(update/video) Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare: „Circ marca Plahotniuc”

(update) Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare de magistrații de la Judecătoria Buiucani. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute.

(update/video) Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare: „Circ marca Plahotniuc”
(Foto: UNIMEDIA)

Veaceslav Platon urmează să-și ispășească pedeapsă în Penitenciarul nr.13 din capitală. Avocații au dreptul să atace decizia la Curtea de Apel timp de 15 zile.

Omul de afaceri a catalogat decizia magistraților ca „Circ marca Plahotniuc”.

Pub

Instanța de judecată a decis că prejudiciul total este de 800 de milioane de lei. Pentru a recupera banii, magistrații au luat decizia ca acțiunile de la Banca de Economii, acțiunile de la ASITO și două apartamente din capitală vor fi puse sub sechestru și vândute.

Avocații spun că Platon a fost lezat de dreptul de pledare în apărarea sa și de dreptul de a spune ultimul cuvânt în instanța de judecată.

„Nu a fost de mirare. Noi știam că e o sentință de condamnare, însă era problema în ani. După părerea apărării, Veaceslav Platon nu este vinovat. Clientul nostru nu a pledat în apărarea sa și nici măcar nu a avut dreptul la ultimul cuvânt. Cu siguranță că vom ataca decizia de Curtea de Apel și cu siguranță vom pierde și în această instanță. Noi pregătim dosarul pentru CEDO, unde Republica Moldova va pierde încă un caz”, a declarat avocatul Eduard Rudenco.

Procurorul Bieșu spune că decizia este corectă, iar banii care vor fi recuperați din bunurile sechestrate nu vor acoperi prejudiciu. 

(Update 11:07) Magistraţii de la Judecătoria Buiucani sunt în deliberări. În aceste condiţii, urmează să fie pronunţată sentinţa în cazul omului de afaceri Veaceslav Platon.

(ora 10:02) Azi are loc o ședință de judecată în dosarul Platon la Judecătoria Buiucani. Magistrații urmează să pronunțe sentința și să spună dacă omul de afaceri Veaceslav Platon este vinovat sau nu.

Procurorii au solicitat instanței de judecată ca Platon să fie condamnat la 23 de ani de închisoare.

UNIMEDIA amintește că Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova la 29 august curent. La data de 30 august, omul de afaceri a fost plasat în arest pentru 30 de zile la Penitenciarul nr. 13 din capitală.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, Platon a fost plasat în Penitenciarul nr. 13 din motiv că în izolatorul CNA nu mai erau locuri.

La 25 iulie curent, procurorii din RM au emis un mandat de arest, pentru 30 de zile, pe numele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon

La 26 iulie Platon a fost dat căutare internațională și reținut de către organele de drept ale Ucrainei

El este învinuit în două dosare penale, spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari. Asta, după ce, în urma perchezițiilor efectuate la Victoriabank, Moldinconbank, Moldova Agroindbank și compania de asigurări ASITO, procurorii anticorupție au ridicat mai multe documente ce ar demonstra conectarea lui Platon la furtul miliardului din sistemul bancar. 

La 29 august Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova.

Amintim că anterior în urma unor mărturii ale lui Ilan Shor a fost condamnat și fostul prim-ministru Vlad Filat care a fost învinuit de trafic de influență și luare de mită.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub