ora: 14:39, 11 iul 2013 9892
Autor: Ana Sîrbu

(video) Aleg cariera IT. Tânărul din culisele desenelor animate produse în Moldova


Video se incarcă ...
(video) Aleg cariera IT. Tânărul din culisele desenelor animate produse în Moldova
Alege cariera în IT
Foto: UNIMEDIA
Cariera în IT oferă stabilitate financiară, perspective de creștere profesională continuă și condiții foarte bune de lucru. Angajaţii din domeniul IT sunt printre cei mai bine plătiţi specialişti de pe piaţa autohtonă, iar fluxul ofertelor de muncă înregistrează o creștere continuă.

Tinerii specialişti IT pot avea o viaţă prosperă şi un trai îndestulat în Republica Moldova, fără a fi nevoiţi să plece peste hotare.

Serghei Logvinenco, un tânăr de 26 de ani, este administrator de sistem în cadrul Simpals, una dintre companiile IT de top din Republica Moldova. Tânărul a studiat în cadrul Colegiului de Informatică din Chișinău. Și-a început activitatea în domeniul IT la vârsta de 18 ani, într-un internet club din Capitală.

„Am studiat în cadrul Colegiului de Informatică din Chișinău. Au început să îmi placă calculatoarele. Abia atunci apăreau tot felul de gadget-uri. În colegiu am dobândit cunoștințele necesare, care ulterior, fiind aplicate, au și adus rezultate. Am început să muncesc în calitate de operator într-un internet club. Ulterior, am fost numit în fucția de administrator de sistem”.

La vârsta de 24 de ani, Serghei a fost angajat în cadrul companiei „Simpals” și susține că este primul om din Moldova care a fondat o fermă render: „Compania noastră creează desene animate. Sunt primul om din Moldova care a creat o fermă render. Până acum, nimeni în Republica Moldova nu dispunea de așa tehnică”.

Majoritatea banilor care îi câștigă, tânărul îi investește în gadgeturi și călătorii. „Îmi place să călătoresc și mă străduiesc să vizitez cât mai multe țări. Îmi cumpăr diverse jucării scumpe, de la telefoane mobile până la modele radiocomandate. Îmi plac foarte mult”, a recunoscut Serghei.

Potrivit datelor furnizate de site-ul indigital.md, salariul unui administrator de sistem poate varia între 5000-15000 lei. Acestă specialitate este una dintre cele mai solicitate în domeniul IT. Serghei recomandă tinerilor să aplice pentru o specialitate IT în cadrul facultăților sau colegiilor din Moldova, accentuând că studiile sunt extrem de necesare pentru un profesionist IT.

„Consider că e necesar de a studia la facultate, pentru a primi cunoștințele de bază în acest domeniu. Dacă aveți șansa de a învăța – învățați! Veți avea nevoie de aceste cunoștințe. Este un domeniu extrem de interesant și necesar. În orice companie există o rețea de calculatoare. Gadget-urile se vor folosi peste tot. Întotdeauna va fi nevoie de oameni care să monitorizeze procesul de lucru al calculatoarelor”, a declarat tânărul.

Serghei consideră că poți avea o carieră de success în domeniul IT doar dacă ești calm și ai un scop bine definit: „Cel mai important e să existe scop bine definit. Să fiți calmi și totul vă va reuși”. O carieră în IT înseamnă nu doar profesia de programator, dar și de web-designer, content manager, administrator de rețea și sistem, manager de proiecte IT, tester etc. Pe pagina „Aleg cariera IT" găsești mai multe detalii despre aceste profesii, dar și universitățile și colegiile la care poți studia.

Reportajul face parte din cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, realizată de Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC şi Proiectul USAID CEED II, cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului.

Alăturați-vă grupului „Aleg Cariera în IT” pe facebook, unde membrii vă vor informa și îndruma despre oportunitățile IT din Moldova și de peste hotare.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • 0 (0)
  tin minte salariile din Endava... 600-800-1000$ pe luna.. dar in Canada de exemplu is 3200-3700-4500-6000 pe luna (depinde de calificare si cunostinte), dar in SUA e si mai mult pentru aceleasi cunostitne.. stiu doar una: persoanele care au ajuns in alte tari, in Moldova nu se intorc caci oricum pentru cunostintele sale ei pur si simplu fac mai mult in alte tari. Da! Alegeti cariera IT, si faceti-va experienta in Moldova. Dupa, ve-ti vedea...
  • 0 (0)
   Exista alta idee: ca moldovenii pleaca pentru 1k EUR peste hotare (nu in IT), insa poti avea acest salariu si in Moldova (de exemplu in IT)
   • +1 (1)
    Moldovenii care pleaca peste hotare nici pe departe nu au nimic cu IT, sau chiar fara studii, si sunt in varsta. Asa ca e corect ce fac, ca pleaca, ca aici aveau sa lucreze cu 1k lei la maturat strazile. Asa ca nu idealizati voi chiar asa domeniul IT ca societate nu consta numai din IT-snici. Mai trebuiesc fermieri, lucratori la fabrici, deservire sociala, medici, brutari, etc.
 • 0 (0)
  'N cadrul Simpals se afla parca si "forum.md", platforma de comentarii, o sectiune ce latra agresiv contra romanilor.
  Eh, doar ei dispuneau de o asemnea tehnica; asta e gogoasa ori lauda la cote-nalte.
  Oricum mai are tinerelul de parcurs ca sa ajunga din urma cel putin, clujenii de la "CreativeMonkeyz" (creatorii serialului arhicunoscutcunoscut, superapreciat, preimat si-ndragit: "RObotzi") de pe site-ul carora din sectiunea "tutoriale", s-a si inspiriat acest tinerel Serghei Logvinenco.
 • 0 (0)
  au capatat cumva graturi (cu spalare de bani) si au inceput inceput propaganda cu cariera IT.
  Nu pot sa lucreze toti TI. Simplu, te uiti ce procent din studentii intrati la facultate ajung sa o termine iar apoi mai scazi din ei procentul care au reusit sa se angajeze in domeniu.
  Poate nu sunt necesare asa multe cunostinte si poti sa gasesti usor companii micute unde au nevoie de cineva sa le instaleze windows-ul si reteaua dar de acestia sunt multi si salariile sunt mici in jur la 3000lei.
  Pe cand, ca sa primeste vre-o 1000$ la endava tre sa ai vre-o 5 ani experienta si sa fii un pic fanatic, toata ziua sa zubresti in fata monitorului. La universitate nu te invata a programa, iar daca faci pauza de un an si nu esti in pas cu tehnologiile, gata, ramii in urma si e greu sa-ti gaseti de lucru.
 • 0 (0)
  Compania asta simpals nu-i model. Face niste aplicatii de doi bani, si le vinde aproape de preturi europene. Nu degeaba castiga asa multe tendere, pentru ca comaniile de stat au nevoie sa spele banii investiti din europa pe proiecte TI fara folos.
 • 0 (0)
  Desigur, tehnologiile informationale si comunicationale sunt un viitor pentru majoritatea basarabenilor. Ei vor putea activa ori intr-o firma straina, fiind acsa, ori una mixta, ori ss-si fondeze pe a lui.
  N.B.
  Pentru a deveni un profesionist in domeniu, desigur, e posibil doar la UTM (desi si aici mai este de lucrat).
  Spre regret, alte universitati numai speculeaza pe sperantele tinerilor !

×
Media/IT
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA