(video, foto) LIVE TEXT: „Stataliștii” încearcă să zădărnicească Marșul Unirii

(UPDATE 16:58) Poliția a oprit două tentative de a bloca drumul în fața manifestanților. La 15:45, forțele de ordine au reușit să izoleze un grup de tineri care încercau să blocheze intersecția str. Alecsandri cu str. Anton Crihan. În același timp pe itinerarul marșului a fost identificat un alt grup de persoane care intenționau să blocheze drumul. Șase persoane care s-au declarat simpatizanți ai formațiunii „Patrioții Moldovei”, au fost reţinute de poliţie.

Conform estimărilor poliției, la aceste evenimente au participat 1000-1200 de persoane în preajma Academiei de Științe a Moldovei și aproximativ 100 de persoane în preajma Arcului de Triumf, transmite UNIMEDIA.

(UPDATE 16:40) Potrivit jurnal.md, în urma percheziţiei, oamenii legii au depistat la doi tineri, care au venit astăzi la „Marşul Unirii”, un cuţit şi un pistol. Informaţia a fost oferită de către viceministrul Afacerilor Interne, Valeriu Ciobanu.

(UPDATE 16:27)
Unioniştii au ajuns la Teatrul Verde. Până a ajunge la destinaţie manifestanții s-au oprit lângă penitenciarul nr 13. Aici aceştia au scandat „Voronin, la pușcărie”. Ulterior, participanţi la Marşul Unirii au mai făcut un popas la cimitirul Armenesc unde au scandat „Cinste eroilor” şi au ţinut un minut de reculegere în memoria soţilor Ion şi Doina Aldea Teodorovici.

(UPDATE 16:00)
PublikaTV anunță că în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat oponenţii Marşului Unirii. Aceştia spun că au ieşit în stradă pentru „a apăra statalitatea" Republicii Moldova. Printre cei veniți se numără reprezentanţii Partidului Social Democrat, inclusiv preşedintele formaţiunii, Victor Şelin.

În acelaşi timp, pe strada Anton Crihan din Capitală,  liderul partidului „Patrioţii Moldovei”, Mihai Garbuz şi alţi statalişti au încercat să pătrundă în rândul unioniştilor, dar au fost imediat opriţi de cordonul de poliţie. „Mi-a fost încălcat dreptul de cetăţean al Republicii Moldova, pentru că poliţia nu mi-a permis să ies în faţa unioniştilor. Am venit aici să-mi apăr dreptul meu ca cetăţean. Noi am obţinut ceea ce am vrut, ca ei să se teamă de noi”, a mai adăugat Garbuz.

(UPDATE 15:20)
Marşul Unirii decurge în mod paşnic. Unioniştii sunt supravegheaţi de către forţele de ordine. Participanţii se întreaptă spre parcul „Valea Morilor”.

(UPDATE 14:57)
Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă s-a alăturat celor prezenţi. Acesta a venit pentru a verifica dacă totul decurge în ordine. În context, acesta a menţionat că şi-ar dori mult să participe la Marş, dar în prezent se abţine. Participanţii au scandat lozinci unioniste precum „Unire”, „Basarabia Pământ Românesc” etc.

(UPDATE 14:30)
Sute de poliţişti de lângă AŞM efectuează un control riguros prin buzunare şi genţi cu detectoarele de metal. Înainte de a începe Marşul propriu zis vor urma o serie de discursuri.

La Marşul Unirii, preconizat pentru ziua de astăzi, 16 septembrie, la Chişinău, sunt aşteptate peste zece mii de persoane.

Marşul a demarat la orele 14:00. Organizatorii şi participanţii s-au adunat în faţa Academiei de Ştiinţă cu bannere imense, muzică, fumigene tricolore. Traseul acestora va porni de la Academia de Științe, pe strada Ismail, strada Alexei Mateevici, apoi pe strada Anton Crihan, până la Teatrul de Vară din Parcul „Valea Morilor”.

Pe reţelele de socializare, participanţii la manifestare anunţă că polițiști au blocat autocarele unioniştilor la Măgdăcești și nu le permit să ajungă la Chișinău.

În acelaşi context, în scuarul AȘM, sunt deja dislocați peste o sută de reprezentanți ai forțelor de ordine, printre care carabinieri, polițiști, dar și ofițeri ai batalionului cu destinație specială „Fulger”. 
Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub