ora: 16:00, 15 aug 2014 8702
Autor: Ana Sîrbu

(video) Aleg cariera IT. Directorii companiilor din Moldova, despre oportunitățile care le oferă IT-ul


Video se incarcă ...
(video) Aleg cariera IT. Directorii companiilor din Moldova, despre oportunitățile care le oferă IT-ul
Foto: UNIMEDIA

Cofondatorul Red Sky Moldova Marcel Sobieski, directorul companiei „Pentalog” Serghei Goloborodico și directorul Bina Systems Maxim Dumbravă sunt trei tineri din Republica Moldova, care au reușit să devină unii dintre cei mai buni specialiști în domeniul IT din țară.

Tinerii au recunoscut că acest domeniu le oferă o multitudine de oportunități.

Directorii companiilor consideră că un specialist trebuie să posede o serie de calități și cunoștințe pentru a activa în domeniul IT. „Tinerii trebuie să știe că oricât de bună nu ar părea ideea ta, în alt capăt al lumii cineva ar putea să aibă aceeași idee. Este important ca studiile să fie în continuu prin autoinstruire”, a spus CEO&Cofondatorul Red Sky Moldova, Marcel Sobieski.

„Ca și în orice domeniu este nevoie de seriozitate și implicare, flexibilitate, deschidere spre tot ce este nou. Este important să poată lucra în echipă”, a precizat directorul companiei „Pentalog” Serghei Goloborodico.

„Cel mai important e să fie răbdare și dorința de a reuși. Tinerii trebuie să fie mai stabili și să aibă un scop concret spre care să aspire”, a adăugat directorul Bina Systems Maxim Dumbravă.

Cei trei îi sfătuiesc pe tinerii care vor să activeze în acest domeniu să studieze la universitate. „Studiile de la facultate sunt doar o bază. Este o platformă care te poate ajuta să înțelegi dacă asta e ceea ce vrei să faci în viață. Sunt lecții care trebuie să fie predate de profesori”, a declarat Sobieski.

„Facultatea este indispensabilă pentru a începe o carieră în IT. Facultatea îți dă bazele teoretice, dar trebuie să cauți singur și să te dezvolți multilateral”, a subliniat Goloborodico.

Marcel, Serghei și Maxim au și câteva sfaturi pentru tinerii specialiști din domeniul IT. „Trebuie să începi să muncești, la început, gratuit. Să faci voluntariat. Un om motivat o va face și gratuit. Va absoarbe toate informațiile care le va primi de la specialiști”, a spus Maxim Dumbravă.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:



Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -1 (1)
  Absolventii au bagat cizma in IT, iar cei care au mers la IT sunt in mare parte cu media 6.5 - oameni disperati. LOL.
  • +4 (4)
   Și tu ce ai cu acei care își aleg ca domeniu de activitate IT-ul? :)
   .
   Te văd comentînd aiurea la fiecare noutate legată de TI în Moldova. Ai fost respins la vreun interviu sau ești agricultor și te înfurie faptul că alții, care depun mai mult efort în plan intelectual, au venituri mai mari ca tine?
   • -2 (2)
    Pentru tine in afara de IT exista doar ratati pe la interviuri si agricultori in tara asta, sau cum? Sau daca nu-ti place ceva ataci la persoana? Cam asa te vad in adresa celor care mai comenteaza p-aci.
    .
    Sunt impotriva de a induce in eroare tinerii si a-i abate din drum. Asta-i tot.
    • +1 (1)
     Eu cred că deobicei răspund cam în felul în care a fost expusă părerea cuiva sau cam în limitele iritării cauzate de ceea ce-i expus în articole. Dacă crezi ca atac la persoană pe oricine văd că scrie comentarii, atunci n-ai dreptate.
     .
     Cine induce în eroare tinerii? Ai citit articolul? Ai văzut ce scrie acolo? Citez:
     .
     ”este nevoie de seriozitate și implicare, flexibilitate, deschidere spre tot ce este nou.”
     .
     ”important e să fie răbdare și dorința de a reuși. Tinerii trebuie să fie mai stabili și să aibă un scop concret spre care să aspire”
     .
     ”trebuie să cauți singur și să te dezvolți multilateral”
     .
     Oare nu e destul pentru a preveni doritorii de a face carieră în TI că este nevoie de foarte multă muncă, uneori doar pentru experiență, pasiune pentru profesie și capacitate de a se dezvolta independent?
     .
     Cum sînt induși în eroare tinerii?
 • -1 (1)
  NU este nevoie de facultate sa devii ITst. Ia vezi aici cine, de fapt, se fac ITsti:[De la coafor la DBA]
  .
  http://www.linkedin.com/groups/From-Hairdresser-DBA-How-start-66097.S.162365961
  • +1 (1)
   XD...cu, sau fără facultate este nevoie de cunoștințe aprofundate în domeniul științelor exacte... oricine poate deveni coder și scrie cod în 2 timpi, dar nu oricine poate construi sistemele proprii de calcul, pentru asta trebuie să ai cunoștințe măcar de bază în matematică /*nu cea care se predă la liceu*/
 • -1 (3)
  Cica trebuie sa muncesti la inceput gratuit. Firmele astea de escroci din RM doar pe asta si se tin. Lucreaza bietii copii gratis cu anii dupa care sunt schimbati cu alti naivi si tot asa inainte. Daca cineva avanseaza task-ul sefilor este sa-l tina stresat sa-i para ca inca nu este "priofesionist" si ca "mai trebuie de asteptat". Ce naparci. Exact ca in domeniul turismului.
 • +2 (2)
  Daca omul face careva lucru, fie si de entry level, acesta trebuie platit, nesimtitilor! Daca face internship, da, asta-i alta poveste, insa realitatea este cu totul alta, de aia IT-ul este la nivelul care este in RM.
  • 0 (4)
   Nu cred că era vorba ca să lucrezi pentru cineva gratis, dar mai mult ca să investești din timpul tău ca să acumulezi experiență.
   • +2 (2)
    Entry-level de aia si se numeste asa, ca se presupune, ca omul are teorie dar nu are experienta sau are putina experienta, iar aces lucru TREBUIE PLATIT. Internship-ul altceva si este destinat acumularii de experienta. Indivizii astia insa vorbesc anume de entry-level anume de a lucra gratis pentru inceput, sa nu plateasca nimic. Ce aroganti sunt.
    • +1 (3)
     În compania în care activez am angajat așa persoane, cu "teorie" și fără experiență, care primeau bani doar pentru a învăța și a căpăta acea experiență, dar foarte puține dintre aceste persoane aveau dorința să învețe ceva din propria inițiativă sau să stea cu 30 de minute sau o oră în plus pentru a finisa sarcina pusă, iar orele în plus tot sunt achitate. Să nu mai spun că în afara serviciului activitatea lor pentru căpătarea experienței în plus era 0, deși compania a oferit cărți și materiale necesare, iar eu mereu le-am spus să facă careva proiecte personale, iar compania oferă literatură de domeniu necesară. Toate dintre aceste persoane au primit salariul, și au fost, cum spui tu PLĂTIȚI, dar cu foarte puțini din ei am continuat să colaborăm și au fost răsplătiți pe măsură. De ce? Pentru că persoanele care nu investesc timpul lor, gratis, pentru a căpăta o experiență sau noi cunoștințe nu vor ajunge niciodată departe.
     • +1 (1)
      Nu este un motiv sa-l exploatezi pe gratis. Acest caz doar reveleaza faptul ca:
      1. nu stiti cum sa identificati viitorul specialist si persoana interesata
      2. si faptul ca cu stiti cum sa motivezi si as fii un mentor adevarat pentru un specialist IT incepator.
      .
      Unicul lucru pe care il ai in cap este cum sa-l jecmanesti de bani si sa-l exploatezi.
      • 0 (0)
       Unde e scris ca e angajat pe gratis? Cu atat mai mult ca se achita pentru ca sa invete si se achita si orele suplimentare petrecute in oficiu?
       Daca eu il rog sa mearga acasa sa incerce sa faca ceva inafara lucrului pentru dansu, eu il exploatez?
 • +2 (2)
  Agricultura naturala este va fi si trebuie sa exista o ramura absolut necesara care hraneste, si mai aduce venit, dar o economie puternica in cazul nostru fara petrol si gaze o vad doar din invatamint stiinta si tehnologii informationale + mult sport din scoli.
  E timpul de indreptat sute si mii de tineri spre aceste domenii.
  Lichidati Academia de Stiinte, din acele 300 mln lei sa fie ridicata o universitate unica in care sa existe si centre de cercetare, o universitate din care ar iesi camase albe gata pentru a lucra si-n domeniul IT.
  Economia tarii are nevoie de valuta si nu de export de tineri.
  Daca cu 10 ani urma se luau macar 1000 elevi pentru ai pregati in IT, astazi in tara activau cel putin 10 mii tineri cu salari medii de 1000 euro, iar asta echivaleaza cu suma exportului de pe vin.
  La 2 mln ramase in tara e nevoie macar de vo 25 mlrd pentru a nui scapa si pe ei.Noi cit avem? La noi cu ce se ocupa ministerul economii?
  • -3 (5)
   Ranger, ai perfecta dreptate! IT-st poate deveni si un vacar, un coafor sau un vagabond, fara facultate si clase primare, iar un specialist in domeniul agriculturii trebuie sa aiba cunostinte fundamentale (biologie, chimie, ceva dn mediul ingineresc, etc.) si nu numai, ca sa dezvolti o afacere cu profit.
   • +2 (4)
    Daca tu socoti ca un vacar poate deveni IT-st, inseamnca ca tu nai idee ce inseamna asta...
    • 0 (0)
     Uite pe link-ul postat mai sus. Mai intereseaza-te, cine devine ITst in US, EU etc.
 • +1 (1)
  Invatamint eficient, Cercetari stiintifice + aplicatii practite, Sport cit mai mult de la mic la mare, zero toleranta fata de evaziunea fiscala, suport maximal incepatorilor de afacere si nu in ultimul rind cit mai multa credinta in Dumnezeu ca la urma cu tot binele material sa nu ti se creeze un gol inauntru si sa nu mai vrei nimic apelind la prostii.
 • +3 (7)
  @Sdager
  Ura pentru o profesie este invers proportionala cu cunostintele pe care le ai despre profesie.
  Pentru viitorii studenti sau oameni care vor sa imbratiseze acest domeniu: duceti-va. Este nevoie de facut eforturi, dar merita. In domeniul IT, fiecare va fi judecat dupa valoarea pe care o are, nu dupa ce rude sau ce cumatri are.
 • +4 (4)
  Nu mai vorbiti aberatii !!!
  Intradevar sunt de acord cu acest domeniu se poate de ridicat economia tarii
  Dar nu sunt de acord ca un programator poate deveni orice vacar sau orice om... )))
  E nevoie de pasiune aici si inca ceva IT e un domeniu in care daca nu iti place si nu inveti nu pti activa :) ca de exemplu in alte specialitati...
  Aici se bazeaza pe practica
  Esti angajat daca in doua trei luni faci fata lucrezi mai departe daca nu esti dat afara si atit :) . E nevoie de citit foarte mult ca sa inveti acest domeniu...
  Sa ma corecteze cineva care activeaza in acest domeniu daca am gresit

  Sunt cetățean activ
  • -3 (3)
   Programator poate deveni oricine, chiar oricine, nici macar fara liceu. Asta-i demonstrat demult. Interesati-va de situatia in UE, US, India...
   • +5 (5)
    Programator nu poate deveni oricine nu fi stupid ea si te informeaza pe internet dac te ti iasa destept :)
    Asta fara liceu poate fi adevarat. dar asta nu inseamna oricine :) e nevoie de anumite calitati :) E nevoie de talent ;)

    Sunt cetățean activ
   • +4 (4)
    E una să spui că oricine poate lucra în domeniul IT(e aproape de adevăr), dar cînd spui că oricine poate fi programator, îmi dau seama că habar nu ai despre ce vorbeşti. ))
    Sunt necesare cunoştinţe în matematica superioară, înţelegerea ce e algoritmul şi logica, plus la aceasta se investeşte foarte mult timp(inclusiv din timp liber), iar programator te faci în 5-7 ani de lucru intens cu proiecte făcute de la cap la coadă(nu a vacii).
    • 0 (0)
     Ce este algoritm si logica sunt lucruri elementare. Da un exemplu de ceva complex in programarea de zi cu zi, care sa nu poata fi facut de un copil de 12-14 ani train-uit timp de max. 2 luni. LOL!!
 • 0 (2)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +1 (1)
  Si inca ceva sa adaug :)
  Sa inteleg ca prin aceste articole si interviuri incercati sa promovati domeniul IT ? :)
  Cred ca ar fi bine sa dati mai multe exemple ce inseamna IT TI :D ce inseamna programare... sa explicati oamenilor ca se pot face softuri programe pe diverse dispozitive Computatoare Tablete Telefoane mobile...
  Si puteti da exemple concrete ca acum fiecare are un Calculator in casa dar in afara de odnoklassniki si facebook nu stiu nimic :) ...
  defapt nici nu stiu poate cei care se informeaza din asa surse cum este unimedia au cat de cat ideie ce se intimpla cu luema asta si ce este un Calculator )))....

  Sunt cetățean activ
 • 0 (0)
  Toti care au dubii referitor la nivelul de stima de catre compania noastra fata de lucratorii (cat incepatori atat si experimentati) va invit la noi in oficiu. Va invit sa vedeti cu ochii proprii cum este situatia, sa dati intrebari lucratorilor - daca noi le exploatam sau le obijduim cu ceva.
  Dar cu o conditie - in urma vizitei veti fi obligati sa scrieti sincer aici senzatiile aparute in rezultatul vizitei. Si sa nu va rusinati sa va cereti scuze pentru comentarile dure sau sa va luati cuvintele inapoi.
  Despre dorinta de a vizita oficiu nostru scrieti va rog pe adresa urmatoare - welcome@binasystems.com, eu personal voi cura toate cererile.
  Cu respect Maxim Dumbrava.

×
Media/IT
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA