ora: 18:05, 22 iul 2013 8937

(video) Aleg Cariera IT. Sergiu Cibotaru, tânărul care lucrează pentru Microsoft


Video se incarcă ...
(video) Aleg Cariera IT. Sergiu Cibotaru, tânărul care lucrează pentru Microsoft
Sergiu Cibotaru
Foto: UNIMEDIA

Sergiu Cibotaru este un tânăr de 30 de ani și este consultant tehnic pentru clienții și partenerii Microsoft în Moldova. Are o experiență de circa 10 ani în domeniu și îi sfătuie pe tineri să aleagă o carieră în IT.

„Când eram mic îmi plăceau calculatoarele. Tata mi-a cumpărat un calculator din Uniunea Sovietică – „Sintez”. În cadrul liceului știam deja că vreau să activez în domeniul IT. Am depus actele la Universitatea Tehnică din Moldova. Mi-a fost interesant pe tot parcursul universității”, a precizat tânărul.

În cadrul acesteia, Sergiu a avut posibilitatea de a-și dezvolta cunoștințele în domeniul IT. „Singur mi-ar fi fost complicat. Universitatea m-a ajutat să descopăr ce tehnologii există, cum lucrează. Mi-a dezvoltat și mai mult atracția față ele. După ce am absolvit facultatea, am lucrat într-un ONG. Ulterior - în cadrul celei mai solide companii IT din țară. Am avut posibilitatea să discut cu oameni din alte părți, să călătoresc foarte mult în țări ca Marea Britanie, Franța, Polonia, etc.”, a declarat Sergiu.

Potrivit tânărului, salariul acestuia a fost întotdeauna mai mare decât salariul mediu pe economie. „Chiar imediat după ce am absolvit universitatea. Cu timpul a crescut. Mi-am permis multe lucruri”, a subliniat sursa.

Sergiu consideră că un bun profesionist în domeniul IT trebuie să știe a gestiona corect timpul. „Cele mai mari obstacole sunt cele psihologice. Trebuie să știi cum faci și ce faci, cum reacționezi la unele întrebări. Domeniul IT este unul plin de provocări, care apar la fiecare pas. Dacă vrei să fii cel mai bun, trebuie să investești timp, pentru că tehnologia care a apărut să o cunoști la cel mai înalt nivel. Astfel, atunci când va apărea o tehnologie nouă, tu să știi cum aceasta funcționează”, spune Sergiu.

Timpul liber îl dedică familiei, fotbalului, cartingului și lecturii. „Calculatorul nu îți este un prieten, este un instrument. După serviciu, trebuie să dedici timp socializării, să discuți cu oamenii, care nu neapărat  să fie din domeniul IT. De altfel devii un zombie”, este de părere acesta. 

Tânărul îi sfătuiește pe tineri să nu le fie frică de obstacole și să lupte pentru visurile lor. „Nu există niciun segment al economiei care ar funcționa fără domeniul IT. Totul se bazează pe IT: agricultură, transport public. Făcând o carieră în IT, poți ajunge foarte departe”, a conchis tânărul de la Microsoft.

Reportajul face parte din cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, realizată de Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC şi Proiectul USAID CEED II, cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului.

Alăturați-vă grupului „Aleg Cariera în IT” pe facebook, unde membrii vă vor informa și îndruma despre oportunitățile IT din Moldova și de peste hotare.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +1 (1)
  ...tânărul care lucrează pentru Microsoft...
  Lucrreaza bine acela, care lucreaza pentru sine!!!
  Mare lucru, Microsoft!!
  • +1 (1)
   Sa stii ca e mare lucru Microsoft si nu invidia. Respect Sergiu
 • +1 (1)
  Desigur, tehnologiile informationale si comunicationale sunt un viitor pentru majoritatea basarabenilor. Ei vor putea activa ori intr-o firma straina, fiind acsa, ori una mixta, ori ss-si fondeze pe a lui.
  N.B.
  Pentru a deveni un profesionist in domeniu, desigur, e posibil doar la UTM (desi si aici mai este de lucrat).
  Spre regret, alte universitati numai speculeaza pe sperantele tinerilor !
  • +1 (3)
   Serios? :)
   .
   Și pe ce ți se bazează afirmațiile? Sau faci publicitate ieftina pentru UTM?
   .
   Iată eu am absolvit ULIM și te asigur că nu a mi s-a predat mai rău decît mi s-ar fi predat la UTM sau la USM. Am fost angajat încă din penultimul an de studii și mă descurc în domeniu destul de bine și acum.
   .
   Mai mult ca atît, te asigur că studiile universitare nu au o importanță mare, cînd vine vorba de TI. Programele universitare în mare parte sînt învechite iar nivelul de pregătire al profilor lasă de dorit. Profii buni sînt doar aia care vin la facultate din plăcere. Am avut cîțiva, care veneau doar pentru citeva ore pe săptămînă și nici nu-și luau salariul.
   • +1 (1)
    ULIM-ul suge. Iti spun din propria experienta. Cind eu faceam studii la ulim (am absolvit anul trecut), un prieten isi facea studiile la UTM. Desigur ca discutam pe diferite teme ale specialitatii si mai ales pe celea predate in universitati. Pai in UTM s-a predat cu totul altfel si cu totul altfel s-a cerut. E mai aprofundat, e mai mult. Nu-mi povesti ca ULIM-ul e bun... Din ceea ce am vazut, ulim-ul e rahat mare pe linga celelalte universitati in planul studiilor IT...
  • +1 (1)
   UTM?
   Personal am facut studii la ASEM la CIB si nu regret.
   Pe cand invatam erau profesori de la ASEM care aveau si ore la UTM la TI.
   Activez in IT de mai multi ani, am trecut prin cateva companii si pana la urma cum a scris Iovu: "Lucrreaza bine acela, care lucreaza pentru sine!!!".
   Am un prieten care doar a inceput sa invete la UTM si in 5 luni a vazut ca nu-i de el dictatura profilor, a spus la revedere universitatii si s-a apuct de freelance, acum are si apartament si masina buna si duce o viata decenta(24 ani), ii lipseste doar o sotie dar asta se rezolva cred ca :)
   Dupa mine in IT studiile universitare valoreaza cam 10%-15% din necesarul de cunostinte.
   Prin cele spuse vreau sa mentionez ca universitatile nu "scot" specialisti ci doar dau studentilor cunostintele necesare pentru ca in viitor aplicand acele cunostinte precum si prin experienta acumulata sa devina specialisti.
 • -1 (1)
  ce publicitate de doi bani inainte de admiterea la univesitate - cu acelasi succes a putea face un spot desprre armata !!
  • +3 (3)
   buna dziua, asta si a fost scopul ca absolventii sa-si aleaga o specialiate moderna, pe plac, cu perspectiva si nu cum o fac majoritatea turmei se duc la economie sau drept si ies de la universitati fara un loc de munca si plec peste hotare la strins capsuni.
   • +1 (1)
    ei acum turma va pleca la facultati IT, mari schimbari la orizont nu vad. Unica diferenta e ca de acum inainte va fi mai mic % celor care vor activa in IT dupa absolvirea universitatii respectiv va fi mai mare % celor care vor avea diploma in IT dar nu vor detine si cunostintele necesare dar aici cumatrism si nanasim nu mai merge.
    • +1 (1)
     Probabil nu-tio dai seama ca o specialitate din TI ofera profesionistilor posibilitatea de a activa in orice tara sau companie. E de ajuns sa cunosti engleza pe linga specialitate s esti liber sa pleci practic oriunde. Nu ai nevoie de recalificare.
     .
     Plus, cererea de specialisti e in continua crestere, iar oferta de brate de munca calificate e insuficienta. Turmele nu doar la noi pleaca la jurisprudenta si economie. La fel e si in tarile dezvoltate.
     .
     Ia citeste aici:
     .
     Украинцам на заметку: ЕС грозит кадровый коллапс в сфере IT
     .
     http://korrespondent.net/business/career/1582078-ukraincam-na-zametku-es-grozit-kadrovyj-kollaps-v-sfere-it
     • 0 (0)
      Iata un citat din articol:
      .
      "К 2015 году в IТ-индустрии Европейского союза может образоваться около 900 тыс. открытых вакансий, на которые не найдется подходящего кандидата из-за острой нехватки квалифицированных специалистов по информационным технологиям.
      Об этом сообщили представители Европейской комиссии (ЕК)."
      • 0 (0)
       Tu probabil nu ai inteles ce am avut in vedere. A avea diploma in IT nici pe departe nu rezult ca posezi cunostintele necesare pentru a deveni un bun specialist. La angajare diploma conteaza foarte putin, mai bine zis chiar nu conteaza, e important ceea ce cunosti. Asta e realitatea la noi cu invatamantul.
       Mai direct apoi pot sa spun cam asa:"O mie de prosti cu diploma nu fac cat unul destept fara diploma".
   • 0 (0)
    Crezi ca daca se vor duce toti la IT vor iesi mai hackeri? Tot asa va fi ca si in alte domenii. Va fi concurenta mai mare la locuri mai putine de munca.
 • 0 (0)
  USM e cea mai buna. Daca sunt absolventi care nu stiu unde sa se duca sa invete. Duceti-va la specialitatile IT. La USM este multa matematica, la UTM se pune accent pe tehnica, dar 3 ani de studii in domeniu si cu un pic de straduinta din partea studentului vor fi de folos. Pentru Moldova, agricultura si domeniul IT pot fi scaparea. Nu necesita atit investitii (ca in industrie) de capital, cit munca si perseverenta.

×
Media/IT
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA