Vărul lui Putin și un General FSB implicați în Landromat. Noi detalii despre spălarea celor 22 de miliarde de dolari din Rusia prin băncile din Moldova

Așa cum a anunțat anterior, Novaya Gazeta a publicat o investigație vastă despre drumul parcurs de miliardele rusești, spălate cu ajutorul unor decizii ilegale ale instanțelor judecătorești din Moldova și efectuată prin băncile moldovenești.

După cinci ani de investigații, sursa citată scrie că este vorba despre 5.140 de companii care au avut de câștigat de pe urma spălării acestor 22 de miliarde de dolari sau echivalenul a 700 de miliarde de ruble rusești. 

Vărul lui Putin și un General FSB implicați în Landromat. Noi detalii despre spălarea celor 22 de miliarde de dolari din Rusia prin băncile din Moldova
(Foto: capital.ro)

Novaya Gazeta spune că este vorba despre un demers la care ar fi participat 61 de jurnaliști din 32 de țări. 

Pub

Novaya Gazeta mai scrie că a reușit să studieze doar 76.000 de tranzacții bancare, prin care au fost spălați aproximativ 156 de miliarde de dolari. Banii, scoși din băncile rusești, au ajuns în 732 de bănci din 96 de țări ale lumii. De acești bani au beneficiat cele peste 5.000 de companii dintr-o varietate largă de jurisdicții, din SUA și Africa de Sud până în China și Australia.

Toate aceste informații au fost expediate către 61 de jurnaliști din 32 de țări. În ancheta au fost implicat Centrul pentru studierea corupției și a crimei organizate (OCCRP), ziarul The Guardian, Sueddeutsche Zeitung și alte instituții.

În fiecare dintre aceste țări, jurnaliștii au încercat să descopere cine este beneficiarul final al acestor sume impunătoare de bani și cum au fost utilizați banii. Însă, așa cum și au bănuit, cele 700 de miliarde de ruble nu au avut un singur destinatar.

În această „oală” comună, supranumită de jurnaliștii ruși „Landromat”, au ajuns bani din cele mai mari contractele guvernamentale, din contrabandă cu electronice, haine și produse militare, din furtul activelor din bănci și chiar din finanțarea unor partide politice din Europa.

Rezulatele ulterioare și detaliate ale investigației vor fi publicate simultan în Rusia, Moldova, Ucraina, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Italia, Olanda, Elveția și alte țări, susțin autorii investigației.

Cum activa „Landromat”

În septembrie 2014 din Moscova spre Chișinău, cu o misiune secretă, au ajuns două persoane. În timp ce treceau controlul pașapoartelor acestea ar fi putut trezi suspiciuni poliției de frontieră din motiv că dețineau pașaporte emise de auoritățile ruse în aceeași zi și la o zi distanță de vizita lor la Chișinău. Dar se pare că autoritățile moldovenești au fost avertizate despre vizita acestora. Cei doi bărbați erau așteptați și, mai mult ca atât, erau priviți ca o speranță de autoritățile moldovenești, scrie sursa citată.

Este vorba despre Alexei Șmatkov și Evghenii Volotovskii, doi ofițeri FSB specializați în investigații de depistare a fraudelor financiare și spălării de bani. Aceștia au venit în Moldova pentru a participa la o ședință comună cu autoritățile moldovenești, unde urmau să ajungă la o înțelegere privind investigarea uneia dintre cele mai răsunătoare spălări de bani din băncile rusești.

Ofițerii ruși au fost însoțiți, pe toată periaoda vizitei lor, de către un reprezentant al Ambasadei Rusiei, notează Novaya Gazeta. După ce s-au întors la Moscova, forțele de ordine de la Chișinău au observat că partea rusă mai mult încurcă, decât colaborează la anchetă. Recent, autoritățile moldovene au emis o notă prin care recomandă oficialilor moldoveni să evite vizitele în Federația Rusă pentru că ar fi supuși unor intimidări. 

Precizăm aici că premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-au înmânat joi, 9 martie, ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, o „notă” în care este descris modul în care demnitarii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. Totul ar fi început odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, susține Chișinăul.

Scheme - Zeci de firme înregistrate pe numele unui locuitor al Moscovei

Cu trei ani înainte de vizita ofițerilor ruși în Moldova, în 2011 mai exact, un locuitor al Moscovei pe nume Nicolai Gorohov își căuta un loc de muncă. După ce a sunat în privința unui anunț dintr-un ziar acestuia i s-a propus să înregistreze pe numele său diferite firme, iar pentru fiecare dintre acestea Nicolai Gorohov era plătit cu 800 de ruble (circa 300 de lei moldovenești), plus la asta i s-ar fi promis un salariu de 20 de mii de ruble (circa 8000 de lei moldovenești). De atunci, numele acestuia figurează ca director în aproximativ 36 de companii. 

Reporterii publicației Novaya Gazeta au reușit să discute cu pensionarul, care le-a mărturisit că pe lângă „funcția de bază” acesta trebuia să semneze și pentru deschiderea unor conturi bancare. În 2013 Nicolai Gorohov a fost chema la Inspectorarul Fiscal și la poliție, unde a fost anunțat că prin firmele respective erau spălate milioade de ruble. Doar prin una dintre firmele lui Nicolai Gorohov au fost scoase din Rusia aproximativ 1,4 miliarde de dolari. 

Scheme - Hârtii de valoare și hotărâri judecătorești fictive

În ianuarie 2011 o companie din Marea Britanie, Valemont Properties Ltd, ar fi primit hârtiile de valoare ale altei firme britanice Goldbridge Trading Ltd. Facturile de valoare nominală erau de 400 de milioane de dolari. Garanții acestor hârtii de valoare erau câteva companii din Rusia, inclusiv „Legat” - o înteprindere înregistrată pe numele lui Gorohov, și un moldovean pe nume Maxim Mișecihin. 

Când a venit vremea ca să fie întoarsă datoria, toți garanții enumerați mai sus și-au recunoscut datoria, însă bani pentru a o plăti nu au. Atunci, compania  Valemont Properties Ltd, în aprilie 2012, s-a adresat în instanță la Judecătoria Chișinău, filiala Râșcani, la locul de înregistrare a lui Mișecihin. Rolul moldoveanului era să asigure suport juridic în schema de spălare a banilor. 

Astfel, în aprilie 2012, judecătorul Valeriu Gîscă ar fi emis o hotărâre de recuperare a celor 400 de milioane de către compania Valemont Properties Ltd. Din presa moldovenească se cunoaște că, la moment, pe numele lui Valeriu Gîscă și al altor judecători, care au emis hotărâri similare, au fost pornite dosare penale.

Astăzi se cunoaște că toate aceste hârtii de valoare, garanții și hotărâri judecătorești au fost fictive. Scopul de bază al autorilor a fost să obțină justificarea legală pentru retragerea banilor din Rusia. Schema a fost bine pusă la punct în anul 2010 de către un grup de persoane care obțineau bani cash prin evaziune fiscală, după cum a declarat unul dintre ei într-o intervenție pentru Novaya Gazeta.

O mare problemă cu care aceștia se confruntau era faptul că banii proveniți din surse suspecte era mai complicat de a fi tranzacționați peste hotarele Rusiei prin schema standartă de import fictiv. Asta din motiv că sistemele de urmărire a mărfurilor importate peste hotare au fost automatizate, iar în rezultat, autoritățile de reglementare puteau observa în regim online când marfa, într-adevăr, a trecut frontiera de stat și când banii, dobândiți ilegal, erau scoși din țară sub forma unui import fictiv. 

Inovația schemei de spălare a banilor „Landromat” a fost faptul că persoanele care scoteau milioanele din țară aveau un suport juridic de fier - hotărârile judecătorești. După decizia emisă de judecătorul Valeriu Gîscă, în acest caz s-a implicat și executorul Svetlana Mocan. Ea a trimis scrisori către unele bănci din Moldova cu cererea de a se găsi resurse financiare pentru a acoperi datoriile garanților, dacă se va descoperi că aceștia au conturi bancare deschide în Moldova. În altă situația această cerere ar avea șanse nule, însă în cazul „Landromat-ului”, totul a fost gândit din timp. 

Pe numele Svetlanei Mocan au fost deschise câteva conturi bancare la Moldincombank. În același timp, tot în această bancă au fost deschide conturi ale băncilor rusești MAST-Bank și Intercapital. Anume aceste bănci deserveau compania „Legat”, înregistrată pe numele lui Nicolai Gorohov. După ce au primit decizia judecătoarei Svetlana Mocan, colaboratorii Moldincombank au fost forțați să identifice mijloace financiare din conturile băncilor rusești pentru a acoperi datoriile companiei fictive „Legat”, scrie sursa citată.

Ulterior, după ce banii au ajuns pe conturile executorului Svetlanei Mocan, rublele rusești au fost transformate în dolari americani și transferate în contul companiei britanice Valemont Properties. În așa fel, sub acoperirea hotărârilor instanțelor judecătorești au fost spălate cele 1,4 miliarde de ruble.

Cu „schema moldovenească” lucrau majoritatea persoanelor care legalizau banii prin retragea lor din conturi și îi transformau în bani cash. Prin hotărârile fictive emise de judecătorii moldoveni au fost identificate în jur de 20 de bănci rusești, cărora la moment le-a fost retrasă licența de activitate. 

Potrivit jurnaliștilor ruși, toată schema avea acoperire de la cel mai înalt nivel. Unul dintre nume ce pare a avea legătură cu aceasta este Igor Putin, vărul liderului de la Kremlin. Unul din administratorii a cel puțin 5 bănci din această schemă este omul de afaceri rus Alexandr Grigoriev care la moment este reținut și anchetat în privința laundromatului. Anume Igor Putin era unul dintre partenerii acestuia în afacerile sale, doar că la moment, a decis să se retragă din consiliile de administrație a băncilor cu probleme.

Într-o altă bancă, unul dintre partenerii lui Grigoriev era generalul FSB, Iurii Anisimov, cel care conduce departamentul ofițerilor sub acoperire a serviciului de securitate rus, care sunt delegați în administrațiile marilor companii pentru a le monitoriza activitatea. Publicația de la Moscova susține că cei doi, Putin și Anisimov au respins orice acuzații de implicare în schemă, menționând că nu cunoșteau despre ce se întâmpla la respectivele bănci.

Novaya Gazeta spune că investigația va fi publicată concomintent în Rusia, Moldova, Ucraina, Danemarca, SUA, marea Britanie și alte țări.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub