi, Alexandrina Robu s- referit și la cultura politică, una la un nivel destul de jos în R. Moldova.

”Să fim demni ca polonezii, să ne respectăm cultura, valorile și tradițiile. Să lucrăm mai mult asupra ridicării culturii politice și sociale. Din păcate, în R. Moldova nivelul culturii politice este foarte scăzut. Chiar dacă se discută despre politică oriunde, aceste tematici sunt unele care dezbină, nu care să unească. Nu se discută despre reformele economice care ar trebui făcute, schimbarea unor exponenți ai clasei politice. Există foarte multă informație și omul nu mai știe care este adevărul. Este o problemă profundă a societății”, a conchis invitata.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.

 

Comentarii (34)
 • +12 (12)
  de am avea mai putini experti si analisti poate am avea mai multi avtivisti
 • +13 (15)
  Credeți-mă! Avem mult-mult de fosăit până vom ajunge ca polonezii. Poate cândva secolul viitor.
 • -20 (22)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.

  Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Viitorul Poloniei în UE este nesigur
  mediafax.ro/externe/donald-tusk-presedintele-consiliului-european-viitorul-poloniei-in-ue-este-nesigur-16682878
  .
  Tusk, îngrijorat că ţara sa natală ar putea părăsi Uniunea Europeană: „Mă tem că suntem mai aproape ca niciodată de acest moment“
  adevarul.ro/international/europa/tusk-ingrijorat-tara-natala-putea-parasi-uniunea-europeana-1_598446215ab6550cb8bc5c09/index.html
  .
  Bruxelles-ul a lansat o procedură de infringement împotriva Varşoviei din cauza unei legi privind reforma juridică
  adevarul.ro/international/europa/bruxelles-ul-lansat-procedura-infringement-varsoviei-cauza-legi-privind-reforma-juridica-1_597c70fc5ab6550cb89798a0/index.html
  .
  .
  ce sa invatam? cum sa SFIDAM Europa???? :))))
  .
  de unde atitea NAIVI ca sa nu spun prosti gaseste Elena..... :)))
  • +12 (12)
   "de unde atitea NAIVI ca sa nu spun prosti gaseste Elena" probabil tot de acolo de unde si tu.
   Fraierul lucreaza pe mai multe siteuri, oare e remunerat bine sau ca pe timpurile URSS-ului are bani doar pe hartie?
   • +12 (12)
    Macar demnitatea Polonezilor ? Da ce , ei au demnitate joasa ? De am avea noi macar demnitatea pigmeelor,asta ar fi o comparatie mai potrivita.
  • -17 (17)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Tusk urmeaza politica oficiala a Bruxellului, deci este normal sa ofteze din lung. Problema este ca Polonia nu ascuta "sfaturile" din capitala europeana. Viitorul UE si fara Polonia nu-i sigur. In Ungaria e si mai rau.
   Fractumarea tine mai mult de aspectul social si economic. Soros si baietii sai au facut multe rele, astfel incat, odata prabisit sistemul, continentul sa fie vulnerabil la actiunile Rusiei. Nu exista acum, insa, nici un pericol real, cum acordul semnat intre rusi si europeni va pune inceputul unei cooperari. Dupa cativa ani Rusia va incepe primele invazii, cum material genetic rusesc este prezent si in Germania. Problema va fi neascultarea tarilor de deciziile fratelui mai mare. In plus rezervele de aur germane si italiene nu sant protejate, iar imperatorului nu-i strica niste fier, cum este colectionar.Vor rascoli si Vaticanul, dupa care si prietenul Francisk va fi impuscat prin executie, cum tradatori nu trebuiesc nimanui. Mai avem inca pana atunci.Sa trecem de colaps
 • -21 (21)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Попробуйте добыть мозги, гордости тут и так хватает. Прост, да фудул, помоему это местный колорит :)):))
  • +12 (12)
   Pai rusii nu au creierasi si incearca sa ii scoata si pe altora,mai ales cu asa contingent.
   Merele stricate puse langa cele bune, o sa strice si pe cele bune.
   Asa ca ai culoare aprinsa si fudul si prost.
   • -19 (19)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Tu ai inteles ce ai scris sau ce mesaj ai vrut sa transmiti? O diaree verbala, a'la mishaghimpu :)):))
    • +12 (12)
     Vatan, chiar nu vezi ca ai facut pe tine si aia iti miroase. :D
 • 0 (6)
  intrebare,unde va lucra damnita din singele nostru scolita si plina acum de viziuni,pentru care popor va naste ,odata ce a depistat atitea metehne la moldovenii de acasa.Banuesc ca va sufleca minicile si se va apuca de treaba la noi acasa ,odata ce stie deja ce are de facut,ori ca sutele de mii se vor angaja caldut la sinul altor popoare si vor tot admira curajul si felul de interactiune intre membrii acelui popor si vor mai veni in prima generatie sa-si faca dintii pe acasa si cu asta basta
  • -20 (20)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Твоя домница ничего нового и не принесла вам, кроме то что поляки знают русский язык но не хотят разговаривать на нем:)):)) Домница будет работать в каком нибудь НПО финансируемый из за границы. Будет пропагандировать русофобию и заполнит армию баламутов Маи Санду. А в реальности дела обстоят так. В Молдавии денги говорят на русском языке. В любом серьёзном бизнесе, если русским не владеешь тебе предлагают работу в поле... Офисное кресло тебе не светит:))
   • +13 (13)
    Ggg, :D :D
    De cand dolarul sau euro vorbeste in rusa?
    Fantezii umede a vatanilor.
    • -17 (17)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Alfred are in vedere ca se face mult comert cu Rusia si afacerile, desi in dolari, se poarta in limbaj rusesc. Nu stiu cat este de adevarat acest lucru. Depinde ce afaceri se fac. Problema e ca trebuie sa discuti cu aborigenii de pe loc, care stiu romana, dar traiesc in URSS.
     Din experienta modesta cu polonezii pot spune ca tinerii nu cunosc rusa - o inteleg putin, cum e inrudita, cei de varsta medie sant neplacut surprinsi daca intrebi in rusa, unii din cei de varsta pensionara sant bucurosi sa schimbe cateva vorbe. Generatia tanara e bine pusa lingvistic. In general sant oameni albi, ca si unii dintre ai nostri, sant rezistenti la probleme, pot trage si o betie in stilul fratelui nostru. Am observat ca in UK sant vazuti mai bine ca "tiganii" din Ro sau Bg. A fost si politica regatului de a aduce oameni albi sa mai aduca lumina in intunericul rasial in care se scalda UK. De aia nu tare ii vor pe romani sau bulgari in UK, cum saracii, au fauna variata unde omul caucazian se pierde.
 • +13 (13)
  alfred rusii tai au puterea economica in lume de 1,8% au rachete veci si altele mai noi furate de la americani,potentialul lor e mai mic ca a koreei de sud 1,86%.E ocupa popoarele din jurul lor si le chinue,gen anclava nistreana facuta de kazakul rogozin,pentru a dovedi rusilor sal voteze ca presedinte dupa putin,au femei
  frumoase si 17000 000 000km dar vor razboi contra americanilor pe pamintul nostru de 24 000 km observi ticalosenia lor?
 • -19 (19)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Не знаю на сколько эти цыфры верны, учитывая кто их обнародовал, но вы составляющее этих цыфр. Так что теперь представь себе где ты находишься. Русские разберутся и без нас кто, где, что,... Ты думай о себе, если есть чем.
  • +12 (12)
   Gandeste si tu la tine, lasa moldovenii in pace, noi singuri o sa clarificam treburile noastre.
  • +12 (12)
   "цЫфры"?:))))) Думай о своём невежестве, тухис. Если тебя пучит комментировать, то хоть изучи правописание.
   • -18 (18)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Збагойно осзлиег, это был сарказм.... :)):)) Во дела бля, ни ума ни юмора....
    • +10 (10)
     Ты олигофрен. Постоянно пишешь с дикими ошибками и косишь на "сарказм". Низота местечковая.
    • -15 (15)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Alfred, apreciez stilul. E adecvat si despre врагия малай жидсазы si alte luari de pozitie civice. Vocea народулуй trebuie sa fie auzit si pe acest forum.
 • +9 (9)
  cifrele sunt internationalizate china 15%,USA 25% ue 17%,japonia 8%,ei da benzocolonka deja stii asa ca ciocul mic.Cei mai saraci sunt si mai razboinici ca sa se imbogateasca ,dovada au distrus tara moldovanului in 92 ,acum au robi moldoveni la servit 540 000 oficial .
 • -20 (20)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Alexandrina! Dute-n P...olonia ta si lasa tara asta-n pace. Cred ca se vor gasi oameni care vor pune tara pe picioare. Dealde tine e plin parlamentul...
  • +12 (12)
   Maladets, tu nu esti tractoris sau sudor pentru a ridica tara?
   Boul daca nu e condus o sa are pietrele, asteptam sa creasca ceva, sau ca Alex-70 o sa astepte pe cineva la poarta.
 • -20 (20)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Si la noi sunt oameni bravo dar dealde voi le pun piedica....
 • +13 (13)
  Sustin domnisoara...Da,polonezii au demnitate si nu numai ei mai au un stil de trai care de moldovenul nostru ori de vatnicii sovietici este de neinteles.Cu toate ca-s 40 de mln dar au reusi sa pastreze cultura tara bogatiile naturale flora si fauna paduri ingrijite cu mistreti si caprioare libere cre nu se tem de om .Riuri si lacuri curate pline cu peste rate si gisti care stau la soare pe malul lacurilor alaturi dre oamenii care se bronzeaza la soare.Polonia car asimileaza 20 mlrd de euro granturi de investitii in diferite proiecte economice si ecologice.Aceastai polnonia. NE RZUCIM ZIEMY SCONT NASH ROD..aSTA-I POLONIA CU POLONEZII.Si li-i intr-un loc lor de Rusia putlerista.
 • -20 (20)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Вообще-то гордые и ущербные должны с начало ложить качественно плитку на главной улице страны, потом чем-то гордится.
  • +11 (11)
   На твою могилу качественно и положат... плитку.
  • +8 (8)
   "гордитЬся", "СНачалА" - убогий неуч!
 • +12 (12)
  Nu cu mindriea este puternic omul, ci cu demnitatea.Asta se refera la polonezi.Aflindu-ma doi ani in tara lor, lucrind alaturi de colegi polonezi am simtit diferenta gindirii lor,fata de confratii nostri postsovietici,m-am implut de emotii pozitive,Nu intru in detalii.Ei ma intrebau ce-i la voi ,criza economica ,la care le raspundeam, ca la noi este criza sociala nu economica.Tot ce se intimpla la noi, aici in Moldova, este urmarile sistemului comunist printr-o teroare impotriva religiei si demnitatii omenesti,care si in prezent este inca in voga, care a fos introdus de rusia comunista prin coloana a cincea.Urmasii aceste-i coloane sund Dodonul cu toate puhoiele lui comuniste, socialiste , convertitii in pd-sti si toti vatnicii ruso-sovietici ,cu moldovanii care nu vorbesc corect nici romina si nici rusa...
 • -19 (19)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  E corect "сначала", nu "c начало"....
  P.S.
  Да будь я и негром преклонных годов
  И то, без унынья и лени,
  Я русский бы выучил только за то,
  Что им разговаривал Ленин.
  (Маяковский «Нашему юношеству» ).
 • +1 (1)
  kir new -OLIGOFREN ERA LENIN IMPREUNA CU TINE, MATA IN CE LIMBA VORBESTE???????
  • -1 (1)
   Vladik, comentariul era un raspuns de corectie pentru preitenul nostru Alfred.
   Am plasat in post scriptum un vers din poezia lui Maiakovskii despre oda limbii ruse, adica ca si patsanul Alfred sa respecte si sa invete rusa (chiar de-o fi negru).
   Asa ca toate intrebarile la Maiakovskii. Lenin nu a fost oligofren, ci un geniu rau. Fara el nu am fi avut un spatiu cultural atat de extins si minti tulburate cu ciocane si seceri. In acest spatiu toxic de comunizm este mai usor sa cresti dragostea pentru imperatori, precum Putin.
   Plus vad ca MATA scrii cu greseli si in limba romana ("vorbesti", nu "vorbeste").
   Trebuie sa stii ca "Limba noastra-i o comoara in adincuri infundata, un sirag de piatra rara pe mosie (mosia lui Plaha, se are in vedere) revarsata"...
 • +1 (1)
  kir new =am inteles, eu m-am adresat la oligofrenul de Alfred, referitpr la limba asa este instalata la mine in calculator--engleza

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA