(update) Sănătate INFO: Mai mulți medici și asistenți medicali din țară nu sunt remunerați pentru indicatorii de performanță. Reacția Spitalului Raional Ungheni

(update) Spitalul Raional Ungheni spune că octombrie este prima lună în care nu s-au plătit angajaților indicatorii de performanță. Bani ar putea să nu ajungă nici pentru lunile noiembrie și decembrie. Administrația se află în așteptarea unui contract adițional cu CNAM care ar putea debloca problema, precizează Sănătate INFO.

Unii medici de la Spitalul Raional Ungheni ar lucra "în condiții grele, fără utilajele necesare și nu au mai fost remunerați pentru indicatorii de performanță". Un grup de medici a scris publicației Sănătate INFO, după un apel public al redacției.

Foto: UNIMEDIA

„Timp de 9 luni toată lumea a primit indicatorii de performanță, începând cu portarul și terminând cu absolut toată lumea – aproximativ 500 de angajați. La 9 luni de zile am depășit plafonul de salarizare cu 2.9 procente, ceea ce constituie 900 de mii de lei. De aceea, pentru octombrie, noiembrie și decembrie noi nu avem de unde să dăm indicii de calitate", a declarat directorul SR Ungheni, Andrei Alexeev.

Unii medici de la Spitalul Raional Ungheni ar lucra "în condiții grele, fără utilajele necesare și nu au mai fost remunerați pentru indicatorii de performanță". Un grup de medici a scris publicației Sănătate INFO, după un apel public al redacției.

„Activez de 20 ani la spitalul Raional Ungheni cu salariul de 3.050 lei. Acum și performanța mi s-a luat abuziv. Zilnic directorul ne spune că nu sunt bani, dar eu obligațiunile de serviciu mi le îndeplinesc. Pacienții nu suferă, sunt tratați”, susține un lucrător medical de la Spitalul Raional Ungheni, transmite Sănătate INFO.

„Sunt tânăr specialist. Activez în Spitalul Raional Ungheni deja de 7 ani cu un salariu de 2.600 lei. Cum să supraviețuiesc cu așa salariu? Am doi copii. De ce mi s-au luat indicii de performanță ? Care este motivul?”, a declarat un alt angajat.

Mai mult, directorul Spitalului Raional Ungheni susține că fosta conducere a Ministerului Sănătății care a propagat ideea cu adaosul la salariu în funcție de indicatorii de performanță era la curent cu tot ce se întâmplă în spitale. Acesta a mai spus că nu este de acord ca acele 15% adaos la salariu să fie achitat pentru toți angajații din instituție.

Aceeași problemă ar exista și în alte spitale din țară.

Și instituțiile din Bălți și Leova au venit cu aceeași sesizare, potrivit lui Aurel Popovici, președintele Sindicatului Sănătatea. Motivul ar fi faptul că instituțiile nu sunt finanțate suficient de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, relatează Sănătate INFO.

"Încă anul trecut unii directori de spitale își exprimau îngrijorarea că nu vor putea plăti salarii angajaților, dacă nu vor avea finanțare suficientă din partea statului.

La începutul anului 2017, instituțiile medicale au trebuit să semneze contracte cu Compania Națională de Asigurări în Medicină la valoarea celor de anul trecut, cu promisiunea că pe viitor Compania le va oferi diferența de bani solicitată. Între timp, Compania a contractat servicii neprevăzute iar directorii instituțiilor au fost lăsați să se descurce cum pot.

La începutul acestui an, ex-ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a anunțat că medicii primesc salarii majorate cu 20 la sută. Astfel, medicii ar primi salarii între 8.000 și 11.000 de lei", mai scrie Sănătate INFO.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.