ora: 20:40, 14 sep 2012 10064
Autor: Cristina Aramă

(video) Moldovenii vor putea aplica semnătura digitală cu telefonul mobil


Video se incarcă ...
(video) Moldovenii vor putea aplica semnătura digitală cu telefonul mobil
Foto: captura imagini video
Moldovenii vor putea de azi să semneze orice act cu ajutorul telefonului mobil, informează UNIMEDIA. Astăzi, 14 septembrie, Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul  Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale” şi Centrului de Guvernare Electronică, în parteneriat cu operatorii de telefonie mobilă Moldcell şi Orange, au lansat, în premieră, serviciul „Semnătura mobilă”.

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea aplica semnătura digitală cu telefonul mobil. Astfel, aceştia vor putea semna acte la distanţă, rapoarte, declaraţii către instituţii sau cereri online. La fel, cetăţenii vor putea accesa servicii electronice atât publice, cât şi private.

În doar 15 minute fiecare poate deveni proprietarul semnăturii mobile. Pentru aceasta, cetăţenii se vor deplasa la reprezentanţele operatorilor de telefonie mobilă cu buletinul de identitate. Abonaţii vor completa o cerere şi vor primi imediat o cartela SIM specială care include semnătura mobilă şi un PIN cod unic. De asemenea, la momentul înscrierii, fiecare cetăţean va putea alege un plan tarifar şi un tip de abonament.

Fiecare posesor al semnăturii mobile poate fi sigur de faptul că aceasta va oferi un grad sporit de securitate a operaţiunilor executate, integritatea datelor, rapiditatea procesării, confidenţialitate.

„Legea spune clar că instituţiile statului sunt obligate să accepte acte semnate digital. Documentul electronic are aceleaşi efect juridic ca şi documentul pe suport de hârtie, autentificat cu semnătură olografă. În secolul digital  interacţiunea dintre autorităţi şi cetăţeni poate avea loc cu succes în spaţiul virtual”, a declarat prim-ministrul Vlad Filat.În context, directoarea executivă a Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a precizat că „Semnătura mobilă” va putea fi folosită de oriunde şi oricând, de pe telefonul mobil. Oricine va avea nevoie, de exemplu, de un act de stare civilă, de copia unui act oficial sau de indemnizaţii le va putea solicita online, utilizând „Semnătura mobilă”. Acest lucru va facilita cu mult viaţa fiecăruia, scutind cetăţenii de rânduri interminabile în fața ghișeelor și alte cheltuieli în plus.

Până la sfârşitul anului 2012, „Semnătura mobilă” va fi oferită gratuit de către operatorii de telefonie mobilă. Pe viitor, preţul serviciului va fi unul accesibil pentru cetăţeni. Potrivit legii nr. 264 din 15 iulie 2004 cu privire la documentul electronic şi semnătura digitală, documentele în format electronic se echivalează cu documentele pe hârtie semnate olograf.
Recent Centrul de Guvernare Electronică  a lansat un nou serviciu public electronic „e-Cazier”, iar până la finele anului curent urmează să fie lansate alte servicii, cum ar fi online-licenţa, raportarea electronică la Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi aplicarea online pentru acte în domeniul construcţiei.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +1 (1)
  sa urnit din loc ITul in MD :)
 • -1 (3)
  Cind se creaza medicamente noi, mai intii le dau soarecilor si daca ei nu mor - le incearca si oamenii... asa e si cu tehnologiile noi, astfel de experimente se fac pe tari mici si sarace ca Moldova, si daca totul va merge bine, vor prelua-o si tarile dezvoltate
  • +2 (2)
   cu ITul deobicei e invers
  • +2 (2)
   Daca s-ar recurge de la cuvinte in vant la unele investigatii minore privitor la dezvoltarea IT-ului (si telecomunicatiilor, exemplu - TV digital) in Moldova, s-ar descoperi ca la acest capitol stam cu muuult mai bine decat in multe tari economic mai dezvoltate. De fapt, una dintre cauze benefice e marimea tarii ca element geografic si densitatea populatiei, care aduc la o rata ridicata de recuperare a fondurilor investite in implementarea tehnologiilor noi. E doar o situatie buna.
  • +2 (4)
   se vede ca esti tare zombat si de multi ani nu ai mai fost peste hotare ...
   semnatura electronica de pe tel mobil de mai multi ani se foloseste in tarile dezvoltate si deja se utilizeaza pe scara larga !!!
  • +1 (1)
   Asemenea serviciu demult este implementat in tarile dezvoltate. In Suedia spre exemplu e banca institutia care elibereaza parola securizata pentru folosirea semnaturii digitale. E comod, eficient si rapid.
 • +2 (2)
  in sfirsit !!!
  • -2 (2)
   acum vei vedea o crestere economica colosala
 • -1 (1)
  si daca altcineva se foloseste de telefonul meu, cine-mi garanteaza ca semnatura mea nu va fi pe oarecare contracte necunoscute mie?
  • +2 (2)
   Si daca cineva iti copie semnatura de pe vreun act pe care l-ai semnat deja?
   E mai sigur cu semnatura digitala, pentru ca nu poate oricine sa ti-o vada. Desigur, trebuie sa-ti tii PIN codul in secret.
 • -3 (3)
  Guvernul meu? nu cred
  si apropo, de ce "caricatura" de prezentare arata o "baba" birocrata?!
  nu vad schimbari in prezentare!!!
  aceleasi "babe" - inseamna aceiasi birocratie !!!
  m-am saturat !!!
 • +1 (1)
  care semnatura digitala care e guvernare, am platit amenda aplicata de politia rutiera peste 3 ore la banca de economii peste 2 luni jumate a venit incheerea de la executor judecatoresc ca nu a fost achitata amenda, de ce eu sunt obligat sa achit numai la unele banca ca victoriabank, cometbanc, posta moldovei, in plus am achitat o taxa de executare de 90 lei.
 • 0 (0)
  careva neajunsuri:
  1) nu semnezi orice act, doar actele electronice ce suporta acest tip de semnatura (pana vor trece toti la documente electronice ce suporta semnatura mobila mai este mult)
  2) cine capata acces la telfonul tau mobil, poate semna la distanta acte din numele tau fara "face control"
  ...
  Oricum bravo lor, s-o implementezi nu-i asa de simplu ca utilizarea ei.
  • 0 (0)
   Punctul 2 nu e valid. Desigur ca e protejata semnatura de PIN cod.
   Cred ca nu ai inteles corect cum lucreaza.
 • 0 (0)
  Filat ar dori s-o agate pe directorul Orange dar cu parele de rau pentru el ea e casatorita :D

×
Media/IT
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA