(video) Gata cu frigul în grădinița „Poienița” din orașul Cornești. O nouă centrală termică pe bază de biomasă a fost instalată

Pentru aproape o sută de copii din grădinița „Poienița” din orașul Cornești, raionul Ungheni, iernile promit a fi călduroase. Asta după ce, de patru luni, instituția este alimentată de o nouă centrală termică pe bază de biomasă. 

Până acum, copiii erau nevoiții să se îmbrace cu haine mai groase. Acum însă, acele zile au rămas istorie.

Părinții își amintesc cu emoții de zilele când copiii erau nevoiți să frecveteze grădinița, unde în grupe, temperatura ajungea între 7-9 grade.

Pub

„În grădinițe acum este apă caldă. Nu mai îmbrac copilul cu haine groase cum o făceam înainte”, menționează o mămică.

Toate acestea au loc  cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, care au reușit să adune banii necesari pentru a schimba vechiul sistem de încălzire. 

„Centrala termică veche ne dădea foarte multe bătăi de cap, era foarte mult praf și miros neplăcut. Avem de asemenea și patru panouri solare intalate, cu ajutorul cărora avem apă caldă chiar să zicem fierbinte, ce este foarte comod pentru ca copii să-și spele mânuțele și face munca angajaților mai ușoară”, a declarat directoarea grădiniței Cudreavțev Maria

Noile schimbări au favorizat și munca angajaților din grădiniță.

 „Până acum încălzeam apa la aragazul electric și la boiler. Este cu mult mai bine, ne descurcăm mai ușor și mai repede. Situația este cu mult mai bună și condițiile de muncă sunt mai favorabile”, ne-a mărturisit bucătăreasa Doina.

 „Acestă tehnologie este economă, dacă alimentăm doar la unul dintre cazani, încălzește aproximativ 5 ore, pe zi putem să folosim 2-3 găleți de brichete. Avem și baterii solare pentru apă caldă, dar în caz dacă nu prea este soare, încălzim apa cu ajutorul cazanului”, adaugă un muncitor la cazangerie.

„Trecerea la cazangerie la biomasă este profitabilă în punct de vedere ecologic. Cel mai important este că resursele economisite rămân aici, în bugetul local al gradiniței care pot fi folosite pentru pocurarea altor materiale necesare pentru grădiniță”, a declarat primarul orașului Cornești, Vera Buga.

Proiectul Energie şi Biomasă este un proiect desfășurat în perioda de 2015-2017, cu un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă găsiţi pe biomasa.md și pe pagina de facebook.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI