ora: 18:11, 16 iul 2013 11842
Autor: Ana Sîrbu

(video) Aleg Cariera IT. Serghei Goloborodico, șeful Pentalog de la Chișinău


Video se incarcă ...
(video) Aleg Cariera IT. Serghei Goloborodico, șeful Pentalog de la Chișinău
Serghei Goloborodico
Foto: UNIMEDIA
Serghei Goloborodico, un tânăr de 30 de ani, este directorul companiei „Pentalog” din Chișinău. Acesta a studiat în cadrul Universității Tehnice din Moldova și are o experiență de circa 10 ani în domeniul IT.

„La mijloc e foarte multă muncă și implicare. Am fost admis în cadrul UTM, la facultatea cu predare în limba română. Nu era limba mea maternă, astfel că a devenit o provocare. Ulterior, m-am transferat la filiera francofonă și era destul de complicat. Am avut un stagiu în Franța, după anul III de facultate. Am fost unul dintre cei mai buni studenți”, a declarat sursa.

În 2003, Serghei s-a alăturat echipei Pentalog, care a decis să primească doi studenţi din Republica Moldova în calitate de stagiari. Posedând competenţe tehnice foarte bune, tânărul a devenit, în scurt timp, şef de proiect. A efectuat multiple misiuni în Franţa unde a lucrat direct pentru clienţi în calitate de programator, şef de proiect şi consultant.

„Am participat în cadrul unor vizite de studiu a orașelor Chișinău și Kiev, cu scopul de a deschide o nouă agenție împreună cu șefii mei. Am luat parte la deschiderea filialei în București și am luat poziția de team leader”, a precizat Serghei. În martie 2005, Pentalog deschide agenţia de la Chişinău, iar Serghei devine directorul acesteia.

„Dificultăți au fost, dar cu implicare și muncă s-au rezolvat toate. Am consacrat foarte mult timp serviciului. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făceam, serviciul meu era ca un hobby. Petreceam 12-16 ore la serviciu. Șefii, proprietarii companiei mi-au devenit prieteni, am intrat și eu în capitalul companiei. Sunt acționar”, a recunoscut tânărul.

A reușit să îmbine cariera cu familia. În prezent, Serghei este un soț fericit și tatăl a doi copii. „Am reușit destul de multe și îmi permit o viață decentă cu ce câștig astăzi. Am apartament, mașină modernă și îmi construiesc o casă. Programarea îți permite o evoluție foarte simpatică”, a subliniat sursa.

Potrivit lui Serghei, informatica este un domeniu extrem de solicitat. „Dacă te gândești la un viitor asigurat – domeniul IT poate fi o decizie corectă. E un hobby bine plătit. Lucrăm pentru toate domeniile și toate sectoarele economiei. Facem totul”, a precizat tânărul.

Serghei susține activ numeroase acțiuni și initiațive ce țin de educația și pregătirea tinerilor specialiști. Grație entuziasmului și efortului investit de către tânărul director, Pentalog este în prezent una dintre cele mai înalt apreciate și de succes companii din Republica Moldova.

Reportajul face parte din cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, realizată de Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC şi Proiectul USAID CEED II, cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului.

Alăturați-vă grupului „Aleg Cariera în IT” pe facebook, unde membrii vă vor informa și îndruma despre oportunitățile IT din Moldova și de peste hotare.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • 0 (4)
  IT ul in universitatile din MD este degradat, doar UTM mai foieste ceva acolo dar chiar si asa lasa de dorit, totusi este unul dintre cele mai profitabile profesii ;) insa a lucra programator inseamna ca dupa 10 ani de experienta iti strici ochii si vei purta ochelari

  Sunt cetățean activ
  • +1 (5)
   ... a spus un "expert" in TI =))
   programez mai bine de 10 ani si pana ce vederea e 100%, la afel am multi prieteni care nu au probleme cu vedere, dar sun si exceptii si cred ca asta e mai mult genetic decat din cauza calculatorului.
   Porogramare e o arta la fel ca muzica, pictura si nu oricine poate deveni programator, e nevoie de talent si o gandire buna.
   Daca din programare va intereseaza in primul rand banii apoi mai bine nu pierdeti timpul si alegeti sa faceti ceva ce va place.
   Succes celor ce aleg sa studieze IT!
   • +1 (1)
    Si eu de vreo 8 ani stau cel putin 8 ore pe zi la computer. In medie cred ca am stat 10-11 ore pe zi.
    .
    Am vederea de 100%, ba chiar vad mult mai bine decit media. Mi-a zis-o oftalmologul.
  • 0 (0)
   Nu conteaza ce facultate urmezi. Conteaza sa stii ce iti doresti si sa studiezi de sinestatator.Daca astepti ca facultatea sa te faca om atunci mai bine dute la cules capsuni in Spania. Faza cu ochelarii e chiar tare, cred ca voi lua in considerare mentiuea privitor la "strici ochii" :) si am sa ma las de programare, ma apuc mai bine de consumat alcool, cica "relaxeaza ochii" :D
  • 0 (0)
   problemele de vedere sunt ereditare in proportie de 80%.daca iese banul de undeva atunci din IT ies.cel mai bun loc unde poti invata si profesa asta cred ca e Cluj-Napoca in materie de tehnologii folosite.
 • 0 (2)
  bravo lui,
  inca o motivatie sa mai invat programarea!
 • +1 (1)
  Daca o inveti din motivarea ca se face multi bani, atunci precis ai sa fii foarte bun programator :)
 • 0 (0)
  Progresul tenic si constientizarea integrarii in societete a individului dat ( BRAVO LUI )poate aduce beneficii tuturor , OARE DE CE ETNIILE din R.M NU FOLOSESC FORTELE SI CUNOSTINTELE in beneficiu SOCIETATII ???

  Sunt cetățean activ
 • 0 (0)
  Mia placut baiat-ul ca se vede ca se staruie sa vorbeasca in limba romina. De acord, daca inveti programarea sau orice alt lucru doar din dorinta de a scoate multi bani din asta nu irosi timpul degeaba.

  Sunt cetățean activ
 • +1 (3)
  Da, vad ca cei din MD sunt in criza de personal in IT. Cred ca sunt ”prea bine platiti” :)
  Suspect este ca o cariera in IT poti sa faci doar daca esti tanar, asa ca competentele tale profesionale de facto nu prea conteaza, de ce oare?
  Tinerii actuali se bucura de serviciile pe care le au, dar este foarte posibil sa nu le mai aiba cand vor ajunge la 40 ani (vor fi altii care vor avea 20 de ani).
  Plus acest sector este favorizat: nu plateste inpozite (ceea ce nu prea este corect din punct de vedere moral).
  • 0 (2)
   prea sceptic esti :)
   Am cunoscuti care au peste 40 si nu plange nimeni, toti au de lucru. Specialistii buni pe drumuri nu stau ;)
   Referitor la impozite la fel duci lumea in eroare. Impozite se retin din ~7000 lei, adica e cam dublu salariu mediu pe economie, daca tu crezi ca e putin atunci vezi ce impozite achita majoritatea care activeaza in alte domenii cu salarii de 2000-5000lei.
 • 0 (0)
  bravo, mai Serghei, tot respectul!
 • -1 (3)
  PROST IN VORBIRE SARACU BAIEAT! ARE MASINA MODERNA ))))) SI CASA ARE ))))) SI ISI PERMITE O VIATA DECENTA))) MAI PE SCURT PROST DE TOT !!!!!! CA SI CELALALT PROST CARE SCRIE QWERTYUIOP....NUMAI PROSTII LASANE NENE IN PACE !!! CU EXPERIENTA TA DE RAHAT!
  • 0 (2)
   Dar să argumentezi ceea ce îndrugi nu te duce capul?
  • 0 (2)
   E prost că are mașină și casă câștigate cinstit, prin muncă? Mori de invidie?
  • +1 (1)
   decit sa invidiezi pe altii, mai bine pune mina pe carte!
  • +1 (1)
   cred ca esti vreun fiu de politist/procuror/judecator/etc. care nu concepe viata decenta din munca cinstita
 • 0 (0)
  Ca persoana implicata in domeniu de mai multi ani, as sfatui incepatorii sa invete in mob obligatoriu vreo limba de circulatie mondiala, de preferinta engleza.
  .
  Pe linga faptul ca veti avea posibilitatea sa studiati din cele mai proaspete surse, la cel mai avantajos pret, veti mai si avea acces la cele mai bune pieti de munca din lume. Bune in sens ca va vor oferi salarii foarte atractive dar si posibilitatea de a fi mobili, de a trece de la o companie la alta, de la un proiect la altul, pentru a va satisface ambitiile profesionale.
 • 0 (0)
  Am fost la Pentalog pentru a ma angaja, si am picat, si colegii mei au fost si au picat chiar daca am mai lucrat, si avem putina experienta inca fiind student. La noi in Moldova o figa te angajezi. Trebuie sa fii expert ca sa te angajezi. Inclusiv si Pentalogu, nici o prioritate pentru studenti, ei angajeaza doar experti dea gata, care cunosc tot. Rusine!
  • 0 (0)
   Pai, mai sint companii in Chisinau, care angajeaza inca din universitate.
   .
   Ai incercat la Endava sau Allied Testing?
  • +1 (1)
   Am fost angajata la Pentalog inca in anul 3 de universitate si am inceput cu stagiu pentru ca nu aveam experienta in domeniu. Multi dintre colegii mei au facut acelasi lucru. Asa ca daca nu ai fost acceptat, inseamna ca cunostintele tale nu fac fata cerintelor companiei date.
 • 0 (0)
  Hai să fim serioşi, la mai puţin de 22 de ani ŞEF DE PROIECT?! La 22 de ani, DIRECTOR de filială?! Totuţi cât de simplu la noi oamenii îşi atribuie diferite titluri.
  • 0 (0)
   Chiar nu crezi ca unii au noroc uneori de oportunitati, care apar foarte rar?
   .
   Eu mai cunosc un director a unei filiale a unei companii IT, care angajeaza in Chisinau vreo 400 persoane. Si cam pe la 23 a devenit director regional.
   .
   Nu intotdeauna e nevoie de capacitati profesionale exceptionale. Uneori e suficienta o pregatire in domeniu la nivel mediu, daca te afli la momentul potrivit la locul potrivit. Si nu e nimic rau in faptul asta. Doar se cunoaste ca managerii din IT deseori nu sint genii in domeniu, dar totusi reusesc sa gestioneze cu succes un proiect, sau chiar o unitate regionala.
 • 0 (0)
  Din ce scriu, majoritatea celor care posteaza pe articolul asta n-au idee de domeniu, dar scriu pentru ca se pricep la toate. In IT sunt salarii mari, in IT poti fi team leader la 22 de ani, in IT poti fi sef de filiala la 30 pentru acest domeniu. In domeniu este criza de cadre pentru ca moldovenii se duc mai ales la drept si economie. Anul trecut, desi au fost 30mii de elevi care au dat BAC-ul, la Facultatea de Matematica si Informatica a USM nu au fost ocupate cele 200 de locuri.
 • 0 (0)
  Personajul în cauză a devenit DIRECTOR de filială la 22 şi nu la 30!
  De la 20 ani până 22 el a fost(din textul de mai sus): "programator"; "şef de proiect"; "consultant" 3 poziţii TOTAL diferite, 3 direcţii diferite, cine lucrează în domeniu dat, în companii mari şi serioase, perfect îşi dă seama că fiecare din aceste profiluri presupune anumite seturi de skill-uri, pe care ajungi să le posezi doar cu vârsta şi experienţa! Şi să spui că ai fost şef de proiect(peste hotare(!)) la nici 22 de ani îi dea dreptul hilar.
  Sincer, acest interviu m-a indignat şi întristat. Într-un cuvânt moldoveni..
  • 0 (0)
   Imi pare ca iai notiunile de "programator", "sef de proiect" si "consultant" din DEX. :)
   .
   In realitate, top-managerii recurg la promovari si permutari de personal, fara a lua seama de sfaturile din cartile despre management. Ca exemplu, care-i problema daca un programator nu a facut studii speciale de management? Daca are abilitati macar minime de gestiune a unui colectiv, inseamna ca va fi promovat ca manager, mai degraba decit sa fie angajat un specialist in management. Doar pentru ca are deja cistigata increderea acelui care il promoveaza.
   .
   Nu zic ca e buna situatia data, dar se datoreaza, cum a mai mentionat cineva mai sus, faptului ca oferta de forta de munca calificata nu satisface cererea existenta in domeniu.
 • +2 (2)
  Alegeti cariera IT si o sa traiti toti ca Serghei Serghei Goloborodico!!! :D
  Nu toti au mintea si norocul lui.
  Cei care nu cunosc domeniul IT poate cred programatorii fac multi bani stand pe scaun la calculator ca la televizor.
  Realitatea nu-i asa frumoasa. Chiar si cei mai buni programatori din pentalog (care poate chiar cunosc domeniul mai bine ca Serghei) nu cred ca-si pot permite sa-si cumpere din salariu apartament si masina moderna).
  Iar ca sa alungi expert trebuie sa ai talent (dragoste de in domeniu) si sa oferi lucrului aproape tot timpul tau liber. O persoana care nu poseda asa calitati va "turba" stand 10 ore pe scaun incerd sa rezolve o problema.
  Iar "lameri" numanui nu-i trebuiesc.
 • 0 (0)
  Alo alo .... Cine-i acolo cu invidia ? Eu sigur nu sunt invidios! Baiatul de mai sus si-a facut publicitate singur! El nu a fost intrebat daca are sau nu casa sau masina! Poate fi bun in materie... Oricum lumea din domeniu stie ce bani castiga perso anele respective. Prin urmare a spus ca ala : undei tat-tu ? Tata taie oaia in pod :)))))

×
Media/IT
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA