ora: 08:39, 12 feb 2013 5176
Autor: Cristina Buzovschi

Unul din motivele pentru care Sturza nu vrea afaceri în RM: A fost șantajat de politicieni


Unul din motivele pentru care Sturza nu vrea afaceri în RM: A fost șantajat de politicieni
Ion Sturza, fost premier RM
Foto: left.md
Ion Sturza, fostul prim-ministru al Republicii Moldova a dezvăluit câteva motive care îl fac să stea departe de piața de afaceri din Republica Moldova.

Pe lângă faptul că este un teren de afaceri nesigur, cu multe riscuri, omul de afaceri spune că evită să-și deschidă noi afaceri în țară pentru că nu vrea să ofere pârghii politicienilor de la Chișinău pentru a-l șantaja, transmite UNIMEDIA.

„Eu am trecut prin perioade când am fost nașul cuiva. În sensul că am fost luat la puricat sau ținut aproape printr-o metodă sau alta: șantajat prin intermediul afacerilor mele ca să nu mă expun, să nu fac anumite lucruri, etc. Nu aș fi vrut să dau ocazia cuiva din Republica Moldova, chiar după această emisiune să-mi bântuie și să-mi vânture conturile pe care le dețin... Este bineînțeles o practică curentă în Republica Moldova. Sunt aceeași actori ca pe vremea comunistă și se folosesc aceleași instrumente. Poate nu sunt așa de brutale cum au fost, dar continuă”, a menționat Sturza în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.

După ce a năruit pe rând toate iluziile și speranțele cetățenilor că noua conducere de la Chișinău este cu ceva mai bună decât precedenta, cea comunistă, Sturza a punctat că „fiecare popor își merită într-un fel sau altul conducerea”. „Politicienii din Republica Moldova nu sunt niște extratereștri, vin și ei dintre noi. Și așa cum nu putem avea o echipă de fotbal de liga 1, într-o țară mică și săracă, așa și cu politicieni. Când ne uităm la politicienii noștri ne vedem pe noi, la diferite nivele”, a subliniat el.

Ion Sturza a reiterat că nu are intenția de a se reîntoarce în politică. „Eu am niște principii. Nu confund două lucruri: afacerile și politica. Eu acum sunt în plină ascensiune cu proiectele mele economice și va fi nevoie de participarea mea promptă. Decizia mea este luată și este una firească. Implicarea mea în politică nu este obiectul unei preocupări în timpul apropiat”, a conchis acesta.

Totodată, fostul premier consideră că de data aceasta, cu toate scandalurile, învinuirile și declarațiile dure din Alianță, alegerile anticipate sunt mai aproape ca niciodată. Sturza însă rămâne optimist și se încrede în puterea UE de a influența Chișinăul. „Cel puțin patru partide apasă pe pedala de accelerație spre alegeri anticipate. Unica frână poate veni din exterior. Or fi unele surprize pentru elitele politice de la Chișinău, și la propriu și la figurat. Doar presiunile din exterior poate să-i mai readucă la realitate pe actorii politici. Din păcate, pe interior nu mai există frâne și o autoritate morală. Nu mai vorbim de o autoritate constituțională, care ar putea să medieze această criză politică. Astăzi, nici statele vecine, nici partenerii europeni nu sunt interesați de o instabilitate în Moldova, după ce s-au făcut atâtea investiții și atâtea promisiuni. Ar fi un rateu nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru partenerii europeni”, a evidențiat sursa citată.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +7 (7)
  Cum sa faci business in Rm daca aici exista mafiotul Plahotniuc, care inchide toate caile de dezvoltare si la urma iti ea proprietatea ta!
  • +6 (6)
   mdaa Plahotniuc și echipa sa sînt capabili de orice, numai să nu împarta businessul mare, de aceea trebuie sa plece lumea peste hotare, chiar și în rimă am spus-o )
   • +7 (7)
    Fără bani proprii și prejudiciind grav Statul (cetățenii lui), Plahotniuc s-a împroprietărit ilicit cu mai multe imobile și afaceri, de care cu atâta satisfacție de sine povestea la propriile canale de televiziune!
    • +7 (7)
     A doua zi după numirea lui Iurcu director general al MoldTelecom, această întreprindere de stat rupe toate relațiile publicitare cu alții și concentrează toți banii publicitari MoldTelecom la “Angels”. Astfel, când achitați facturile MoldTelecom, amintiți-vă că o parte din această sumă se duce direct în buzunarul lui Plahotniuc.
     • +8 (8)
      Este cunoscut faptul, ca unele partide implicate in altercatiile unioniste, gen PSD, Patriotii Moldovei si PNL sunt dependente de Vlad Plahotniuc. Cel putin acest lucru l-a declarat de mai multe ori Mark Tcaciuc si nu doar el.
      • +7 (7)
       acum închipuiți-vă ce fel de business poți face alături de acest monstru cărui nu-i ajunge ceea ce are, vrea mai mult și mult, vrea să acapareze toată țara !
       • +5 (5)
        Cum sa nu fii sanytajat la noi in tara daca il avem pe Ploha, care a pus miina pe toate afacerile profitabile din tara asta.
        • +4 (4)
         In timpul care va mai fi in putere Ploha,atunci putini oameni vor putea sa-si deschida vo afacere de succes.Ca acest Ploha imediat te inchide sau iti ia businessul...
         • +2 (2)
          Dacă nu se vor depune toate eforturile să scăpăm de Plahotniuc, țara este sortită unui eșec. El este o ameninţare a democraţiei şi stabilităţii RM. Intrarea sa inopinată în politică, în pofida promisiunilor că va rămîne om de afaceri, a avut un efect invers celui scontat. Odată ce va pleca dumnealui din politică democraţia acestei ţări va continua să respire.
        • +5 (5)
         Ulinici si-a bagat ghiara peste tot, a monopolizat tot in tara asta,a devenit mogul de televiziune după ce a intrat în posesia ”Pervâi Canal” și ”TVR 1”, pe care le-a transformat în ”Prime” și ”2 Plus”. ”Benzincik”, apărat de mâna părintească a lui Voronin, a devenit și magnat hotelier, furând de la stat ”Codru”, iar mai apoi ”Național”.
         Cum trebuia să-și mai spele din banii furați, Plohish” a devenit și bancher. În 2005, în urma unui primitiv atac raider, în care rolul principal a fost jucat de bunul să prieten Adrian Nichifor, el a intrat și în posesia unei bune părți din acțiunile ”Victoriabank”.
         • +4 (4)
          Asito-ul lui Ploha, a dus la faliment ”Banca de Economii” și ține într-o presiune constantă ”Agroindbank”. Micuțul nostru traficant de femei, piticul ”Benzincik”, a ajuns în 2012 să controleze Procuratura Între timp și-a mai tras două posturi de televiziune, a devenit unicul proprietar al ”Victoriabank”, a luat Generală, CCCEC, transformat în CNA, precum și mai toată justiția. Nimeni în Moldova nu-i mai poate sta în cale lui Plohish, cel devenit între timp un atotputernic Al Capone de Grozești. Singurele probleme au început să apară din exterior, acolo unde în mai multe state ”Benzincik” a fost luat la ochi de justiție.
          • +3 (3)
           Odată cu intrarea lui Plahotniuc în politică, în Republica Moldova s-a creat o situaţie în care interesele private şi puterea grupurilor de interese (lobby) financiare, mediatice şi altele golesc democraţia de sensul şi de substanţa ei. E un fenomen care se cataloghează ca fiind o lovitură de forţă împotriva democraţiei pentru a transforma scrutinul într-o farsă şi a asigura ca esenţa puterii să emane de fapt nu de la electorat, ci din tenebrele unor cercuri obscure de antreprenori.
  • +3 (3)
   nu ca-mi place plahish, da ma gindesc ca daca ai avea atitea averi cite are aista apu ai da din coate prin toate metodele ca sa-ti aperi proprietatea. moldova e ca o jungla, cistiga cel mai puternic...
   ...cum zicea unu acolo? Scopul scuza mijloacele.
   unii vin in politica nu pentru binele poporului, ci ca sa-si apere proprietatile.
   daca ai afacere si nu esti in politica apu....cum zice rusu красная власть красные трусы, белая власть белые трусы
 • -4 (4)
  Las ca si Sturza nu e mai de treaba. Acumularea capitalului in RM, iar cand totul se complica - scoatem activele din tara si le ducem acolo, unde e liniste.
  • +3 (3)
   Plahotniuc este văzut ca element activ al grupării criminale Solntsevskaya, care se ocupă la negru cu spălarea banilor și tinde să se extindă impunător dincolo de hotarele Rusiei.
   Odată cu dezvăluirea acestor acte, implicarea lui Plahotniuc în politică prinde alt contur, devenind clară cu atât mai mult preocuparea acestuia pentru politica externă și vizitele lui oficiale cu nemiluita peste hotare.
   Putem presupune că nu integrarea europeană îl preocupă pe Vlad Plahotniuc, ci ștergerea urmelor activității sale criminale pe teritoriul UE, dar și promovarea intereselor grupării criminale Solntsevskaya în UE, prin Republica Moldova.
   • +4 (4)
    Afilierea unui demnitar din fruntea statului cu gruparea criminală Solntsevskaya poate afecta nu numai relațiile RM cu UE, dar și cu Rusia, acolo unde lupta cu organizațiile criminale este vehementă.
    Totodată, relațiile lui Plahotniuc cu gruparea Solntsevskaya ridică semne de întrebare și referitor la tranzacțiile făcute cu acțiunile Victoriabank, care sunt deținute de proprietari din Federația Rusă.
    • +4 (4)
     Situația poate fi privită și prin prisma cazului Magnițki. Or, Plahotniuc a început să-și extindă influența în sistemul bancar în 2008, anume când pe conturile a două companii fictive din Moldova, Bunicon-Impex SRL şi Elenast-COM SRL, deschise la Banca de Economii, ar fi fost transferați din Federația Rusă 52 de milioane de dolari, bani delapidaţi de la o bancă rusă. Ulterior, banii ar fi fost transferaţi de la BEM pe conturi din Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia și Lituania, Elveția și Hong Kong. Zilele trecute și presa britanică scria că Republica Moldova este punct-cheie în schema spălării de bani din cazul Magniţki.
 • +4 (4)
  In tara noastra avem doar un businesman, asta e PLAH. mai degraba el e criminal, si am vazut recent relatiile lui cu diferite grupari criminale, asa ca sa faci afaceri in RM e chiar perikulos, ca mafiotul ista al nostru isi vira nasul peste tot shi pune bete in roate unde doreshte, AVEM PE MAFIOTUL PLAH LA PUTERE asta e principala problema curenta a RM
 • -3 (5)
  IN TARA ASTA DE RAHAT MAI ESTI INCA UN DOBITOC MAFIOT CU FAMILIA FILAT....SI VRETI ASTA SAU NU DAR ASTA ESTE SI REUNOASTETI NU-L MAI PUPATI ATIT IN FUND PE SITE-UL ISTA.... FILAT A PRIHVATIZAT IPTEHUL CAR EII ADUCE MINIM 300 MII EURO PE LUNA...A PRIHVATIZAT UZINA DE CIMENT DIN REZINA CARE ARE VENITURI DE PESTE 100 MILIOANE EURO EP AN....A PRIHVATIZAT MOLDOINDCOMBANK ...SI PE LINGA TOATE ACESTEA UMBLA CA UN CATEL PE LINGA TOTI BOSHII SAI EVREI DE-AL DE PINCEVSCHI ILAN SHOR LUNINSCHII ..... MOLDOVA FARA FILAT , DAR CU PLOHOTNIUC = RAHAT ....MOLDOVA FARA PLOHOTNIUC , DAR CU FILAT = TOT RAHAT....
  TREBUIE AMTURATI ABSOLUT TOTI.....DE PE ARENA POLITICA SI BUSINESULL.... SUNT NIST EMRAZIURI NSITE IMPOCRITI....CUM A SPUS UNS CRIITOR RUS..EVREII ESTIA SUNT LACOMI SI FURA TOT CE LE STA IN CALE.....EI CHIPURILE AICI LUCREAZA DAR SOTIILE SI COPKII TRAIESC PRIN ELVETIA...SI ALTE TARI EUROPENE...DE C EDRACU DIN SALARII DE 1 DE EURO...INCA DACA LE AU OFICIAL....
  • +1 (1)
   Trebuie multe da cine so faca ?:)
   • +2 (2)
    cine cine...EU ..daca vin ii nationalizat otul si estia trimesi la siberia....la lucru degeaba.... o mai fost ghimpu mare patriot si cind io dat evreul Ulinici niste lapte cu gust de dolarasi si euro deodata o uitat de patriotism...
    • +1 (1)
     Ap' hai dar vina, da numai nu singur ca un kamikadze, ci cu o echipa bine pregatita si niste bani sa mai ai.
 • +2 (2)
  O fi avind multe pacate omu asta da imi place sa-l ascult.
  Si el e venit din poporu asta decazut da se vede ca face parte din acei moldoveni mai ... mai diferiti de majoritatea care se gindesc numai la bani bani bani si nayobka
 • +2 (2)
  „fiecare popor își merit într-un fel sau altul conducerea” - Sunt foarte de acord cu aceasta parere, si atita timp cit nu vom intelegea aceasta situatia nu se va mai schimba.
  Parerea mea ferma cei ce au fost la guvernare, si au dezamagit poporul n-au nici un drept moral sa mai revie in acestea fotolii. Ne prostesc cu diferite sondaje, cumparate de ei, si noi ii credem ca prostii, dupa care ne plingem cit de grea e viata! Ce alegem aceia si culegem!
  • 0 (2)
   da da....O TARA DE OI MERITA O GUVERNARE DE LUPI
 • 0 (2)
  daca si o sa fie schimbare schimbaea o sa fie peste 20 de ani minim...crestetiva copii fara alcool narcotice tigari...fara internet dar cu carti literatura artistica.... invatatii sa se fereasca de evreii caci evreii sutn cei mai minciunosi oameni....
  • +2 (2)
   Da cum deosebesti un moldovan minciunos de un evreu minciunos?:)
   • +1 (1)
    dupa familie si arbore genealogic.....scoatem o lege care daca dai mita sau ei mita o mina taiata...daca a 2 oara te prinde capul taiat....
    • +1 (1)
     Numai trebuie taiata nicio mina, e destul cel putin reforma din Gruzia si deam e un bun inceput.
     Daca nu-i omenie atunci taie deodata capu ca numai faci om din el
 • 0 (0)

  UNOR DEMNITTARI
  Fac o mare vâlvătae
  Din interesul naţional,
  Atunci când văd că-i în bătaie
  Interesul... personal.
 • +1 (1)
  Problema nu e numai Plahotniuc dar si Lupu, si toti cei ce il apara,fiind cumparati de acesta! Cei ce gandesc doar cu ziua de astazi duc tara la pierzanie! Trebuie distrus tot sistemul creat de papusar!!!! Cu radacini!!!!
 • 0 (0)
  Cum ti-ai asternut, asa si dormi!
 • 0 (0)
  ,,Eu acum sunt în plină ascensiune cu proiectele mele economice ..." atunci unde vreai sa ,,ne duci''cu diferite declaratii deale dumitale tot mai des spuse pe la vreo citeva canale TV ???
 • 0 (0)
  Bravo Sturza -asteptati de o parte ,ca sa nu va murdariti ,si dupa acestea se v-or autodevora ,veniti sa ne scoateti din aceasta mocirla postComunista! Va asteptam.sint sigur ca un om ce si-a facut afacere cinstita in Europa va putea conduce si o Tara ca Moldova.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA