ora: 11:06, 12 noi 2013 9754
Autor: Ana Sîrbu

(video) Aleg cariera IT. Oleg Ciubotaru: Domeniul IT, unul dintre cele mai dinamice din lume


Video se incarcă ...
(video) Aleg cariera IT. Oleg Ciubotaru: Domeniul IT, unul dintre cele mai dinamice din lume
Oleg Ciubotaru
Foto: UNIMEDIA

Oleg Ciubotaru este un tânăr în vârstă de 30 de ani, care lucrează în calitate de CTO(Chief Technology Officer) la compania „ProPeople” din California. Moldoveanul a absolvit Universitatea Tehnică și a fost printre primii din țară, care a creat un blog turistic dedicat vacanțelor pe teritoriul țării, cât și peste hotarele ei.

„IT-ul a devenit pasiunea mea de când am văzut pentru prima dată calculatorul. În 2004 am fost angajat la un internet provider. După aceasta am mers la o companie franceză, unde am creat un sistem de transmitere a faxului prin Internet.

 

 Era o premieră pentru țara noastră. Am venit în poziția de project manager la compania „ProPeople” și am evoluat la director de agenție în Moldova. Când am venit eram vreo 7 persoane. Când am plecat din Moldova eram vreo 40 de angajați. Am venit în SUA. Poziția actuală e CTO, responsabil de implementările și soluțiile tehnice care le oferim clienților noștri. Clienți ca Universitatea Stanford, Samsung, Amnesty International”, a spus Oleg.  

A plecat în SUA alături de soție și cei doi copii, dar își dorește să se întoarcă în Moldova. „Investesc în copii. Ori de câte ori am ocazia plecăm în weekend fie la ocean, fie într-un parc de distracții”, a precizat tânărul.

Oleg consideră că tinerii ar trebui să activeze în domeniul IT, pentru că acesta este unul de perspectivă. „Este unul dintre cele mai dinamice din lume, suntem într-o eră nouă. Tot ce ne înconjoară e digitalizat. În următorii 5-10 ani va fi un domeniu care va oferi salarii decente, creștere economică. Atât în Moldova, cât și în particular. În jurul acestui domeniu se vor crea banii”, a conchis Ciubotaru.

Reportajul face parte din cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, realizată de Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC şi Proiectul USAID CEED II, cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului.

Alăturați-vă grupului „Aleg Cariera în IT” pe Facebook, unde membrii vă vor informa și îndruma despre oportunitățile IT din Moldova și de peste hotare.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:



Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -4 (6)
  IT-ul este prost platit in Moldova (sub nivelul existentei), iar peste hotare este undeva la un nivel cu deridicatoarele deoarece IT-sti se fac toti de la muzicieni pana la tractoristi. CTO va ajunge poate unul din 10000, mai ales acum in criza, ca nici cei cu zeci de certificate si diplome Microsoft, CISCO si ani de experienta nu-si pot gasi de lucru, asa ca...

  Sunt cetățean activ
  • +4 (6)
   :) cadru
   Se vede ca esti invidios ca nu ai aptitudinile necesare pentru IT ;)
   "IT-sti se fac toti de la muzicieni pana la tractoristi. " - asta e tare, e cum ai spune ca "peste hotare medici se fac tractoristii si doiercile" =))
   Referitor la salariu "sub nivelul existentei" asta e chiar haios. Nu exista in moldova domeniu unde salariu mediu sa fie mai mare ca in IT nici sitemul bancar si nici altele care apar in statisticile oficiale.
   In IT e ca in arta, daca nu este pasiune nu faci mai nimic.
   P.S. - lasa invidia, fa ceea ce-ti place si vei fi fericit.
  • +3 (5)
   800 euro pt. un programist java crezi ca e sub nivelul existentei :)
   • -3 (5)
    Oficial un programist nu are mai mult de 350$, poate in plic pe la spate ii da banii astia. Dar 800 eur ar fi maximum si cu 800 eur in Chisinau nu intretii o familie si este sub nivelul existentei. Este salariu de rob, este de fapt o scuipatura direct in fata. Cei care rabda asta isi merita soarta de mai departe.

    Sunt cetățean activ
    • 0 (0)
     Unde ai vazut tu asa salarii mici in IT/ Asta poate studentii doar primesc 350$ in plic, si tot de la firme neserioase. Nu ma face sa rid...


     Sunt cetățean activ
 • -3 (5)
  ... ceea ce este si normal deoarece a deveni programist in Java nu necesita studii. Orice vacar poate sa inveta Java in 1 luna.

  Sunt cetățean activ
  • +1 (3)
   esti tu cetatian timpit, nu activ...
   Si daca crezi ca si un vacar poate sa invete Java intr-o luna, atunci ce te tine pe tine sa o faci, sa iti demonstrezi cuvintele?
   Eu stiu una "Zvizdeti eto ne meshki taskati" - demonstreaza contrariul.
   Ref. la sal: pai pe la spate cred ca tie iti dau pe la spate pentru acei mai mult de 350$/luna. In IT, domnule, companiile care se respecta, platesc si salarii decente si oficializeaza activitatea, nu ca vacarii, nici contabilitatea, nici factura...
   • -3 (5)
    Verifica putin piata de munca peste hotare si vezi cine sunt oamenii din IT, de unde vin si care este trecutul lor. Dupa cum am spus de la muzucieni si pana la tractoristi. Asta este statistica, asta este realitatea.
    In rest nu sunt atat de degradat sa demonstrez cuiva ceva. Demonstreaza cei care eu probleme de personalitate.

    Sunt cetățean activ
   • 0 (2)
    Ai vazut vre-o companie care se respecta in MD?

    Sunt cetățean activ
   • -3 (3)
    Pentru voi 800 Eur, care este asteptarea maxima este tot ce puteti vedea in viata asta. Halal de voi, robilor. Atata timp cat o sa rabdati asta, atata timp si o sa fiti scuipati cu 800 eur maximum dupa 10 5 ani de lucru cu 300 eur. LOL. Treziti-va!

    Sunt cetățean activ
    • +2 (2)
     Mda... Dacă e trolling, atunci e prea gros. :)
     .
     Daca o scrii serios, mi-i interesant motivul care te face să debitezi afirmații false fără vreun efort de a argumenta, măcar superficial.
     .
     Lumea cu 10 ani de experiență, deobicei, își găsește simplu serviciu în UE. O minoritate o face chiar fără a părăsi Moldova. Adică, unii lucrează ca freelanceri.
     .
     Aș vrea să văd specialiștii din alte domenii să se poată transfera în orice țară fără a fi nevoiți să se recalifice sau să învețe din nou.
     • -3 (3)
      10 ani cu salariu de 350$, asta-i super motivant pentru tineri. Dupa cum am spus verificati piata muncii, cea reala nu imaginara. Vedeti cati ITsti cu ani de experienta si certificate de tot felul si super CV-uri stau la cozi pe la agentiile HR de ex. in Germania sau UK. Hai sa fim seriosi.

      Sunt cetățean activ
      • +1 (1)
       Prieten bun, face de vreo 5 ani softuri pentru banci. Tocmai a schimbat locul de munca, a semnat pentru 1200 EUR/net + zile extra de concediu platit + inca cate ceva.
       Bucuresti, daca ceva. In Anglia pe acelasi job avea propunere pe vreo 5000 de lire.
       Sa tot fii vacar in IT
       • -3 (3)
        Si asta-i tot la ce a reusit in 5 ani? Hai ca-i bine. Unde mai pui ca a lucrat pentru domeniul bancar unde se "plateste" si banuiesc ca sunt unitati care incap acolo. LOL. Macar nu spune nimanui, ca te vor lua in ras. Voi vreti cu asta sa motivati in masa copii? Stati linistiti.

        Sunt cetățean activ
        • +1 (1)
         Scrie-ne in ce domeniu ai studiile si activezi daca pentru Europa de Est ti se par 1200EUR + bonusuri un salariu de looser.
         • -2 (2)
          Dupa 5 ani 1200Eur nu este un salariu de loser, ci este un salariu de super loser, de fapt, cum am mai mentionat sus este o scuipatura direct in fata. Si daca la voi asta este target-ul, care va pare aproape de ceruri si super achievement atunci clar cu voi.
          .
          Var rog mult, nu dezbateti copii din cale si nu le stricati viata.

          Sunt cetățean activ
          • +1 (1)
           http://i.imgur.com/BhJ8AXF.png
           .
           Sărmanii copii, care aleg TI ca specializare!
           .
           Chiar să nu le stricăm viața! Nu cumva să moară de foame în Republica Moldova cu salarii de 1000 euro pe lună!
           .
           Mai bine să se facă lăcătuși și profesori sau contabili și juriști, că, vezi, ăștia au salarii, care nici nu se compara cu suma minusculă de 1000 euro pe lună! :)
          • +1 (1)
           Raspunde la intrebari: in ce domeniu, ce studii si ce salariu ai. Sau esti vreun copil de functionar care a lucrat numai in firma lui tat-su pe postul de director-fecioras?
           Cred ca nici macar, ai liceul absolvit?
 • -3 (5)
  IT-ul adevarat este crearea de tehnologii si nu joaca in lego cu Java.

  Sunt cetățean activ
 • +3 (5)
  am mai spus si anterior si mai repet: daca crezi ca e o joaca - joaca-te si tu si fii remunerat cu un salariu decent.
  Daca nu te duce capul decit sa spui scirnavii - nu schimba nimic si continua sa te consideri "mai destept" deci cei care sunt remunerati decent. indiferent de cea ce fac, caci nimeni nu plateste bani aiurea...
 • -5 (5)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Este o joaca si nu trebuie numit asta IT, odata ce si copiii de 16 ani fara studii pot face ci software engineering si software architecting si software testing. Hai sa fim seriosi. Nicaieri in lume IT nu este considerat nici macar de nivelu lderidicatoarelor - este un serviciu si el acolo intr-un colt.

  Sunt cetățean activ
 • +2 (2)
  Eu nu înțeleg, Sdager face trolling sau chiar serios crede ce scrie? :)
  .
  În Chișinău, cu 8 ani în urmă, testerii manuali își începeau cariera cu 300 USD, iar în cîțiva ani de dedicare profesiei, salariile ajungeau la 1200-1700 USD.
  Developerii, desigur, aveau salarii mai mari. Și, desigur, e nevoie de un nivel bun de posedare a englezei scrise și vorbite, pe lîngă aptitudinile profesionale și capacitatea de a te dezvolta în continuu.
  .
  De atunci au apărut (și mai apar încă) mai multe companii care concurează pentru personal calificat. Salariile au crescut continuu, ba și continuă să crească.
  • 0 (0)
   Si de ce aceste salarii nu sunt inregistrate oficial?
   Dar oficial salariile sunt de 350$ - maximum?

   Sunt cetățean activ
   • +1 (1)
    Unele companii achită salariile ăstea oficial. Însă sînt cîteva, care au achitat ani la rînd salariile în plicuri.
    .
    Mai există o variantă cu deschiderea conturilor pentru angajați în zone offshore. Adică, de la plicuri, unele companii au trecut la o variantă în care angajații își iau banii prin transferuri, pe care le fac de pe conturile personale din offshore. Sau pur și simplu extrag banii din bancomate.
    • 0 (0)
     Offsore sau nu, dar impozitele trebuie platite asa ca luati seama.

     Sunt cetățean activ
  • -2 (2)
   ban_the_red_swines, vorbesc absolut serios! Daca va plac salariile din IT, problema voastra. Nu induceti insa in eroare copii! Nu-i abateti din drum. Nu-i incurcati sa obtina profesii serioase. Profesia de IT-st nu este profesie deoarece, cele mai complicate lucruri in IT se pot face si la 16 ani si fara studii, doar poate niste documentati pe internet. Nu incurcati Medicina cu it-ul!
   Trendul este de asa natura, ca softul in viitor se va putea asambla vizual. Iar cei care vor face bani vor fi doar cei cu tehnologiile si nu cu programarea sau cu capsarea de cabluri.

   Sunt cetățean activ
   • +2 (2)
    Știi, argumentul tău se poate aplica și la medicină. Știi că deja sînt sisteme automatizate, care pot diagnostica mai rapid și mai precis decît o echipă de medici experimentați?
    .
    IBM's Watson is better at diagnosing cancer than human doctors
    .
    http://www.wired.co.uk/news/archive/2013-02/11/ibm-watson-medical-doctor
    .
    Citisem undeva că în următorii 20 ani vom avea o mulțime de AI, specializate în diferite domenii, care vor fi utilizați, pentru început, ca asistenți. În viitorul mai îndepărtat, vor putea înlocui oamenii nu doar la programare.
    .
    Cred că argumentul tău ține de un viitor relativ îndepărtat și nu-i valid pentru un tînăr care va absolvi liceul anul ăsta sau în următorii 10 ani.
    • -2 (2)
     Intr-adevar, medicina va fi redusa si ea drastic, dar se dezvolta directiile de genetica si biologice moleculara, unde nici macar cu AI nu se poate de automatizat procese. Pentru a deveni medic ai nevoie de 6 ani de studii si 2-3 de internatura..
     .
     Pentru a deveni ITst ai nevoie de un pachet de cursuri de 1 luna cu certificarea ulterioara, care dupa cum am mai mentionat, peste hotare, o fac de la muzicieni pana la tractoristi - realitate.
     .
     Acum piata de ITsti este suprasaturata si unde nu te intorci dai de un ITst care este gata sa lucreze pentru hrana si adapost.

     Sunt cetățean activ
     • +2 (2)
      1. Un AI poate face mai rapid și mai eficient decît o persoană orice lucru pentru care este programat. Cel puțin, spre asta merge.
      Te sfătui să citești articolul, link la care ți-am dat mai sus.
      .
      2. Pentru a deveni un inginer în TI, e prea puțin să faci cursuri de 1 lună. Habar n-am de unde ai luat datele ăstea.
      .
      3. O piață este suprasaturată atunci cînd oferta depășește cererea. Probabil ai să te miri dacă-ți spun că e lipsă acută de specialiști buni în TI, atît în lume, cît și în Moldova.
      • -1 (1)
       Piata nu ca este supraincarcata, ci super-supraincarcata, mai alest in MD. Unde nu te intorci dai peste ITsti cu 350$ oficial, vai de capul lor.

       Sunt cetățean activ
      • -1 (1)
       Da aia si spuneam, nu numiti programatorii, care joaca lego cu Java/C++ IT-sti. IT-stii adevarati, cei care le zici ingineri sunt profesionistii, care stau la baza tehnologiilor noi. Mai repet - tehnologiilor noi si nu carpeala de programe din componente sau folosirea tehnologiilor gata facute. De fapt, pentru unii aceasta carpeala si este considerat IT, dant ochii peste cap doar pronuntand "IT" ca lise pare cool. Asa nu cred muzicienii si nici tractoristii de peste hotare.

       Sunt cetățean activ
       • -1 (1)
        Nu am negat faptu lca AI este bun acolo pentru ce este programat - in sisteme expert.

        Sunt cetățean activ
 • -1 (1)
  "Profesia" de IT trebuie sa fie pe langa profesia reala. Adica trebuie sa ai o profesie reala, plus la asta sa poti totul in IT, ca sa-ti asiguri integritatea profesionala. Asta este trend-ul in lume si asa specialisti sunt intrebati.

  Sunt cetățean activ
  • +1 (1)
   Omule, de unde iai ideile ăstea? :)
   .
   Despre ce fel de trend-uri scrii? :D
   • -1 (1)
    Incearca si tu, nu este greu. Faci o analiza a pietii sau platesti la agentiile care deja au facut-o si vezi de acolo. Daca mai ai si pe cineva cunoscut in IT, intreaba, nu-ti fie rusine.

    Sunt cetățean activ
 • -2 (2)
  Apropos, uitati-va pe site-urile de job-uri din MD. Contactati HR-ul si intrebati ce salarii ofera.
  .
  programator JavaScript/Drupal/MVC/PHP/HTML/CSS/Java EE, cu 5 ani experienta 300$.
  .
  programator C++/MFC/STL cu 3 ani experienta net 550$.
  .
  web designer+portfolio+ 3 ani experienta salar brut 380$.
  .
  Deci trebuie sa bagi 3 ani de experienta pentru 550$? Poti intretine o familie cu 550?
  .
  Chiar va rog frumos, luati si sunati.


  Sunt cetățean activ
  • +2 (2)
   Tu intenționat cauți anunțuri aiurea?
   .
   Nici o companie mare nu scrie salariul în anunțuri. Salariul se negociază atunci cînd ești selectat ca potențial angajat, după interviu.
   .
   Deschide orice site cu anunturi și selectează companiile care au cel putin 3-5 pozitii si care scriu anunturile in engleza. Treci interviul si ai sa te miri ca si in Chisinau poti avea salariu de 8-15 USD pe ora.
   • -1 (1)
    JD+JS+salary offerred - asa se face civilizat (vezi pe orice web site de peste hotare, in special UK) dar nu cum spui tu, ca afli salariul doar dupa interviu. Daca afli salariul dupa interviu atunci, clar cine sunt angajatorii.

    Sunt cetățean activ
  • +1 (1)
   programator JavaScript/Drupal/MVC/PHP/HTML/CSS/Java EE, cu 5 ani experienta 300$ - asta daca lucrezi la vreo companie care face saituri pentru vacari...
   Si acolo se cere nu doar JAVA dev, pentru acei 300$, dar mai tre sa fii si mulgator cu 15 ani de experienta + pupator si lingator cu experienta de o viata...
 • -1 (1)
  De asta si am zis - sunati si veti vedea. Apropos, sunt companii mari, foarte cunoscute.

  Sunt cetățean activ
  • +2 (2)
   Poti sa-mi spui o profesie din RM care e mai platita ca cea din domeniul IT? si daca da atunci raporteaza si varsta..., de exemplu: un profesor de 34 de ani primeste atata iar un IT-ist de 34 ani primeste atata...
   La inceput credeam ca doar te ocupi cu trolling-ul, insa dupa cum se vede esti invidios si probabil ai o profesie care e foarte putin platita si te enerveaza ca un programator ridica un salariu de 15 - 20 ori mai mare (inca o data raportat dupa varsta). Bea o cana de apa omule ca bati campiile. Pe bune. :D
   P.S. A trecut vremurile sovietice cand te luau la lucru prost - destept n-are importanta..., acum e concurenta si trebuie sa-ti demonstrezi aptitudinile care le ai.
   P.P.S. Te-au tradat cuvintele despre vaci, tractoristi s.a.m.d. se vede ca ai un scop anume sau poate doar invidia. Mi-i mila de tine.
   • -2 (2)
    Mathalik, nu invatati copiii sa fie robi, acesta a fost mesajul. Tie daca iti place salariul pe care il ai ramai cu el si spune-i multam lui sefu-tu, poti chiar sai lingi si papucii. Dar copiii nu ar trebui sa fie abatuti de la profesii serioase.
    Apropos de invidie. Nu am invidiat vre-o data IT-sti. Imi este mila de ei. Ar putea trai mai bine si avea o specialiate care le-ar asigura un trai decent si nu unul de rob, iar in lumea moderna IT-sii sunt considerati un fel de...


    Sunt cetățean activ
    • +2 (2)
     Vad ca zici de profesii serioase...care sunt platite decent...(aici in RM) spune-ne si noua si copiilor care vor sa-si aleaga calea profesionala...? Pana acum vad ca numai ai trollit fara sa numesti vreo profesie din RM in care n-ar trebui sa fie robi ... Mai sus scriai ca in genere profesia de progamator nici nu-i socotita de profesie in tarile civilizate...hm...oare si programatorii de la google, yahoo, microsoft, adobe, IBM, si multe alte corporatii sunt nesocotiti ca detinatori de profesie. Ia mai trollesti omule :D . Si inca una ce m-a amuzat cel mai tare : sa te socoti intr-adevar lucrator din domeniul IT ...trebuie sa stii tot din IT ha-ha-ha-ha. Asta ca si cum un profesor de la universitate ar zice ...ca el stie toata matematica... Daca trollesti fa-o mai profesional LOL
    • +2 (2)
     Felul în care scrii și insistența cu care ții să-ți reiterezi punctul de vedere îmi spune că ești indispus sau frustrat rău de ceva.
     .
     Apropo, care-s profesiile ălea serioase despre care tot scrii, unde angajații nu robesc pentru salarii mizere ca în TI?
     .
     Oricum, se pare că-mi pierd timpul și că am uitat că one shouldn't feed the trolls.
     • +2 (2)
      Asa imi pare si mie, e frustrat omul rau mai ales ca afirma ceva care n-are niciun sens, fara argumente... Daca e trolling atunci e straniu trolling-ul pe tema de IT !!! Trolling pe teme de politica mai inteleg, insa pe IT cam straniu. Mai mult ca e invidios...pe programatori care-s remunerati RELATIV bine fata de alte profesii.
 • +2 (2)
  Ia mai trollesti omule :D
 • -2 (4)
  Inginer, da cine esti, sa-ti raspund la intrebari? Stai linistit unde stai.

  Sunt cetățean activ
  • +2 (2)
   Scrii niște aberații, și când lumea îți aduce contraargumente te dai cu fundul la gard cu ”cu ce ocazie să-ți răspund la întrebări”?
   Tu in ce domeniu activezi că ai salariu mai mare ca in IT? De vreo 3 ori te-au întrebat oamenii, răspunde. Nu toți pot fi businessmani.
   Probabil esti un frustrat care lucreaza la stat cu 350$, nu esti capabil sa mergi mai departe la companii private, si esti invidios.
   Daca piata e suprasaturata de specialisti, de ce exista campania asta ”Aleg carieta IT”?
   "Iar cei care vor face bani vor fi doar cei cu tehnologiile si nu cu programarea" - tehnologiile astea din pod se iau? Ele nu constau intr-o anumita masura, tot in programe soft?
   • -3 (3)
    Scopul campaniei este de a educa robi si de a reduce salariile si mai mult.

    Sunt cetățean activ
   • -3 (3)
    Nu faci diferenta dintre creatorii de tehnologii si coderii "orbi"?

    Sunt cetățean activ
    • +1 (1)
     Baaa da' prost mai esti...Tu idee n-ai de IT. Du-te omule si vinde la piata centrala.
     • -1 (1)
      Vad ca poti sa te exprimi destul de inteligent. Probabil esti ITst?


      Sunt cetățean activ
 • +3 (3)
  ”iar peste hotare este undeva la un nivel cu deridicatoarele” - au deridicatoarele $100k pe an peste hotare? Epic fail.
  • -2 (2)
   Ma refeream la IT simpli ca au salarii de rand, comparabile ca ale deridicatoarelor.
   .
   Da, desigur, cei de la Google, Microsoft, IBM au $100K anual, unii chiar si mai mult, insa acestea sunt creatorii de tehnologii, despre care vorbeam, simti diferenta? Pentru asta trebuie sa ai studii de inginer la MIT sau ceva de genul asta. In Moldova nu vei capata asa studii vre-o data. Hai sa fim seriosi si sa nu comparam un student de la MIT sau Caltech cu unul de la UTM/ASEM/USM. Aici chiar este epic failure.
   .
   Hai sa fim seriosi cati moldoveni ajung sa creeze tehnologii? Unitati in toata istoria.
   .
   In rest IT-stii (Java lego style, web, db, net, support, test ...) nici nu sunt luati in serios datorita faptului, ca este usor sa te faci ITst din asta intr-o luna-doua fara studii universitare.

   Sunt cetățean activ
   • +1 (1)
    Te contrazici, mai inainte spuneai ca in tarile civilizate IT-stii nici nu sunt socotiti de detinatori de profesii dar acum zici altceva LOL. La noi o deritecatoare primeste vreo 700 lei, pe cand un programmer cu cat de cat stagiu (relativ mic) 20000-25000 mii lei ..., ce tot indrugi omule.
    P.S. creatorii de tehnologii sunt corporatiile mari (de regula). Du-te omule si vinde patlagele la piata centrala si da vreo idee de vreun job din RM care e mai platit ca IT si sa nu fii rob LOL, a parca vad ca ai sa taci sau ai sa te faci a n-aude si vei scri altceva. IT-snic ratat ce esti LOL :D
    • -1 (1)
     Ma refeream la salariile IT-stului de rand comparat cu cel al rderidicatoare de peste hotare, nu in MD. Au aproximativ acelas salariu.
     .
     Nu sunt inregistrate salarii de care zici la un programator in MD.
     .
     De ce atunci salarii de maximum in jur de 500$ doar sunt oferite oficial pe site-urile de job-uri (asemeni celor listate mai sus) dar si in agentiile de recrutare IT-sti si in general nu se aude sa se ofere salarii mai mari de 800$ in cazuri cand trebuiesc specialisti cu experienta 3-4 ani?

     Sunt cetățean activ
 • -2 (4)
  Cu atat mai mult ca aceasta campanie este finantata din exterior.

  Sunt cetățean activ
  • -1 (1)
   ... si asta vorbeste despre foarte multe.

   Sunt cetățean activ
 • +2 (4)
  Nu ai raspuns la argumentele oamenilor, esti un frustrat; ti-e ciuda ca altii au reusit intr-un domeniu in care tu ai ratat?
  • -1 (3)
   In primul rand, cu atacuri la persoana si numiri urate nu se duc discutii. Eventual ai putea sa discuti cu cineva de nivelul tau in halul asta. Asta da dovada de educatie specific IT-sta.
   .
   Intr-al doilea rand, dupa cum ti-am spus, reusita de 1200eur dupa 5 ani de munca nu este o reusita, ca sa-i fie macar cuiva de inspiratie. Asta chiar este epic si total fail. ... si asta in cel mai bun caz, in realitate insa 900eur deja este un achievement in Moldova pentru IT-sti.
   .
   De ce crezi ca s-a ajuns la promovarea IT? Deoarece lumea stie ce-i cu "specialitatea" asta in MD dar si peste hotare. Doar slogane goale de genul: IT - the best! Oamenii au nevoie de un trai decent, iar IT-ul asta nu asigura, cel putin in MD. Iar ca sa revii la realitate, dum cum ti-am mai zis, deschide site-urile de job-uri si mai suna pe la HR.


   Sunt cetățean activ
   • +1 (1)
    da exemple de joburi bine platite in RM...asteptam..., LOL
   • +1 (1)
    Cele mai bine platite job-uri in RM este jobul de vacar si de piz-dobol adica de Sdager. Dar iata ca nu toti pot fi Sdager, asa ca bucurate de succesul tau si de faptul ca ceilalti te "invidiaza"
 • -1 (1)
  In RM medicii din sectorul privat au venituri super bune. Deasemenea, avocatii, inginerii in industria de productie, unii dezvoltatori de tehnologii AI, recunoastere limbaj uman.
  .
  Expectance-ul oficial al IT-stului in RM (ma refer la lego style coder, tester, non-tehnology si non-inovator) este max 800$ in cazuri rare, ceea ce corespunde cu salariul unui sofer de microbuz sau al babei de la piata.
  .
  Pentru cei care mai au dubii pot suna la adresele de pe site-urile de job-uri IT si sa se convinga.

  Sunt cetățean activ
  • +1 (1)
   Pentru ce sa sun, daca activez in domeniu, si toti prietenii mei cu 3-5 ani experienta in Java, .NET au salarii oficiale, mai mari de 800$, si ei nu creeaza tehnologii revolutionare sau inovatii, lucreaza pentru clienti de peste hotare, soft pentru banci etc.? Iar aberezi
  • +1 (1)
   Medicii, avocatii imediat dupa universitate n-au salarii de 10 mii lei, doar daca taticul n-are cumva o clinica stomatologica privata sau o cantora advokatskaia tot a lui taticu ...un avocat sau medic fara experienta e zero pentru firmele private din domeniul lor pe cand in IT daca pleci la un interviu dupa universiate si dai dovada de cunostinte (ceea ce e destul de posibil) ei poti sa-ti plateasca macar si 3000 euro daca mai pe scurt ca sa intelegi si tu - cunostinte=multi bani, pe cand la celelalte profesii numai prin namuri si sveazuri intri intr-o cantora privata si sa - ti plateasca bine. Mai sus spuneai ca specialisti IT cu certificate de la CISCO, Microsoft samd nu pot sa se angajeze...Doamne ce prostie ..., la orice companie (chiar cea mai mare de pe piata IT din RM, am in vedere companie privata...) sa scrii in CV ca esti certificat si inca dupa discutii cu ei baaaaaahahaha atunci mai putin de 40 mii lei pe luna nu-ti ofera fiindca stiu ca acest specialist este na rashvat...
   • -1 (1)
    Mathalik, nu este narashvat si nici n ua fost narashvat, deoarece aceste certificate se obtin foarte usor; 6 examene la Microsoft in mediu timp de trei luni se rezolva. O gramada de tineri detin deja cate doua trei tipuri de certificate. Problema este in salariu mizer oferit deaceea pleaca peste hotare, ca sa supravetuiasca. Nu trebuie de dus in eroare copiii. Realitatea este alta. . N-am auzit ca studentul la absolvire sa ia oficial mai mult de 300-350$. Cunostintele celea nu costa mai mult. Totul vine cu experienta. Sa rezolvi puzzle-uri, algoritmi de sortare sau genetici, sau sa aplici metode numerice, ori sa proiectezi o ierarhie de obiecte in C++ nu se considera ceva valoros. . Referitor la celelalte profesii, nu te ajuta mama si tata sa rezolvi probleme medicale si nici AI-ul tot nu merge, dar fiind un specialist bun iti reusesc tratamentele si vine lumea la tine, deci cumatrizum aici nu merge. Tu te-ai duce la un "cumetru" sa te lecuiesti? Cred ca nu trebuie sa mai polemizam aic

    Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  Tu suferi de o profunda frustrare interioara, doar asta ar fi explicatia la toate aberatiile care le scrii aici.
  "reusita de 1200eur" - Ce reusita dupa 5 ani de munca o au altii din alte domenii?
  "in cel mai bun caz" - exista in RM dev seniori, team leaderi care au mai mult, oficial.
  Care alte domenii asigura un trai decent in Moldova? Toti intervievatii in camapania asta "Aleg IT" au spus ca au asigurat un trai decent, din IT. Vrei sa spui ca ei au mintit, si unul tu spui adevarul?
  Arata linkuri la oferte de job-uri cu salariile indicate de tine. Par niste inventii ca toate celelalte scrise de tine.
 • -1 (1)
  Ti-am spus doar, deschide orice site cu job-uri IT in RM si gaseste macar un job bine platit (si nu o oferta falsa ci una reala), macar unul.

  Sunt cetățean activ
  • -1 (1)
   Warrus, in rest, te-as ruga sa te mai abtii de la atacuri la persoana, ok?

   Sunt cetățean activ
   • +1 (1)
    Intr-adevar suferi de-o frustrare (mai degraba esti un troll). Daca stai si citesti comentariile tale de la inceputul forumului te convingi imediat cu cine ai de a face...Tu troll-ule vorbesti despre ceea ce n-ai idee si ii indemni pe oameni sa deschida site-uri cu IT joburi LOL, la ce bun daca ei activeaza in domeniu si stiu pe viu cum sta situatia (adica marimea salariilor - evident deeestul de mari in comparatie cu ce-i in RM) pe cand tu cred ca n-ai trecut niciun interviu la vreo companie privata LOL. Mai treci pe la psihiatru si te va ajuta. Vorbesc serios. Si...inca una nu vorbi despre ceea ce idee n-ai, ca chiar si la un troll nu sta bine. :) OK, m-am distrat indeajuns seara asta, ajunge sa-ti bati joc de un troll prost :)
    • -1 (1)
     De ce nu postati oferte cu salarii similare si online? Ofertele postate sunt chiar de rasul gainilor.

     Sunt cetățean activ
   • +1 (1)
    Eu nu am facut atacuri la persoana, doar am constatat niste lucruri. Un normal nu ar putea sa scrie atatea aberatii pe minut ca tine.
    Ti-am spus, eu lucrez in domeniu, nu trebuie site-uri sa deschid ca sa aflu ce salariu am eu, prietenii, colegii din mai multe firme din RM, cu salarii oficiale.
    • -2 (2)
     Consideri ca a face interlocutorul cu vorbe urate este ceva normal. Asta vorbeste despre multe.

     Sunt cetățean activ
 • -2 (2)
  Vad ca va fript tare adevarul de ati devenit asa de agresivi.
  .
  Va deranjeaza, ca oricine deschide site-urile cu job-uri IT in RM vede salariile mizere, ce nu corespund cu declaratiile voastre. LOL.
  .
  Promovarea se face din cauza ca "profesia" si-a pierdut din credibilitate totalmente.


  Sunt cetățean activ
  • +1 (1)
   Hai sa-ti spun asa: eu sunt in Canada, lucrez in .NET. Cu acest framework in Visual Studio se poate de facut si cu drag and drop + putin cod, si cu cod de la inceput pin la urma, niste aplicatii de mai da Doamne. Acum lucrez intr-o companie unde au o singura aplicatie pe care o vind cu aprox 700000 (da, 7 sute mii) sau o dau in chirie cu o suta mii dolari pe an. E facuta in ASP.NET MVC. Nu vreau sa-ti spun cit e de incapsulata si cit de profesionist e scrisa, si citi specialisti de acest gen pot sa scrie asa. Si sa stii: un junior aici primeste la 3500$/lunar pe cind un profesionist bun (mai sus de mijloc) undeva la 8000/lunar. Profesionistii foarte buni primesc si 12000$/lunar si eu vorbesc de sume nete, after-tax. Nu iau la lucru nici ca junior pe cei ce vin din tractoristi etc. Si sa stii ca companiile de recruiting te gasesc singure pe net, la mine saptaminal in Linkedin ma adauga la networku lor diferiti recruiteri
   • +1 (1)
    ....continuare... si tot recruiterii imi scriu pe e-mail trimitindu-mi informatii cu posturile curente, intrebindu-ma daca nu doresc sa-mi schimb locul de munca. Specialistii se vineaza aici ca si in Moldova. Si hai sa ne gindim ce tre sa stie un developer, sa mergem pe web si .NET:
    ASP.NET Web Forms (e vechi dar inca mai trebu pentru proiecte mici), asp.net MVC, WCF, WPF, Windows Forms, SQL, T-SQL, C# desigur ca.., JavaScript, Jquery, AJAX, Unit Testing, diferite Design Patterns, Entity Framework, Nhibernate, ADO.NET... si alte finturi... HTML? :))
    Vezi ca nu poate fiecare tractorist sa stie totul.. Si mai stii ce, e foarte important sa inveti mereu ceea ce iese nou in fiecare framework.. si nu doar sa inveti ci si sa stii sa utilizezi cunostintele intr-o forma corecta, nu ceva de tipu "da sa pun un constructor aici caci ieri am aflat ce e asta constructor"... Mai pe scurt, nu poate fiecare sa devina programator, altfel n-ar fi asa cere in noi, programatorii.
  • +1 (1)
   exact, anume din cauza ca e foarte populara profesia de vacar, anume de asta nici nu se face promovare.
   pentru cei cu specialitate Sdager: promovarea se face anume de acea ca 90% din tineri care absolvesc astazi, care considera studentia doar o perioada de distractie si chef, care utilizeaza banii parintilor nu pentru a invata dar pentru a-si strica sanatatea si relatia cu legea, si in final acesti specialisti cu diplome de la universitati "cu renume", anume acestia doar de vacari sunt buni.
   Deci iata de ce profesia de vacar nu se promoveaza: concurenti sunt destui... nu avem destule vacin in tara asta, ca sa dam de lucru la toti "absolventii" nostri cu studii "superioare"
 • +2 (2)
  "oricine deschide site-urile cu job-uri IT in RM vede salariile mizere"
  "800 eur ar fi maximum" -
  Java Dev Leads - $2500-3000
  Java Senior developers - $2000-2500
  Java Junior developers - $700 -2000
  http://www.topjobs.md/index.php?option=com_tpjobs&task=detailjob&id=43667&Itemid=69

×
Media/IT
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA