(video) Igor Dodon vorbește despre trei facilități care va aduce economiei Moldovei după obținerea statutului de observator a Uniunii Euroasiatice

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a menționat în cadrul unei conferințe de presă precum că acordarea Moldovei statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice va facilita obținerea unor șanse de a obține rezultate în trei direcții principiale. În timp ce expertul IDIS „Viitoru”, Igor Munteanu menționează că acest statut nu implică niciun efect politic sau economic pentru R. Moldova la acest moment, dar reprezintă un instrument de facilitare a următorului pas, care nu înseamnă decât o integrare deplină a R. Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„În primul rând, este vorba de oportunități adiționale pentru exportul mărfurilor moldovenești pe piața imensă a partenerilor noștri tradiționali din Vest.

În al doilea rând, statutul de observator ne dă posibilitate să demarăm negocierile în privința obținerii unor privilegii pentru emigranții moldoveni (de exemplu, cetățenii statelor membre ale UEEA pot munci fără patente).

În al treilea rând, Republica Moldova poate obține prețuri reduse la resurse energetice, fapt despre care am început deja negocieri cu conducerea companiei ”Gazprom”, susține președintele, Igor Dodon.

Expertul politic și doctor în drept Igor Munteanu, director executiv la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, subliniază, în primul rând, că este vorba despre o decizie politică a președintelui socialist Igor Dodon de natură să compromită parcursul de integrare europeană și să genereze confuzii referitor la intențiile adevărate ale R. Moldova.

„Statutul de observator este doar un instrument de facilitare a  următorului pas, iar următorul pas nu înseamnă decât o integrare deplină a R. Moldova, conform discursului public al președintelui Igor Dodon și a sfătuitorilor lui. Respectiv, statutul de observator nu este folositor la nimic în acest moment, decât dacă cursul acestui președinte socialist, alături de cei care îl tolerează, este de a integra R. Moldova pe deplin în Uniunea Euroasiatică, ceea ce ar însemna compromiterea parcursului de integrare europeană”, explică expertul IDIS „Viitorul”, care subliniază că decizia a fost luată în lipsa unui dialog instituțional. „Președintele Dodon și-a asumat acest mandat de a solicita statut de observator la Uniunea Euroasiatică ignorând mecanismele oficiale de  dialog instituțional, pentru că nu poți să iei  asemenea decizii la Soci fără să întrebi care este părerea Parlamentului, a Ministerului Afacerilor Externe  și a tuturor agențiilor care reprezintă elementele formatului instituțional. Deciziile nu aparțin lui Dodon. El nu preprezintă nimic pe domeniul politicii externe, dacă nu ia în considerație procedurile necesare pentru a găsi o soluție care să reprezinte statul R. Moldova”, precizează Igor Munteanu.

În acest sens, Igor Dodon a ținut să menționeze că Moldova își menține echilibru în politica externă, păstrându-și relații de parteneriat și prietenie atât cu Federația Rusă, cât și cu Uniunea Europeană și Statele Unite.

UNIMEDIA amintește că în vizita sa în Soci, Igor Dodon ca reprezentat a Republicii Moldova  a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.  Decizia a fost luată în cadrul întrunirii în format restrâns a reprezentanților a Consiliului Suprem Economic Eurasiatic. Potrivit președintelui Igor Dodon, cooperarea și mai strânsă a Moldovei cu UEE este solicitarea majorității cetățenilor și drept interes național. 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.