ora: 12:22, 17 iun 2017 27851
Autor: Tania Lozan

(video) Andrian Candu: „Modificarea sistemului de vot va avea loc în pofida avizului critic al Comisiei de la Veneția”


(video) Andrian Candu: „Modificarea sistemului de vot va avea loc în pofida avizului critic al Comisiei de la Veneția”
Foto: UNIMEDIA

Proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova va fi votat și implementat, în pofida avizului critic și recomandărilor Comisiei de la Veneția. Experții nu ar fi condiționat în niciun fel Moldova să renunțe la modificarea sistemului electoral. Declarația a fost făcută astăzi, de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele Parlemantului susține că în Republica Moldova niciodată nu a existat un consens politic absolut. Din acest motiv, guvernarea nu va renunța la modificarea sistemului electoral.

„Comisia de la Veneția semnalează polarizarea subiectului și recomandă să amânăm modificarea sistemului electoral. Noi știm însă, că la ora actuală nu a existat o consolidare, dacă noi vom căuta un consens larg atunci înseamnă că în Republica Moldova nu vor fi operate schimbări. Cunoaștem că sunt 850 de mii de semnături ale cetățenilor care își doresc schimbarea sistemului. Totodată, majoritate covârșitoare în Parlament își dorește schimbarea sistemului. Decizia de modificare a sistemului electoral ține de decizia suverană a statului Republicii Moldova. Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral va fi votat”, a declarat Andrian Candu.

Chiar dacă guvernarea nu va respecta avizul Comisiei de la Veneția, Uniunea Europeană nu va condiționa cooperarea cu țara noastră, menționează speakerul.

„ Uniunea Europeană nu va condiționa cooperarea cu Republica Moldova. Dacă va face așa ceva – va fi o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova și o sfidare a așteptărilor cetățenilor. Dar considerăm că această condiționare nu va fi. Nu există condiția sau precondiția modificării sistemului electoral în acordul privind acordarea celor 100 de milioane de euro. Statul de drept și legea să stea în capul mesei – asta vrea Uniunea Europeană”, a mai adăugat Candu. 

UNIMEDIA amintește că, ieri Comisia de la Veneția a adoptat un aviz critic privind proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +9 (9)
  Abureala!?
  Ce stie populatia - (inculta)- ce e bine si ce e rau, cu alegirile?!
 • +11 (11)
 • +10 (10)
  ... se joaca cu ''focul''... degraba le va ''arde curul''!
 • +13 (13)
  "Guvernarea" voastra,Candule,are sustinerea a doar 4% din cetateni,iar in alegeri PD-ul a obtinut doar 15%.La recentele alegeri prezidentiale partidele care acum sunt contra acestei modificari au obtinut jumatate din voturi! Cu ce drept va permiteti sa faceti asa schimbari,daca nu aveti mandatul poporului pentru asta???
  Va #ArdeCurul? Pai asta-i problema voastra,nu o rezolvati din contul cetatenilor,manipulandu-i si micsorand reprezentativitatea in Parlament si mai tare!
  Asteptarile cetatenilor,Candule,sunt ca vor scapa de raia mafiota PD-ista a lui Plohis dupa urmatoarele alegeri,iar tu cu nasu' tau doresti sa le strici asteptarile si inca mai ai tupeul sa te acoperi cu "doleantele cetatenilor",lichea ce esti!
  Calcati in picioare angajamentele asumate cand am aderat la Consiliul Europei si cand am semnat Acordul de Asociere cu UE!
  Finantarea de catre UE a statului falimentar R.Moldova nu este imixtiune,iar cerinta de respectare a angajamentelor asumate deja e imixtiune...
  • +4 (8)
   Solutia este Unirea!
   • +6 (6)
    Situatia banditilor de la guvernare e destul de delicata.Daca nu schimba regula de votare PD cu Plahatniuc si banda sa nu nimereste in Parlament si e hana cu ei.Daca schimba regula de votare si merg impotriva deciziei Comisiei de la Venetia,banditii nu mai primesc bani "na șaru",Moldova va ramine fara pensii si salarii si iar e hana cu ei.Candu alege confruntarea cu Europa,numai sa ramina Plahatniuc la guvernare ?
 • +11 (11)
  PENTRU NOI CONTEAZA CE VREA MAJORITATEA POPORULUI. CARE MAJORITATE CANDU, ACEI PE CARE I-ATI CUMPARAT CU VIN, BANI, PESTE????????????????? DESCHIDETI OCHII. VOI ATI INGROPAT MOLDOVA.

  Sunt cetățean activ
  • +9 (9)
   Nici macar nu au fost toti cumparati. O buna parte din aceasta "majoritate" au fost amenintati cu pierderea locului de munca, altii santajati cu dosare, altii manipulati,mintiti si dezinformati prin holdingul coordonatorului. Iata acestea sint metodele prin care actioneaza jigodiile acestea din PD si PSRM.
 • +9 (9)
  BANII II ASTEPTATI DIN EUROPA, DAR FACETI CUM DORITI VOI. NU-I CORECT ASA. IMBUNATATITI ECONOMIA TARII, DATI SALARIILE PE BANII NOSTRI, DAR NU ASTEPTATI BANI DIN U.E. SAU DIN ROMANIA.ATI CALCAT RAU PE GREBLA. VOR PLECA TOTI TINERII DIN TARA.

  Sunt cetățean activ
 • +9 (9)
  ..si atunci care a fost sensul la toata povesea asta cu "comisia de la venetia" ?!!!!!!!..de ce nu ati scimbat deodata??!!!.da 850.000 mii de semnaturi nu se aduna contra schimbarii sitemului??!! (diaspora) :D:D:D
  • +7 (7)
   ..si d. Candu, daca nu sa ajuns la un consesn in parlament (sunt doar 100 oameni + Rivaldo Tutu :D:D:D), apoi ginditi'va bine ce se intimpla intre 3mln. (semanati vint si o sa culegeti o..(P)...furtuna)..
   • +5 (5)
    ..problema nu e in sistem...e in oameni...
 • +9 (9)
  Frica vorbeste, da domnule Candu?
  Sper sa nu reusesti sa fugi din tara cand vor veni dupa tine si nanas-tu.
 • +8 (8)
  Cu alte cuvinte : Noi, cei din PD, ne bagam piciorul in TOTI!! Facem cum vrem noi si gata! Oare mult o sa-i rabdam?
 • +7 (7)
  Care majoritate a poporului bai IDIOT de Candu borit ce esti? De unde bai IDIOTULE tu ai luat ca ai sustinere din partea majoritatii poporului? Ai facut referendum sau ce? De ce fluturi cu falsuri IDIOTULE?
 • +9 (9)
  Iata in privinta intoarcerii miliardului si pedepsirii vinovatilor exista consensul total in societate,nu e dorit acest lucru doar de "guvernanti",caci ei se numara printre faptasi.Dar in acest caz,la 2 ani jumate de la furt,nu s-a intors niciun leu (nu manipulati impreuna cu Dodon al vostru cu banii obtinuti din vanzarea activelor bancilor!) si nimeni nu a fost pedepsit,din contra,unii (Dragutanu,de ex.) au primit multumiri "pentru munca depusa"...
  De ce,Candule,nu ai grija si de aceasta doleanta a cetatenilor,mai ales ca aici este consens total (cu exceptia hotilor!)?
 • -8 (8)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  1.Fără organizarea societăţii: Constituţia - declaraţie,democraţia - vorbe, orice sistem electoral - vicios, dacă nu şi criminal.
  2. Organizarea: obligaţiunea primordială a tuturoa ramurilor statale (administrarea - a doua), dătoria mass-mediei şi Bisericii. Nu se vrea, nici nu se discută, cenzură, nici în programe nu există, o spun mai mulţi ani.
  3. PDM a strîns 850 mii pentru nominale, ce e corect, dar de organizare - nimic, lumea rămîne - mulţime, în haos, cu nominal posibil şi mai rău? Nu pricep dece nici Preşedintele nu-şi îndeplineşte obligaţiunea, "polarizarea" despre ce vorbeşte Comisia - consecinţă dezorganizării, ce nu e de înţăles?

  Sunt cetățean activ
 • +4 (8)
  Imi place tupeul lui Candu si capacitatea de a formula interesele de grup prin "consensul larg". Nici nu icneste tipul. Plaha se screme, de la trimis si pe prostituatul de Tanase sa prezinte "proiectul".
  Alegeri anticipate dupa vechea regula. Plaha sa-si faca schimbari constitutionale cu Tanas prin Papua-Noua Guinee....
 • +7 (7)

  La drept vorbind, la noi schimbarea sistemului electoral ar fi undeva pe locul 101, la cite probleme are tara, dar la ei sta pe locul intii si cit mai repede.
  Au ei multe la fund si vor sa se acopere cu orice pret.Altfel nu-mi explic de ce se tin si cu dintii de acest proiect.
  Insistenta lor deja irita mult.
  • +3 (3)
   Pentru ei , asta e problema cea mai importanta. Daca in urmatorul legislativ ei nu ajung, ap a 2-a zi la puscarie. Numai fiind la guvernare ei inca mai sunt la libertate. Ei de asta si calca peste tot ce se poate de calcat ca sa ajunga cu orice pret la guvernare. Ei ar schimba si cursul pro-asiatic a lui Dodon daca asta le va da sanse sa acceada in parlament. Pentru ei schimbarea codului electoral este VITAL SI PROBLEMA CEA MAI IMPORTANTA acum, pentru ca numai asa ei pot sa corupta deputati in noul parlament.
 • 0 (4)
  au hotarit deja cine sa stea la gitul moldoveanului dadon cu ploh.Dadon are o armata de votanti in rusia cartotecati de neguta-ambasadorul.iar ploh ne pune noua proeuropenilor capacul ,nici o sansa sa invinga vointa poporului.va fi o combinatie a bidlei-mancurte cu clanul mafioto-oligarhic.dar iata cine le va finanta guvernarea lor pe datorii ramine de aflat

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA