(video) Candu: PDM a colectat deja 350 de mii de semnături în favoarea votului uninominal

Circa 350 de mii de cetățeni din toată țara au semnat în favoarea votului uninominal, inițiativă înaintată de PDM, despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ședința ordinară a Partidului Democrat din Moldova.

(video) Candu: PDM a colectat deja 350 de mii de semnături în favoarea votului uninominal
(Foto: UNIMEDIA / Igor Rotari)

„Inițiativa privind votul uninominal a fost depusă în Parlament,  astfel încât să fie îndeplinite criteriile procedurale pentru a putea fi trimisă spre analiza Comisiei de la Veneția. În același timp, inițiativa a devenit publică, în așa fel încât fiecare cetățean să aibă acces la ea, să o studieze și să vină cu propuneri sau obiecții. PDM a făcut acești pasi tocmai pentru ca dezbaterea să poată avea loc și să se manifeste în condiții de transparență”, a declarat Candu.

Cât despre partidele aflate la guvernare, care s-au expus împotriva schimbării procedurii electorale, Candu afirmă că PDM nu face decât să îndeplinească dorințele cetățenilor.

„Boicotarea discuțiilor publice, anunțată de unele partide, neagă însuși statutul de partid în general și pe cel de partid de opoziție în special. Reamintim că unele partide au avut în programul lor politic sau electoral conceptul de sistem uninominal sau de sistem mixt, au promovat intens aceste idei, au primit voturi în sprijinul lor. Faptul  că acum se opun reformării clasei politice  și refuză să participe la dezbateri pe această temă, nu demonstrează cât de aprig luptă ele cu PDM, ci cât de mult dezinteres manifestă față de cetățenii Republicii Moldova. Dorința privind schimbarea sistemului electoral vine de la cetățeni, PDM își îndeplinește rolul de a o promova în Parlament și de a o supune dezbaterilor publice”, a mai spus Andrian Candu în cadrul briefing-ului.

UNIMEDIA amintește că pe 6 martie, Vlad Plahotniuc a anunțat că PD va propune legislativului schimbarea sistemului electoral și anume alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale.

Pub

Totodată, pe 14 martie președintele Legislativului Andrian Candu a anunțat că proiectul de modificare a Codului Electoral, propus de fracțiunea PDM, a fost înregistrat în Parlament. 

Ce prevede noul proiect de lege, vedeți aici. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub