Veaceslav Ioniţă: Agenții economici de bună credință pleacă din sistemul bancar

Creditarea economiei se reduce, iar ponderea creditelor dubioase și compromise este în ascensiune.

Astfel, numai în ultimele 8 luni, creditarea economiei s-a redus cu peste 3 miliarde lei, de la 37,2 miliarde lei în iunie 2016, la 34,2 miliarde lei în februarie 2017. 

Veaceslav Ioniţă: Agenții economici de bună credință pleacă din sistemul bancar
(Foto: bnm.md)

Totodată, a crescut semnificativ ponderea creditelor dubioase și compromise. De la 9,8% în iunie 2016, la 10,6% în februarie 2017, scrie expertul economic Veaceslav Ioniţă pe blogul IDIS Viitorul.

În perioada analizată creditele dubioase și compromise au rămas la același nivel și constituie circa 3,6 miliarde lei. În schimb creditele performante, ale agenților economici de bună credință care achită fără întârziere, s-au redus cu 3 miliarde lei de la 33,6 miliarde în iunie 2016 la 30,6 miliarde lei în februarie 2017.

„Altfel spus, reducerea creditării economiei are loc exclusiv ca urmare a plecării agenților economici de bună credință din sistemul bancar. Ba mai mult, cei buni de plată nu accesează credite noi. În schimb în bănci rămân doar agenții economici cu probleme, care nu-și pot onora obligațiile și nu achită în termen creditele. Din acest motiv și se înrăutățește portofoliul de credite al băncilor. Agenții economici buni pleacă, iar băncile rămân doar cu creditele problematice”, spune expertul economic.

Evoluţia creditelor acordate în economie şi modificarea ponderii creditelor dubioase şi compromise


Situația creditelor dubioase și neperformante diferă esențial de la o bancă la alta

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub