ora: 19:49, 13 aug 2017 6640

(video) Anatol Durbală despre scenarii pentru filme moldovenești: „Avem în spate o dramă care merită zeci de filme”


(video) Anatol Durbală despre scenarii pentru filme moldovenești: „Avem în spate o dramă care merită zeci de filme”
Foto: UNIMEDIA

Anatol Durbală este de părere că în istoria Republicii Moldova există multe subiecte care ar putea servi drept scenarii pentru filme moldovenești. Actorul a povestit despre câteva din ele în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Dramele oamenilor în vârstă ar fi un subiect de film. "Mă refer la sorțile ruinate; oameni care pe timpul sovietic erau cineva- medici, artiști, scriitori- iar când s-a ruinat o țară, s-au pomenit în drum, cu pensii mizere. [...] Nu este pur și simplu o temă de sărăcie", a povestit Anatol Durbală.

Copiii, în special cei crescuți de un părinte, sau fără părinți, în contextul migrației, ar fi și el un subiect demn de scenarii de filme. "Vin fete de 28-30 de ani, cu "Sorbona" sau instituții serioase de învățământ, se întâlnesc cu mama, care de 20 de ani e plecată în Italia, care a muncit și i-a plătit contractul ca ea să învețe acolo, se așează la masă și nu au despre ce vorbi. [...] Ruptura aceasta care s-a întâmplat între generații este o dramă, care după părerea mea, merită zeci de filme", a mai spus actorul.

"Fata e obligată să îi zică mamei mamă, dar între ele există o prăpastie. Ea conștient înțelege că dacă mama nu se ducea să îi facă bani, ea nu ajungea azi cu rochița asta frumoasă, cu o engleză și o franceză perfectă, căsătorită cu un irlandez".

Temele istorice, cum ar fi deportările sau foametea, îl interesează în egală măsură pe regizorul Anatol Durbală. "Iertați-mă, dar foamentea din '46? Ce-mi povestea bunicul meu, pe mine mă furnică. Noi avem nu doar dreptul, avem obligația să ne înțelegem pe noi înșine și avem în spate o dramă care merită filme. Care Oscar? Cinci Oscare!", a concluzionat Anatol Durbală.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +1 (1)
  Drama noastra cea mare este din 2001 incoace cind ne-au condus comunistii,sau mai degraba o comedie,iar cind l-am ales pe Dodon s-a transformat intr-o parodie.
  • -5 (5)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Можно подумать что до 2001 года вы купались в молоке. До прихода комунистов здесь орудовали десятки бандформировании. Света небыло, магазины пустые, денек небыло. Недвижимость упала в цене что в 2001 году можно было купить 70 кв.м в кишиневе за какие-то 7-8 тыс долларов. Так что не здезди тут про драму 2001-го. Ваша драма- отсутствие мозгов и это историческая драма.
   • +3 (3)
    Am fost modificati de rusi, cu un cod genetic deosebit si o hromosana in plus.
    Si pe de alta parte, daca nu esti din RM, de cand dracu ai asa onoare sa critici pe moldoveni?
    Nu stupi cand esti pe spate.
    • -5 (5)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Nu-ţi fa grija, is din RM, si am tot dreptul sa-mi expun opinia. In comparaţie cu voi, mraziuri liberaste, eu nu scuip in public, o fac numai la baie..;) Da voi nu numai ca scuipaţi, ci va câcaţi în sus. Şi asta sa vazut in toate domeniile, fie in invaţamint,in politica interna, fie politica externa, economie, cultura... Itr-un cuvînt, toate.
     • +3 (3)
      Si cum mraziurile astia ca si tine de comunisti, socialisti, leninisti, stalinisti au dat nascare la mraziuri liberale? Poate sunte-ti de culoarea curcubeului? Iar cand va este comod ba ingenunchia-ti, ba ridica-ti curul pentru a satisface stapanii vostri rusi? Intr-un cuvant, mai popular, curve cu 7 fete.
     • +2 (2)
      Mrazotina, toti care scuipa ca boii 95% sunt electoratul PSRM si PD. Tu bleadina esti un lingau, lingi sirguincios curul rusului si te dai nucleul culturii omenirii, fuuuu.....
     • +2 (2)
      Bai bleadina, uite ce prezinta tarile sub fosta sau prezenta influienta a Rusiei si uite ce reprezinta Rusiia....bidle, prostalani si banditi
 • +2 (2)
  Alfred, debiloid .Poporul nostru a fost conduci de Rusia , asa ca creerul vine de acolo
  • -3 (3)
   :)) вы в 21 веке не можете организовать сбор сухих веток, вот уже полгода, пожары по всему городу из за этого. Я представляю что здесь было в 19 веке, когда русские освободили вас от турков.
   • +1 (1)
    Bleadina, iarasi merge vorba despre rus, esti facut numai pentru felatie la rus
    • +1 (1)
     Идет разговор на русском, în românà vorba "este", nu "merge". Prostàlanule :)):)):))
   • 0 (0)
    Mda, degeaba sunt socialistii in primarie si la presedentie, nu pot strange ei crengile, nu pot face curatenie.
    • -2 (2)
     Не важно, социалисты или демократы, главно что вас, либерастов, там небыло. Убили город, мрази паршивые...
     • 0 (0)
      Co-co-co, deci pentru tine problema principala sunt oamenii cu alta pozitie, care si se deosebeste de a ta. Iar problema orasului e doar un motiv pentru a hamai la ei, fiind in acelasi timp un participant la metinerea problemelor orasului, tarii.
      Leprele rusesti se ascund dupa oameni si trag, asa si tu te ascuzi dupa probleme societatii pentru a ataca oamenii.
      Micul Adolfic-Alfred se mai joaca in nisip construind orase.

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA