(video) Din ce bani va fi reparată clădirea Președinției? Platforma DA cere tragerea la răspundere penală a președintelui Igor Dodon

Platforma Demnitate și Adevăr acuză președintele Igor Dodon că a folosit bani murdari pentru reconstrucția vilei de la Condrița și clădirii Președinției. PDA a adresat mai multe apeluri publice organelor coercitive și factorilor decizionali, inclusiv aparatului Președintelui și Cancelariei de Stat, pentru a se face lumină asupra procesului de reconstrucție a vilei prezidențiale de la Condrița și reparației clădirii Președinției de pe bulevardul Ștefan cel Mare, aceste două edificii fiind proprietate publică.

(video) Din ce bani va fi reparată clădirea Președinției? Platforma DA cere tragerea la răspundere penală a președintelui Igor Dodon
(Foto: captură video)

Dat fiind faptul că autoritățile statale au ignorat din nou principiul transparenței în activitatea lor, membri Platformei DA vine cu următoarele constatări: „În conformitate cu art. 18 din Legea privind asigurarea activității Președintelui Republicii Moldova, cheltuielile pentru executarea prevederilor prezentei legi se acoperă din mijloacele financiare și materiale ale Cancelariei de Stat și Aparatului Președintelui, prevăzute în bugetul de stat. Deci, legislația în vigoare nu oferă posibilitatea atragerii altor fonduri, fără ca acestea să nu fi fost contabilizate în cadrul bugetului de stat.

Potrivit lui Năstase, din declarațiile șefului statului, reiese că la reconstrucția vilei de la Condrița și reparația clădirii Președinției au fost și sunt utilizate mijloace bănești extrabugetare și de proveniență obscură. „Potrivit lui Igor Dodon lucrările de reparație la Președinție sunt finanțate de către Turcia. Însă, nici un Acord Internațional pe acest subiect nu a fost aprobat, ratificat și publicat în conformitate cu legislația în vigoare. Totodată, menționăm că pe paginile oficiale ale Agenției Achizițiilor Publice, ale Cancelariei de stat și Președinției lipsește orice informație despre lucrările de construcție atât la reședința de la Condrița, cât și la edificiul Președinției, ceea ce denotă că lucrările au fost efectuate cu încălcarea Legii privind achizițiile publice și nu în baza unor licitații transparente”.

Pub

„Pornind de la cele expuse, considerăm că Președintele Igor Dodon a încălcat flagrant Legea privind asigurarea activității Președintelui Republicii Moldova, Legea privind transparența în procesul decizional și Legea privind achizițiile publice. Platforma Demnitate și Adevăr consideră ca fiind întrunite toate circumstanțele necesare inițierii de catre procurorul general a urmăririi penale și încadrării juridice a acțiunilor șefului statului conform normelor Codului Penal al Republicii Moldova: art. 243 - spălarea de bani, art. 324 - corupere pasivă, art. 327 - abuzul de putere sau abuzul de serviciu, art. 328 - excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, art. 332/1 - obținerea frauduloasă a mijloacelor din fonduri externe”, au mai declarat cei din Platforma DA.

Membrii DA mai spun că constatând că acest lucru nu s-a produs, în condițiile unui stat capturat, cu o procuratură controlată politic și un procuror general desemnat la comanda lui Plahotniuc prin fraudă, inclusiv cu complicitatea prin omisiune a lui Dodon, Platforma DA face un apel către procurorii și ofițerii onești din cadrul Procuraturii Generale și, respectiv, Centrul Național Anticorupție să se autosesizeze și să inițieze un dosar penal pe marginea faptelor expuse.

„Prin acțiunile și inacțiunile sale, prin omisiunea de a cere instituțiilor internaționale o anchetă penală în cazul furtului miliardelor și a spălătoriei de 30 de miliarde de dolari ale mafiei rusești, prin utilizarea nestingherită a banilor obscuri și irosirea banilor publici în interese personale, inclusiv pentru procurarea unui aparat de fotografiat în valoarea pensiei unui bugetar pentru 13 ani, Președintele Dodon face dovada clară că este vasalul și complicele unui regim oligarhic și corupt, care ne ține în captivitate. Îndemnăm  toți cetățenii să se consolideze în lupta împotriva regimului mafiot Plahotniuc – Dodon”, au declarat membri Platformei Demnitate și Adevăr.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI