Unul din motivele pentru care Sturza nu vrea afaceri în RM: A fost șantajat de politicieni

Ion Sturza, fostul prim-ministru al Republicii Moldova a dezvăluit câteva motive care îl fac să stea departe de piața de afaceri din Republica Moldova.

Pe lângă faptul că este un teren de afaceri nesigur, cu multe riscuri, omul de afaceri spune că evită să-și deschidă noi afaceri în țară pentru că nu vrea să ofere pârghii politicienilor de la Chișinău pentru a-l șantaja, transmite UNIMEDIA.
Unul din motivele pentru care Sturza nu vrea afaceri în RM: A fost șantajat de politicieni
Ion Sturza, fost premier RM (Foto: left.md)

„Eu am trecut prin perioade când am fost nașul cuiva. În sensul că am fost luat la puricat sau ținut aproape printr-o metodă sau alta: șantajat prin intermediul afacerilor mele ca să nu mă expun, să nu fac anumite lucruri, etc. Nu aș fi vrut să dau ocazia cuiva din Republica Moldova, chiar după această emisiune să-mi bântuie și să-mi vânture conturile pe care le dețin... Este bineînțeles o practică curentă în Republica Moldova. Sunt aceeași actori ca pe vremea comunistă și se folosesc aceleași instrumente. Poate nu sunt așa de brutale cum au fost, dar continuă”, a menționat Sturza în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.

După ce a năruit pe rând toate iluziile și speranțele cetățenilor că noua conducere de la Chișinău este cu ceva mai bună decât precedenta, cea comunistă, Sturza a punctat că „fiecare popor își merită într-un fel sau altul conducerea”. „Politicienii din Republica Moldova nu sunt niște extratereștri, vin și ei dintre noi. Și așa cum nu putem avea o echipă de fotbal de liga 1, într-o țară mică și săracă, așa și cu politicieni. Când ne uităm la politicienii noștri ne vedem pe noi, la diferite nivele”, a subliniat el.

Ion Sturza a reiterat că nu are intenția de a se reîntoarce în politică. „Eu am niște principii. Nu confund două lucruri: afacerile și politica. Eu acum sunt în plină ascensiune cu proiectele mele economice și va fi nevoie de participarea mea promptă. Decizia mea este luată și este una firească. Implicarea mea în politică nu este obiectul unei preocupări în timpul apropiat”, a conchis acesta.

Totodată, fostul premier consideră că de data aceasta, cu toate scandalurile, învinuirile și declarațiile dure din Alianță, alegerile anticipate sunt mai aproape ca niciodată. Sturza însă rămâne optimist și se încrede în puterea UE de a influența Chișinăul. „Cel puțin patru partide apasă pe pedala de accelerație spre alegeri anticipate. Unica frână poate veni din exterior. Or fi unele surprize pentru elitele politice de la Chișinău, și la propriu și la figurat. Doar presiunile din exterior poate să-i mai readucă la realitate pe actorii politici. Din păcate, pe interior nu mai există frâne și o autoritate morală. Nu mai vorbim de o autoritate constituțională, care ar putea să medieze această criză politică. Astăzi, nici statele vecine, nici partenerii europeni nu sunt interesați de o instabilitate în Moldova, după ce s-au făcut atâtea investiții și atâtea promisiuni. Ar fi un rateu nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru partenerii europeni”, a evidențiat sursa citată.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub